Stavba za použití panelových sendvičů vs. maríne překližka

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Stavba za použití panelových sendvičů vs. maríne překližka

Příspěvekod Luky » pát úno 05, 2010 3:20 pm

Zdravím páni kapitáni, mám tak trošku dylema. Chtěl bych si postavit motorový kajuťáček 5m dlouhý a 2m široký, něco na způsob Quicksilveru 470 Cruiser. Bohužel se stavbou nemám žádné skušenosti a zatím nemám ani lodní plány. Krom výměny zrcadla a následného zalaminování u své lodi ani nikterak velké skušenosti s laminováním. Mám pár dotazů co se týče nákupu plánů daného typu lodě tak aby byli v češtině, víte někdo o nějakém prodejci? Na odkazy co jsou zde na fóru už jsem koukal a díky 0 znalosti jazyků jsou pro mne zřejmě nepoužitelné, a navíc bych se přikláněl ke stavbě z panelových sendvičů a na většině plánů byla překližka. Má někdo tušení co se těchto panelů týče, jakou tloušťku na stavbu 5m lodi použít? Lze do takovéto lodi zabudovat vestavěný motor a nebo je vhodnější použít závěsný motor. Za každou radu budu vděčný
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pát úno 05, 2010 4:04 pm

Cau,

moja dobra rada znie. Precitaj si vsetky vlakna na tomto webe co suvisia so stavbou lodi a pod. Potom si zozen akekolvek knihy a casopisy s touto problematikou a pozorne ich citaj. No a potom so ziskanymi informaciami, zmenis svoj nazor a bude s tebou o com diskutovat. :gun:
PS: neber to ako urazku pls

1. plany na lode v cestine - nie - ak su su stare 100 rokov a nepocitaju s sendvic. konstrukciou
2. stavba s airexom, herex a pod je velmi draha
3. takato stavba vyzaduje specialne technologie a zivice
4. lod do 5m je nevhodna na zabudud. motor
5. Z nahon je drahy
6. atd

ale toto vsetko sa tu uz na fore x krat pisalo a ak si ho cital uz 2x precitaj si ho este prosim aspon raz ale pozorne :gun:
Naposledy upravil(a) avalon dne pát úno 05, 2010 6:36 pm, celkem upraveno 2 x.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pát úno 05, 2010 4:23 pm

Jako urážku to neberu, fórum mám přečtené 2x a stavět loď se taky nebojím. Spíš jsem doufal že mi tady poradí někdo kdo už s těmito materiály pracoval a tudíž může zhodnotit např. které provedení je vhodnější pro vestavěný motor. Nebo taky třeba co bude odolnější jestli olaminovaná obšívka z překližky nebo již ty zmíněné panely. Potřebuji aby váha lodě byla do 500kg včetně motoru atd....
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pát úno 05, 2010 5:15 pm

No dle mého názoru pokud někdo nemá skoro žádné zkušenosti nic moc o tom neví tak je mnohem jednoduší koupit loď hotovou max.něco na menší dodělání než se trápit a výmýšlet. A je na tom práce jak na kostele to mi věř. Jinak mi bylo zděleno výrobcem lodí,že sendviče jsou dobré jen pro výrobu lépe se s nimi dělá je to rychlejší,a váha je menší prý je nevýhodou když se loď prorazí čí hodně křápne dostane se mezi vrstvy voda a ven již ne. Já si nechal udělat klasickou metodou je to sice malý bajbot.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pát úno 05, 2010 5:47 pm

Ahoj geusi, já vím že je to hodně práce. Když jsem vymněňoval zrcadlo na svém motoráčku tak jsem měl rozpáranou půlku lodi a vím jak dlouho mi trvalo dát to zpět do kupy. Každý kdo stavěl loď ji stavěl jednou poprvé a navíc mně bavilo laminování a vlastně celkově jsem dělal renovaci s nadšením. Vím že stavba motoráčku Cruiseru bude trvat nějakou dobu, počítám tak půl roku a finančně to nevyjde líp jak jetej motorák ale chci si ji udělat k obrazu svému a svépomocí. Jen potřebuji dodržet váhu 500kg protože mám na toto zatížení nový vlek a proto jsem řešil ty panely, váha by měla být poloviční proti překližce. Ale nevím jak by se to chovalo s vestavěným motorem a Z náhonem, jestli by motor nemohl vibracema třeba nějak narušit ty panely nebo jestli ty sendviče udrží Z náhon. Pokud by někdo mněl na prodej plány v češtině na motorcruiser cca 5m d./2m š. a byl ochoten je prodat tak je koupím a budu za ně vděčný. Stavbě z překližky se taky nebráním jen mám strach o váhu protože druhý vlek se mi kupovat nechce. Už jsem tady něco četl i o použití styroduru joko sendvičů ale bylo tam strašně málo info jestli by to bylo vhodné pro celkovou stavbu lodi
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát úno 05, 2010 6:36 pm

Dvě otázky: 1) jak chceš dosáhnout váhy 500 kg i s motorem a Z-nohou, když tebou zmiňovaná fabrická loď, profesionálně ošizená na „ hranu“, váží bez motoru 540kg?

2) jak chceš ohýbat sendvičový panely do kýženého tvaru a jak je chceš spojovat?
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pát úno 05, 2010 7:27 pm

Pokud by to bylo z těch panelů Herex, Airex, tak ty jsou ohebné a spojit taky nějak musí jít. A pokud z marínepřekližky tak bych to řešil ve stylu Drago ty jsou hranaté. K vůli váze bych ustoupil na 4.5m a dal tam přívěsák, jeden mám na lodi 40hp Tohatsu a nebo bych koupyl nějaký 40 koňový dvoutakt.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát úno 05, 2010 8:06 pm

Ahoj Luky, české plány asi neseženeš. Navíc nebudeš řešit jen češtinu, ale i autorská práva. Na SPS musíš doložit souhlas autora = nákup origo plánů. Možná bys ještě tak sehnal nějaké polské plány na malé rybářské/pracovní čluny. Ale pochybuji, že budou z pěnového senviče.
Každopádně myšlenka to není špatná. Já nad podobnou uvažoval u 5m plachetnice.
Mrkni na Sendvič 1.str. a dole si klikej na strany další (Next Page) Plno obrázků ;)
Nebo si adresy stránek zkopíruj do Překladače stránek na Googlu

Nevím, jestli jsi měl na mysli stavbu z panelů již olaminovaných z výroby nebo z pěnových desek (jádro), které z obou stran budeš laminovat sám?

:)
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

sendvič

Příspěvekod kanic » sob úno 06, 2010 6:02 pm

S doložením souhlasu autora plánů mám jinou zkušenost. Nedokládal jsem.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob úno 06, 2010 6:45 pm

No myslím,že do 500 kg se nevejdeš jen motor má 100kg. teď jsem koupil otevřený člun tovární je to holý laminát ve prostřšd konzole délka 440cm šíře 180 a má to holé 220kg a ty tam chceš i lůžka to je prostě nereálné nadšení je jedna věc a pak přijde tvrdá realita a je konec. Protá já nic nestavím je pomyšlení,že je to práce se mi zvedne tlak.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » sob úno 06, 2010 7:22 pm

Já zase tu práci na lodi mám rád, novou lodi si dovolit můžu ale nechci. Chci si projít stavbou, můj 40 HP motor je sice dvoutakt ale váží 60kg a origo Qucksilver Cruiser 440 bez motoru jinak vybaven váží 430kg . No a já se díky vleku můžu dostat na max. 550kg. V rakousku ten Quicksilver stojí cca 4800 EUR jetý i s motorem, takže jsem si vědom že cenou mu stavba moc konkurovat nemůže ale jak říkám chci něco co si vytvořím sám pokud možno co nejvíce podle sebe.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned úno 07, 2010 12:33 am

Luky píše:Pokud by to bylo z těch panelů Herex, Airex, tak ty jsou ohebné a spojit taky nějak musí jít. A pokud z marínepřekližky tak bych to řešil ve stylu Drago ty jsou hranaté. K vůli váze bych ustoupil na 4.5m a dal tam přívěsák, jeden mám na lodi 40hp Tohatsu a nebo bych koupyl nějaký 40 koňový dvoutakt.

herex ani airex nejsou sendvičové panely. je to jen pěna, která se musí olaminovat, nejlépe v negativní formě. což je dost pracné.
dělat negativní formu na jednu lod´je poněkud nerentabilní. :hmm:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon úno 08, 2010 10:19 am

Na stavbu lode budeš potrebovať povedzme 20m2 preglejky, alebo jadra Herex. Pri 8 mm hrúbke to je 0,16 m3. Preglejka okumé má 450 kg/m3 a herex 70 kg/m3. Rozdiel vo váhe bude velmi malý, preglejka bude vážiť 72 kg a Herex 11,2 kg , rozdiel je asi 61 kg, ale herex musíš olaminovať z obidvoch strán, bezpodmienečne, preglejku laminuješ len z vonku, teda rozdiel váh sa zmenší. Cenový rozdiel je obrovský a sendvičové konštrukcie sú pre skúsených stavitelov.

Angličtiny sa neboj pri kupovaní plánov, je to v prvej rade technický výkres, teda sú to primárne okótované čiary s trochou textu.

Motoráčik tvojich parametrov máš tu: http://www.hartley-boats.com/flare16.html
Je to klasická stavba, kostra z rebier a latí s preglejkovou obšívkou. Pre amatéra najjednoduchšia stavba. Kludne sa do toho pusti a za rok to máš hotové.

Motor jednoznačne prívesný, teda outboard. Jedna libra má cca 0,45 kg.
lubo52
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubo52 » pon úno 08, 2010 11:38 am

Ahoj co to řešit nákupem starší lodě, použít trup a nástavbu si dodělat podle sebe? Nevím jak byse tvářila SPS? ale určitě byt bylo možné :?

Zpět na