Práce s fotkami

FAQ (zkratka anglického výrazu Frequently Asked Questions, v překladu často kladené dotazy; občas se (s mírně humorným nádechem) používá česká zkratka ČKD, je dokument obsahující seznam otázek a odpovědí, které se ohledně nějaké problematiky často vyskytují a jsou pro ni typické.

Ptejte se tedy na všechno co Vás zajímá a administrátoři či moderátoři webu se pokusí Vám na otázky odpovědět.

Moderátoři: Pepa, vilma

Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8058
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 112
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » úte úno 13, 2007 11:39 am

Ale jo, to by nebyl problém. Ale jednak musí mít někdo zájem a pokud jo, určíš, do které části fóra nás šoupneš :)
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2652
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 12

Příspěvekod Pepa » úte úno 13, 2007 11:51 am

/Baharis/ z počátku ta rozprava s Liborem nebyla o velikosti fotek, ale o práci s s fotkami na tomto webu /velikost jsem v této chvíli považoval za druhořadou. Ovšem po objasnění ze strany Libora...shrnuto -praď si sám :twisted: :idea: se to vše vrátilo, jako k jádru problému znovu k velkosti dat fotek.
Příklad
fotky /chleba v základní velkosti /kontrodoval jsem to/ mají 640x480 /106 kb. Tedy asi hodnota, o které jsi hovořil /někdy používám 1000 x ,,,/ ale v tomto případě jsem chtěl mít i možnost plné velikosti /text/ a ta má 2590x 1944 /cca 2,5mb/,
Fotky pro přenesení na web připaravuji v zoneru. pokud dám /publikovat/ byl jsem poučen že o zmenšení fotek se nemám starat, program to udělá sám. což také činí viz. základ 106 kb. Ovešem pokud použiji možnosti uložit foto na web také v plné velikosti /nutno pro text/ tu už tam uloží v celém balíku 2,5mb. Takže, problém /samozřejmě pro mne :oops: / je jak dosáhnout výstupu na vebu
základní foto106kb .....to funguje...+velká zvětšenina s malým objemem dat. Vím, že při snižování bodů se snižuje faktická velikost zobrazené fotky. Vím, že lze do určité miry zachovat plnou velikost zobrzené fotky , ale snížit její data /komprese/. Tento poslední krok nemám zmáknutý. Photoshop asi nemám, ale mám corel /pokud to není totéž/ jinak si jej seženu.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8501
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte úno 13, 2007 12:33 pm

Pepa píše:/Libora...shrnuto -praď si sám :twisted: :idea: se to vše vrátilo, jako k jádru problému znovu k velkosti dat fotek.

Sorry, nevykládej si to Pepo špatně. :? Pokud by ti nikdo neporadil, navedl bych tě. Ale nemůžu být u všeho a viděl jsem, že Baharis je ochoten pomoc. Proto jsem to koncipoval obecně. S podobným přístupem se setkávám i v jiných fórech kam chodím pro rady pro změnu já. A většinou tě jen nakopnou jakým směrem se máš ubírat, a ty musíš trochu píle vložit sám a neočekávat podrobný postup od A-Z. To se nikdy nenaučíš. Až to budeš zase potřebovat, budeš hledat zase návod. Je to přesně jak s tou rybou, než bychom ti ji dali, naučíme tě radši chytat. Ale musíš se aktívně snažit i něco udělat sám. Výhoda počítače je, že se můžeš také učit metodou pokus-omyl a nic se nestane. A jak psal Monty, na internetu je vše :!: Pokud zvládáš vyhledávání na webu (seznam, centrum, nejlépe google) zkus si nahodit téma úprava obrázků/fotek a uvidíš co toho tam je. Po emailu je to snad druhý stupeň počítačové gramotnosti. Nic ve zlém, neznám tvé předchozí znalosti, vybavení atd. a každý jednou začíná. Mám pochopení a proto i toto téma jako samostané. A ptej se tedy jak potřebuješ. :D
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2652
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 12

Příspěvekod Pepa » úte úno 13, 2007 1:16 pm

Diky Libore, ale o mne strach neměj, toto lehce zvládnu, vždyť to jsou jen malé věci. Problém byl v tom, že jsem to řešil v týdnu, rychle a nebylo mi jasno v některých detailech. Na to mám syna, ten však přijede až v sobotu.
....Ale musíš se aktívně snažit i něco udělat sám... :oops: tak já se tedy budu snažit více :D
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2652
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 12

Příspěvekod Pepa » úte úno 13, 2007 3:38 pm

Hkásím splnění domácího úkolu. První foto ze série chleba má stále 648 x 498 /136 kb/. Plné zobrazení má 2500 x 1900 /380 kb/.
musel jsem na to přijít sám, takže hol ta půlhodina na to padla.
Díky.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8501
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte úno 13, 2007 4:20 pm

No vidíš jak to funguje :D Už umíš držet prut a nahodit, hlady neumřeš. :D
A určitě ti to dalo více než kdyby ti to tu někdo nalajnoval, nehledě na to, že každý používá jiné programy a má zažité své oblíbené postupy. Sice to byla půlhodina, ale konzultace na dálku by trvale déle, při dvou lidech by celkové efektivní náklady na tvé vzdělání byly více než dvojnásobné :D
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » stř úno 14, 2007 10:35 pm

Tak dnes už tady máme díky Liborovi, Imagesack Tolbar, přímo u každého příspěvku a dokonce i v poště!
Tak teď už to bude pro všechny snadné.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8501
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Návod na Imageshack

Příspěvekod Libor » sob úno 24, 2007 8:08 am

Obrázky se mohou zobrazovat ve vašich příspěvcích, ačkoliv v současné době neexistuje žádná funkce k nahrání obrázků na tento server přímo do fóra.

Pokud je pod polem pro vkládání textu zobrazena rozšiřující funkce imageshack máte celý proces vkládání obrázku ulehčen.
Jedná se o rozšířenou funkci - možnost nahrát obrázek na free server. Celé je to velice jednoduché.

Pokud by jste chtěli vložit obrázek k příspěvku (lze i ke SZ zprávám), nalistuje jej v počítači, odešlete na free server tlačítkem "host it!", pak se Vám otevře nové okno s obrázkem a již nachystaným kódem pro vložení do příspěvku. Vyberte první řádek pod obrázky, jmenuje se "Hotlink for forums (1)". Ostaní lze také použít, ale jsou to jen odkazy, nebo náhledy. Tento má v sobě značku "[IMG]" a díky tomu se obrázek zobrazí přímo v příspěvku. Po vložení tohoto řádku (zkopírování) do zprávy dáte jen odeslat (příspěvek nebo zprávu) a to je celé.

Druhá klasická možnost je vložení obrázku, který je umístěný někde na webu nebo vašem vlastním.
Musíte uvést na takový obrázek odkaz, např. http://www.nekde-na-internetu.cz/muj-obrazek.png. Tento odkaz, pokud neznáte cestu k obrázku, získáte kliknutím pravým tl. myši a vybráním vlastnosti. Otevře se okno Vlastnosti a v něm najdete Adresa (URL). Tu adresu (cestu) skopírujete. Nemůžete vytvářet odkazy na obrázky umístěné na vlastním PC (pokud to není veřejně přístupná stanice) nebo obrázky za prověřujícími mechanismy, např. schránky hotmail nebo yahoo, zaheslované odkazy, atd. K zobrazení obrázku použijte buď BBCode [img] tag nebo příslušné HTML (je-li povoleno). To znamená, že po vložení adresy do vaší zprávy ji uzavřete do značek "[IMG]" . Nejlépe tak, že vyberete tuto adresu jako pro kopírování a pak nad oknem pro vkládání kliknete na Img. To je vše. V Náhledu pak můžete zkontrolovat zobrzení a pokud je vše jak má být ,dáte Odeslat
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2652
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 12

Příspěvekod Pepa » úte bře 13, 2007 9:46 am

Chci se podělit o neradostnou zkušenost. Včera večer jsem napsal docela obsáhlý příspěvek pro topic kotva na lodi. Předesílám, že jsem byl dle titulní strany řádně automaticky přihlášen. Viděl jsem svoje jméno, poštu /počet přečtené a nepřečtené/ i své jméno na seznamu přihlášených. S článkem jsem si dal docela práci.Na závěr jsem vložil klasicky /vlastní url obrázek-to rychlovkládání nefungovalo-nepodsttné/. Po zmáčknutí odeslat se nezobrazilo ,,správa odeslána,, ale přihlašovací karta se jménem a heslem. Ignoroval jsem ji, protože jsem věděl, že jsem přihlášen a dal ,,domů,, to byla asi chyba. Možná bych situaci zachránil, pokud bych se přihlásil. celý článek i s fotkou nenávratně /asi/ zmizel. Tedy v daném topicu není. Pocity, jež mne ovládly si asi dovedete představit.
Toto se mi již stalo asi po třetí řekněme za 3-4 měsíce, vždy to byly jen krátké příspěvky-tak to nebolelo.
ZÁVĚR: alespoň pro mne, ostatní nechť uváží.
VŽDY, když napíšu něco obsáhlejšího, tedy pracnějšího, před ,,odeslat,, přetáhnu text myší a dám,, kopírovat,, Pokud se něco stane mám článek ,,v myši,, a je otázka vteřiny dát jej znovu do nové zprávy.
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2428
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 65

Příspěvekod jerryx » úte bře 13, 2007 10:40 am

Pepa píše:Chci se podělit o neradostnou zkušenost. Včera večer jsem napsal docela obsáhlý příspěvek pro topic kotva na lodi. Předesílám, že jsem byl dle titulní strany řádně automaticky přihlášen. Viděl jsem svoje jméno, poštu /počet přečtené a nepřečtené/ i své jméno na seznamu přihlášených. S článkem jsem si dal docela práci.Na závěr jsem vložil klasicky /vlastní url obrázek-to rychlovkládání nefungovalo-nepodsttné/. Po zmáčknutí odeslat se nezobrazilo ,,správa odeslána,, ale přihlašovací karta se jménem a heslem. Ignoroval jsem ji, protože jsem věděl, že jsem přihlášen a dal ,,domů,, to byla asi chyba. Možná bych situaci zachránil, pokud bych se přihlásil. celý článek i s fotkou nenávratně /asi/ zmizel. Tedy v daném topicu není. Pocity, jež mne ovládly si asi dovedete představit.
Toto se mi již stalo asi po třetí řekněme za 3-4 měsíce, vždy to byly jen krátké příspěvky-tak to nebolelo.
ZÁVĚR: alespoň pro mne, ostatní nechť uváží.
VŽDY, když napíšu něco obsáhlejšího, tedy pracnějšího, před ,,odeslat,, přetáhnu text myší a dám,, kopírovat,, Pokud se něco stane mám článek ,,v myši,, a je otázka vteřiny dát jej znovu do nové zprávy.


- hlaseni o chybach rozhodne neignorujte - jinac muzete dopadnout takhle :-(
- jelikoz ti to dela i u mensich a zatim se nikdo neozval, tak bych se spise priklanel na chybu u tebe - zkus promazat aspon cookies
- jinak obecne, kdyz vam to neco nahlasi, tak se vyplati, bud to vyplnit, nebo se treba vratit v prohlizeci zpet a treba to odeslat znovu. i za cenu, ze tam ty prispevky budou dva - smazat se daji vzdycky :-)
- jinak se muze stat, ze to bude hlasit i vetsi sprostarny, staci kdyz vypadne spojeni mezi imageshackem a timto serverem
- uplne poradit se asi neda, chce to vypozorovat (kdyz se to ovsem povede). zkus vymazat ty cookies, prip. zkus jiny prohlizec jestli bude delat to same
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » úte bře 13, 2007 12:14 pm

Ahoj Pepo,
Je to jak říkáš.
Mě se to už také povedlo a zrovna také včera. Asi se něco robilo na stránkách.
Já tedy píši většinou příspěvky ve wordu.
Je to pro mě přehlednější. Než tam naházím různé obrázky a tak.
Když mám vše sesmolené tak to prostě jenom zkopíruji. Tím to mám vlastně neustále zálohované.
P.S.
Už jsem se lekl, že jsi přišel o ten návod, na výpočet těžiště plachet a laterálu.

To jerryx.
s cookies to asi nebude mít nic společného. Spíš šlo o nějaký krátkodobý výpadek. Za chvíli už to opět fungovalo normálně. :wink:
chloe98
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: stř bře 08, 2017 7:24 pm
Reputace: 0

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod chloe98 » úte bře 14, 2017 12:06 pm

V jakém programu lze fotky snadno upravit?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8501
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod Libor » úte bře 14, 2017 12:15 pm

V jakemkoliv ktery umi pracovat s fotkami. ;)
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8058
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 112
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod Baharis » úte bře 14, 2017 12:29 pm

Pro pokročilé Abode Photoshop, jinak Zoner Photo Studio.
Uživatelský avatar
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 147
Registrován: pon čer 06, 2016 3:05 pm
Reputace: 11
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod pavelmicek » úte bře 14, 2017 12:39 pm

Adobe Photoshop je A-class nástroj pro profesionály. Pokud Chloe98 položil otázku "V jakém programu lze fotky snadno upravit?" předpokládám, že po nainstalování demo verze Photoshopu bude následovat jeho "infarkt".
Ořez obrázku na požadované rozlišení zvládne i Malování ve Windows, nebo doporučuji nějaký free program určený začátečníkům
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8058
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 112
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod Baharis » úte bře 14, 2017 12:45 pm

pavelmicek píše:předpokládám, že po nainstalování demo verze Photoshopu bude následovat jeho "infarkt".
Není na tomto světě místo pro slabých jedinců!!! :P :P :P
Já bych k dokonalosti ještě doporučoval velmi oblíbený Camera Raw. :oops:

Proto jsem to také napsal, tak jak jsem to napsal. Ten Zoner jsi odkázal také a je to i dobrý prohlížeč. Já jej mám jako výchozí prohlížeč.
Uživatelský avatar
Andrejjeep
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 276
Registrován: pát lis 07, 2014 1:00 am
Reputace: 7
Bydliště: Hlavná dedina SK

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod Andrejjeep » úte bře 14, 2017 12:59 pm

Pre jednoduchšie úpravy stačí obyčajný IrfanView. taktiež ako prehliadač všetkého možného, má to doplnok aj z CZ rečou .o)

A.
Uživatelský avatar
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 147
Registrován: pon čer 06, 2016 3:05 pm
Reputace: 11
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod pavelmicek » úte bře 14, 2017 1:08 pm

IrfanView nebo XnView jsou jednoduché, systém nezatěžující, dobré nástroje pro prohlížení. Nebo v mém případě pro hromadné převzorkování / přejmenování obrazových souborů. Hromadný převod z *.tif do *.jpg apod. Nicméně JPG komprese je podstatně horší než třeba ve Photoshopu. Ale co je v této diskuzi asi podstatnější, osobně se mi zdá dost nešikovné a nepřehledné (pro začátečníka) najít v XnView ono převzorkování na požadované rozlišení, jak kdyby to bylo nějaké firemní tajemství.
dhlavka
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 8
Registrován: úte zář 01, 2015 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Č. Budějovice

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod dhlavka » stř bře 15, 2017 11:55 am

Já používám GIMP.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8501
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod Libor » stř bře 15, 2017 12:05 pm

Jaká otázka taková odpověď.

Vůbec neupřesnil co s nimi chce dělat...zmenšit na web? Připravit na tisk a pořádat výstavu. Diametrálně odlišné požadavky a podle toho je třeba volit potom nástroje....Jinak je to diskuze téměř zbytečná.
Uživatelský avatar
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 147
Registrován: pon čer 06, 2016 3:05 pm
Reputace: 11
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s fotkami

Příspěvekod pavelmicek » stř bře 15, 2017 12:16 pm

Jelikož jsem tady taky ještě víceméně "čerstvě" tak se dokážu vžít do pocitů nováčků - ať už ve světě jachtingu tak i zde na fóru. Toto fórum, struktura diskuzí a jeho pravidla jsou krásná prostá a přehledná..ale až po několika hodinách. Vidím, že má dva příspěvky a proto mu ještě toleruji, na hraně nejapnosti, položenou otázku (při dvou příspěvcích se dá předpokládat, že mu opravdu jde o zmenšení fotky do profilu) a prostě mu poradím. Možná i proto, že už jsem zde byl taky "nemilosrdně smeten parníkem" jenom proto, že jsem si dovolil položit školáckou otázku a nemyslím si, že jsem si to zasloužil.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů