Housky

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Housky

Příspěvekod alffa » úte úno 13, 2007 7:10 pm

Housky

500g hladké mouky Obrázek
1 balíček droždí
1 lžičku cukru (na kvásek)
2 lžičky soli
5 lžic olivového oleje
250ml vody ( tolik vody, aby těsto zůstalo husté)

1 vejce na potření (stačí bílek rozšlehaný s vodou).
hrubou sůl + kmín na posypání.
(Hrubou sůl seženete u kamaráda pekaře, nebo překrystalizujete obyčejnou)

Dejte vzejít kvásek, vmíchejte do mouky a ostatních ingrediencí.
(kvásek už jsme probrali u chleba)

Důkladně prohněťte. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (půl až tři čtvrtě hodiny i déle, dle okolní teploty).
Na něčem pomoučněném vyválejte válečky (jako kdysi z plastelíny).
Pleťte malé houstičky či plácejte bochánky, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout.

Pokud se vám nepovedou válečky a vyjdou vám placky, nezoufejte. Placky, pokud možno trojúhelníky, srolujte a máte rohlíky.

Potřete vejcem posypte solí + kmínem. Pečte v troubě nebo někde, předehřáté na 180 stupňů do zlatova (asi 25 minut).
Je to tak na 12 housek.
Podávejte ještě teplé, posádka vám urve ruce. Při rozdělování doporučuji dohled, nejméně prvního důstojníka. :wink:

Práce 20 minut + kynutí 45 minut + práce 15 minut + kynutí 15 minut + pečení zhruba 25 minut

Dobrou, alffa
Uživatelský avatar
Batcheeba
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: pát dub 09, 2010 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Batcheeba » ned dub 11, 2010 12:25 am

Asi to muselo být pošušňáníčko, ale já bych před tak zdlouhavou přípravou dala přednost předpečeným bagetkám ve vakuovém balení. V lodní troubě jsou upečené během 15-20 min. A proti ostatním ingrediencím, ze kterých se tvoje houstičky skládají, mají podstatnou výhodu - nevlhnou, na vodě plavou, a neplesniví jako čerstvé pečivo. Pokud tedy chcete mít na lodi rezervu pečiva, mohu tuhle variantu jen doporučit :-). Samosebou, čerstvé pečivo z místní pekárny je jasnou jedničkou!
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1416
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned dub 11, 2010 8:35 am

A to já se zase velmi rád zastavím u skučícíh důchodců na snídani :lol: .
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8270
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned dub 11, 2010 9:06 am

To jsi teda přehnal!!! :gun: ;)
Věřím tom, že když to Alffa před dvěma lety psal, nepočítal s tím že bude každé ráno zadělávat kvásek. :mad:
Nicméně díky za připomenutí tohoto vlákna. Recept vyzkouším nanečisto doma. My ty předpečené houstičky ve špajzu, pro strýčka příhodu, máme stále. Ale kvásek je kvásek. Připadá mě to takové stylovější.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1416
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned dub 11, 2010 9:38 am

Jsem se asi překlep,nebo co :lol:
Ještě tak recept na chleba a přinesu k snídani kakao.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » ned dub 11, 2010 10:56 am

Batcheeba píše:Asi to muselo být pošušňáníčko, ale já bych před tak zdlouhavou přípravou dala přednost předpečeným bagetkám ve vakuovém balení.

Děkujeme Batcheebo, za nápaditý recept.
Také občas používám ty předvařené bagetky. Rozhodně bych se nedělal s houstičkami, když vyrazím wekendově na Orlík, nebo na týden do Chorvatska. ;)
Tady je to myšleno tak, že když se Ti po měsíci v cizině zasteskne po domově, když už Ti všechny bagety světa lezou i ušima, prostě si upečeš třeba ty houstičky a uklohníš k nim například držkovou.
Hned je člověku lépe po těle i po duši. Jen je třeba to umět. Proto sem dáváme ty pracné recepty.
Návody tipu „vaří moderní žena“, „vaříme s VITANOU“ atd., sem nedáváme. Je to uvedeno na každém pytlíku.

marks píše:A to já se zase velmi rád zastavím u skučícíh důchodců na snídani :lol: .

Varování :!: Důchodci bývají po ránu občas (většinou) nevrlý. Doporučuji tlačit před sebou lahev nějakého šňapsu. :mad:
marks píše:Ještě tak recept na chleba a přinesu k snídani kakao.

Recepty na chleba zde jsou. Kakao klidně přines. Po šňapsu přijde k chuti (třeba k palačinkám). :crazy:
Jen upozorňuji, že sekce na „VŠEOBECNÝ POKEC“, je jinde. :smash:
Dobré trávení všem, :) alffa
Uživatelský avatar
MARIS
moderátor
Příspěvky: 1090
Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » ned dub 11, 2010 11:02 am

Tak to jsi marksi přehnal,měť tě poblíž,tak......
anebo to mělo být v tom tvém tajném vlákně?Kolikrát jsi už překročil slibované otevření?

A tady máš ten chleba:3 hrnky hladké mouky
1/4 lžičky instantního droždí
1 a 1/4 lžičky soli
1,5 hrnku vody
nechat vykynout a péct v troubě do zlatova.

A v neděli 25. nástup na naší lodi s kakaem. :gun:
Uživatelský avatar
leguan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 103
Registrován: sob lis 22, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Housky

Příspěvekod leguan » ned dub 11, 2010 6:51 pm

Na neděli už kakao nezbude. Posádka lodi č. 2 s ním bude mít slavnostní přivítání už v sobotu. :D
Uživatelský avatar
Batcheeba
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: pát dub 09, 2010 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

ad alffa

Příspěvekod Batcheeba » pon dub 12, 2010 1:27 pm

Cit.: Návody tipu „vaří moderní žena“, „vaříme s VITANOU“ atd., sem nedáváme. Je to uvedeno na každém pytlíku.

[font=Comic Sans MS]Tak to já jsem tuhle rubriku špatně pochopila. Měla jsem za to, že se jedná o návody, jak se co nejvíce přiblížit chutné domácí stravě v složitějších lodních podmínkách pomocí šikovných ověřených vychytávek. Protože receptů na housky, chleby a další pečivo všeho druhu mám plné kuchařky (srov. "je to uvedeno na každém pytlíku") :-( a když na to přijde, s vynaložením určitého úsilí je za podmínky zajištění alespoň náhradních surovin zvládnu připravit kdekoliv. Té touze po čerstvých poživatinách samozřejmě rozumím, ať je to chleba nebo maso. Moc dobře si pamatuju, jak kdysi dávno na výletě z Bulharska do Rumunska jsme se vrhli na místní pekárničku a ještě za tepla spořádali celý pecen TMAVÉHO chleba - to bylo po týdnu konzumace bílých bulharských vek.[/font]
Uživatelský avatar
kaha
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: čtv kvě 22, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod kaha » čtv dub 15, 2010 8:15 am

Já si dělám suchary,kámen,ale trvanlivost neomezená.
Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 828
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Re: Housky

Příspěvekod TashonkaWitko » sob led 22, 2011 4:28 pm

alffa píše:Housky: 500g hladké mouky....

Musim Alffovi podekovat za tenhle, v ramci JI fora, uz trosku pozapomenuty, recept. Dneska jsem ho, v ramci sobotni nudy, zkusil. Vyrobeno v podstate presne podle receptu - jen michani a nakynuti testa jsem nechal na domaci pekarne. Nemel jsem tu hrubou sul takze jsem zkusil vyrobit nasyceny roztok a na plotynce odpareni trosku urychlit. Vysledkem nebyly zadne hezke hrube krystalky soli, ale takovej namokralej mismas, ktery ale na ochuceni docela postacil. Ona by stacila i bezna sul. Asi. Kmin byl k dispozici.

Drobne problemy : kdyz budete valet ty valecky na pleteni housek, vyvalejte skutecne tenke valecky. Ja je udelal takovy co mi prisly akorati, cca 1,5-2cm, delka cca 25cm a ve vysledku byly pletynky docela velky - jako malej chleba :-) (z cele davky mi vysly 4 + zbytek testa) Naopak ze zbytku jsem udelal placku na rohlik, na te placce jsem si dal zalezet a ta placka byla (asi) zase moc tenka, takze vysledek vypadal jak obri slana tycinka :-) Pekl jsem to doma v dobre troube, umoznujici presne nastaveni teploty. Diky vetsim rozmerum jsem to pekl o cca 5-8 minut dele. Na lodi to asi nebude tak presny, ale myslim, ze kdyz pockate na zlatavou barvu a sirici se vuni, bude to ono.

Vysledek - navzdory problemum s neocekavanou velikosti (viz vyse) je vysledek SUPER !!! ale doopravdy ... jak pidirohlik tak i maxihousky nemaji chybu.

Alffo, diky !

Tip : z uplneho zbytku testa jsem vyrobil takovou tlustsi placku (jen rukou) a zohnul ji v pul a opet spojil - takze vznikl takovej bobek. Vysledek vypada jako velmi pekna bagetka. Mozna dobre reseni pro ty, co se jim nechce valet ty zizaly :-)

Tip2 - doporucuji pred ostrym nasazenim zkusit. Nejenze sami naleznete krizova mista, ale budete mit k dispozici vynikajici housky.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Re: Housky

Příspěvekod alffa » ned led 23, 2011 8:04 pm

TashonkaWitko píše: Nemel jsem tu hrubou sul takze jsem zkusil vyrobit nasyceny roztok a na plotynce odpareni trosku urychlit. Vysledkem nebyly zadne hezke hrube krystalky soli, ale takovej namokralej mismas, ktery ale na ochuceni docela postacil. Ona by stacila i bezna sul. Asi. .

Jasně. V podstatě stačí normální sůl. Dnes se ale dá ta hrubá, normálně koupit. Například v TESCU (nejsem majitelem TESCA). :cry:

TashonkaWitko píše:nasyceny roztok a na plotynce odpareni trosku urychlit.
TO JE PŘESNĚ TO MÍSTO, KDE SE CHYBIČKA VLOUDILA.
Velké krystaly, rostou pomalu. ;)
alffa
Uživatelský avatar
samoliter
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 336
Registrován: stř dub 30, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Ústí nad labem

Hrubá sůl.

Příspěvekod samoliter » pon led 24, 2011 9:51 am

I v kauflandu mají půlkilový balíček soli za asi 12 korun. Nápis: Sůl hrubě zrnitá. Je průsvitný sáček, modrá nálepka. Mají tam taky různé mořské soli, ale mne se osvědčila tato. Používam na domácí pečení, slané tyčinky, různé mňamky a do směsi koření na stejky a pod. samoliter.
Uživatelský avatar
vilma
moderátor
Příspěvky: 3179
Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
Reputace: 46
Bydliště: Olomoucko

Příspěvekod vilma » pon led 24, 2011 10:25 am

ahoj alffa,
recept není mrtvej, naposledy v pátek večer, jenom vykynutý těsto hodím jako celek do vymazanýho pekáče, nechám znova vykynout, žádný pletení, je z toho teda chleba. :oops: Sůl nepotřebuju, do těsta šoupnu kromě kmínu ještě hrst slunečnicových semínek, když mám. Návštěvy nadšený, zvlášť když je to k steakům. :)

P.S: jo, ještě, do těsta dávám poloviční množství soli a jenom půl balíčku kvasnic a doufám, že mi teĎ nevynadáš, že už je to úplně jinej recept. Není, protože olivovej olej dodržuju a je to s ním fakt dobrý.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » pon led 24, 2011 3:01 pm

vilma píše: doufám, že mi teĎ nevynadáš, že už je to úplně jinej recept..

Nevynadám. :) Naopak chválím. Fantazii se meze nekladou. ;)

Zkus někdy přihodit do těsta kelímek bílého jogurtu. Taky mňamka.
Netřeba se obávat, že by to snad bylo kyselé. ;)
alffa
samoliter píše:I v kauflandu mají půlkilový balíček soli za asi 12 korun. .

Jo už tu sůl mají skoro všude. Tesco byl jen příklad. Ani není nejlevnější. Já tam chodím, že tam mají slušný záchod. :D ;)
alffa
Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 828
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Příspěvekod TashonkaWitko » stř led 26, 2011 2:45 pm

jen bych se optal jak pri pouziti suseneho drozdi. V pripade klasickeho "ziveho" drozi (krychlicka) je vyrobeni kvasku jasne (je popsano zde v sekci chleba), ale jak v pripade toho suseneho v pytlicku ? Ma se to take predem nechat vzejit v teple vode s cukrem nebo se to sype do testa hned pri michani ? Nikdy jsem to nepouzival a nejsem si moc jisty a nechce se mi kazit celou davku testa, kdyz se tu mohu optat ...
Uživatelský avatar
karel
Macher
Příspěvky: 434
Registrován: úte lis 21, 2006 1:00 am
Reputace: 14
Bydliště: Oleško , Praha západ

Příspěvekod karel » stř led 26, 2011 2:53 pm

já sušený droždí rozmíchávám s vodou a cukrem stejně jako klasické , mě to přijde že se to následně lépe promísí .
Uživatelský avatar
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 107
Registrován: úte lis 23, 2010 1:00 am
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » stř led 26, 2011 3:16 pm

Pečeme doma chleba přes noc - pekárna začíná někdy ve 3 hodiny a ráno po šestý ráno je chleba teplý připravený k snídani. A na odložené pečení se nedá dát klasické droždí, takže používáme právě to sušené. Jenom se nesmí nasypat na sůl (obecně) a v našem případě až do míchání ani navlhnout. Funguje naprosto spolehlivě. Pokud bych uvažoval o pečení na lodi, tak určitě nepovezu klasické droždí - nemuselo by přežít ve zdraví až do doby, kdy ho budu chtít použít. Takže když těsto zaděláváš hned, klidně ho nech vzejít, ale nestane se nic ani když ho jen nasypeš a zamícháš.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů