Housky
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Housky
Housky
500g hladké mouky
1 balíček droždí
1 lžičku cukru (na kvásek)
2 lžičky soli
5 lžic olivového oleje
250ml vody ( tolik vody, aby těsto zůstalo husté)
1 vejce na potření (stačí bílek rozšlehaný s vodou).
hrubou sůl + kmín na posypání.
(Hrubou sůl seženete u kamaráda pekaře, nebo překrystalizujete obyčejnou)
Dejte vzejít kvásek, vmíchejte do mouky a ostatních ingrediencí.
(kvásek už jsme probrali u chleba)
Důkladně prohněťte. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (půl až tři čtvrtě hodiny i déle, dle okolní teploty).
Na něčem pomoučněném vyválejte válečky (jako kdysi z plastelíny).
Pleťte malé houstičky či plácejte bochánky, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout.
Pokud se vám nepovedou válečky a vyjdou vám placky, nezoufejte. Placky, pokud možno trojúhelníky, srolujte a máte rohlíky.
Potřete vejcem posypte solí + kmínem. Pečte v troubě nebo někde, předehřáté na 180 stupňů do zlatova (asi 25 minut).
Je to tak na 12 housek.
Podávejte ještě teplé, posádka vám urve ruce. Při rozdělování doporučuji dohled, nejméně prvního důstojníka.
Práce 20 minut + kynutí 45 minut + práce 15 minut + kynutí 15 minut + pečení zhruba 25 minut
Dobrou, alffa
500g hladké mouky
1 balíček droždí
1 lžičku cukru (na kvásek)
2 lžičky soli
5 lžic olivového oleje
250ml vody ( tolik vody, aby těsto zůstalo husté)
1 vejce na potření (stačí bílek rozšlehaný s vodou).
hrubou sůl + kmín na posypání.
(Hrubou sůl seženete u kamaráda pekaře, nebo překrystalizujete obyčejnou)
Dejte vzejít kvásek, vmíchejte do mouky a ostatních ingrediencí.
(kvásek už jsme probrali u chleba)
Důkladně prohněťte. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (půl až tři čtvrtě hodiny i déle, dle okolní teploty).
Na něčem pomoučněném vyválejte válečky (jako kdysi z plastelíny).
Pleťte malé houstičky či plácejte bochánky, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout.
Pokud se vám nepovedou válečky a vyjdou vám placky, nezoufejte. Placky, pokud možno trojúhelníky, srolujte a máte rohlíky.
Potřete vejcem posypte solí + kmínem. Pečte v troubě nebo někde, předehřáté na 180 stupňů do zlatova (asi 25 minut).
Je to tak na 12 housek.
Podávejte ještě teplé, posádka vám urve ruce. Při rozdělování doporučuji dohled, nejméně prvního důstojníka.
Práce 20 minut + kynutí 45 minut + práce 15 minut + kynutí 15 minut + pečení zhruba 25 minut
Dobrou, alffa
- Batcheeba
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 72
- Registrován: pát dub 09, 2010 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Asi to muselo být pošušňáníčko, ale já bych před tak zdlouhavou přípravou dala přednost předpečeným bagetkám ve vakuovém balení. V lodní troubě jsou upečené během 15-20 min. A proti ostatním ingrediencím, ze kterých se tvoje houstičky skládají, mají podstatnou výhodu - nevlhnou, na vodě plavou, a neplesniví jako čerstvé pečivo. Pokud tedy chcete mít na lodi rezervu pečiva, mohu tuhle variantu jen doporučit . Samosebou, čerstvé pečivo z místní pekárny je jasnou jedničkou!
To jsi teda přehnal!!!
Věřím tom, že když to Alffa před dvěma lety psal, nepočítal s tím že bude každé ráno zadělávat kvásek.
Nicméně díky za připomenutí tohoto vlákna. Recept vyzkouším nanečisto doma. My ty předpečené houstičky ve špajzu, pro strýčka příhodu, máme stále. Ale kvásek je kvásek. Připadá mě to takové stylovější.
Věřím tom, že když to Alffa před dvěma lety psal, nepočítal s tím že bude každé ráno zadělávat kvásek.
Nicméně díky za připomenutí tohoto vlákna. Recept vyzkouším nanečisto doma. My ty předpečené houstičky ve špajzu, pro strýčka příhodu, máme stále. Ale kvásek je kvásek. Připadá mě to takové stylovější.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Batcheeba píše:Asi to muselo být pošušňáníčko, ale já bych před tak zdlouhavou přípravou dala přednost předpečeným bagetkám ve vakuovém balení.
Děkujeme Batcheebo, za nápaditý recept.
Také občas používám ty předvařené bagetky. Rozhodně bych se nedělal s houstičkami, když vyrazím wekendově na Orlík, nebo na týden do Chorvatska.
Tady je to myšleno tak, že když se Ti po měsíci v cizině zasteskne po domově, když už Ti všechny bagety světa lezou i ušima, prostě si upečeš třeba ty houstičky a uklohníš k nim například držkovou.
Hned je člověku lépe po těle i po duši. Jen je třeba to umět. Proto sem dáváme ty pracné recepty.
Návody tipu „vaří moderní žena“, „vaříme s VITANOU“ atd., sem nedáváme. Je to uvedeno na každém pytlíku.
marks píše:A to já se zase velmi rád zastavím u skučícíh důchodců na snídani .
Varování Důchodci bývají po ránu občas (většinou) nevrlý. Doporučuji tlačit před sebou lahev nějakého šňapsu.
marks píše:Ještě tak recept na chleba a přinesu k snídani kakao.
Recepty na chleba zde jsou. Kakao klidně přines. Po šňapsu přijde k chuti (třeba k palačinkám).
Jen upozorňuji, že sekce na „VŠEOBECNÝ POKEC“, je jinde.
Dobré trávení všem, alffa
- MARIS
- moderátor
- Příspěvky: 1090
- Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
- Reputace: 5
- Bydliště: zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsi marksi přehnal,měť tě poblíž,tak......
anebo to mělo být v tom tvém tajném vlákně?Kolikrát jsi už překročil slibované otevření?
A tady máš ten chleba:3 hrnky hladké mouky
1/4 lžičky instantního droždí
1 a 1/4 lžičky soli
1,5 hrnku vody
nechat vykynout a péct v troubě do zlatova.
A v neděli 25. nástup na naší lodi s kakaem.
anebo to mělo být v tom tvém tajném vlákně?Kolikrát jsi už překročil slibované otevření?
A tady máš ten chleba:3 hrnky hladké mouky
1/4 lžičky instantního droždí
1 a 1/4 lžičky soli
1,5 hrnku vody
nechat vykynout a péct v troubě do zlatova.
A v neděli 25. nástup na naší lodi s kakaem.
Housky
Na neděli už kakao nezbude. Posádka lodi č. 2 s ním bude mít slavnostní přivítání už v sobotu.
- Batcheeba
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 72
- Registrován: pát dub 09, 2010 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
ad alffa
Cit.: Návody tipu „vaří moderní žena“, „vaříme s VITANOU“ atd., sem nedáváme. Je to uvedeno na každém pytlíku.
[font=Comic Sans MS]Tak to já jsem tuhle rubriku špatně pochopila. Měla jsem za to, že se jedná o návody, jak se co nejvíce přiblížit chutné domácí stravě v složitějších lodních podmínkách pomocí šikovných ověřených vychytávek. Protože receptů na housky, chleby a další pečivo všeho druhu mám plné kuchařky (srov. "je to uvedeno na každém pytlíku") a když na to přijde, s vynaložením určitého úsilí je za podmínky zajištění alespoň náhradních surovin zvládnu připravit kdekoliv. Té touze po čerstvých poživatinách samozřejmě rozumím, ať je to chleba nebo maso. Moc dobře si pamatuju, jak kdysi dávno na výletě z Bulharska do Rumunska jsme se vrhli na místní pekárničku a ještě za tepla spořádali celý pecen TMAVÉHO chleba - to bylo po týdnu konzumace bílých bulharských vek.[/font]
[font=Comic Sans MS]Tak to já jsem tuhle rubriku špatně pochopila. Měla jsem za to, že se jedná o návody, jak se co nejvíce přiblížit chutné domácí stravě v složitějších lodních podmínkách pomocí šikovných ověřených vychytávek. Protože receptů na housky, chleby a další pečivo všeho druhu mám plné kuchařky (srov. "je to uvedeno na každém pytlíku") a když na to přijde, s vynaložením určitého úsilí je za podmínky zajištění alespoň náhradních surovin zvládnu připravit kdekoliv. Té touze po čerstvých poživatinách samozřejmě rozumím, ať je to chleba nebo maso. Moc dobře si pamatuju, jak kdysi dávno na výletě z Bulharska do Rumunska jsme se vrhli na místní pekárničku a ještě za tepla spořádali celý pecen TMAVÉHO chleba - to bylo po týdnu konzumace bílých bulharských vek.[/font]
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 828
- Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
- Reputace: 8
- Bydliště: Kurim u Brna CR
Re: Housky
alffa píše:Housky: 500g hladké mouky....
Musim Alffovi podekovat za tenhle, v ramci JI fora, uz trosku pozapomenuty, recept. Dneska jsem ho, v ramci sobotni nudy, zkusil. Vyrobeno v podstate presne podle receptu - jen michani a nakynuti testa jsem nechal na domaci pekarne. Nemel jsem tu hrubou sul takze jsem zkusil vyrobit nasyceny roztok a na plotynce odpareni trosku urychlit. Vysledkem nebyly zadne hezke hrube krystalky soli, ale takovej namokralej mismas, ktery ale na ochuceni docela postacil. Ona by stacila i bezna sul. Asi. Kmin byl k dispozici.
Drobne problemy : kdyz budete valet ty valecky na pleteni housek, vyvalejte skutecne tenke valecky. Ja je udelal takovy co mi prisly akorati, cca 1,5-2cm, delka cca 25cm a ve vysledku byly pletynky docela velky - jako malej chleba (z cele davky mi vysly 4 + zbytek testa) Naopak ze zbytku jsem udelal placku na rohlik, na te placce jsem si dal zalezet a ta placka byla (asi) zase moc tenka, takze vysledek vypadal jak obri slana tycinka Pekl jsem to doma v dobre troube, umoznujici presne nastaveni teploty. Diky vetsim rozmerum jsem to pekl o cca 5-8 minut dele. Na lodi to asi nebude tak presny, ale myslim, ze kdyz pockate na zlatavou barvu a sirici se vuni, bude to ono.
Vysledek - navzdory problemum s neocekavanou velikosti (viz vyse) je vysledek SUPER !!! ale doopravdy ... jak pidirohlik tak i maxihousky nemaji chybu.
Alffo, diky !
Tip : z uplneho zbytku testa jsem vyrobil takovou tlustsi placku (jen rukou) a zohnul ji v pul a opet spojil - takze vznikl takovej bobek. Vysledek vypada jako velmi pekna bagetka. Mozna dobre reseni pro ty, co se jim nechce valet ty zizaly
Tip2 - doporucuji pred ostrym nasazenim zkusit. Nejenze sami naleznete krizova mista, ale budete mit k dispozici vynikajici housky.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Re: Housky
TashonkaWitko píše: Nemel jsem tu hrubou sul takze jsem zkusil vyrobit nasyceny roztok a na plotynce odpareni trosku urychlit. Vysledkem nebyly zadne hezke hrube krystalky soli, ale takovej namokralej mismas, ktery ale na ochuceni docela postacil. Ona by stacila i bezna sul. Asi. .
Jasně. V podstatě stačí normální sůl. Dnes se ale dá ta hrubá, normálně koupit. Například v TESCU (nejsem majitelem TESCA).
TO JE PŘESNĚ TO MÍSTO, KDE SE CHYBIČKA VLOUDILA.TashonkaWitko píše:nasyceny roztok a na plotynce odpareni trosku urychlit.
Velké krystaly, rostou pomalu.
alffa
- samoliter
- účet uživatele zrušen
- Příspěvky: 336
- Registrován: stř dub 30, 2008 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Ústí nad labem
Hrubá sůl.
I v kauflandu mají půlkilový balíček soli za asi 12 korun. Nápis: Sůl hrubě zrnitá. Je průsvitný sáček, modrá nálepka. Mají tam taky různé mořské soli, ale mne se osvědčila tato. Používam na domácí pečení, slané tyčinky, různé mňamky a do směsi koření na stejky a pod. samoliter.
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
ahoj alffa,
recept není mrtvej, naposledy v pátek večer, jenom vykynutý těsto hodím jako celek do vymazanýho pekáče, nechám znova vykynout, žádný pletení, je z toho teda chleba. Sůl nepotřebuju, do těsta šoupnu kromě kmínu ještě hrst slunečnicových semínek, když mám. Návštěvy nadšený, zvlášť když je to k steakům.
P.S: jo, ještě, do těsta dávám poloviční množství soli a jenom půl balíčku kvasnic a doufám, že mi teĎ nevynadáš, že už je to úplně jinej recept. Není, protože olivovej olej dodržuju a je to s ním fakt dobrý.
recept není mrtvej, naposledy v pátek večer, jenom vykynutý těsto hodím jako celek do vymazanýho pekáče, nechám znova vykynout, žádný pletení, je z toho teda chleba. Sůl nepotřebuju, do těsta šoupnu kromě kmínu ještě hrst slunečnicových semínek, když mám. Návštěvy nadšený, zvlášť když je to k steakům.
P.S: jo, ještě, do těsta dávám poloviční množství soli a jenom půl balíčku kvasnic a doufám, že mi teĎ nevynadáš, že už je to úplně jinej recept. Není, protože olivovej olej dodržuju a je to s ním fakt dobrý.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
vilma píše: doufám, že mi teĎ nevynadáš, že už je to úplně jinej recept..
Nevynadám. Naopak chválím. Fantazii se meze nekladou.
Zkus někdy přihodit do těsta kelímek bílého jogurtu. Taky mňamka.
Netřeba se obávat, že by to snad bylo kyselé.
alffa
samoliter píše:I v kauflandu mají půlkilový balíček soli za asi 12 korun. .
Jo už tu sůl mají skoro všude. Tesco byl jen příklad. Ani není nejlevnější. Já tam chodím, že tam mají slušný záchod.
alffa
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 828
- Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
- Reputace: 8
- Bydliště: Kurim u Brna CR
jen bych se optal jak pri pouziti suseneho drozdi. V pripade klasickeho "ziveho" drozi (krychlicka) je vyrobeni kvasku jasne (je popsano zde v sekci chleba), ale jak v pripade toho suseneho v pytlicku ? Ma se to take predem nechat vzejit v teple vode s cukrem nebo se to sype do testa hned pri michani ? Nikdy jsem to nepouzival a nejsem si moc jisty a nechce se mi kazit celou davku testa, kdyz se tu mohu optat ...
- Bubo
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 107
- Registrován: úte lis 23, 2010 1:00 am
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Pečeme doma chleba přes noc - pekárna začíná někdy ve 3 hodiny a ráno po šestý ráno je chleba teplý připravený k snídani. A na odložené pečení se nedá dát klasické droždí, takže používáme právě to sušené. Jenom se nesmí nasypat na sůl (obecně) a v našem případě až do míchání ani navlhnout. Funguje naprosto spolehlivě. Pokud bych uvažoval o pečení na lodi, tak určitě nepovezu klasické droždí - nemuselo by přežít ve zdraví až do doby, kdy ho budu chtít použít. Takže když těsto zaděláváš hned, klidně ho nech vzejít, ale nestane se nic ani když ho jen nasypeš a zamícháš.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů