Dovoz lodí z Polska - zkušenosti

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: Pepa, david, smike, vilma

catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Solina 27

Příspěvekod catamaran » pon pro 27, 2010 11:49 pm

Měl jsem možnost zkusit různé polské plachetnice. Z polských u mě osobně vítězí Solina 27. Kvalita, prostor a hlavně plavební vlastnosti téhle loďky jsou mimořádné. Díval jsem na jejich stránky http://www.solinayacht.pl/ , ale nemají tam cenu..... :?
Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Jaarek » úte pro 28, 2010 6:45 am

Solina je pěkná lodička, pro mne ale bohužel v současné době moc široká. 2,9m je moc na to, abych se vešel do výtahu na Orlíku a taky pro tahání za autem. Takže vybírám něco jiného.
spuctum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod spuctum » stř pro 29, 2010 9:32 am

Aha to je dobrá informace , mohl by jsi zdělit jaká je max. šířka/délka lodi pro výtah na Orlíku ?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39

Příspěvekod geus » stř pro 29, 2010 10:30 am

šíře 2,6m a to je na fest někdy se musí naklonit loď na stranu
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv led 06, 2011 10:25 pm

Pridam se jenom abych potvrdil vsechno co se tu psalo. Jako totalni lama jsem si na netu nasel svou prvni lod, cilem bylo mit neco lehkyho, bez VMP, sice s kajutou, ale ne "obytny", aby se to dalo pouzit i na ryby. Neco na trochu zabavy pro deti, abych se mohl podivat kam se suchou nohou neda. Doted jsem jezdil akorat na kanoji po Sazave proti proudu na Stemberk a zase dolu.

Tak tedy: Koupil jsem 430cm kajutovy motoracek v Ketrzynu, pres Allegro.pl, dohodli jsme se na sleve, cena byla pomerne smesna a vypadalo to vsechno celkem dobre. Jezdim na LPG takze to celkove i s dopravou vyslo rozumne.

Kdyz jsem tam prijel, viditelne byla lod praskla a vykytovana, ale hodil jsem to za hlavu. No... chtel jsem zrovna tuhle, tak jsem ji vzal, prace se nebojim.

Mel jsem maly platak z pujcovny a akorat mi to vyslo na tech 400kg co smim tahnout za Edou. Cesta byla dost utrpeni, jeli jsme po okreskach, na dalnici jsem se trochu bal, ale jsem zvyklej, loni jsem s tim mym sportovnim coupe (ovsem bez vleku) udelal trasu 1000km z Ijmuiden k nam domu za 13 hodin.

Ve Wroclawi jsme na tom zde uz zminenym tankodromu lod malem ztratili a za mestem jsme ji museli prekurtovat.

Musim rict ze nakonec se ukazalo ze lod byla zadarmo draha, protoze se ukazalo ze prasklina byla zpusobena dost velkou bourackou, kus trupu dokonce chybel. Nejaky inteligent to pred par lety zakitoval autokitem, pretahl vrstvou laminatu a nastrikal. Protoze asi nevedel jak udelat hranu, tak do laminatu zalaminoval list pilky na zelezo. Ideal sam.

No.. podle popisu na Allegru byla lod v dobrym stavu, stacilo natrit. :roll: Prodavajici ji udajne vzal jako protiucet.... poskozeni si samozrejme nevsiml...

Ale nic no, uz to nastesti aspon plave, i kdyz to vypada porad hrozne.

Abych pobavil kamarady, tak jsem cestu "zfilmoval", dam to i sem, ale nekamenujte mne, celkove ale musim rict ze jsem si tu cestu uzil. :-)

ZDE ODKAZ

Edit: jo abych nezapomnel, z Mazurskych jezer jsem sice v noci videl prd, ale hrozne se mi ve Wroclawi libily mosty pres Odru a ty maly zdymadla tam.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » pát led 07, 2011 2:50 am

Ta špatná zkušenost s koupí lodě v polsku a jejich cestách může odradit případné jiné zájemce o polské lodě.

Mám zkušenosti z polska i dobré i špatné, pohybuji se tam často, měl jsem odtamtud 4 lodě. Dned to vidím trochu jinak. V každé zemi a jsou lidi slušní i ti horší. V tom si nemáme co vyčítat. A ty negativní zážitky mám taky na západ od nás, Německo, Holandsko, Belgie, kolem prodeje použitých věcí se různých podvodníků a nečestných lidí pohybuje mnoho. A když se vrátím k nám, tak v Praze je snad nějaká líheň.
Tak jako u lodí i jiných věcí, především aut, se velmi často setkáme s tím, že to, co bylo v inzerátu napsáno nemá s realitou mnoho společného.
Už párkrát jsem měl situaci, kdy jsme jeli 500 do Prahy nebo západních čech třeba 500km a s prázdnou zase zpět, protože z popisu auta v inzerátu nebyla skoro nic pravda. Na místě zjistíte, že je o 2 roky starší, má 2x tolik km a stav žalostný.
Než jsem koupil poslední loď, podnikl jsem předtím 2x cestu zbytečně. Ovšem při koupi motoráku v Praze jsem taky naletěl.
Pak jsem si to organizoval účelněji - vybral asi 5 zajímavých a během jedné cesty je prohlédl. Nejhorší je, že když už člověk jede někam daleko, tak někdy ze zoufalství koupí něco, čeho pak lituje. Za sebe mohu říci, že je lepší jet zpět s prázdnou, nebo se pokusit najít v okolí něco lepšího.
V případě lodí a zvláště plachetnic je pro nás Polsko zajímavé, nikde není jachting tak rozšířený, jako tam. Taky se tam dnes vyrábí nejvíce lodí v celé evropě. I ty, které pak jsou pod jinou značkou nabízeny v Německu, Francii nebo Anglii. Je tam velmi široká nabídka použitých i nových, problám je pouze vybrat tu správnou.
A ještě k silnicím. Často mi poláci říkali - jó tam u vás, tam máte super silnice. Byla to pravda, mívali je místy hrozné. Poslední 3 roky mám dojem, že se to obrátilo. Poláci staví a opravují velmi intenzivně a u nás se to nějak rychle zhoršuje. Jsem názoru, že je to už trestuhodné, jak mizeně se nyní opravuje, nový koberec nevydrží ani jednu sezónu. Takže momentálně máme ten tankodrom u nás. A to není řeč o D1, tam jet s lodí se bojím.
Podobně jsou na tom maďaři, vyřešili to po svém - na trase do slovinska místo opravit díry dali omezení na 30km/h.

Tolik můj vlastní pohled na věc, nemyslím si že máme na co být hrdí.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát led 07, 2011 10:41 am

Máme loď z Polska, jak jsem tu psal loni výše. Měli jsme kliku, loď má za sebou první sezónu na Slapech a je úplně v pořádku. V Polsku je velký výběr, slušné ceny, ale je jasné, že riziko problémů bude vždy. Jet pro loď 850 km tam a zase zpátky, v podstatě naslepo, jen s informacemi z mailu, je prostě dobrodružství, které nemusí být pro každého ;)

p.s. ale o dobrodružství tu přeci jde ne? :D
janosik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod janosik » pát led 07, 2011 11:05 am

riziko je stejny jako vsude jinde... S Polakama nemam zadnou zasadne spatnou zkusenost a ze me parkrat vycvicili i ja je... Lod jsem tam nekupoval ale stavim podle polskyho projektu... ale kazdy rok jezdim na Hel nakupovat windsurfingovy nacini dobra cena v rozumny kvalite....Bratri Polaci jsou stejny zmetci jako my :)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát led 07, 2011 4:55 pm

Já byl v polsku pro přívěsnej motor, který mám teď zabudovaný v lodi, našel jsem ho na allegru, ale domluvil se s prodejcem ještě dřív, než aukce skončila, domluvili jsme cenu a i že si pro něj dojedu, všechno mi na motoru předvedl, řekl co je třeba vyměnit, udělat, atd. Prostě korektní jednání. Nakonec musel motor na běžnou údržbu, vyčištění a seřízení do Yamahy, ale to jsem tušil už při koupi. Takže zkušenost s polákem dobrá.

Pak jsem ten motor stejně rozhodil na agregát, nohu a nepotřebnej zbytek.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pát led 07, 2011 5:46 pm

Myslím, že soudit někoho (tím více calý národ) podle nákupu jedné lodě je nesmysl. Předně o zakrytém poškození nemusí prodávající vůbec vědět, jelikož to tak koupil a nešťoural v tom, prostě jenom jezdil. ( nemyslím zrovna tvůj případ) Další věc je pokud chci koupit loď, která nemá orig. gelcoat kupuji ji s tím, že byla poškozená a opravovavaná. První moje byla z roku 1971 tedy stará, ale měla původní gelcoat na palubě i spodku. Sice plný mikroskoskopických prasklinek, pár škrábanců, ale bylo vidět na první pohled, že tam není žádná skrytá oprava. Orig. gelcoat vydrží moc a přetíraná loď je vždy podezřelá. Já bych starší loď bez původního gelcoatu nekoupil.
Co se týče mého kupování v Polsku to bylo bez problémů.Byl jsem se podívat ve fabrice na výrobu, všechni mi ukázali a co slíbili to splnili. Spíše mnoho navíc a cenu nechali původní. Maily jsme překládali do polštiny pomocí automatické překladače Gogle a i tak jsme se na všem domluvili. (někdy na více pokusů).Samozřejmě pár nedodělků jsem našel, také něco by šlo vymyslet praktičtěji, ale spíše prkotiny, nic zásadního.
Polské silnice to s tebou souhlasím, nic moc.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39

Příspěvekod geus » pát led 07, 2011 5:58 pm

Poláci byli odjakživa šmelináři a podvodníci. člověk na ně musí nekompromisně udělal jsem s nima jednou špatnej kšeft pak jsem jim to vrátil i z úrokama
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát led 07, 2011 6:24 pm

Ale no tak.... :?
Já jsem na Tall Ships 2007 ve Štětíně zjistil, že u žádného stánku nestojí ani jeden Vietnamec.
Poučení: Poláci jsou ještě šikovnější obchodníci než Vietnamci.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát led 07, 2011 7:59 pm

Strycek_Bidlo píše:Ale no tak.... :?
Já jsem na Tall Ships 2007 ve Štětíně zjistil, že u žádného stánku nestojí ani jeden Vietnamec.
Poučení: Poláci jsou ještě šikovnější obchodníci než Vietnamci.

To určitě jsou, ale hlavně si je do Polska tak masově nepustili.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » čtv pro 08, 2011 12:08 pm

Zdravím majstry ;) ;) ;) ;) ;)
Dlhšiu dobu študujem vaše forum a musím povedať že je to to čo som čakal a som prekvapený.
Neradím sa velmi medzi vás,ale niečo máme predsa spoločné -lode a člny ;) ;)
Ale ja plavidlo používam na lov rýb.Doteraz som mal a aj mám nadalej gumák s hliníkou podlahou na ktorom som už nejaký ten čas strávil a samozrejme aj nejaké tie noci.Tak som sa rozhodol že si kúpim nejaký malý motoráčik kde by som si schoval nejaké to náradie a kde by som sa aj schoval v nepriaznivom počasí.Na začiatok si budem musieť vystačiť s mojou 5hondou ktorú mám aj na gumáku a časom ak budem prinútený zakúpim nejaký silnejší motor.Lovím len na stojatých vodách a myslím že mi zatial na ten 1-2 kilometrový presun zatial postačí aj ten môj motor.
A teraz k veci :D
Po dlhom hladaní som si našiel niečo čo vyhovuje mojim požiadavkam a chcel by som poprosiť o nejaké vaše rady čo si o tom člne myslíte.
Lebo v skutočnosti som ten čln ešte nevidel a idem takpovediac na nákup na slepo :? :?
A je to aj z môjho bydliska slušná štreka-cca do 800 km :shock: :shock: .
Jedná sa konkrétne o tento čln
http://www.sportyacht.com.pl/strona,_ca ... ,0,30.html

Keby ste mali niekto nejakú užitočnú radu alebo skúsenosť-tak bol by som bol len rád ;)
Aspon nejaký ten váš názor ;)
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 21

Příspěvekod aTrej » čtv pro 08, 2011 12:44 pm

pepo, predpokladam, ze je to nova lod. Urcite sa predavaju aj u nas podobne nove polske lode. Ja osobne som si ich obzeral a moj nazor je, ze necakaj kombinaciu ceny a dobrej kvality. Ide o to, co ti bude za tu cenu postacovat. Ty poliaci su natolko magori, ze ti prevrtaju vyrobny stitok a pripevnia tam drziak na motor. A boli to podobne lode ako toto. Na prvy pohlad pekne ale akonahle prides blizsie to vidis, zvary na zabradli, kvalita laminatu a pod. Inak poliak vyrobi v garazi aj Ferrari za zlomkovu cenu. :D
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » čtv pro 08, 2011 12:58 pm

V tomto linku je viac aj detailnejších fotografii a to je už čln dovezený a aj vyfotografovaný u nás.
No na prvý pohlad tam nieje nič také odfláknuté,akurát cena je o 100% vyššia :shock: :shock:
http://www.boat007.cz/lode-cluny/lamina ... -clun.html
Preto zháňam info a rady ;)
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod aTrej » čtv pro 08, 2011 1:13 pm

nemyslel som tym kupu u nas. ... ako povedal doktor vo filme Vesnicko ma strediskova. "Jdi do Pelhrimova na hrbitov a prohlidni si do ceho jdes." :) Podla mna je to naozaj o tom, ze co ti vyhovuje a za co si ochotny dat peniaze. Drzim palec.
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod aTrej » čtv pro 08, 2011 1:24 pm

este ma napadlo, neviem ci si uz zistoval co treba k prihlaseniu lode u nas. Doporucujem si zavolat na SPS a tam ti povedia presne. Aby si nemal nejake zbytocne natahovacky ohladom papierov a povinnej vybavy lode.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » čtv pro 08, 2011 1:34 pm

aTrej píše:este ma napadlo, neviem ci si uz zistoval co treba k prihlaseniu lode u nas. Doporucujem si zavolat na SPS a tam ti povedia presne. Aby si nemal nejake zbytocne natahovacky ohladom papierov a povinnej vybavy lode.

Je to nová lod.
Od výrobcu certifikáty dostanem.Na to som už myslel.Poliak mi ich už aj poslal a ja som ich následne odoslal na sps na preskúmanie.Nemali žiadne výhrady a pokial budem chcieť s tými dokladmi mi lod zaregistrujú bez problémov ;) .No samozrejme že ja tam budem musieť ešte následne lod dovybaviť s povinnou výbavou.Ale to má zatial ešte čas.
Tento čln som si vybral aj preto že je to už tak trochu väčšia firma ktorá má v ponuke 14 modelov lodí a chcel som sa vyhnúť nejakej domácej a ručnej roboty ;)
Už som si aj zajednal vozík od kamaráta,lebo zatial ani ten nemám a nerád by som mal vozík skôr ako čln....
Poliak už odomna začal pýtať zálohu lebo už má vraj aj iného záujemcu :hmm: :hmm: ,tak neviem čo si mám o tom myslieť :hmm: .Pritom som mu včera písal že podla všetkého by som si to prevzal do 10.dní.Len ešte stále sondujem či to nieje nejaký podfuk ;)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv pro 08, 2011 1:38 pm

U takhle malejch lodicek je kajuta vzdycky problem, myslim ze na rybareni zabira zbytecne moc mista.

Osobne bych doporucil nebo takovyho: http://www.polmir.com.pl/motorowe_romana430_l.htm
Mam to ve verzi Cabrio, coz je polouzavrena kajuta a na ryby se v Polsku bezne pouziva, ale myslim ze verze otevrena se zakrytim plachtou je na ryby lepsi.
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » čtv pro 08, 2011 1:42 pm

PEPO píše:Poliak už odomna začal pýtať zálohu lebo už má vraj aj iného záujemcu :hmm: :hmm: ,tak neviem čo si mám o tom myslieť :hmm: .

ja by som ziadnu zalohu v ziadnom pripade neposielal.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » čtv pro 08, 2011 1:57 pm

V Polsku umí vyrobit taky lodě špičkové kvality, proávají se pak také pod jinými značkami německých, francouzských a anglických firem.
Jsou to často velké fabriky, tenhle sport jacht k nim ale myslím nepatří.
Ale jsou taky někteří schopní vyrobit něco, co by naopak překvapilo mizernou kvalitou.
Každý ovšem máme jiné nároky a představy.

Proto bych od tohohle očekával zajímavou cenu a rozhodně kupoval za hotové při převzetí lodě. Určitě to nebiude horentní suma, aby to takhle nešlo. Po detailní prohlídce budeš vědět do čeho jdeš.

Tady se dá najít mnoho jiných výrobců, někktečí velmi známí a dobří - např. Janmor, Delphia atd.

http://mazury.info.pl/stocznie-jachtowe/
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » čtv pro 08, 2011 2:06 pm

Viky_CZ píše:U takhle malejch lodicek je kajuta vzdycky problem, myslim ze na rybareni zabira zbytecne moc mista.

Osobne bych doporucil nebo takovyho: http://www.polmir.com.pl/motorowe_romana430_l.htm
Mam to ve verzi Cabrio, coz je polouzavrena kajuta a na ryby se v Polsku bezne pouziva, ale myslim ze verze otevrena se zakrytim plachtou je na ryby lepsi.

Kajutu by som chcel nakolko z člnu chytám ryby cca 50-70 dní v roku a to by mi tá plachta moc dlho nevydržala :( :( .Slnko a vietor by asi spravili svoje :( .Doma by som sa nemusel neustále vybalovať a na víkend zasa baliť veci .Takto by som to tam mal na dvore celý týžden chránené pred slnkom a dažďom.A hlavne mi vadí ten volant na ploche kde by som chcel mať aspon aspon ako tak väčší plac.Tá zadná časť je podla môjho názoru dosť malá :? Ale rád uvítam každú jednu radu ktorú určite zvážim ;) ;) . :?
A s poslaním zálohy tiež nesúhlasím.Ked by sa vyskytli komplikácie tak zálohu by som už nevidel :x
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv pro 08, 2011 3:26 pm

V tom pripade mrkni sem: http://viky-tw.rajce.idnes.cz/R_430_step_by_step

Tyhle lode jsou skoro vsechny stejny a koupis je i v CR, akorat ma jiny tvar kajuty. Z obrazku se technickych detailu dozvis myslim dost. Konzole na volant u 5HP motoru je celkem zbytecna. Jinak upozornuju, ze Romana 430 je vetsinou vyrobena pro motor s dlouhou nohou, takze na motor z gumaku potebujes trochu zvlastni verzi s kratky zrcadlem (coz ja mam).

V CR se holy trup s kajutou dal loni koupit od 50000,-, v PL kolem 40000,-.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » čtv pro 08, 2011 3:42 pm

Na dostavbu lode ja čas nemám :oops: :oops: :oops:
Ten volný čas radšej obetujem pobytu pri vode :D :D :D
Ja mám práveže moju 5hp Hondu s dlhou nohou,takže tu by problém nebol ;) ;) ;) ;)
Potom som ešte rozmýšlal nad niečím takýmto a cena tiež podobná ako pri tom prvom ;) ;) ;) ;)
http://www.lizel.pl/jachty_3.html
Ale ako som písal,lodiam sa nevyznám a plánujem že tá lod bude viac na vode stáť ako jazdiť ;) .
Využitie bude asi také že v piatok večer na víkendy sa doplavím na svoje stanovište cca 10-20 minút a potom až do nedele budem len na jednom mieste a potom v nedelu naložiť a šup domov.Takže pre mňa tá motorová časť nieje až taká dôležitá ;) .Skôr uprednostním čo najviac miesta ;)

Zpět na