Ahoj Oldo.
To o čem mluvíš naješ ve většině katalogů dodavatelů jachtařského zboží pod názvem selbstaufrollende Boje (jsem spíš na Němčinu), což lze volně přeložit asi jako samostavitelná bóje. Vypadá to jako bílé vajíčko, nahoře oko, dole leze lano (asi 20 m). Uvnitř je zřejmě cívka s nějakým vratným mechanismem, který zajišťuje, že se odvine pouze délka lana odpovídající hloubce a díky tomu bójka "stojí" přímo nad kotvou. Ta sranda ale stojí cca 226 eu. Dá se přikoupit i držák na přední koš, cca další stovka.
(no to si mě zase Denis vychutná)
Moc se mi to zamlouvá, ale když vidím některé charterové takykapitány "ohleduplně" projíždět přecpaná kotviště, bál bych se, že mi to vezmou sebou i s kotvou. Takže bych to viděl používat spíš asi někde v soukromí, v místech kde hrozí, že kotvu na něco nevhodně pověsíš (kořeny, skalnaté dno), ale přesně tam, kde to katalogy používat doporučují, tj. v přeplněných kotvištích, aby každý věděl kamže jsem tu svoji kotvu hodil, bych se toho právě bál !
Já to řeším paušálně. Pokud se někam pověsím, tak si zopakuju potápěčský minimum.
Jen jednou se mi nechtělo kvůli zimě a špinavé vodě a stálo mě to 100 kun a pivo. Pro výstrahu všem, bylo to ve Starém Gradu na Hvaru. Mooringy obsazené skupinovou přeplavbou nějakých Anglánů. Ti mi mezi sebou udělali škvírku a volali ať hodím kotvu a vecpu se mezi ně. Nedělejte to! Ten místní potápěč co tu moji kotvu potom lovil mi říkal, že tam jsou na dně zbytky starých mooringových lan. Musím uznat, že drží zatraceně dobře.
Wlady