Příspěvekod kzeman » pon kvě 12, 2008 3:31 am
Byly zde příspěvky o trim klapkách, tak bych zveřejnil svůj pokus, či debakl.
K samovýrobě mne přivedl poznatek, že originálním klapkám by bránil držák přepravních koleček, který považuji za důležitější.
Deska je z jednoho kusu a osazena cca 10 cm od zrcadla (nebudu zdržovat proč a pokusím se vložit obr.).
Úvaha jednoduchého nasazení do držáku koleček zespodu, měla zásadní nedostatek, že tomu brání kavitační deska na noze motoru, takže instalace a demontáž je složitější.
Osazení desky dále od zrcadla mělo za následek valení vody obloukem nad desku (Nevhodné by bylo i spojení dělených desek za vrtulí, přo zlepšení stability kolem podélné osy).
V případě potřeby použití přepravních koleček je nutno demontovat desku.
Jediné kladné poznání bylo, že křídlové matice se nepovolily ani po 5 hod.používání.
Výsledky odzkoušení:
Odzkušoval jsem sám, takže do skluzu to šlo ihned bez klapek i s nima, dělalo to na mne dojem, že rychlost ve skluzu je pomalejší, ale mohl to být klam způsobený změnou zvuku který byl příjemnější.
Když mne přijela vyzvednout dcera s v nučkou odzkoušel jsem to s nima a do skluzu se to dostalo (58+20+95 kg) i když po nějaké době a na odzkoušení bez klapek již nebyl čas.
Vliv na spotřebu nebylo taky jak porovnat, takže jasný výsledek nemám, ale vzalo mi to chuť pro omezení použití koleček a zda se to pokusím předělávat zatím nevím.
Kladem na odzkoušení první plavby, byla přeprava motoru na kouli tažného zařízení, které bylo pohodlné a bezproblémové.
Jestli se to podaří, tak přikládám obrázek hokusu-pokusu.