Moderátoři: Pepa, david, vilma
jerryx píše:2 alffa: teda sorry alffo, ale normalni to neni
alffa píše:jerryx píše:2 alffa: teda sorry alffo, ale normalni to neni
2 jeryx: teda sorry jerryx, jak kdy![]()
ono by bylo třeba vědět něco víc o konkrétním zapojení.
Zde nám ovšem informace chybí.
Proto jsem napsal že ŇEKDY je to normální.
Ono to tak skutečně je. Záleží na zapojení:
1) červená kontrolka svítí, pokud se nedobíjí.Začne-li dobíjet, zhasne
2) zelená kontrolka nesvítí, pokud se nedobíjí. Začne-li dobíjet, rozsvítí se.
Mezistavy se pak projevují problikáváním či prosvěcováním.
Každý z těch systémů má své pro a proti.
Za ideální bych považoval kombinaci obojího zapojení.
To se ale asi nedělá, alespoň jsem se s tím nesetkal.
alffa
Pepa píše:S tim svícení kontrolky dobíjení při chodu motoru jsem se také párkrát setkal. Vždy to ale bylo u výrobků výrazně staršího data výroby /traktory, vysokozdvižný vozík a pod. Pokud mne to znervozňovalo, protože jsem toho názoru, že když se nic neděje nemá nic svítit - vyřešil jsem to velmi jednoduše rozpínacím relátkem.
Aleš píše: Svítí kontrolka na dobíjení slabě při přidání plynuse rozzáří
![]()
Pepa píše:Myslím že disponuje, už si nemohu vzpomenout /také jsem ji měl - tedy ten nový typ felicie, ne následníka spartaka/. Dá se totiž bez problému použít pískadlo na nevypnutá světla a to tam myslím bylo. Jinak není problém jej za pár korun koupit. Montoval jsem si jej nedávno do octávie. Jsem již starší, senilní pán a tak bych se nedoplatil za nerozsvícená světla. Mám to udělané tak, že jsou hlavním spinačem stále zapnuta, ale rozsvítí je až relátko snímající dobíjecí proud -spoždění cca 2vteřiny, pokud bych si světla vypnul hlavním spinačem, po nastartování začne řvát pískadlo. Nechci to již více pitvat - je to stejně spíše v oblasti teoretických úvah![]()
PS:výpočty-dělám co mohu / myslím časově / v tom je u mne ten problé, v ničem jiném. Chci aby to bylo trochu ucelené a jasné, tak to není na jednu stránku. Fakt se snažím a z tebe mám už mindrák, ale to je dobře
david píše:Jirina píše:Nechci rýpat, ale co se stane, když ti v noci přestane dobíjet auto? Ve 130 v levém pruhu na dálnici a při předjíždění?
a) nestane se nic a ještě to chvíli pojede na baterku
b) na podobné píč.oviny si najdi jiné fórum
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti