Viem že bez kompletného rozobratia ťažko niečo zháňať ale ak mi niekto môže poradiť má to ešte zmysel rozoberať alebo som ho už pochoval.... je mi ho ľúto pretože motoricky je vo veľmi dobrej kondícii... vopred ďakujem za pomocprosim o radu johnson 4hp
Moderátoři: vilma, Pepa, david
prosim o radu johnson 4hp
Chcel by som poprosiť o radu dnes sa mi podarilo zachytiť do vrtule na johnson 4hp r.v.96 plávajúce lano ktore zaseklo vrtuľu otáčky vybehli do max. Vrtula sa točí bez kompresie motor je stále funkčný takže pravdepodobne zaspieval labutiu pieseň prevod podľa zvukov je to niekde hore na nohe pod motorom.
Viem že bez kompletného rozobratia ťažko niečo zháňať ale ak mi niekto môže poradiť má to ešte zmysel rozoberať alebo som ho už pochoval.... je mi ho ľúto pretože motoricky je vo veľmi dobrej kondícii... vopred ďakujem za pomoc
Viem že bez kompletného rozobratia ťažko niečo zháňať ale ak mi niekto môže poradiť má to ešte zmysel rozoberať alebo som ho už pochoval.... je mi ho ľúto pretože motoricky je vo veľmi dobrej kondícii... vopred ďakujem za pomoc- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Pravděpodobně máš ustřižený kolík na hřídelce vrtule. Sundej vrtuli a uvidíš. Ty střihové kolíky jsou z křehkého materiálu a není dobré tam dávat měkký hřebík. Když
jde o život, tak je možné vše.
http://epc.brp.com/Index.aspx?lang=E&s1 ... da450b98bb pozice 36 stránka gearcase Je dobré vozit sebou několik kolíků, matku M10x1,25nerez a nerezové závlačky a velkoplošnou podložku pod matku. Potom se většinou nic nestane.
jde o život, tak je možné vše.
http://epc.brp.com/Index.aspx?lang=E&s1 ... da450b98bb pozice 36 stránka gearcase Je dobré vozit sebou několik kolíků, matku M10x1,25nerez a nerezové závlačky a velkoplošnou podložku pod matku. Potom se většinou nic nestane.
Naposledy upravil(a) tataS dne pát srp 13, 2010 7:41 pm, celkem upraveno 3 x.
Doktore buď v klidu.
Mám 4 HP Yamahu.
Na fakultě jste taky
pitvali mrtvolky.
P.S.: To bylo pro případ, že někdo střihací kolík už nahradil něčím kaleným, Cituji:"aby se příště neustřihl tak rychle" a motoru se rozskočila převodovka, nebo ukroutila hřídel. I to už jsem slyšel a viděl.
Mám 4 HP Yamahu.
Na fakultě jste taky
pitvali mrtvolky.
P.S.: To bylo pro případ, že někdo střihací kolík už nahradil něčím kaleným, Cituji:"aby se příště neustřihl tak rychle" a motoru se rozskočila převodovka, nebo ukroutila hřídel. I to už jsem slyšel a viděl.
Naposledy upravil(a) Jirina dne pát srp 13, 2010 8:17 pm, celkem upraveno 1 x.
- kanic
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Johnson
Vyženil jsem Johnson 3,3 podobného data výroby a střihový kolík byl nastřižený a tvrdý.
Musel jsem jej pár hodin opíjet 40% WD a poklepávat z obou stran, abych ho vysunul ven.
Protože tam jiné nebyly, vyrobil jsem je po vzoru Crescentů z měděného drátu.
Adriane, máš v tlumiči sání vložku z molitanu, nebo tak něco? Ten náš tam nic nemá a vypadá to, že by ji potřeboval (dvoutakt).
Jiřino, měl bych jeden Vichr 25 s prodlouženou nohou.
k.
Musel jsem jej pár hodin opíjet 40% WD a poklepávat z obou stran, abych ho vysunul ven.
Protože tam jiné nebyly, vyrobil jsem je po vzoru Crescentů z měděného drátu.
Adriane, máš v tlumiči sání vložku z molitanu, nebo tak něco? Ten náš tam nic nemá a vypadá to, že by ji potřeboval (dvoutakt).
Jiřino, měl bych jeden Vichr 25 s prodlouženou nohou.
k.Už mi pod stolem jeden Vichr leží, budou tam ležet dva a nebude jim smutno. Kolik za to?
WD-čko používej až se to pohne. Na uvolnění jsou jiné lepší spreje, nebo stačí troška petroleje. Napatlat a přes noc nechat vstřebávat. Až druhý den začni povolovat nebo "vytloukat". Nezapomeň: kousek dovnitř, kousek ven. Jen tak nebude šroubek ukroucen. Na stříhací kolík tluč přes hliník.
WD-čko používej až se to pohne. Na uvolnění jsou jiné lepší spreje, nebo stačí troška petroleje. Napatlat a přes noc nechat vstřebávat. Až druhý den začni povolovat nebo "vytloukat". Nezapomeň: kousek dovnitř, kousek ven. Jen tak nebude šroubek ukroucen. Na stříhací kolík tluč přes hliník.
- kanic
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
prosím o radu
Petrolej je fajn, ale nebyl.
Nevyklepával jsem, ale poklepával, aby rez vystříkala z díry.
Co s tím sáním ? Dát tam molitan ?
Vichr přes SZ( chceš pitvat tu dlouhou nohu, což ?
). k.
Nevyklepával jsem, ale poklepával, aby rez vystříkala z díry.
Co s tím sáním ? Dát tam molitan ?
Vichr přes SZ( chceš pitvat tu dlouhou nohu, což ?
). k.ospravedlňujem sa za odmlku .... takže rozobral som to a našiel závadu... všetci píšete o poistnom kolíku ale na tom svojom som nič podobné nenašiel
bola však odlomená poistná spružina medzi dolným prevodom a hriadeľom od skrutky, zaujímavé riešenie ako keby bola na obe časti nalisovaná, ale myslím že šikovný sústružník mi bude vedieť poradiť...
bola však odlomená poistná spružina medzi dolným prevodom a hriadeľom od skrutky, zaujímavé riešenie ako keby bola na obe časti nalisovaná, ale myslím že šikovný sústružník mi bude vedieť poradiť...- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Asi si nerozumíme, nebo máš něco extra. Hlavně, že jsi to našel. Normálně má hřídelka na vrtuli válcový průměr a před guferem je naoříč díra cca 4mm. V ní je tak zvaný
střihový kolík. Novější provedení má hřídelku drážkovanou bez kolíku. Vrtule má v sobě podélně rýhovanou gumovou vložku- tlumič záběru. Uprostřed té gumové
vložky je bronzová část, která má díru na hřídelku. Na straně bronzového dílu směrem k noze jsou napříč udělané kolmo na sebe drážky do kterých ten střihový kolík
zapadne a tím se přenáší záběr motoru na vrtuli. Pokud se kolík ustřihne. tak po sundání vrtule odpadnou ustřižené kousky kolíku a v hřídelce zůstane středový díl,
který musíš vyndat a dát nový kolík. Tady jsou katalogy dílů motorů, kde se to dá zvětšit a vidíš celou skladbu: http://shop2.evinrude.com/ext/index.asp ... 92112f3a46
Klikneš view, select one- johnson, rok výroby , typ motoru atd.
střihový kolík. Novější provedení má hřídelku drážkovanou bez kolíku. Vrtule má v sobě podélně rýhovanou gumovou vložku- tlumič záběru. Uprostřed té gumové
vložky je bronzová část, která má díru na hřídelku. Na straně bronzového dílu směrem k noze jsou napříč udělané kolmo na sebe drážky do kterých ten střihový kolík
zapadne a tím se přenáší záběr motoru na vrtuli. Pokud se kolík ustřihne. tak po sundání vrtule odpadnou ustřižené kousky kolíku a v hřídelce zůstane středový díl,
který musíš vyndat a dát nový kolík. Tady jsou katalogy dílů motorů, kde se to dá zvětšit a vidíš celou skladbu: http://shop2.evinrude.com/ext/index.asp ... 92112f3a46
Klikneš view, select one- johnson, rok výroby , typ motoru atd.
http://www.boats.net/parts/search/BRP/J ... parts.html spružina č26 je strihnutá
takže guferka a vrtuľka je už nová , spružinku sa pokúsim dopasovať niečo podobné som videl predajni nákladných aut v rôznych veľkostiach a v prípade že nie vysústruží sa náhrada zo silónu.... nejako si musím hoc len dočasne poradiť pretože leto v plnom prúde a elektromotor nestíham dobíjať
a okrem toho predpokladám že na túto orig. súčiastku si budem musieť počkať

a okrem toho predpokladám že na túto orig. súčiastku si budem musieť počkať