boje v Lucici na Braci uz za 300kn pro lode nad 12m

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

boje v Lucici na Braci uz za 300kn pro lode nad 12m

Příspěvekod pulrich » stř zář 01, 2010 8:30 am

Ahoj, minulý týden (poslední týden letní sezóny) jsem se rozhodl vyuzit boji v zatoce Lucica na S Brace.

Minuly mesic po mne pan chtel 250kn za 42 stopou lod - pan ma v zatoce restauraci a za poslednich nekolik let je ikonou zatoky. Vzdy k poplatku da svuj letacek s cenikem, odveze odpad atd. - je prijemny a vstricny.

Ted tam pan nebyl - misto nej zatoku krizovaly dva cluny s mladyma klukama (asi brigada) - ti chteli za mych 42 stop 300,- Kn = kdyz jsem se divil (nechtelo se mi plout jinam jakoze z "principu" - byl jsem unaveny) tak mi rekli, ze tyto boje maji jineho majitele a toto je jeho cena.

Zatoka se pry deli mezi dve restaurace - stary pan s cenou 250 Kn ma NE cast a druhy majitel s cenou 300 Kn ma zbytek - no nevim do jake miry mne jen kluci "oskubali" a co je z toho pravda (kluci byli 3 a 300/3 se deli lepe nez 250 :-) .. zadny cenik ani doklad mi samozrejme nedali (to snad delal jen ten stary pan - nikde jinde v zatoce v HR jsem cenik nezazil - krome narodnich parku samozrejme)

kazdopadne 300kn za boji mi uz skutecne prijde moc - btw vsechny boje byly obsazene, takze zakon trhu .. ;-)

enjoy
-pux
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » stř zář 01, 2010 9:29 am

300 kn za bójku??? To jsem loni neplatil nikde s výjimkou kotvení na Kornatech (NP-bylo to ještě víc) za B50! Ani těch 250 není teda zrovna málo.

Letos jsem dostal doklad úplně všude (Soline, Brbinj/Bok, Veli Rat...), odpadky automaticky, ceník jsem teda neviděl, ale někde (netuším kde), to má výběrčí napsáno na loďce. Cena 100-150, je fakt, že za B33.

PS. jen víc takových topiků, ať tam není plno :lol:
Naposledy upravil(a) MalyBob dne stř zář 01, 2010 10:36 am, celkem upraveno 1 x.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř zář 01, 2010 10:32 am

Loni jsem tam platil kolem 280,-Kn s dokladem za B40 ale odpadky odvézt nechtěli,
ža prý nesmí a že bojky jsou nějakého rybářského spolku
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř zář 01, 2010 11:18 am

Vidím to tak že tento "problém" má několik aspektů :?

V prvé řadě musím říct, že 300 a dokonce ani 200 bych v současné době nedal a zatím ani nedal. Za každými vydanými penězi (a myslím si že nejsem škrob) chci vidět adekvátní službu.

Druhá věc je, jak napsal Pulrich, síla trhu. Pokud budou zátoky plné, nebude to jinak. A nepřátelé Chorvatska mě prominou, bude to tak všude, kam se začnou lidé/lodě stahovat ve velkém.

Další aspekt je vlastní volba. Myslím tím výběr lokality, termínu, kotviště.
- Lokalitu jsem už zmínil v minulém odstavci. Jachtařina přitahuje stále více lidí a vypadá to, že středomoří začíná být zaplněno. I když je pro rekreační jachting považuji za nejpřítažlivější (co se týká klimatu, krás, blízkosti a finanční dostupnosti), ti kdo preferují klid se přesunou jinam.
- Pulrich uvádí termín konec srpna. Když si vzpomenu na tu jednu hroznou zkušenost Jadran v srpnu, zpotím se děsem a naskakují mě pupínky. Jsem přesvědčený že tak 80-90% těch lodí v Lučici byli Italové a s motorákama. Ti jsou všude!!! Prostě kdo nemusí, tak srpen NE!.
- Kotviště s bójemi vybírám rád, pokud to je potřeba vzhledem k počasí, pokud dokola nic jiného není, nebo pokud je restaurace (zadarmo) a jde se na večeřu. Jinak nevidím důvod jim cpát peníze. Ale to je každého volba, na kterou má samozřejmě právo, protože za bezpečné kotviště odpovídá skipper. Myslím si ale, že zrovna oblast kolem západu Brače, není skoupá na bezpečná kotviště

No a nakonec ty ubohé výkřiky "vykašleme se na Chorvatsko, nechme je vyhladovět!". Hloupost. :lol:
Chorvatsko je natolik atraktivní, že naše místa tam v pohodě zaplní jiní. A nutno si přiznat, že chorvaté nežijí z toho kolik tam turistů je, ale z toho kolik utratí. A můj dojem je, že v útratě jeden němec vydá minimálně za pět čechů. ;)

EDIT: Zapomněl jsem. Že bych zaplatil (plnou sazbu) a nedostal račun, to si vůbec nedokážu představit... :gun:
Naposledy upravil(a) Anonym dne stř zář 01, 2010 1:29 pm, celkem upraveno 1 x.
Batcheeba
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Batcheeba » stř zář 01, 2010 1:23 pm

V Yachting revue 9/2010 je na toto téma článek, včetně malého přehledu výše poplatků za kotvení na různých místech v Chorvatsku i mimo.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » stř zář 01, 2010 2:10 pm

Baharis píše:No a nakonec ty ubohé výkřiky "vykašleme se na Chorvatsko, nechme je vyhladovět!". Hloupost. :lol:
Chorvatsko je natolik atraktivní, že naše místa tam v pohodě zaplní jiní. A nutno si přiznat, že chorvaté nežijí z toho kolik tam turistů je, ale z toho kolik utratí. A můj dojem je, že v útratě jeden němec vydá minimálně za pět čechů. ;)

Dovolil bych si s Baharisem souhlasit i nesouhlasit :mad:
1) Souhlas s jeho "obhajobou" Chorvatu - priznam se, ze mi taky unika opakujici se narek nasincu nad mistnim zvyky a chovanim. Kdyz se mi nekde neco nelibi nebo mi to prijde drahy, tak tam proste nelezu. Kdyz mi 300kun za bojku prijde moc, muzu jet dal ... anebo uz dal nechci nebo nemuzu a tech 300 kun mi za to stoji. Sluzba vs cena - moje rozhodnuti. Tot vse. Je to jen moje rozhodnuti. Kdysi jsem tu videl lament nekoho, ze v Chorvatsku musel platit za vodu :? SVine chorvatsky, uz i tu vodu budou prodavat .. ??? Ja nevim jak vy, ale ja musim za vodu platit vsude - i doma ... A navic si vubec nedelam iluze jak by to vypadalo, kdyby ty kritizovane zatoky patrily nam - vy byste na tom nechteli vydelavat ? Kdyz byste mohli ? 8)

2) Nesouhlas - nemyslim ze by bezny Nemec dneska vydal vic penez nez bezny Cech. Mozna se pletu, ale domnivam se ze doba pastik a tyden starych rizku pominula. Ze cim dal vic nasincu je schopno i ochotno pustit peniz. A kdyz Cech pousti penize, je proti nemu Nemec "prizdisrac" ... Zazil jsem situaci kdy jsem daval "dysko" celych 5 euro - docela velka utrata za vecer utrata za celou rodinu a par pratel. Vytresteny vrchni me upozornoval ze jsem se urcite spletl - az dalsi dny jsem sledoval Nemce a Rakusaky jak "velkoryse" udelovali spropitne ve vysi 15 centu - za cca stejnou utratu. Tak mi ten pana vrchniho "sok" dosel ... Proc to pisu ? Protoze rada z nas se skoro stydi ze jsou z Ceska, ze jsme zebraci a ze se tak chovame. A ono to uz ve vetsine pripadu tak davno neni ...
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JoeDoe » stř zář 01, 2010 3:32 pm

to Tashonka:

Tak já budu, ovšem trochu OT, reagovat:

Mám stejný pocit jako ty, že Čech pouští víc a víc peněz. Problém je, že tuhle změnu Chorvati neregistrují a chovají se k nám (aspoň podle mojí zkušenosti), jako s prominutím hovada. Příkladem budiž jedna naše zkušenost v pobřežní restauraci v Moščeničce Drage, kde jsme chtěli dobře popít. Byli jsme po jídle, tudíž jsme nechtěli jíst. Sedli jsme se na zahrádce a když jsme odmítli jídelní lístky s tím, že budeme jenom pít, nás vrchní vypoklonkoval, že je to restaurace na jídlo a pít ať si jdeme někam jinam. Byl vyloženě hrubej a mlel něco o Češích. Tak jsme ho poslali do hajzlu, dost nahlas jsme řekli, co si o něm jako o Chorvatovi myslíme, minuli stůl vedle nás, kde vesele chlastali nějací Italové (bez jídla). Měli jsme na ten večer připraveno něco málo přes dva tisíce kun, které jsme chtěli ve čtyřech propít. Holt nás, blbec, špatně odhadl. Takových zkušeností mám z Chorvatska víc.

Chorvatská povaha není šťastná. Jsou to šejdíři do morku kostí (samozřejmě jako všude se dá toto potvrdit výjimkami). O naší národní povaze nemám valné mínění, ale jsem s ní smířenější, než s tou Chorvatskou.

Obloukem se ale vracím k tomu, co říkal Baharis: nemá smysl nad tím lamentovat, je to otázka poptávky a nabídky. Moje rozhodnutí je, že se v Chorvatsku po loňské zkušenosti pěkně dlouho neukážu. Letos v Řecku jsem si to jenom potvrdil.

Sorry za OT.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř zář 01, 2010 10:19 pm

ja nejak nevim .. bud jsem proste mel stesti, nebo jsem se uz tak nejak naucil tyhlety negativni zazitky (nastesti velmi vyjimecny) neresit - jo, asi se mi nekdy, zridka, stanou i podobne veci, ale nejak to neglobalizuju - proste jeden blbej Chorvat me jeste nedonuti nadavat na cely Trstenik a uz vubec ne na cele Chorvatsko. Ja mam vicemene same dobre zkusenosti. Naposled me treba vytocili v hospode v marine v Tropei - ve tri odpoledne se nedalo najist - nikdo nam nebyl stavu vysvetlit proc ... pritom nejakym jinym jidlo nosili .. nevim, mozna ho meli objednany v predstihu. Sice jsem mel hlad a to byvam nasranej, ale pustil jsem to z hlavy. Rozhodne mi to ani Tropeu ani Italii neznechutilo ... asi tak ...

BTW - ja naopak zazil situaci, kdy majitel hospody (pizzerky) vyhazoval bez milosti vsechny kdo nemeli rezervaci - mel brutalne plno. Italove, Rakusaci, Nemci ... vsechno litalo bez milosti My dorazili - pan majitel se usmal a rikal at si sednem na bar, ze neco najde ... za 10 minut jsme sedeli ... pamatoval si nas z minuleho roku. O to vic to potesi, ze to bylo v Kitzbuehlu coz je docela letovisko - asi jsme, jako Cesi, tehdy udelali dojem :-)

BTW ta Mostenick draga to je strasna prdel sveta :-)
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JoeDoe » stř zář 01, 2010 10:36 pm

Jj, prdel strašná, o to horší je snést, že tě v takovém burákově vypoklonkuje nějakej Chorvat :x

Je to ale jak říkáš, dokud to tvoje povaha snese, dá se to přecházet, pokud kladné zážitky předčí ty horší. My těch horších zážitků měli víc a tak jsme dali jasné nevermore.

Jinak na Mauterndorfu se k nám taky chovají uctivě. Znají nás a ví, že pustíme chlup. Tam už se na nás koukají zase jinak než před lety, kdy jsme do Reichu jezdili kupovat jogurty a čokoládu za naškůdlený šilinky.

Na tom Řecku se mi líbí, že je jim tak nějak jedno, jestli ten chlup pustíš, nebo ne. Prostě se furt usmívaj a z ničeho si nic nedělaj 8)
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » čtv zář 02, 2010 12:01 pm

nevím ale mám takový pocit že to v Řecku zanedlouho budu trochu jiné.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv zář 02, 2010 12:21 pm

terrier píše:nevím ale mám takový pocit že to v Řecku zanedlouho budu trochu jiné.

nebude!
...na pevnine mozna, ale lidem na ostrovech je to sumak, tam se nic nezmeni
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv zář 02, 2010 3:10 pm

TADY malý příspěvek do diskuze.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv zář 02, 2010 3:44 pm

Obecne lze rict, ze i ta nejvic super, generacemi vrozena, vstricnost mistnich se pod deletrvajicim tlakem navstevniku zmeni ..... Zminujete Chorvatsko, Italii, Recko a vsechny ty drobne ustrky, ktere se Vam tam staly. To vse je panove NIC. Uplny prd!!! Ja cetl, ze kdyz dorazily prvni lode na Tahiti, tak kazda zenska dala skoro kazdymu co mel zajem. No a dneska ??? Zkuste zajet na Tahiti, vylezte z lodi a vyberte si nejakou peknou slecnu a pripomente ji ty krasne zvyky z dob jeji praprababicky ... no a pak nam tu povezte jak ste dopadli :mad:

P.S. Tim ten problem "zatroleneho Chorvatska" nechci nejak snizovat :-)
P.S2 - pro feministicky naladene clenky JI - delam si legraci :-))
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » čtv zář 09, 2010 1:44 pm

Zdravím všechny co tady probírají Chorvatsko.Právě jsem se vrátil po měsíci z chorvatska,kde jsem si užil pěknou dovolenou.Jsou tam lidi ,kteří se nestydí okrádat i vlastní lidi a jsou tam také lidi(kterých je zatím víc) co se snaží si vydělat a jsou uctiví ke každému.Za celou dobu jsem narazil jen na jednoho vykuka na benzince v Murteru,který má nový zlepšovák jak okrádat.Pistoli od nafty nezasune po načerpání do svého místa ,ale vedle.Když přijedete tak vám ji podá a vypadá to ,že ji bere ze stojanu.Mám nádrž 36l a když jsem tam přijel měl jsem asi třetinu nádrže.Po natankování po mě chtěl za 44l nafty.Tak si dávejte pozor,kdo tam jezdíte tankovat.Vždy chtějte účet,potom musí pistoli zasunout do stojanu ,aby to vynuloval.To jen tak na okraj.Zatím budu jezdit do chorvatska dál.Nebojím se ozvat,když se mi něco nelíbí.Oni se potom chovají jinak a dají si pozor.Zvlášt když se naučíte pár jejich kouzelných slovíček jako Jebem ti ......... moc dobře tomu rozumí a není problém.Čus Namor :mad:
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv zář 09, 2010 1:47 pm

Namor píše:....Zvlášt když se naučíte pár jejich kouzelných slovíček jako Jebem ti ......... moc dobře tomu rozumí a není problém.Čus Namor :mad:

Musíš ale doplnit, Namore, že máš na výšku 2 metry! :D
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » pát pro 17, 2010 5:14 pm

Zátoku Lučici mám v oblibě a kotvil jsem tam několikrát, ale skoro pokaždé jsem našel flek v ústí zátoky na pravé straně, kde se dá záď vyvázat ke břehu. Letos poprvé v začátku června tam bylo obsazeno a tak jsem skončil na bójce za 200 kn (40). Skutečně tu zátoku mají rozděleny dvě hospody a bójky v právé části jsou výrazně dražší. Ráno jsem chtěl natankovat v Milně, tak jsem to s přemáháním polknul, ale dávím při vzpomínce dodnes. Navíc jsem za bóji v zátoce platil poprvé po pěti letech.
Dost jsem také úpěl na Lastovu, v zátoce Skrivena Luka, kde ¨jsme zakotvili u hospody Porto Rosso. Vše hezké, mooringy, toileta,voda, přišli se zeptat, zda budeme jíst, tak jsem čekal, že kotvení a vody, jak bývá zvykem, bude zadarmo. Chyby lávky, po opulentmí večeři a slušném zpropitném, přišel majitel a zkasíroval mne o 150 kn za loď a pak ještě po 20 kn za osobu. Račún sice dal, ale upozornění, za co vše se tam bude platit, vyvěšeno nikde nebylo. Tak trochu podpásovka. Ta cena je asi za skutečně nádherné posezení pod stromy hned na břehu zátoky s výhledem na širé moře. Škoda, ten zážitek si určitě dlouho nedopřeju.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát pro 17, 2010 6:03 pm

V Chorvatsku se také začíná rozmáhat v restauracích účtování kuvertu (couvert), většinou je to napsáno někde na konci jídelního lístku, pokud možno drobným písmem. Takže pokud jdete jen na kafe je potřeba se pořádně podívat, aby se Vám náhodou dost neprodražilo. Viděl jsem i 35 Kuna na osobu, v Korčule a tak jsme se sebrali a šli do restaurace za roh.
No člověk musí být stále ve střehu pokud jde o jeho peníze, je spousta lidí kteří by je chtěli snadno získat.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát pro 17, 2010 7:25 pm

Dnes vydaly článek na chorvatské téma i Lodní noviny.
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » sob pro 18, 2010 11:36 am

Kdyby se hrozby z článku uskutečnily a tedy došlo opravdu k razantnímu omezení kotvení mimo maríny a přístavy, tak asi mnozí z nás by dali Chorvatsku sbohem. Zkousnu hospodskou zlodějinu, ale státem řízená lichva je něco jiného.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

bóje za 300

Příspěvekod kanic » sob pro 18, 2010 1:26 pm

Třeba by nám to mohl zpopularizovat Punat ? Je možné, že to vidíme jednostranně a s předsudky.

Osobně mám už řešení. : Marína je zaplacená, loď je prostorná, okolí je pěkné, klidné, koupání dobré.
Když si budu chtít zaplachtit, tak udělám několikadenní nonstop plavbu. Bude to dobrý trenink. Až najdu novou lokalitu, přidá se to.
Uvidíme, co na to hostitelé. k.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » sob pro 18, 2010 1:56 pm

Myslím stejně jak Kanic. Jen nevím co na to bezpečnost plavby - sigurnost plovidbe. V nepříznivých podmínkách se nebudu moci schovat, moře bude méně bezpečné.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: bóje za 300

Příspěvekod TashonkaWitko » sob pro 18, 2010 2:13 pm

kanic píše:Třeba by nám to mohl zpopularizovat Punat ? Je možné, že to vidíme jednostranně a s předsudky.
Imho tohle nebyla moc fér poznámka. To co tady minule Punat napsal znělo docela rozumně a nekonfliktně. Navážet se teď do něj jen proto, že nějaký hrvatský ko*ot vymyslel ko*otinu ???

Sorry, ale ze všeho nejvíc mi připomínáte bandu rozdurděných důchodkyň, kterým Máňa odvedle oznámila, že už je to "směroplatný" a že od přístího února zdraží cukr. Povídal to syn od snachy Blažkový odvedle. Už teď rešíte, že se na pěstování okurek můžete vykašlat, když se to ani nevyplatí nakládat a že přestanete kupovat starýmu kafe, protože hořký on nerad :mad:
To vše a jen pouze na základě jednoho jediného článku, kde nějaký pominutý Ante (tomu našemu se omlouvám) přednesl svůj "nápad". Nikdo z nás netuší co vlastně řekl, kde to řekl a proč to řekl a v jaké souvislosti a jak vážně to myslel (klidně to může být jen mlha vzniklá z lokálních mocenských půtek). A my už tady šílíme, děláme závěry, prodáváme nemovitosti v Chorvatsku a stěhujeme naše flotily do zámoří :D Vždyť tohle přeci není jen v HR - zrovinka my tady v Česku bychom měli vědět, kolik stupidních nápadů tady každý týden z všech možných stran padne .. chvíli je kolem toho řev a pak vše utichne, zapomenuto a v klidu. Kdybyste se měli stěhovat z ČR pokaždé, když tu někdo navrhne ko*otinu, tak si snad ani nevybalujte.

A na závěr jen upřímnou doušku (nemá to být osobní ani snad urážka) - když sleduju tvrzení typu, "jestli tohle zavedou" tak většina z nás, jachtařů, dá Chorvatsku sbohem!!! To budou Hrvati čučet. Troufnu si tipnout, že i kdyby tohle Hrvati nakonec zavedli v plné síle, většina z vás, nyní pohoršených jachtařů, tam pojede znovu a zase. Třeba proto, že jim tam někdo nabídne charter s výraznou slevou nebo třeba zjistí, že do Řecka se dostat není tak jednoduchý - do letadla nenacpou ty konzervy a sudy s pivem co s sebou vozí, a autem je to sákryš daleko a tak se tam staré a děckám nechce. A nebo až zjistí, že jim někde jinde, třebas v Itálii, možná neuznají jejich HR papíry.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » sob pro 18, 2010 3:08 pm

Tashonka: Rád bych s tebou souhlasil a pevně doufám, že budeš mít pravdu. Akorát ten zákaz kotvení se do HR parlamentu chystá už asi dva roky - někam sem jsem dával dokonce odkaz na článek, který to popisoval.
Ten tlak tam bude a bohužel si myslím, že ne typu "jedna paní povídala". Teď, když už má svou marinu i Baotič, myslím, že takové tlaky budou růst.
Myslím, že v prvním plánu bude záležet na HR vládě (trj. výsledky voleb) a v druhém na EU.
Zákazem kotvení by HR přišlo o spoustu jachtařské krásy a nedovedu si představit, že bych to postavil - "tak jedeme jinam". Ten chorvatský archipelag je krásný a dostupný. Hodně by to bolelo.
ALe kdoví co bude. Rusové už nemají s HR vízovou povinnost... :hmm:
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

boje za 300

Příspěvekod kanic » sob pro 18, 2010 3:26 pm

Tashonko, mám k tvé reakci výtku.
Nejsi moc přecitlivělý ? Právě proto, že vím, co a jak Punat napsal jsem to navrhnul.
Tak se chlape seber. Každý víme, jak kdo píše, ne ? k.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » sob pro 18, 2010 3:28 pm

Jardo, o snaze "vytežit" z turistů maximum možných peněz asi nemůže být pochyb. Ale prostý zákaz kotvení kdekoliv a kdykoliv nic moc neřeší - už proto, že do marín se všichni nevejdou - ti přebývající prostě někde stát musí .... a navíc slepým naplněním této vize by stát "zařízl" spoustu vlastních - především majitelů hospod, krámků na ostrovech a v odlehlých oblastech atd .. to vše co dosud vydělává a odvádí občas nějaké daně, by nevydělávalo a neodvádělo nic a žádalo o podporu. Což žádný stát asi nechce. Zmíněný Ante je zástupcem marín - kromě Anteho určitě existují nějací jiní, třeba Ivica, kteří budou stejně sveřepě zastupovat zájmy svých skupin.

Ať už Ante nebo Ivica, máme jednu jistotu - všichni mají zájem dostat z nás peníze. Já osobně se tomu moc nedivím. Podle mě půjde především o snahu zpoplatnit to, co bylo až dosud zdarma - třeba některá kotviště - můžeme asi očekávat, že stále více a více "parkovacích" míst a zátok vhodných ke kotvení bude mít svého správce - výběrčího poplatků. Takže já bých to viděl spíše na nástup placeného kotvení, než na zákaz kotvení úplně.

Zpět na