Solární zdroje a jejich použití na lodi
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Solarka za svetla davaji proud vsechny, ale zalezi na osvitu, kolik to da. Me dava pri plnem svitu 5A, kdyz jsou bile mraky a slunicko to prosviti, da to 2A, u obojiho nasmerovane na slunicko. Neprosviti da 1A, sede mraky 0.5A a za deste 0.2A.
Slusne ceny maji v GM elektronik. Ty pruzne, nalepovaci asi budou o dost drazsi.
Slusne ceny maji v GM elektronik. Ty pruzne, nalepovaci asi budou o dost drazsi.
Přečetl jsem celý topic,v hlavě mi z toho bzučí jak v jaderné elektrárně
.A v podstatě pořád nevím,jak to všechno zapojit do systému se dvěmi aku a dobíjením z 40ti A alternátoru.Uvažoval jsem o cca 8OtiW panelu,regulátoru Fox350E ( http://www.sunware.de/index.php?id=48&L=1 ,manual http://www.sunware.de/fileadmin/downloa ... Fx350D.pdf )který by měl umět dvoubateriové systémy,prostudoval jsem jejich schéma zapojení,ale pořád nevím,jak a kam zapojit ten vývod z alternátoru,když teď ho mám zapojený do té žebrované krabičky,která rozděluje proud do obou baterií a zabraňuje tomu,aby se navzájem nevybíjely.Znamená to,že bych ji pak už nepotřeboval a vše by šlo přes ten sol. regulátor?A nebo bych to zapojil na ty vývody z té krabičky do toho solárního regulátoru?A nebo by stávající dobíjení z alternatoru zůstalo,jak je a k tomu solárnímu regulátoru by se natáhly od baterek nezávislé dráty?A když tam píšou Tiefentladeschutz 12A,to znamená,že by mohly být zapnuté spotřebiče jen do součtu 12A?Není to málo?Vždyť jen navigační světla + lednice jsou skoro 8A.A když by tam někam lezlo těch 40A z alternátoru,jak to by se s tím popralo?Mohl by mi to někdo trochu objasnit,možná se ptám úplně hloupě,ale nějak tomu nerozumím.Děkuji moc předem

-
- moderátor
- Reputace: 230
baterky připojíš rovnou na solarregulátor, je nutné aby měly společnou zem, teda minus póly trvale propojené. ( na čem máš odpojovač?) prioritně se nabíjí baterka č. 1.
na zapojení altíku a taileru nic neměníš
na tiefentladeschutz připojíš jen to, co žere a není problém, když se vypne. tedy kotevní světlo a pozičky zrovna NE, lednička jo.
na zapojení altíku a taileru nic neměníš
na tiefentladeschutz připojíš jen to, co žere a není problém, když se vypne. tedy kotevní světlo a pozičky zrovna NE, lednička jo.
Nejsem si teď jistý,ale mám pocit,že odpojovače baterií mám na plusech,nevím,proč to tak je,vím,že mi to tenkrát přišlo divné.Já to z toho schématu pochopil tak,že na ten vývod z toho regulátoru se propojí napájení celé té rozvodné desky,jak by to jinak dokázalo měřit odběr proudu,chápal bych,že je to zapojené v podstatě do okruhu seriově jako ampérmetr.A lednička je napájená z té rozvodné desky zároveň se vším ostatním,to bych to musel nějak všechno přepojit,to by bylo asi dost komplikované.
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
solar
Ahoj Pitrs.
Měl jsem na jaře podobný problém se 2 baterkami. Laicky jsem to vyřešil 2 panely po 50 W a na každém regulátor Conrad za 400 Kč. Reg. jsem připojil přímo na svorky baterie a podle stavu bat. připojím buď oba panely na 1 bat. , nebo 1p. na 1bat. . Alternátor mám taky. k.
Měl jsem na jaře podobný problém se 2 baterkami. Laicky jsem to vyřešil 2 panely po 50 W a na každém regulátor Conrad za 400 Kč. Reg. jsem připojil přímo na svorky baterie a podle stavu bat. připojím buď oba panely na 1 bat. , nebo 1p. na 1bat. . Alternátor mám taky. k.
Já ještě také nejsem úplně rozhodnutý,jak to vyřešit,možná nakonec dám solár jen na tu servisní baterku,to pak bude stačit jednodušší regulátor.Myslel jsem původně,že by to šlo zapojit tak,abych mohl sledovat,jak co dobíjí a vybíjí,že by to dokázalo změřit i kolik A dává alternátor,kolik solár,ale to je asi neproveditelné.Možná bych to odpojení při nízkém napětí dal jen k té lednici zvlášť,snad něco takového existuje,musím někde popátrat.Každopádně dík za odpovědi,P.
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
solary
Nemáš zač. Stav aku kontroluji přepínacím voltmetrem, dobíjení alternátorem ampermetrem a stačí to. Zatím jsem solary dobíjel jen provozní bat., startovací nebylo potřeba.
Pro variantu 2 kusů jsem se rozhodl taky proto,kdyby se 1 poškodil,bude ještě 2. a kvůli skladnosti mimo sezonu. k.
Pro variantu 2 kusů jsem se rozhodl taky proto,kdyby se 1 poškodil,bude ještě 2. a kvůli skladnosti mimo sezonu. k.
- miras
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Chtěl bych vás poprosit, jestli nemáte někdo pro inspiraci fotku solárka umístěného nad zádí plachetnice ve výšce okolo 150cm, aby to nebránilo lezení po žebříčku při koupání. Něco mám vymyšlené, ale přeci jen bych to rád s něčim porovnal. Brouzdám kde se dá, ale nic moc jsem nenašel. Byl bych rád i za ostatní rady. Mám panel o rozměru 136x16 cm. Dík. Mirek
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Kluci,rozmlátilo se mi sklo na panelu. Je z toho asi trilión malých střepinek,kterÉ ale na tom drží. Přijde mi to jako bezpečnostní sklo ale podlepené. Panel dává už jenom max 1A. Mozná je i jinak poškozen,ale myslí, že to je tím,že to dělá stín. Nevíte,jěstli se s tím dá ještě něco dělat a nebo to mám hodit za psem?Skoušel jsem nějak jemně to sklo odstranit,ale drží to tam jako vzteklé a bojím se, že bych poškodil články.
- mkovi
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Koupil jsem vento s rampou se solárama. Provedení je super. Nepřekáží a soláry jsou pořád na slunci. Bohužel rampa je napevno. Podjezdná výška je trochu problém jak na silnici, tak např. na kanálech v holandku.
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/31/img4645o.jpg/]
[/URL]
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/849/imag1068.jpg/]
[/URL]
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/31/img4645o.jpg/]

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/849/imag1068.jpg/]

-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Solarka se driv skladali z jednotlivych vrstev, to by slo opravit.; Potom prisla technologie ze se to posklada z jednotlivych vrstev a ve vakuu ohreje a tim se to stane nerozebiratelne. Voda by asi nevadila, ale nektere ty vrstvy pri nasaknuti vody zbelaji. Delaji se i solarka ktere maji navrchu bezpecnostni folii proti rozbiti.
!A je porad dost....zahodit to muzes vzdycky. Opravovat to asi nestoji za to. Vloni jsem v GES koupil 50Wp asi za 3500,- . Na pokusy a udrzovani baterek pres zimu na chate jsem koupil 10Wp asi za 700,-
http://www.gme.cz/solarni-panely-do-50w
Fotovoltaický solární panel RS-M 12V/30W
Solární panel je vyroben z monokrystalického křemíku, duralový rám, krycí sklo.Max.napětí naprázdno Voc=22V,Max.zkratový proud Isc=1,86A Max.napětí při zátěži 30W:Vmp=17,8V,Max.proud při 30W:Imp=1,7APracovní teplota -40+85st.C, rozměry:540x450x30mm
kód: 522-024
2 260 Kč
Fotovoltaický solární panel RS-M 12V/50W
Solární panel je vyroben z monokrystalického křemíku, duralový rám, krycí sklo.Max.napětí naprázdno Voc=21,96V,Max.zkratový proud Isc=3,14A Max.napětí při zátěži 50W:Vmp=20,2V,Max.napětí/proud při 50W:Ump=17,82V/Imp=2,81A Pracovní teplota -40+85st.C, rozměry:720x540x35mm/5,2kg
kód: 522-025
3 380 Kč
Solarko na lodi je nejlepsi umistit vodorovne. Kazdy stin i treba od lana snizuje jeho vykon. Vsechny clanky jsou zapojene do serie a tak zastinenim jednoho to prestane davat proud a pri castecnem zastineni klesne proud take. Kdyz na solarko nesviti slunicko, da tak zlomek proudu. Chce si to vyzkouset. Na vystup solarka dat ampermetr ( odpojit od AKU ) a pohybat si s tim.
Pokud to budete porizovat, tak nejakou stovku priplatit za regulator a kupte takovy co ma digitalni mereni napeti a proudu.
!A je porad dost....zahodit to muzes vzdycky. Opravovat to asi nestoji za to. Vloni jsem v GES koupil 50Wp asi za 3500,- . Na pokusy a udrzovani baterek pres zimu na chate jsem koupil 10Wp asi za 700,-
http://www.gme.cz/solarni-panely-do-50w
Fotovoltaický solární panel RS-M 12V/30W
Solární panel je vyroben z monokrystalického křemíku, duralový rám, krycí sklo.Max.napětí naprázdno Voc=22V,Max.zkratový proud Isc=1,86A Max.napětí při zátěži 30W:Vmp=17,8V,Max.proud při 30W:Imp=1,7APracovní teplota -40+85st.C, rozměry:540x450x30mm
kód: 522-024
2 260 Kč
Fotovoltaický solární panel RS-M 12V/50W
Solární panel je vyroben z monokrystalického křemíku, duralový rám, krycí sklo.Max.napětí naprázdno Voc=21,96V,Max.zkratový proud Isc=3,14A Max.napětí při zátěži 50W:Vmp=20,2V,Max.napětí/proud při 50W:Ump=17,82V/Imp=2,81A Pracovní teplota -40+85st.C, rozměry:720x540x35mm/5,2kg
kód: 522-025
3 380 Kč
Solarko na lodi je nejlepsi umistit vodorovne. Kazdy stin i treba od lana snizuje jeho vykon. Vsechny clanky jsou zapojene do serie a tak zastinenim jednoho to prestane davat proud a pri castecnem zastineni klesne proud take. Kdyz na solarko nesviti slunicko, da tak zlomek proudu. Chce si to vyzkouset. Na vystup solarka dat ampermetr ( odpojit od AKU ) a pohybat si s tim.
Pokud to budete porizovat, tak nejakou stovku priplatit za regulator a kupte takovy co ma digitalni mereni napeti a proudu.
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Béďo,něčemu nevím,jestli rozumím dobře.85W panel napětí na prázdno cca 22V,skrat.proud 4.71A.185W panel,napětí na prázdno 43V skrat.proud 5.09A...Se mně zdá nějak málo a nebo to chápu dobře,že kdybych ho transformoval na těch cca 22V tak mám ampérů cca dvakrát tak...???Starej panel dal naprázdno cca 22V a skrat.cca 4.5 A, ale 43 V se mně zdá trochu moc cpat do 12V baterie.Či...???Je v tom jiná finta,bo co...???Já vím že reg baterku nepustí víc jak cca 14.5V a pak sníží napětí,ale to by u 43V asi vyhnal baterku na tu voltáž asi dosti rychle.Jinak tady 2X 185W by stačilo na studená pivo furt...
,protože pokud to dobře chápu a to si nejsu zcela jist,tak z toho 185W panelu by do baterky teklo cca 10A.To by se svítilo...
howk
Monty

howk
Monty
- bokal
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Monty, když je tam psané naprázdno napětí 43V, tak se jedná o panel, určený pro baterie 24V, tedy regulace nabíjení 28V.
S měničem 24/12 V by to dávalo teoreticky asi dvojnásobný proud, ale měnič nemá účinnost 100%, takže to bude méně.
Tyhla 24V panely se používají běžně pro fotovoltaické elektrárny na souši. Tam se ještě dále spojují do série.
S měničem 24/12 V by to dávalo teoreticky asi dvojnásobný proud, ale měnič nemá účinnost 100%, takže to bude méně.
Tyhla 24V panely se používají běžně pro fotovoltaické elektrárny na souši. Tam se ještě dále spojují do série.
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Monty zeptej se na solaro u Jendy Jeníčka. Pamatuji si že Jenda tam měl 65W panel od Kiočéry vypadal fakt dobře a za dobrou cenu. Ono totiž tyto panaly produkují dost energie nezávisle na úhlu paprsku slunce. nejhorší je že druhů panelů je hromada a co typ to názor. Ale těch 65W od kiočery jsou dobré. hlavně nekupovat flexisolarpanel to nefunguje a je to drahé. nedávno jsem našel na netu panel 40W za 90 liber monokrystal. to není špatné mít 80W za 180 liber. Monty zkus stránky globalebay, myslím že to tam bylo.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
Tak to není pokud použiju panel 43v naprázdno. Tak za prvé vezmu regulátor připojím baterii jako první aby poznal jaká je baterie takže když pozná 12v pak připojím panel ten 43v ,ale do baterie teče nějakých 14v . Proto vždy píšou zapojujte první baterii. Tím pádem se ,ale zvyšují ampéry zhruba dvojnásob co teče do 24volt.bokal píše:Monty, když je tam psané naprázdno napětí 43V, tak se jedná o panel, určený pro baterie 24V, tedy regulace nabíjení 28V.