Dobrá. Tak jsem si udělal obrázek. Takže Bernau1 jde po něčem o tomto výkonu: Solární sada pro čluny a jachty 45 W.
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
Baharis píše:Lítá tady spousta ampér, a já se zase ztrácím. 3,5A se mě zdá hodně, kolik to je vlastně Watů? A ještě, s proudem se počítá naprázdno, nebo pod zátěží? Ono 12V a 17V je celkem rozdíl...
Nemůžu najít ten základní vzorec vztahu napětí/proud/výkon. Vygooglil jsem jen Ohmův zákon a tam jsou právě ty ohmy...
halladin píše:Moje představa je připevnit to na přední a boční plochy kajuty
halladin píše:Libore,
jak a kde ho máš upevněný ?
stefin píše:Nerozumim jaky smysl by melo nekolik takovych panelu spojovat do serie. Pokud je spojis paralelne, zustava vystupni napeti a proudy se scitaji, pak by nemelo ruzne osvetleni celych panelu vadit. Nejrozumnejsi je spojit vice panelu do regulatoru (nekolika), ktery by si mel s ruznymi proudy poradit.
Pepa píše:Miloš, to co popisuješ, funguje asi na každé charterové lodi. Myslím tím hlídání ledničky, nikoliv solární panel.
Pepa
Milos píše:Takže je možné pripojiť viac panelov paralelne do jedného uzla (akumlátor, spotrebiče) - ale cez oddelovacie diódy.
jenda píše:Možná spím, ale k čemu že ty diody? Žeby solární článek žral proud i zpátky? Fakt nevím, ptám se...
Strycek_Bidlo píše:Co se týká diod: Když zapojíš paralelně nabitou a vybitou baterku a k tomu žárovku, žárovka bude sice svítit, ale jako vedlejší efekt se stane to, že z té nabité baterky se bude dobíjet ta vybitá. Aby se tomu zabránilo, je potřeba před tu vybitou vložit diodu.
Strycek_Bidlo píše:Je to hodně dlouho, kdy jsem z tohohle maturoval, a tenkrát mě to bavilo počítat. Už to bez přípravy dohromady nedám.
Ale tady se pořád plete proud a napětí a výkon a tyhle jednotky se používají v podivných souvislostech.
Zjednodušeně řečeno: Pokud budou dva solární panely, a každý bude jinak osvětlený, a tedy bude mít na výstupu jiné napětí, vždycky vznikne problém, pokud se zapojí paralelně natvrdo.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů