Solární zdroje a jejich použití na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned črc 01, 2012 8:06 pm

Jak pise Mysak, tak o jachtinku toho moc nevim. Nejaky cas jsem chodil na pramicky a i jezdili jsme na zavody, jako ditko skolou povine. Ale na jachte jsem uz take byl a to u Alffi a neco malo jsem mu delal na elektrice.

Myslim ze ten regulator MPPT se na jachtu muze hodit, kdyz ma potrebne parametry ktere se od nej ocekavaji.
ten muj ukazuje napeti na solarku ( pri odpojeni nabijeni to ma pres 30V ) podle proudu to klesa, videl jsem 20V. Mam 24 V solarko se znicenou jednou sekci a tak ma o tretinu mensi napeti a vykon. Ukazuje proud do AKU a jeho napeti, proud a napeti a proud na odberu. Takze neni potreba zadny voltmetr a ampermetr. Na strane spotreby to meri i Ah a Wh. Tak se to necha vyuzit i ke kontrole kapacity AKU. Take to ukazuje nabiti AKU v %, ale jen kdyz neni z AKU zadny odber, mam treba 100%, zapnu odber 10A a spadne napeti a ukaze to klidne treba 50% nabiti, odpojim zatez a za par vterin ukaze zase treba 90%.

Pred lety jsem vydel schema solarniho regulatoru ktery neodpojoval solar od AKU, ale mel na vstupu solarka vykonovy odpor spinany tranzistorem a tak sel proud pri nabitem AKU do odporu a to se premenilo v teplo. Zkratovani solarka mu neublizi, kdyz se podivas na stitek tak zkratovy proud a maximalniho proudu nabijeciho se lisi jen o par procent.

Takze stare regulatory v jednotkach amper solarko neodpojuji, ale zkratuji a proto topi. Takze Viky ma pravdu.
Budou to starsi, starsi jak 10 let dnes se uz nevyrabeji.

Jeden stary regulator 4A se me i roztavil, teda umela hmota od tepla. Ten nemel DC/DC menic . Tak bych se tech doporucenych proudu drzel. Ono z tech novych anii o moc vetsi proud nedostanes, ma to nastavene ochrany a prikroceni proudu to zatez odpoji. bude to tak o 10%, nevim. U toho meho je napsano ze nesnese pripojeni zateze s velkym proudovym narazem pri zapnuti. U mensich regulatoru to vyrazi i TV. Tak takove veci pripojit primo na AKU. Vsude davat pojistky, v tech novych vetsinou nejsou.

Ja se do tech solarek montuju asi 10 let, mam chatu bez elektriky a z tech solarek ziju. Zacinal jsem s AKU 55 Ah, ted mam dva systemy, jeden pro NB asi 110 Ah, 200 Ah pro vysilacku, TV a NB pro internet a svetlo u vysilacky, kazdy ma sve solarko a reguloator. a jeste samostatne AKU 18 Ah pro sviceni po chate. Svitim vyhradne LED a nejvice pouzivam LED pasky s cipem 1212. Ted maji s cipem 5050, maji trojnasobny vykon.

Nevim co jsem tady provedl, ze se zacalo o me psat. S tatou Mysaka jsem byl v jednom radioklubu od roku 1977 a tak moje hlavni hobby je radioamaterstvi a protoze rada jachteru jsou i radioamateri, tak me to vtahlo na jachting.info Jak jsem se seznamil s Mysakem popsal.
Par kurzu pro radioamatery jsem absolvoval v Holicich a tam jsem se seznamil s dalsima jachtarema. Treba nekdy utrpim uraz hlavy a na more se podivam.
Tady je neco o nasem radioklubu
http://www.ok1kpa.com/

Ze se to amaterske spojeni muze hodit se ukazalo u Pavla Jerabka OK1BD, ktery poskodil lod na Velikonocnim ostrove, kde mel spojeni jen pres Pactor ( email ) a satelitni telefon. Ten je dost drahy....uz vim o dvou co za nejaky mesic pouzivani dali vic jak 30000,- . Pavel to mel zadarmo a moznosti na jine spojeni jako verejny internet, GSM tam nemel... Jasne ze to na vyznamu nabude pri dlouhych plavbach.
cz_pipa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod cz_pipa » pon črc 30, 2012 9:47 pm

Ahoj. Chtěl bych Vás zkušenější požádat o radu. S kamarádem jsme si pořídily plachetnici (Phobos 24) a jelikož ji máme na místě, kde není možné dobíjet baterii a není zde ani možno používat motory tak tím pádem nemám jak dobíjet baterii. Jde mi hlavne o to aby šlo občas rádio, vnitřní osvětlení a čerpadlo na vodu do umyvadla. Poradíte jak dobíjet baterii popřípadě jak dlouho vydrží nabitá třeba jen na to rádio plus osvětlení občas? Šlo by použít nějaké "solárko" ? V tomto nejsem odborník tak nevím. :(

Děkuji všem za rady.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » pon črc 30, 2012 10:22 pm

Záleží na tom ako velkú tam máš batériu, ako často chodíš na loď a aké je to osvetlenie Ak tam máš /dáš/ LEDky, batéria bude 100 A trakčná a chodíš na loď raz za dva týždne, tak ti ta bateria vydrží celú sezónu. A ak by nevydržala, tak ju zobereš domov a nabiješ. "solárko" by použít šlo.
Bruno2
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Bruno2 » úte črc 31, 2012 1:01 pm

K bateriím se nemohu vyjádřit, ale pokud jde o rádio a svícení, tak mám vyzkoučenou svítilnu Evolve Solar Light kterou se dá svítit i udržet v provozu mobil (mám vyzkoušeno) a nebo Evolve Radio Light, které svítí,hraje i budí a to vše jen na sluneční svit i podmračený...
cz_pipa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cz_pipa » úte črc 31, 2012 9:53 pm

No na loď chodím tak 2x do týdne a to radio a světla nezapínám, ale jde mi o to až na loďce budem nocovat tak aby to něco vydrželo. Vytáhnout baterii a vzit ji domu nabít je také řešení, ale ne moc pohodlné tahat to na člun a zpět :( škoda, že motor je zakázán, ten by to dobíjel (
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » stř srp 01, 2012 4:52 am

Mám na lodi baterii 40Ah, používám ji na palubní přístroje - windmetr a echo, kotevní světlo s LED, občas večer pro světla v kajutě.
Trvale je zapojený alarm, ten ale bere v klidu jen 0,05A. Autorádio tam nemám, to je největší žrout, vezme běžně přes 2A. Mám přenosné na baterky C a to mi na celou sezónu vydrží
Chodím na vodu tak jednou týdně, motor použiju jen chvilku, na odjetí z mola, tak na dobíjení z něj moc nespoléhám. On toho na nízké otáčky stejně moc nedává.
Proto jsem přidal Solar 10W, ten na přímém slunci dá asi 0,6A, průměrně asi polovinu. To bohatě stačí udržovat baterii nabitou, regulátor v podstatě ani není třeba. Když po týdnu přijedu, je na baterce asi 13,5 V
cz_pipa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cz_pipa » stř srp 01, 2012 8:44 am

bokal píše:Mám na lodi baterii 40Ah, používám ji na palubní přístroje - windmetr a echo, kotevní světlo s LED, občas večer pro světla v kajutě.
Trvale je zapojený alarm, ten ale bere v klidu jen 0,05A. Autorádio tam nemám, to je největší žrout, vezme běžně přes 2A. Mám přenosné na baterky C a to mi na celou sezónu vydrží
Chodím na vodu tak jednou týdně, motor použiju jen chvilku, na odjetí z mola, tak na dobíjení z něj moc nespoléhám. On toho na nízké otáčky stejně moc nedává.
Proto jsem přidal Solar 10W, ten na přímém slunci dá asi 0,6A, průměrně asi polovinu. To bohatě stačí udržovat baterii nabitou, regulátor v podstatě ani není třeba. Když po týdnu přijedu, je na baterce asi 13,5 V

a muzu se prosimte zeptat co vse je tedy k tomu solaru zapotrebi? nakolik to cca vyjde? v tomto oboru nejsem znalej ....potreboval bych presne vedet co koupit atd..

diky moc
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř srp 01, 2012 8:49 pm

Je potreba koupit solarni regulator, ale tady nesetri. Jde koupit u GM elektronik za 1000 kc 10A a umi merit proud solarka, odberu a napeti.. Koupis mensi a s vymenou solarka za vetsi ho stejne koupis. V GM elektronic jsem 10W solarko koupil za 750 kc.

.....uz maji 30A za min..
http://www.gme.cz/solarni-panely-prislu ... -p522-032/
http://www.gme.cz/solarni-panely-do-20w/

koupil bych minimalne 20W. Casem tam das dalsi spotrebice, vetsi baterku atd. Pokud to budes davat ven jen kdyz budes na lodi tak to bude jen taktak. Kdyz das TV tak to uz utahne tezko. 90% jachtaru narika ze ma na lodi elektriky malo. kdyz to nechas porad venku, tak tech 20W utahne i TV. AKU 40 Ah je dost malo a nechce to auto AKU. Ale o tom se tu uz dost psalo.
Naposledy upravil(a) Beda dne stř srp 01, 2012 9:12 pm, celkem upraveno 1 x.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » stř srp 01, 2012 9:10 pm

Ano, Beda doporučuje raději dát k solaru regulátor. Je možné že se nespokojíš s tak malým odběrem z baterie jako já a budeš potřebovat větší solární panel. Pak už je regulátor nutný.
V každém případě jsem zapomněl na důležitou věc - pokud nepoužiju regulátor, je tam nutné zapojit alespoň diodu, jinak se baterie v noci vybíjí zpětně přes solar.
Pro Bedu: zjistil jsem že tu 40Ah baterku průměrný proud 300-400mA z malého solárka nedostane přes 14,1V. Takže asi nehrozí přebíjení. Proto v tomto případě nepovažuji regler za nutný.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř srp 01, 2012 9:27 pm

Solarka vetsi urcite tu diodu maji uz na svorkovnici a pokud pouzijes regulator, tak ma diodu proti zpetnemu proudu take.
Pokud se pouzije gelova baterka, tak bys to napeti prelezl a zkratis zivotnost. Zrovna tak vadi hluboke vybiti. To same baterky AGM. Ty baterky uz maji malej samovybijeci proud.
Take je to potreba dat aby na to svitilo slunicko, na lodi to jde spatne tocit za slunickem a tak to dat vodorovne. Kazdy stin i na jednom clanku snizi proud.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Re: Solární zdroje a jejich použití na lodi

Příspěvekod Beda » čtv říj 25, 2012 8:46 am

[quote="Libor"]Solární panely jsou již běžným zařízením, jímž jachtaři doplňují energetickou bilanci svých lodí.
quote]

To asi u nas prestane platit.....Stat si vymyslel ze solarko muze instalovat a zapojit jen licencovany odbornik....
Nepise se pro jaka solarka to bude platit, mozna pro vsechny, zapomeli napsat od jakeho vykonu..Na slovensku je to az od 10kWp, do toho vykonu si to muzes udelat sam

(http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/1207 ... talaci-fve)
podle toho si nebudes sam smet zapojit solarko, vetrnik atd.....jen clovek ktery musi mit licenci.

Na Slovensku je to 10kWp nezajima a muze si to udelat kazdy.
Slovensko je opět napřed, našlo recept na rozvoj fotovoltaiky zdarma a bez zbytečných administrativních bariér
29.8.2012, Zdroj: CZEPHO (http://czepho.cz)
Mezi nejvážnější problémy, s nimiž se potýká solární sektor v Česku, patří neúnosné administrativní bariéry při připojování malých fotovoltaik na střechách a nejistota ohledně další podpory fotovoltaiky v následujících letech. K jejich řešení mají na rozdíl od České republiky slibně nakročeno u našich východních sousedů. Od začátku tohoto měsíce byla na Slovensku zrušena pro provozovatele solárních elektráren do výkonu 10 kWp se všemi důsledky povinnost registrovat se jako podnikatel a v nejbližších měsících by měla být schválena další novela zákona, která zavede možnost tzv. net – meteringu.
Od 1. 8. 2012 platí na Slovensku novela zákona č. 309/2009, která umožňuje lidem instalovat na střechu svého domu FVE do výkonu 10 kWp a vyrábět si vlastní elektřinu bez nutnosti stát se kvůli tomu podnikatelem. O zrušení této nesmyslné povinnosti, která patří mezi zásadní administrativní bariéry bránící v rozvoji malých fotovoltaik usiluje CZEPHO, zatím neúspěšně, i v ČR.
Další z pozitivních novinek na Slovensku, kterou do jisté míry již předjímá i zmíněná novela, je zavedení zjednodušeného modelu podpory fotovoltaiky – tzv. net-metering. K tomu by mělo dojít novelou slovenského zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie na podzim letošního roku. Podle představitelů Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu se k přijetí novely staví pozitivně jak příslušná ministerstva a poslanci, tak i distribuční společnosti. V případě úspěšného završení legislativního procesu, by mohli slovenští provozovatelé domácích FVE využívat nový model podpory již příští rok.
Co je to net-metering?
Způsob využití elektrické energie u malých spotřebitelů vlastnících výrobnu energie z obnovitelných zdrojů (např. domácnost se střešní instalací FVE). V případě nadbytečné produkce výrobce poskytuje bezplatně elektřinu do sítě a naopak, pokud elektrárna nepokryje potřebu domácnosti, zdarma energii odebírá.
Platnost toho efektivního systému podpory by měla být garantována po celou dobu životnosti FVE, tedy nejméně 20 let.
Net-metering již úspěšně funguje např. v USA, Itálii, Maďarsku, Dánsku, Španělsku, Francii, Kanadě či Austrálii.
Jak net-metering funguje?
Jednoduchý dvousměrný měřič zaznamenává tok elektřiny v obou směrech a za určité období – např. jednou za rok – dojde k vyúčtování mezi provozovatelem malé FVE a distributorem. Cena odebrané a dodávané elektřiny je účtována v poměru 1:1, s tím, že domácnost zaplatí za odebranou energii částku sníženou o hodnotu energie do sítě dodané. Pokud výrobce naopak dodá více elektřiny, než odebere, nedostává nic.
Výhody net-meteringu
• Umožňuje občanům vyrobit si vlastní elektřinu pomocí solárních panelů a tím zásadně snížit účty za elektřinu a přitom mít jistotu její dodávky elektřiny v čase, kdy ji potřebují
• Nezdražuje cenu elektřiny pro ostatní koncové odběratele ani nezatěžuje státní rozpočet. Výrobce nedostává za vyrobenou elektřinu žádnou podporu.
• Je administrativně jednoduchý a transparentní. Není třeba vystavovat faktury ani ze strany výrobců ani distribuční společnosti. Výrobce není považovaný za podnikatele a nemusí platit nesmyslné poplatky na zdravotní, sociální aj., když si dá pár panelů na střechu.
• Systém je zajímavý ekonomicky i pro distribuční společnosti. Instalace dodávají bezplatně do sítě elektřinu hlavně ve špičce, kdy je nejdražší. Distribuční společnosti získávají zadarmo veškerou nadbytečně vyrobenou energii.
Další rozvoj fotovoltaiky je v České republice bržděn hlavně administrativními překážkami, kdy jen vyřizování nejrůznějších povolení zabere celé měsíce a také skutečností, že podporu rozvoje dnes musí hradit státní rozpočet a spotřebitelé v ceně elektřiny. Čeští politici a státní úředníci, jak naznačuje třeba diskuse nad Národním akčním plánem či Státní energetickou koncepcí, preferují další rozvoj sektoru zásadně omezit než, aby se pokusily bariéry odstranit. Je to snazší, pohodlnější, ale rozhodně to není ve prospěch občanů ČR.
Na Slovensku si zvolili tu těžší cestu a v budoucnu tak umožní desetitisícům domácností vyrábět si elektřinu sami.

Slovensko je opět napřed, našlo recept na rozvoj fotovoltaiky zdarma a bez zbytečných administrativních bariér
Mezi nejvážnější problémy, s nimiž se potýká solární sektor v Česku, patří neúnosné administrativní bariéry při připojování malých fotovoltaik na střechách a nejistota ohledně další podpory fotovoltaiky v následujících letech. K jejich řešení mají na rozdíl od České republiky slibně nakročeno u našich východních sousedů. Od začátku tohoto měsíce byla na Slovensku zrušena pro provozovatele solárních elektráren do výkonu 10 kWp se všemi důsledky povinnost registrovat se jako podnikatel a v nejbližších měsících by měla být schválena další novela zákona, která zavede možnost tzv. net – meteringu.
Od 1. 8. 2012 platí na Slovensku novela zákona č. 309/2009, která umožňuje lidem instalovat na střechu svého domu FVE do výkonu 10 kWp a vyrábět si vlastní elektřinu bez nutnosti stát se kvůli tomu podnikatelem. O zrušení této nesmyslné povinnosti, která patří mezi zásadní administrativní bariéry bránící v rozvoji malých fotovoltaik usiluje CZEPHO, zatím neúspěšně, i v ČR.
Další z pozitivních novinek na Slovensku, kterou do jisté míry již předjímá i zmíněná novela, je zavedení zjednodušeného modelu podpory fotovoltaiky – tzv. net-metering. K tomu by mělo dojít novelou slovenského zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie na podzim letošního roku. Podle představitelů Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu se k přijetí novely staví pozitivně jak příslušná ministerstva a poslanci, tak i distribuční společnosti. V případě úspěšného završení legislativního procesu, by mohli slovenští provozovatelé domácích FVE využívat nový model podpory již příští rok.
Co je to net-metering?
Způsob využití elektrické energie u malých spotřebitelů vlastnících výrobnu energie z obnovitelných zdrojů (např. domácnost se střešní instalací FVE). V případě nadbytečné produkce výrobce poskytuje bezplatně elektřinu do sítě a naopak, pokud elektrárna nepokryje potřebu domácnosti, zdarma energii odebírá.
Platnost toho efektivního systému podpory by měla být garantována po celou dobu životnosti FVE, tedy nejméně 20 let.
Net-metering již úspěšně funguje např. v USA, Itálii, Maďarsku, Dánsku, Španělsku, Francii, Kanadě či Austrálii.
Jednoduchý dvousměrný měřič zaznamenává tok elektřiny v obou směrech a za určité období – např. jednou za rok – dojde k vyúčtování mezi provozovatelem malé FVE a distributorem. Cena odebrané a dodávané elektřiny je účtována v poměru 1:1, s tím, že domácnost zaplatí za odebranou energii částku sníženou o hodnotu energie do sítě dodané. Pokud výrobce naopak dodá více elektřiny, než odebere, nedostává nic.
Výhody net-meteringu
• Umožňuje občanům vyrobit si vlastní elektřinu pomocí solárních panelů a tím zásadně snížit účty za elektřinu a přitom mít jistotu její dodávky elektřiny v čase, kdy ji potřebují
• Nezdražuje cenu elektřiny pro ostatní koncové odběratele ani nezatěžuje státní rozpočet. Výrobce nedostává za vyrobenou elektřinu žádnou podporu.
• Je administrativně jednoduchý a transparentní. Není třeba vystavovat faktury ani ze strany výrobců ani distribuční společnosti. Výrobce není považovaný za podnikatele a nemusí platit nesmyslné poplatky na zdravotní, sociální aj., když si dá pár panelů na střechu.
• Systém je zajímavý ekonomicky i pro distribuční společnosti. Instalace dodávají bezplatně do sítě elektřinu hlavně ve špičce, kdy je nejdražší. Distribuční společnosti získávají zadarmo veškerou nadbytečně vyrobenou energii.
Další rozvoj fotovoltaiky je v České republice bržděn hlavně administrativními překážkami, kdy jen vyřizování nejrůznějších povolení zabere celé měsíce a také skutečností, že podporu rozvoje dnes musí hradit státní rozpočet a spotřebitelé v ceně elektřiny. Čeští politici a státní úředníci, jak naznačuje třeba diskuse nad Národním akčním plánem či Státní energetickou koncepcí, preferují další rozvoj sektoru zásadně omezit než, aby se pokusily bariéry odstranit. Je to snazší, pohodlnější, ale rozhodně to není ve prospěch občanů ČR.
Na Slovensku si zvolili tu těžší cestu a v budoucnu tak umožní desetitisícům domácností vyrábět si elektřinu sami.

Co je to net-metering?
Výhody net-meteringu

Co je to net-metering?
Výhody net-meteringu

Jeste k tomu neni provadeci vyhlaska a tak doufejme ze tam nejaka hranice bude.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » čtv říj 25, 2012 9:27 pm

Já bych to zjednodušil
nemám na lodi elektrárnu ale solární nabíječku aku,
nemám ji instalovanou, je přenosná a tak soudím, že na lodi se mě to netýká.........
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte pro 18, 2012 10:53 pm

Jenom tak pro zajímavost, jakmile někdy vyjde slunce, ověřím v praxi. :)

Mám zdroj solární energie, která má papírově dávat 5V a 3W.
Tímto mám nabíjet baterii (záložní zdroj), taktéž 5V o kapacitě 9Ah.

Je prosím možné odhadnout, za jak dlouhou dobu při plném svitu, se dá zdroj nabít? (orientačně +/-)
Díky
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 80

Příspěvekod Jardasu » stř pro 19, 2012 7:12 am

Baharis píše:Jenom tak pro zajímavost, jakmile někdy vyjde slunce, ověřím v praxi. :)

Je prosím možné odhadnout, za jak dlouhou dobu při plném svitu, se dá zdroj nabít? (orientačně +/-)
Díky

Ahoj Baharisi,

tak si pospěš, po 21.12. už slunce nevyjde....

Ale vážně, na své lodičce mám gelový akumulátor 32 Ah a přenosný solární kufr od GM Electronic (stálo to asi 1380Kč). Velikost rozložených panelů zhruba dvě A3 http://www.gme.cz/cz/-p751-590/#dokumentace

Praktické zkušenosti:
Byli jsme s touto sestavou na tři týdny mimo dosah elektřiny a vystačili si na skromné svícení, dobíjení mobilů, měnič 12/230 na dobíjení kamery, foťáku.

Solár dává jmenovitě 0,7A na cca 17V. Při dobrém natočení a intenzivním světle až 1A. V polostínu to dává tak 0,2A.

Protože Tvoje dobíječka bude mít asi podobné vlastnosti, podělil bych její a výše uvedené plochy a z toho odvodil její reálné možnosti.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř pro 19, 2012 12:10 pm

Baharis píše:Jenom tak pro zajímavost, jakmile někdy vyjde slunce, ověřím v praxi. :)

Díky

Jaky to mas AKU 5V typ. Pocitej pri plnem slunci to da tak 0.4A, tak 24 hod. Ale to bys musel sledovat slunicko, to nebudes, take to porad nebude svitit, tak klidne pocitej tyden....

Jeste k te FVE vu nas, na vlastnim baraku. Daji za vyrobenou kWh 5 kc at si s ni udelas co chces. V baraku jsou dva elektromery, jeden meri ze solarka a druhy ze site. Tak aby to bylo co nejvic rentabilni, mela by se elektrika spotrebovat doma. Tak se zacinaji delat cerne krabicky ktere hlidaji smer elektriky a jak zacne jit do site ( za to CEZ nic neplati ) tak to zacne zapinat spotrebice v baraku, topeni, bojrer pracku atd. Kdyz to zase odebirat ze site ty spotrebice to zase zacne vypinat. Kdo to nebude mit a v dobe kdyz to sviti je v praci, tak dodava do site a za to od CEZu nic nedostane a CEZ ji proda. Takze kdo zainvestuje do9 vyroby, tak by toho mel doma co nejvic spotrebovat a to asi kazdy nebude umet.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř pro 19, 2012 1:48 pm

Beda píše:Jaky to mas AKU 5V typ.
Ále. Donedávna jsem na cestách používal sestavu Powermonkey eXplorer 2200mAh, k plné spokojenosti, za tři dny byl zdroj nabitý, mobil to nabilo 3x.

Co mám ten jakože chytrý telefon je spotřeba větší, jsme někdy dva a hlavně, potřebuji nabíjet elektronickou cigaretu. Takže jsem pořídil sestavu Powermonkey eXtreme 9000mAh. A očekávám, že to bude podobné. Větší baterie, ale i větší solár. Bohužel v tuto dobu a těchto končinách slunko nezasvítí a nezasvítí.

Nicméně papírově/přepočtem mě to vychází lépe, než píšeš Béďo. Nějakých cca 17 hodin, říkal jsem si když budu realista, zase nějaké ty tři dny. V létě. A zatím co jsem zkoušel, na jedno nabití z prázdna do plna mě to dalo 2x mobil plný, jednou 80% a jednou cigaretu 2600mAh. Uvažuji že pro dva lidi by to mohlo zabezpečit nezávislost na zdroji energie. A hlavně to dává na výstupu 2,1A.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř pro 19, 2012 4:55 pm

Jirko jestli pisou 3W solarko, tak to da tak 2W pises 5V a 9Ah to je 45W. To slunicko nesviti porad a kdyz ti nebudes tocit za slunickem a otocis to s merem na jih s elevaci asi 45 stupnu, tak to da ty 2W tak tri hodiny. Jak slunicko nesviti kolmo na solarko v toleranci tak +- 15 stupnu dava to min. Kdyz to solarko das vodorovne, tak to da tak polovinu, ale zase ho memusis tocit za slunickem, to nejde. To holt chce aby zasvitilo, vzal ampermetr a pomeril si to. Klidne to muzes merit pri odpojene zatezi a ampermetrem to solarko skratovat. Budes koukat na ampermetr ( nejlepsi je ruckovy ) a budes pri tom ruzne natacet, asi tak jako to budes mit na lodi.
david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » sob led 05, 2013 2:24 pm

tohleto to elegntně řeší, jen cena je ukrutná

http://www.fritz-berger.de/fbonline/__s ... detail.jsf
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob led 05, 2013 4:08 pm

Nedavno bezel v TV porad o zavodu Transat a o Kolackovi. Tam bylo pekne videt jak ma na zadi konstrukci ktera mu umoznuje solarko natacet za slunickem a druhe solarko mel vodorovna na palube.
Ono to nataceni za slunickem dela i Solartec z Roznova. Ale pokud to ma fungovat na lodi, tak to musi byt sprazene s kompasem a hodinama a porad to dopocitavat azimut.
Ono to nataceni na lodi take muze narazit na problem ze pri natoceni na slunicko muze byt cast solarka zastinena a tak je nekdy lepsi to otocit jinam. Staci byt zastinen jen jedem modul a solarko neda skoro nic.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob led 05, 2013 4:33 pm

Jeste k male fotovoltaicke elektrarne a vlastnim baraku.

Dcerka ma nainstalovano 5.5 kWp. Na vystupu je elektromer ktery meri vyrobenou elektriku, za to dostane od CEZu 5 kc/kWh minus 0.59 kc manipulacni poplatek. Ten elektromer meri i 1/4 hodinove maximum a nesmi vyrobit vic nez ma ve smlouve, jinak pokuta. Takze kdyz to bude chtit navysit, tak nova smlouva. Na vstupu baraku ma sice elektromer co meri kWh do baraku a z baraku do site. Ale to co odejde do site CEZ je uz zadarmo a zpet to odebrat nemuze. Takze se delaji cerne krabicky na vstup do baraku a jakmile zacne tect elektrika ven z baraku zapina to spotrebice v baraku ( boiler, topeni, pracku atd. ) aBY to fungovalo na 100% vyuziti solarka, je potreba mit u bojleru a topeni triakovou regulaci.

Takze u nas to funguje tak ze CEZ zaplati co udela solarko a dal je uz nezajima jestli to sam spotrebujes a nebo dodas zadarmo do site. Tak je zahodno DOMA SPOTREBOVAT CO NEJVICc, prebytek odejde do site CEZ uz bez nahrady.

tak CEZ sebere za vyrobenu elektriku 0.59 kc/kWh a sebere prebytek ktery dal proda, tak z toho ma bezva byznys.

Takze cim vic toho sam spotrebujes, tim je kratsi navratnost penez.

Elektromer na solarku ukaze kolik kWh vyrobilo a elektromer na baraku ukaze kolik odeslo do site. Rozdil jsi spotreboval sam a tim jsi usetril za elektriku kterou bys odebral ze site .
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » úte led 15, 2013 11:40 pm

Dobrý večer.Jsem zde na JI nováček, i když jsem zde registrovaný jíž delší dobu,zatím jsem jen četl a četl a hltal informace o

jachtingu.a musím uznat že jsou tu dobré rady a návody.Celkově jsem novaček v jachtingu,mam napluto 500 nm a mám rok 6,5 m plachetničku.Letos bych chtěl na lodi udělat osvětlení kajuty.Pročetl jsem zde příspěvky a jsem z toho jelen.-moc tomu nerozumím

-am ,W ,O několik příspěvku nazpět jsem se dočetl u to-Jardasu že má na lodi Solarní panel v kufříku.Toto by se mě moc zamlouvalo

Solarní panel v kufříku. max. výkon 13 W ,max. nabíjecí proud 750 am. Osvětlení bych dal led pásek ,bíla studená ,voděodolná,60 led/

m, 6000 k. a ktomu napájeci zdroj 12 V 60 W ,max. zatížení 18W (1,5 A ),vstupní napětí 180 - 264 V AC,výstupní 12 V.Na lodi jsem při koup.

měl 1 gelovou baterku 12V 26 Am a 1 co se používá do os aut 55.Prosím o radu budu tyto baterie moct nabíjet pomoci tohoto kufřikového soláru a svitit
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » stř led 16, 2013 12:09 am

hruby4 píše:Dobrý večer.Jsem zde na JI nováček, i když jsem zde registrovaný jíž delší dobu,zatím jsem jen četl a četl a hltal informace o

jachtingu.a musím uznat že jsou tu dobré rady a návody.Celkově jsem novaček v jachtingu,mam napluto 500 nm a mám rok 6,5 m plachetničku.Letos bych chtěl na lodi udělat osvětlení kajuty.Pročetl jsem zde příspěvky a jsem z toho jelen.-moc tomu nerozumím

-am ,W ,O několik příspěvku nazpět jsem se dočetl u to-Jardasu že má na lodi Solarní panel v kufříku.Toto by se mě moc zamlouvalo

Solarní panel v kufříku. max. výkon 13 W ,max. nabíjecí proud 750 am. Osvětlení bych dal led pásek ,bíla studená ,voděodolná,60 led/

m, 6000 k. a ktomu napájeci zdroj 12 V 60 W ,max. zatížení 18W (1,5 A ),vstupní napětí 180 - 264 V AC,výstupní 12 V.Na lodi jsem při koup.

měl 1 gelovou baterku 12V 26 Am a 1 co se používá do os aut 55.Prosím o radu budu tyto baterie moct nabíjet pomoci tohoto kufřikového soláru a svitit

Ahoj,

určitě led páska je super věc, vzhledem k tomu, že jsem teď řešil něco podobného, pár postřehů spíše k inspiraci:
1. Led pásku bych nedával studenou bílou jako hlavní osvětlení, je super třeba pod kuchyňskou linku, ale jako centrální osvětlení bych dal led bílou teplou, zdá se mi příjemnější.
2. Jako centrální jsem si nechal možnost LED i 12V žárovku, přeci jenom mi připadá, že dává příjemnější světlo. Nicméně kvůli spotřebě je možno pustit LED i klasiku.
3. K led pásce nepotřebuješ žádný zdroj, kup na 12V mají je třeba v GME prostě to připojíš na baterku (samozřejmě to musíš nějak jistit, minimálně pojistka na kabel, ale lepší jsou pojistky). Určitě to nedávej na ten zdroj, zvýší se Ti spotřeba a hlavně ten měnič bude zbytečně hřát.

Ještě k těm páskám, dělají se i hliníkové lišty, normálně je lepím a na ně difuzory, maj je taky v GME.

D
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 80

Příspěvekod Jardasu » stř led 16, 2013 2:37 am

hruby4 píše:,O několik příspěvku nazpět jsem se dočetl u to-Jardasu že má na lodi Solarní panel v kufříku.Toto by se mě moc zamlouvalo

Solarní panel v kufříku. max. výkon 13 W ,max. nabíjecí proud 750 am.

Ahoj,
ten kufřík mají taky v GME http://www.gme.cz/solarni-sety/solarni- ... -p751-590/ počítej ale s tím, že budeš muset udělat nějaký, nejlépe sklopný a otočný, držák, pokud možno na zádi, a na noc a při dešti panel schovat. Na Mazurech měl nějaký Polák docela pěkný držák, vypadal tak trochu jako stojánek na noty.

Na vlastní lodi by asi stál za úvahu nějaký stabilně zabudovaný, vodě a mechanicky odolný panel. Ceny šly hodně dolů.

Ale z dosavadních zkušeností, i s jedním panelem jsme si skromně vystačili 3 týdny bez dobíjení ze sítě (aku je dosti stará gelovka 32 Ah, na běžné svícení používáme montážní akumulátorovou LED lampu + výkonný aku reflektor, plus dobíječky pro mobily a měnič 12/230V na nabíječky pro foto a kameru ). Regulátor nemám, ty nabíjecí proudy ze soláru nejsou zase tak veliké. Vozím sebou univerzální V-A-ohm metr, takže pokud by dlouho pražilo slunce, změřil bych aku a případně solár odpojil. Ty gelovky mají, tuším, nějakých 13,7 - 13,8 V maximální dobíjecí napětí. (tady mám dotaz na znalé, na jejich zkušenosti).

K Vánocům jsem nečekaně dostal ještě jeden kufřík, reálně tedy budeme dobíjet odhadem tak 4-5Ah/12V za běžného dne, bez nějakého natáčení za sluncem, to, myslím, pokryje běžnou spotřebu již velmi slušně. Panely zapojím paralelně, mají zabudované oddělovací diody.

Umístím asi panely nad kajutku, sice jim bude trochu stínit plachta, ale nebudou nikde překážet. Na plováky, nebo trampolínu je nechci dávat, přeci jen tam stříká a na zádi by to asi vypadalo příšerně. Ty cákance, i sladkou vodou, jsou docela důležité. Jak je panel na sluníčku rozpálený, rychle kapky vyschnou a vytvoří stínící vrstvu a na výkonu panelu je to znát.

Na motoru 2,5 HP alternátor nemám.
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » stř led 16, 2013 1:14 pm

ahojky.

Děkuji za rady.Jsem rád že ušetřím za zdroj který nemusím kupovat alespoň investuji jinam.Také jsem uvažoval o nějakým rámu na kuf.solár na zaď ,otočný , z nerezu, ale to až budu mít solar k doma.a nebo ho dát do rámu nad kajutu.Solár panel by asi taky nebyl špatný ,ale kufřík je možno odnést z lodi a použít jinde - pod stan.uvidíme.Chtěl bych solar zapojit přes spínací panel -nebo ho zapojuješ přímo na baterie.Také budu řešit dobíjení přes motor mám 5 hp yamahu ,ale dobíjení tam není.prý tam jde dodatečně namontovat ,volal jsem do servisu .to budu řešit až v březnu.

Led paska dík za radu bíla studená.byl jsem koukat v elektře a teplé má lepší svítivost.jdu do teplé.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 16, 2013 3:04 pm

TEN KUFR-SOLAR JE SPIS NA CESTOVANI JAKO ZAVAZADLO
Pokud chces delat na lod montaz, tak si kup klasicke solarko v ramu, za stajne penize poridis vetsi. 25 W je dost malo.

Ty LED se delaji tepla bila je do zluta, bila a studena bila ta je trochu do modra.

Spinaci panel? Myslis nejake spinace? Budes potrebovat jeste solarni regulator, ktery pohlida nabijeni. Dej si do gogla solarni ostrovni systemy a pocti si o tom.

Zpět na