Solární zdroje a jejich použití na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod hruby4 » stř led 16, 2013 4:10 pm

chci tam dát trojvypínač s měřákem stavu baterie,zasuvka 12 v.Jinak dík za typ .jdu to pročítat.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 16, 2013 5:19 pm

Myslíš toto?
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2099
Přesně tohle mám v lodi já.
Obrázek
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 80

Příspěvekod Jardasu » stř led 16, 2013 7:44 pm

Libor píše:Myslíš toto?
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2099
Přesně tohle mám v lodi já.
Obrázek

Ten Liborův panýlek vypadá pěkně.
Já to řešil domorobo panýlkem se čtyřmi autozásuvkami na 12V s vypínači. Navíc tam mám přístrojové svorky pro měření proudů a napětí na soláru a akumulátoru - odděleno diodou - a LED diodu, která signalizuje, že solární panel je připojen a dobíjí. Připojení k panelu je přes kabelové konektory, co jsou v příslušenství. Klasické autozásuvky na 12V mají tendenci se vysunout a odpojit.

Protože mluvíme o malé lodi, kde je vše stísněné a jaksi na ráně, mám trochu výhradu k připomínce Bedy, stran toho kufru. Kufr se dá zavřít, uklidit a ohlídat , aby se neponičil, u pevné montáže na malé lodi, pokud se po krycím skle panelu bude chodit, to je, bude-li napevno na kajutce, si nejsem jist, zda to krycí sklo vydrží.

Optimální je samozřejmě montáž solárního panelu do rámu na zádi, jak to bývá u "dospělých" lodí. To samé, namontováno na lodi malé, bude asi trochu problém jak estetický, tak i mechanický.
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » stř led 16, 2013 7:47 pm

jo jo tento vypínač.Dalo by se přes toto zapojirt kuf.solar do zasuvky 12 V a dobíjet baterie.Solární set-kufr solární panely 45W s regulátorem.Cena 4299 ,- kč

na toto jsem natrefil:Solární set-kufr solární panely 45W s regulátorem nabíjení baterií

Jmenovitý výkon 45 W
Rozměry vx š xh (složený) 40 x 35 x 9 cm
Rozměry vx š xh (instalován) 40 x 105 x 3 cm
Regulátor výstupní napětí 12 voltů
Hmotnost: 5 kg

Technické údaje jednotlivých panelů (3 ks)
Rozměry (H x W x D) v mm 400 x 350 x 30
Power Max. (Pmax) 45W (15W = 45W celkem)
Napětí max.. 27 V
Maximální proud. (Imp) 1,92
Napětí naprázdno 33,75 V
Zkratový proud 1,67
Účinnost modulu 16,04%
Maximální systémové napětí 600 VV
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » stř led 16, 2013 9:06 pm

Ahoj
Koukni se sem,jastli je to něco podobnáho.
bohuže stránka se zobrazuje špatně,opravím.
neumím odstranit mé soukromé ůdaje.ale na německém e,bay je toho kopice za lepší ceny,zkopírujte tenhle text.
SOLARKOFFER + LADEREGLER 12V SOLARPANEL SOLARMODUL PHOTOVOLTAIK SOLAR
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 16, 2013 9:49 pm

>>Optimální je samozřejmě montáž solárního panelu do rámu na zádi, jak to bývá >u "dospělých" lodí. To samé, namontováno na lodi malé, bude asi trochu problém jak >estetický, tak i mechanický.

Ona ta estetika u panelu neni nejdulezitejsi parametr. Je to potreba dat na takove misto, kde na nem nebude stin. Staci zastineni i lanem a proud poklesne. Asi se takove misto na male lodi tezko najde, tak alespon takove kde na to sviti nejvic. To ze sviti LED a ukazuje ze solarko nabiji, to muze klidne davat proud co rozsviti tu LED. Ja bych tam urcite dal ampermetr, jak nekteri pisou. Ty solarka co se po nich chodi, budou asi o hodne drazsi.

Byl tady odkaz na video ze zavodni jachty Kolacka a tam bylo umisteni solarka pekne videt. Ma to udelane i na nataceni a na male lodi. Na to ze se to nataceni hodi se brzo prijde kdyz bude elektriky malo.

Zalezi hlavne na tom jaka bude spotreba elektriky. Ono to 45W v nasich podminkach neda, da to tak 30W kdyz na to bude slunicko svitit kolmo. Je potreba pocitat s tim ze nebude nekolik dni svitit, bude pod mrakem.
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » stř led 16, 2013 10:20 pm

Spotreba by měla byt 2.4w na metr.budu tam mit 2 m tat 4.8w .
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » stř led 16, 2013 10:40 pm

to : bomba

to je přesně ono. jsou na ebay a cena nádhera i 60 W a super ceny.akorat nevím jak se na ebay nakupuje,Dik za typ :)
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv led 17, 2013 4:41 pm

Poptej se na LED pasky s cipama 5050, ty maji vetsi svitivost a bude stacit metr. Je tady o tom uz psano. Ty co mene sviti vyprodavaji ze mensi cenu.

treba tady
http://www.ledsvet.cz/17-led-pasek-5050
1m pasku 14W
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » čtv led 17, 2013 6:35 pm

Dik za typ.přočítal jsem toto vlákno znova a o Led 5050 jsem zde také četl.Je určitě 1 m než instalovat 3 m.Dobré je že i po dohodě udělají jak dlouhé připojovací vodiče naletovat, popř. jak pásku rozdělit.

Teď už jen na ebay koupit kuf.solar 60W s regulátorem a nainszalovat :?
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » čtv led 17, 2013 7:07 pm

Ahoj.
zkusíme ho vydražit,pošlu ti ho k sobě do německa zaplatim PP pak ti ho přepošlu na dobírku? Jeden končí za 10 min. :D :D
Teď sem ho koupil za 60eček :D :D
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » čtv led 17, 2013 7:24 pm

ahojky.to je pěkná cena.
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » čtv led 17, 2013 7:26 pm

a je 60 W
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » čtv led 17, 2013 8:11 pm

Ahoj
je to 60ka,byla hned první na tej stránce do konce bylo 10min,46E,tak sem to nakop na 70,šel uklízet sníh a když sem se vrátil bylo to moje za 56+poštovný 7E,dneska mi ale padá net,tak to zejtra zaplatim a uvidíme co přijde :? :?
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » čtv led 17, 2013 8:16 pm

tak to jsme na tom stejněpořad se to nenačítalo- asi počasím.než jsem najel na stránky ebay tak bylo po :(
tak až ti dojde tak písni-teda zda ho přenecháš.jestli to chápu tak žiješ v nemecku?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv led 17, 2013 8:47 pm

Ahoj,
já mám představu 4 těchto panelů:

http://www.ebay.de/itm/Solarmodul-20W-M ... 4aac437b2f

nebo

http://www.ebay.de/itm/SOLARMODUL-20W-P ... 337a7fe15f

Co myslíte? Cena je super. Je lepší mono, nebo polykristal? Celkem 80W. Lednici mi to snad utáhne. :-)
Samozřejmě plus regulátor.
cz_pipa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cz_pipa » čtv led 17, 2013 9:33 pm

No taky teď pres zimu chci nějak vyřešit dobíjení na loďce. Mám na lodi baterii tuším 70Ah a používám to na osvětlení kajuty, rádio, a pumpa na vodu. Mobil jsem si nikdy netroufl nabíjet, protože jsem si nebyl jist jak bych baterii dobil. Máme motor yamaha F8CMHL, ale bohužel v lokalitě, kde máme loď je zákaz spalovacích motorů, takže mi alternátor moc nepomůže :( takže solárko bude potřeba, abych se na lodi už nebál dobíjet mobil a svítit :-)
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » čtv led 17, 2013 9:38 pm

Ahoj
Nejsem profík,to je Beda,ale jeden z nich má malinko větží výkon,druhej je háklivější na nastavení u těch solo malejch panelů bych byl opatrnej na spojování,zase dotaz na Bedu.
Hruby 4,v Německu nežiju,ale německý pivo piju :D :D až to nebude tak padat,tak to zaplatim a pak to dokočíme O.K?
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » čtv led 17, 2013 9:38 pm

také to řeším zde a pomalounu to dávám do kupy-ale moc tomu nerozumím-co já bych za to dal mít na motoru bobíjení,mám yamaha 5 hp.není dobíjení bude solár.
hruby4
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hruby4 » čtv led 17, 2013 9:40 pm

ok .hlavně dík za pomoc :)
cz_pipa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cz_pipa » čtv led 17, 2013 9:46 pm

No a já na motoru dobíjení mám ale motor používat nesmím. On sice když beží na neutrál, tak nejde vůbec slyšet, ale nemám ponětí jestli vůbec něco takto dobíjí? Nemá s tím někdo zkušenost?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv led 17, 2013 10:48 pm

ahoj,
mam Hondu 5 koníků. Dobíjení má 3A. Nicméně na volnoběh se o nějakym dobíjení vůbec mluvit nedá. Provozuju jí tak na 1/3 plynu, takže dobíjení je mi skoro k prdu. Aku mam 90 Ah. Kdybych motoroval celej den na plnej plyn, tak jí v ideálním případě dobiju na 1/3 kapacity. :-( To je fakt málo.

Takže celkovou dení spotřebu za 24 hodin chci pokrejt solárama. Aku je tam jen pro uložení přebytku, kterej zrovna nespotřebuju a naopak využiju v době kdy nesvítí sluníčko (noc, zamračeno).

jo, jinak k těm panelům. Jeden z nich dává větší výkon pod mrakem, ale stačí mu zastínit minimální část a jeho výkon klesá k nule. Druhej dává menší výkon při malym svitu sluníčka, ale zase mu nevadí částečný zastínění.

Raději bych ten druhej typ. Na lodi se nějakýmu stínu těžko vyhneš.
apropo..... panely se normálně spojujou paralelně. Nedělá jim to problém.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát led 18, 2013 2:14 am

Ty pasky si rozdelis sam, odsrihnes si nuzkama kolik potrebujes a i naletovat vyvody jdou. Chce to ale mini pajecku a ty body na pajeni ocistit, oskrabat. Ono to bylo vyvinute pro dekorace, na reklamni panely atd, proto to delaji v ruznych barvach.
Ty LED pasky maji vyzarovaci uhel 120 stupnu. Tak jsem si koupil samostane LED s uhlem 30 stupnu, oboje mam nad stolem, vedle sebe a tak ty 30 stupnu me pekne osvetli stul a 120 stupnu vetsinu mistnosti.

Jestli ten motor nabiji zjistis ampermetrem a pokud to nema regulator tak i voltmetr. On ten motor bude chtit vetsi otacky nez volnobeh a ty nastavis podle ampermetru.

Ja pres solarka nejsem profik, byl jsem elektrikar a Tesla Pardubice byla velka firma a tak jsem toho hodne videl. S tema solarkama si hraju uz 10 let, nemam na chate elektriku a vyskolil jsem se sam. Hodne se toho najde na internetu. Neco jsem koupil, nebylo to ono, tak dalsi a dalsi.... Asi jsem jeste neskoncil...On ten vyvoj jde dopredu. K zapojovani solarek, kdyz jich je vic, tak se zapojuji do serie a pouziva se regulator MPPT. Ze strany solarek je vyssi napeti, mensi proud a ma to vetsi ucinost. Na lodi to muze byt problem, vys je napsano ze male zastineni srazi vykon a tak bude vhodnejsi zapojit je paralerne.

Jeste k tomu proudu pri zatazene obloze, tam je ten rozdil v desitkach mA, to se ale uplatni na plose kde tech solarek jsou stovky.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pát led 18, 2013 10:14 am

Bedo,
seš si jistej, že se zapojujou seriově? Regulátory maji nějakej rozsah vzsupního napětí. Při seriovym zapojení 12V panelů se jejich napětí sčítá. Tedy při 4 panelech seš na prázdno reálně daleko přes 50V. To asi nebude to pravý ořechový. Velký elektrárny maji taky panely zapojený paralelně. Vstupní napětí měniče je pořád stejný (už si nepamatuju kolik, dělala to před časem jedna naše divize Tesly).

Potřebuješ přece zvýšit proud, ne napětí.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát led 18, 2013 10:59 am

Zdendo, obavam se, ze jsi trochu vedle. Prenos stejnyho vykonu pri vyssim napeti a nizsim proudu bude mit o hodne lepsi ucinnost. Redukce na 12V se muze udelat az v regulatoru.

Zpět na