Solární zdroje a jejich použití na lodi
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
Libor píše:Myslíš toto?
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2099
Přesně tohle mám v lodi já.
Ten Liborův panýlek vypadá pěkně.
Já to řešil domorobo panýlkem se čtyřmi autozásuvkami na 12V s vypínači. Navíc tam mám přístrojové svorky pro měření proudů a napětí na soláru a akumulátoru - odděleno diodou - a LED diodu, která signalizuje, že solární panel je připojen a dobíjí. Připojení k panelu je přes kabelové konektory, co jsou v příslušenství. Klasické autozásuvky na 12V mají tendenci se vysunout a odpojit.
Protože mluvíme o malé lodi, kde je vše stísněné a jaksi na ráně, mám trochu výhradu k připomínce Bedy, stran toho kufru. Kufr se dá zavřít, uklidit a ohlídat , aby se neponičil, u pevné montáže na malé lodi, pokud se po krycím skle panelu bude chodit, to je, bude-li napevno na kajutce, si nejsem jist, zda to krycí sklo vydrží.
Optimální je samozřejmě montáž solárního panelu do rámu na zádi, jak to bývá u "dospělých" lodí. To samé, namontováno na lodi malé, bude asi trochu problém jak estetický, tak i mechanický.
- hruby4
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
jo jo tento vypínač.Dalo by se přes toto zapojirt kuf.solar do zasuvky 12 V a dobíjet baterie.Solární set-kufr solární panely 45W s regulátorem.Cena 4299 ,- kč
na toto jsem natrefil:Solární set-kufr solární panely 45W s regulátorem nabíjení baterií
Jmenovitý výkon 45 W
Rozměry vx š xh (složený) 40 x 35 x 9 cm
Rozměry vx š xh (instalován) 40 x 105 x 3 cm
Regulátor výstupní napětí 12 voltů
Hmotnost: 5 kg
Technické údaje jednotlivých panelů (3 ks)
Rozměry (H x W x D) v mm 400 x 350 x 30
Power Max. (Pmax) 45W (15W = 45W celkem)
Napětí max.. 27 V
Maximální proud. (Imp) 1,92
Napětí naprázdno 33,75 V
Zkratový proud 1,67
Účinnost modulu 16,04%
Maximální systémové napětí 600 VV
na toto jsem natrefil:Solární set-kufr solární panely 45W s regulátorem nabíjení baterií
Jmenovitý výkon 45 W
Rozměry vx š xh (složený) 40 x 35 x 9 cm
Rozměry vx š xh (instalován) 40 x 105 x 3 cm
Regulátor výstupní napětí 12 voltů
Hmotnost: 5 kg
Technické údaje jednotlivých panelů (3 ks)
Rozměry (H x W x D) v mm 400 x 350 x 30
Power Max. (Pmax) 45W (15W = 45W celkem)
Napětí max.. 27 V
Maximální proud. (Imp) 1,92
Napětí naprázdno 33,75 V
Zkratový proud 1,67
Účinnost modulu 16,04%
Maximální systémové napětí 600 VV
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
>>Optimální je samozřejmě montáž solárního panelu do rámu na zádi, jak to bývá >u "dospělých" lodí. To samé, namontováno na lodi malé, bude asi trochu problém jak >estetický, tak i mechanický.
Ona ta estetika u panelu neni nejdulezitejsi parametr. Je to potreba dat na takove misto, kde na nem nebude stin. Staci zastineni i lanem a proud poklesne. Asi se takove misto na male lodi tezko najde, tak alespon takove kde na to sviti nejvic. To ze sviti LED a ukazuje ze solarko nabiji, to muze klidne davat proud co rozsviti tu LED. Ja bych tam urcite dal ampermetr, jak nekteri pisou. Ty solarka co se po nich chodi, budou asi o hodne drazsi.
Byl tady odkaz na video ze zavodni jachty Kolacka a tam bylo umisteni solarka pekne videt. Ma to udelane i na nataceni a na male lodi. Na to ze se to nataceni hodi se brzo prijde kdyz bude elektriky malo.
Zalezi hlavne na tom jaka bude spotreba elektriky. Ono to 45W v nasich podminkach neda, da to tak 30W kdyz na to bude slunicko svitit kolmo. Je potreba pocitat s tim ze nebude nekolik dni svitit, bude pod mrakem.
Ona ta estetika u panelu neni nejdulezitejsi parametr. Je to potreba dat na takove misto, kde na nem nebude stin. Staci zastineni i lanem a proud poklesne. Asi se takove misto na male lodi tezko najde, tak alespon takove kde na to sviti nejvic. To ze sviti LED a ukazuje ze solarko nabiji, to muze klidne davat proud co rozsviti tu LED. Ja bych tam urcite dal ampermetr, jak nekteri pisou. Ty solarka co se po nich chodi, budou asi o hodne drazsi.
Byl tady odkaz na video ze zavodni jachty Kolacka a tam bylo umisteni solarka pekne videt. Ma to udelane i na nataceni a na male lodi. Na to ze se to nataceni hodi se brzo prijde kdyz bude elektriky malo.
Zalezi hlavne na tom jaka bude spotreba elektriky. Ono to 45W v nasich podminkach neda, da to tak 30W kdyz na to bude slunicko svitit kolmo. Je potreba pocitat s tim ze nebude nekolik dni svitit, bude pod mrakem.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Poptej se na LED pasky s cipama 5050, ty maji vetsi svitivost a bude stacit metr. Je tady o tom uz psano. Ty co mene sviti vyprodavaji ze mensi cenu.
treba tady
http://www.ledsvet.cz/17-led-pasek-5050
1m pasku 14W
treba tady
http://www.ledsvet.cz/17-led-pasek-5050
1m pasku 14W
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Ahoj,
já mám představu 4 těchto panelů:
http://www.ebay.de/itm/Solarmodul-20W-M ... 4aac437b2f
nebo
http://www.ebay.de/itm/SOLARMODUL-20W-P ... 337a7fe15f
Co myslíte? Cena je super. Je lepší mono, nebo polykristal? Celkem 80W. Lednici mi to snad utáhne.
Samozřejmě plus regulátor.
já mám představu 4 těchto panelů:
http://www.ebay.de/itm/Solarmodul-20W-M ... 4aac437b2f
nebo
http://www.ebay.de/itm/SOLARMODUL-20W-P ... 337a7fe15f
Co myslíte? Cena je super. Je lepší mono, nebo polykristal? Celkem 80W. Lednici mi to snad utáhne.
Samozřejmě plus regulátor.
No taky teď pres zimu chci nějak vyřešit dobíjení na loďce. Mám na lodi baterii tuším 70Ah a používám to na osvětlení kajuty, rádio, a pumpa na vodu. Mobil jsem si nikdy netroufl nabíjet, protože jsem si nebyl jist jak bych baterii dobil. Máme motor yamaha F8CMHL, ale bohužel v lokalitě, kde máme loď je zákaz spalovacích motorů, takže mi alternátor moc nepomůže takže solárko bude potřeba, abych se na lodi už nebál dobíjet mobil a svítit
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
ahoj,
mam Hondu 5 koníků. Dobíjení má 3A. Nicméně na volnoběh se o nějakym dobíjení vůbec mluvit nedá. Provozuju jí tak na 1/3 plynu, takže dobíjení je mi skoro k prdu. Aku mam 90 Ah. Kdybych motoroval celej den na plnej plyn, tak jí v ideálním případě dobiju na 1/3 kapacity. To je fakt málo.
Takže celkovou dení spotřebu za 24 hodin chci pokrejt solárama. Aku je tam jen pro uložení přebytku, kterej zrovna nespotřebuju a naopak využiju v době kdy nesvítí sluníčko (noc, zamračeno).
jo, jinak k těm panelům. Jeden z nich dává větší výkon pod mrakem, ale stačí mu zastínit minimální část a jeho výkon klesá k nule. Druhej dává menší výkon při malym svitu sluníčka, ale zase mu nevadí částečný zastínění.
Raději bych ten druhej typ. Na lodi se nějakýmu stínu těžko vyhneš.
apropo..... panely se normálně spojujou paralelně. Nedělá jim to problém.
mam Hondu 5 koníků. Dobíjení má 3A. Nicméně na volnoběh se o nějakym dobíjení vůbec mluvit nedá. Provozuju jí tak na 1/3 plynu, takže dobíjení je mi skoro k prdu. Aku mam 90 Ah. Kdybych motoroval celej den na plnej plyn, tak jí v ideálním případě dobiju na 1/3 kapacity. To je fakt málo.
Takže celkovou dení spotřebu za 24 hodin chci pokrejt solárama. Aku je tam jen pro uložení přebytku, kterej zrovna nespotřebuju a naopak využiju v době kdy nesvítí sluníčko (noc, zamračeno).
jo, jinak k těm panelům. Jeden z nich dává větší výkon pod mrakem, ale stačí mu zastínit minimální část a jeho výkon klesá k nule. Druhej dává menší výkon při malym svitu sluníčka, ale zase mu nevadí částečný zastínění.
Raději bych ten druhej typ. Na lodi se nějakýmu stínu těžko vyhneš.
apropo..... panely se normálně spojujou paralelně. Nedělá jim to problém.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Ty pasky si rozdelis sam, odsrihnes si nuzkama kolik potrebujes a i naletovat vyvody jdou. Chce to ale mini pajecku a ty body na pajeni ocistit, oskrabat. Ono to bylo vyvinute pro dekorace, na reklamni panely atd, proto to delaji v ruznych barvach.
Ty LED pasky maji vyzarovaci uhel 120 stupnu. Tak jsem si koupil samostane LED s uhlem 30 stupnu, oboje mam nad stolem, vedle sebe a tak ty 30 stupnu me pekne osvetli stul a 120 stupnu vetsinu mistnosti.
Jestli ten motor nabiji zjistis ampermetrem a pokud to nema regulator tak i voltmetr. On ten motor bude chtit vetsi otacky nez volnobeh a ty nastavis podle ampermetru.
Ja pres solarka nejsem profik, byl jsem elektrikar a Tesla Pardubice byla velka firma a tak jsem toho hodne videl. S tema solarkama si hraju uz 10 let, nemam na chate elektriku a vyskolil jsem se sam. Hodne se toho najde na internetu. Neco jsem koupil, nebylo to ono, tak dalsi a dalsi.... Asi jsem jeste neskoncil...On ten vyvoj jde dopredu. K zapojovani solarek, kdyz jich je vic, tak se zapojuji do serie a pouziva se regulator MPPT. Ze strany solarek je vyssi napeti, mensi proud a ma to vetsi ucinost. Na lodi to muze byt problem, vys je napsano ze male zastineni srazi vykon a tak bude vhodnejsi zapojit je paralerne.
Jeste k tomu proudu pri zatazene obloze, tam je ten rozdil v desitkach mA, to se ale uplatni na plose kde tech solarek jsou stovky.
Ty LED pasky maji vyzarovaci uhel 120 stupnu. Tak jsem si koupil samostane LED s uhlem 30 stupnu, oboje mam nad stolem, vedle sebe a tak ty 30 stupnu me pekne osvetli stul a 120 stupnu vetsinu mistnosti.
Jestli ten motor nabiji zjistis ampermetrem a pokud to nema regulator tak i voltmetr. On ten motor bude chtit vetsi otacky nez volnobeh a ty nastavis podle ampermetru.
Ja pres solarka nejsem profik, byl jsem elektrikar a Tesla Pardubice byla velka firma a tak jsem toho hodne videl. S tema solarkama si hraju uz 10 let, nemam na chate elektriku a vyskolil jsem se sam. Hodne se toho najde na internetu. Neco jsem koupil, nebylo to ono, tak dalsi a dalsi.... Asi jsem jeste neskoncil...On ten vyvoj jde dopredu. K zapojovani solarek, kdyz jich je vic, tak se zapojuji do serie a pouziva se regulator MPPT. Ze strany solarek je vyssi napeti, mensi proud a ma to vetsi ucinost. Na lodi to muze byt problem, vys je napsano ze male zastineni srazi vykon a tak bude vhodnejsi zapojit je paralerne.
Jeste k tomu proudu pri zatazene obloze, tam je ten rozdil v desitkach mA, to se ale uplatni na plose kde tech solarek jsou stovky.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Bedo,
seš si jistej, že se zapojujou seriově? Regulátory maji nějakej rozsah vzsupního napětí. Při seriovym zapojení 12V panelů se jejich napětí sčítá. Tedy při 4 panelech seš na prázdno reálně daleko přes 50V. To asi nebude to pravý ořechový. Velký elektrárny maji taky panely zapojený paralelně. Vstupní napětí měniče je pořád stejný (už si nepamatuju kolik, dělala to před časem jedna naše divize Tesly).
Potřebuješ přece zvýšit proud, ne napětí.
seš si jistej, že se zapojujou seriově? Regulátory maji nějakej rozsah vzsupního napětí. Při seriovym zapojení 12V panelů se jejich napětí sčítá. Tedy při 4 panelech seš na prázdno reálně daleko přes 50V. To asi nebude to pravý ořechový. Velký elektrárny maji taky panely zapojený paralelně. Vstupní napětí měniče je pořád stejný (už si nepamatuju kolik, dělala to před časem jedna naše divize Tesly).
Potřebuješ přece zvýšit proud, ne napětí.