Solární zdroje a jejich použití na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: smike, vilma, Pepa

Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte led 29, 2013 3:07 pm

Jaky myslis spojovaci material? Kabely ? Na to staci dvoulinka co se dava do zdi 2 x 1.5 mm2 na vetsi 2 x 2.5 mm2 ( drive CYKY, ted si to kazdy znaci po svem ) a dal bych to do elektrikarske listy. Ty se uz delaji samozhaseci. Ty jejich doporucene vodice jsou zbytecne drahe.

Jeste k tem vodicum na lodi. Podle normy drat, byl jsem u Alffa na lodi9, fabricka vyroba a sama licna. Na ty licny se ted delaji navlecne, krimplovaci, povrchove upravene trubicky, dobra vec, tou se obejde cinovani koncu, jak se delalo pred lety a vubec montaz do svorkovnic, je to na to urcene.
Uživatelský avatar
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 512
Registrován: stř úno 27, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » úte led 29, 2013 4:00 pm

Ahoj
ten panel je propojenej konektorama,více panelů více konektorů,v tom odkazu je schéma zapojení a tam jsou ty konektory vyobrazený a ta firma je určitě nabízí a je třeba se podívat za kolik jsou-jestli se potom nevyplatí koupit nějakej set.tak asi tak. :D
Uživatelský avatar
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 313
Registrován: úte úno 24, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Modra/SR

Příspěvekod Neny » úte led 29, 2013 7:42 pm

Ahoj. Ten monokryštál na loď nie je asi moc vhodný. Bez priameho osvitu a pri nižšom žiarení z toho moc nedáš. To radšej ten Polykryštalický alebo Amorfný, aj ked jeho účinnosť je menšia oproti poly a ešte menšia oproti mono, pri malom osvite má stále účinnosť.
david
moderátor
Příspěvky: 4716
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » úte led 29, 2013 8:13 pm

až na to, že amorfní je na stejný výkom 2x větší a kam ho teda dáš?
Uživatelský avatar
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 313
Registrován: úte úno 24, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Modra/SR

Příspěvekod Neny » úte led 29, 2013 9:06 pm

Davide, kam chceš ! Snažím sa upozornit nato, že nie len výkon a momentálna špičková účinnost sú tie najdôležitejšie parametre. Ked som kupoval panel, tak som mal predstavu že čím silnejší tým lepší, chcel som monokryštal 40 W. Nakoniec som zobral amorfný 15 W . Potreboval som ho na dotlačenie 44 ah batérie, po dobu čo nebudem na lodi, cca 4 až 6 dní. Ak by bolo zamračené po celú dobu, kludne by sa u monokryštálu do akumulátora nemusel dostať ani ampér. U polykryštalického to už je lepšie ale tam je rozdiel oproti amorfu v špičke max 5 percent a na min. cca 3. Toš som zobral ten amorf, nakoľko v ovela väčšej miere využíva difúzne žiarenie.
Naposledy upravil(a) Neny dne stř led 30, 2013 2:34 am, celkem upraveno 3 x.
david
moderátor
Příspěvky: 4716
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » stř led 30, 2013 12:59 am

kam chceš, ale pokud máš kam. mám monokrystal, kupodivu ne že nic, ale dával tuhle sobotu ráno při zamračeným počasí dobrou ampéru a ta stačí pokrejt topení :whist:
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 30, 2013 9:38 am

Tak jem před chvilkou objednal 4 ks Solární panel GWL/Sunny Mono 20 Wp. Vyjde to jen na 1888,- za všechny 4.

Hned jak si to vyzvednu, tak poreferuju jaký jsou.
Poraďte mi jaký proud regulátoru zvolit? Budu napájet lednici. Špičkový proud při rozběhu neznám. Mám měnič 500/1000W. Lednice by měla po rozeběhu brát 5 - 6 A. Špička při rozeběhu bude min. 2x tolik, ne-li víc.

Někde jem ale viděl zapojení, kdy napěťový měnič byl připojen přímo na baterii. Na regulátoru byly pověšeny panely, baterie a samostatně spotřebiče 12V. Měnič byl ale přímo na baterii. Myslíte, že je toto zapojení možné? Pak by mi s přehledem stačil 10A regulátor.

druhý dotaz...
Chtěl jsem objednat MPPT regulátor, ale v popisu je napsáno, že ho lze použít s baterií LiFeYPO4 (http://www.i4wifi.cz/solarni-mppt-regul ... d2704.html). Znamená to, že výhradně s touto baterií? Popis to tak neříká. Zatím mám normální startovací baterii 90Ah. (vim, že neni ideální, ale byla doma v garáži)
Uživatelský avatar
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 512
Registrován: stř úno 27, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » stř led 30, 2013 10:08 am

Ahoj
Ty budeš napájet lednici 220V přes měnič 12/220V?
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » stř led 30, 2013 10:26 am

Děláš to moc složité. Osobně jsem zkoušel rozběhnout kompresorovou ledničku na 230V/75W přes měnič 12/230V/ 500W bez úspěchu. Tuto: http://www.dalix.cz/eshop/944-kompresor ... -230v.html Já ji ale používám stále na 230V a to byla pouze
varianta na převoz v autě. Než takovéto složitosti, tak je jednodušší koupit v D (kde jsou teď výhodné ceny) kompresorovou na 12+230V.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 30, 2013 10:28 am

jj,
jednice na 12V stojí nesmyslný peníze. v současný době na tom nejsem tak, abych si mohl dovolit ty nejlepší řešení. Už jsem lednici měl doma, ale její reálná spotřeba byla 5x tolik, co uváděl prodejce, takže jsem jí rychle vrátil. Měnič jí ale bez problému utáhl.

Lednice 12/24V cena od 15 tis. Lednice 230V cena kolem 2800,-

Nerad bych se ale odchyloval od tématu. Klidně do SZ, nebo jestli je tu vlákno o lednicích, tak poreferuju, jak to dopadlo.
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » stř led 30, 2013 10:32 am

Děláš to moc složité. Osobně jsem zkoušel rozběhnout kompresorovou ledničku na 230V/75W přes měnič 12/230V/ 500W bez úspěchu. Tuto: http://www.dalix.cz/eshop/944-kompresor ... -230v.html Já ji ale používám stále na 230V a to byla pouze
varianta na převoz v autě. Než takovéto složitosti, tak je jednodušší koupit v D (kde jsou teď výhodné ceny) kompresorovou na 12+230V. http://www.coolboxes.eu/www-coolboxes-e ... 12-24-230V http://www.bootdepot.de/1285-Ausruestun ... 8e345c4f92 http://www.yatego.com/q,engel,k%FChlbox
Uživatelský avatar
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 512
Registrován: stř úno 27, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » stř led 30, 2013 11:07 am

Ahoj
Nechci tě zrazovat ale tohle mám za sebou ten rozběh té 220v je strašná rána a ten měnič to nepobere a nám se stalo při testování jednou jo jednou ne,ale po nachlazení a opětovném sepnutí 100% ani jednou bacha na to!! :) Pokusy probíhaly s pidilednicí Hyundai.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 30, 2013 11:11 am

Měl jsem tu lednici doma v provozu. Měnič to pobral úplně normálně. Kamarád prý tak honí doma lednici při výpadku sítě.
Jedinej problém byla ta spotřeba.
Uživatelský avatar
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 571
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod martinptacek » stř led 30, 2013 11:17 am

Omlouvám se, nečetl jsem celý vlákno ale přidám svoji zkušenost. U kompresoru ledničky je strašnej nárust proudu po sepnutí kompresoru. Je to dáno tím, že se rozbíhá do plný zátěže. Je potřeba mít měnič aspoň 7 násobně výkonej oproti jmenovitému příkonu kompresoru a kdoví jestli. Já zkoušel trojnásobnej a pořád málo. Takže doporučuji koupit malou lednici za 6kkč, vyhodit kompresor a nechat si tam navařit kompresor na 12V. To přijde na dalších cca 8kkč, záleží jak jste šikovní. Se spuštěným motorem lednička dokáže spotřebovat plný výkon alternátoru, aspoň na mým 20kW kubota/jehla marine motoru. A to tam mám 40amp altík, bohužel je to auto alternátor a v otáčkách, v kterých ho provozuju dává sotva na tu lednici. Chce to dost motorovat a občas dobíjet nabíječkou a dá se to. Jen ze soláru ledničku živit nejde, možná tak nějakou na plechovku piva. Každopádně jsem letos koupil digitální ampmetry na ebay, takže vidím co kudy teče. Doporučuju všem, stojí to pár stovek a hned víte, jestli alternátor/solár dobíjí a vytvoříte si snadno představu o tom co je jakej žrout. Dobře investovaných 500kč
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř led 30, 2013 11:26 am

Zdenda12345 píše:Lednice by měla po rozeběhu brát 5 - 6 A.
Předpokládám že to máš odběr z 12V, jinak by to bylo spotřeba obrovská/nereálná.

Já používám pro oběhové čerpadlo teplovodního krbu, jako nutnou zálohu při chvilkovém výpadku, tento Záložní zdroj s autobaterií 70 Ah. Je tam i způsob zapojení, teplotní čidlo jsem vyřadil.
Zatím jsem to jen testoval, k ostrému výpadku ještě nedošlo, ale musím být připravený, jinak bouchne krb. Vypadá to že to funguje dobře.
Nemusí to být přímo pro případ Zdendy, ale třeba to někomu pomůže jinak. :)
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 30, 2013 11:28 am

Tady ve vlaknu je popsan MPPT solarni regulator Neosolar, delaji 20A a 30A . Mam 20A a k tomu prikoupeny displej ktery ukazuje radu proudu, napeti, spotrebu v Ah a kWh, podle me uzitecne veci.
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6950

Podivejte se obcas take zpet, nekdy i od zacatku vlakna.

AKU.. cim vic novejsi technologie, tak je to haklivejsi na obsluhu, nenechaji si libit to co nalevane AKU, Take mivali treba lepsi vikon Ah/kg ale zase i za mensi zivotnost, stoji nesrovnatelne vic.

K tomu ze kazdy ma jine prednosti, teda ze treba ten amorfni dava vic pri zatazene obloze, je pravda, ale uz se nikde nedoctes o kolik. Ty rozdily budou v desitkach mA a jiste ty krystalicke panely o stejne velikosti daji vic . Ta ucinost se da zvysit jeste regulatorem MPPT asi o 20%, Chtelo by je to dat vedle sebe a pomerit. Kdyby ty amorfni byl takovy zazrak, tak na tech polich bys nic jineho nevidel. Takze jiste v prumeru jsou horsi jak ostatni. Nez amorfni panel je lepsi dat vetsi AKU. Mas male AKU a kdyz sviti a mas nabito, prichazis jiste o vic, nez doda pri mraku ten amorfni panel.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 30, 2013 11:55 am

martinptacek píše:Omlouvám se, nečetl jsem celý vlákno ale přidám svoji zkušenost. U kompresoru ledničky je strašnej nárust proudu po sepnutí kompresoru. Je to dáno tím, že se rozbíhá do plný zátěže. Je potřeba mít měnič aspoň 7 násobně výkonej oproti jmenovitému příkonu kompresoru a kdoví jestli. Já zkoušel trojnásobnej a pořád málo. Takže doporučuji koupit malou lednici za 6kkč, vyhodit kompresor a nechat si tam navařit kompresor na 12V. To přijde na dalších cca 8kkč, záleží jak jste šikovní. Se spuštěným motorem lednička dokáže spotřebovat plný výkon alternátoru, aspoň na mým 20kW kubota/jehla marine motoru. A to tam mám 40amp altík, bohužel je to auto alternátor a v otáčkách, v kterých ho provozuju dává sotva na tu lednici. Chce to dost motorovat a občas dobíjet nabíječkou a dá se to. Jen ze soláru ledničku živit nejde, možná tak nějakou na plechovku piva. Každopádně jsem letos koupil digitální ampmetry na ebay, takže vidím co kudy teče. Doporučuju všem, stojí to pár stovek a hned víte, jestli alternátor/solár dobíjí a vytvoříte si snadno představu o tom co je jakej žrout. Dobře investovaných 500kč


Je to rozdil 50O kc nebo 3000kc za Neosolar a ten displej, ale ma to jiste vyssi uzitnou hodnotu, uz treba ze ukaze spotrebu v Ah, to je predci bezva ukazatel.
ten Neosolar dokaze udelat i kapacitni zkousku, ukaze kolik Ah to doda, nez ochrana proti hlubokemu napeti vypne, teda s kolika Ah muzes pocitat, kdyz nebudes dobijet.
Ten Neosolar jde prepnout na nabijeni nalevanych olovenych AKU, gelovych a AGM. azde AKU ma jinou nabijeci charaktristiku.
Pokud koupis obyc regulator 20A, tak bude okolo 1000 kc, k tom mereni za 500 kc a jses na polovicce. I kdyz uz jsou regulatory i s merenim A a V za 1000 kc, ale nemeri spotrebu Ah.

Take jiny regulator a mereni je u nabijeni ze solarka a alternatoru. Co se hodi pro jedno, nemusi se hodit pro druhe.

To digi mereni snad jen tam kde uz je vse hotovo a neni jen mereni.

uz se delaji komresorove lednicky i na 12V, jen pohledat na internetu.
nemusis ani moc hledat, kdyz tomu prodejci napises, obratem odpovi a napise co se Ti hodi.
Naposledy upravil(a) Beda dne stř led 30, 2013 12:03 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 30, 2013 11:59 am

ahoj Bedo,
vlákno jsem četl snad skoro celý.

Hlavně mě ale zajímalo, jestli má někdo vyzkoušený to zapojení, který jsem popisoval. Tedy měnič přímo na baterii. Taky mě zajímalo, co si myslíte o tý baterii. Jestli ten regulátor, který jsem si vybral bude pracovat i s normální olověnou baterií, nebo jestli to bude dělat nesmysly.

Kdysi jsem byl zapálený radioamatér. Bohužel o regulátorech vím jen to, že testují napětí akumulátoru. Když je přes nějakou hranici, tak přestanou dobíjet a když je pod nějakou hranici, tak odpojí spotřebič (kromě samotný regulace nabíjení).

Mohou se svorková napětí (plně nabitý a vybitý) nějak zásadně lišit u různých akumulátorů? Bude nějak mást regulátor, když budu brát energii přímo z baterie? Je mi jasný, že trochu poklesne napětí na svorkách baterie. Regulátor si tedy bude myslet, že je baterie vybitá víc, než v reále je.

Dokážu si představit, že "nějaká" baterie může mít plně nabitá napětí třeba 12,5V. No a ten regulátor to do ní bude prát dokud nedosáhne např. 13V. Což asi nenastane nikdy, takže se baterie zničí..... Například.... Je tu určitě hromada zkušenějších.

Jinak ten měnič mám vyzkoušený na dvou lednicích (ta minilednice s mrazáčkem a velká domácí lednice se samostatnym mrazákem). Kamarád to má také vyzkoušené na svojí domácí lednici a funguje to bez problémů. Kdyby pak nastaly nějaké problémy při provozu, tak dám vědět. Zatim mi to ale funguje normálně. Měnič jsem koupil jeden z nejlevnějších 500/1000W.
Mám odzkoušeno, že to chce opravdu solidní přívodní kabely a svorky na přívodu k měniči!!! Třeba na startovací kabely mi to nešlo (kleště maji moc velký přechodový odpor). Dal jsem pořádný svorky na baterii + originál kabel k měniči a vše bez problémů.
Uživatelský avatar
smike
moderátor
Příspěvky: 1321
Registrován: pon bře 19, 2007 1:00 am
Reputace: 13

Příspěvekod smike » stř led 30, 2013 12:16 pm

Zdenda12345 píše:Lednice 12/24V cena od 15 tis. Lednice 230V cena kolem 2800,-


nebylo by pro tebe zajímavý: 12V za 7tis ?
http://www.plavidla.cz/bazar_index.php? ... 1dc4ff3647
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 30, 2013 12:16 pm

Zdendo nevim jaky regulator jsi si vybral. Napeti se muze pro ruzne AKU menit, dnes to mas na stitku kazdeho AKU. 12.5 V pro zapnutem nabijeni urcite neni nabito. Na tech AKU byvaji dva udaje o nabiti a to pri trvale pripojenem nabijeni a cyklickem nabijeni ( nabijes, vybijes ) Take tam najdes napeti na ktere to muzes vybit, zase co AKU to muzou byt udaje jine.

Ja doporucuji ten Neosolar. Ja jsem zatim za ty penize nic lepsiho nevidel. Nekdo tady nabizel nejake z USA, ale snad za 5x vyssi cenu.

Jinak pro vsechny, radsi ten system solarko, AKU predimenzujte. Uz tady nekdo psal, ze udelal mensi a hned to zvetsoval a to uz je potom drazsi.

Snad zase nekam napisu jeke maji lednicky na 12V u nas treba Bile zbozi....


Jeste k tem konektorum na solarkach, mam ho oprenene o stul, tak jsem se na to podival. Ma to tam i gumove O krouzky, tak to bude vode odolne. Ja misto nich zapojuji primo kabel. ten par protikusu se u nas necha koupit okolo 150 kc, snad to maji unifikovane.

EDIT:

jeste k tem solarkum co davaji pod mrakem. Ja trvale sleduju proud ze solarka a to z jednoho 50Wp a druheho 180Wp. Kazde ma svoje mereni a regulator. Jsou mraky tmave, asi destove a to dava to velke tak 100-200 mA, kdyz jsou mraky bile da to velke 500-600 mA a to smeruju tam kde je slunicko a kdyz za mrakama. Kdyz slunce sviti naplno, vemte si cerne sklo a podivejte se jak je okolo slunicka svetlej limec, to je smog a zase neco ubere. Na mori to bude jine, tam asi toho smogu tolika nebude...nevim..neznam..
jeste, pri tak malem nabijecim proudu se ten regulator MPPT neprojevi, to se ukaze az pri nabijeni v A, vedecky to nesleduju, jen co vidim. Zkusim si to nekdy zapisovat. Urcite pri malem proudu to nema ten narust 20%, jako pri proudu nekolika A.

Neny jina situace je u Tebe kdyz prijedes jen na vikend a cely tyden to nabiji, jinak se to zachova kdyz tam budes treba 14 dni v kuse, potom se ta absence nabijeni naplno projevi.
Naposledy upravil(a) Beda dne stř led 30, 2013 1:23 pm, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 156
Registrován: úte črc 17, 2007 2:00 am
Reputace: 2
Bydliště: Plzeň

Příspěvekod mkovi » stř led 30, 2013 1:18 pm

Martinpracek pise, ze solar lednici neutahne, ale mam opacnou zkusenost. Mám kompresorovou lednici (nevím jakou, ani velikost-byla v lodi) podle katalogu typuju tak 42l - vejdeme se do ni, zabudovanou ve stěně, otevírání zboku. Solar 60Wp na rampe nad kokpitem, provozni baterie 100Ah. Obcas ji necham zapnutou i po odjezdu z lode a po navratu je baterie v pohode. Jsou lepsi horke slunecne dny. Kdyz je hodne pod mrakem i kdyz zima, tak je to horsi, ale i tak prezije. Pri pobytu na lodi za zamraceneho pocasi uz by byl problem s dalsima spotrebicema. Pak to musi zachranit motor. Diesel-alternatir 75A. Priste bych dal vetsi solary.
Uživatelský avatar
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 512
Registrován: stř úno 27, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » stř led 30, 2013 2:03 pm

Ahoj
Martine,prosim tě mohl by si semdát nějakej odkaz na chladicí kompresor na 12V
Uživatelský avatar
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 571
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod martinptacek » stř led 30, 2013 3:05 pm

pokud bude solar dost velký a lednička dost malá tak to poběží. Já mám na lodi solárek malej 25W, zato natáčecí(ručně samozřejmě :) ) . To už v dnešní době stojí směšný peníze. Ale rozměrnější nemám kam dát atd. však to znáte.

přes poledne jsem se zeptal táty co by mohlo pomoct a prej je na to takovej fígl. Lednice většinou každýmu naskočí, když je studená, protože kompresor nestartuje přímo do zápřahu, ale tlak v oběhu je nižší. Takže tento start proběhne, po pár minutách termostat kompresor vypne, a za pár minut chce nahodit. V oběhu je však už tlak a tak je počáteční nárust proudu obrovský. Stačí však vyřadit z funkce termostat a lednici spínat hodinama. Provoz následujcí. Hodiny sepnout, po nachlazení 20 minut do nízké teploty hodiny vypnou (-5C). V tomto stadiu lednice hybernuje co nejdéle, cca hodinu. Tlak v systému opět klesne a kompresor jde zase jednoduše nastartovat.

odkaz na kompresor bohužel nemám. Loď jsem stavěl v 2004 a tenkrát na to přijel někdo z velký chladírenský firmy jako koníček, kompresor měl, moc si neúčtoval a bylo to hotový za 30 minut. Dnes jsem v makru viděl lednici za 3kKč. takže už jen ten kompresor na 12V

Trochu jsem pohledal, a našel jsem http://zkracovatko.cz/8uP4EG bohužel bez dopravy do čr.
tady by ses mohl zeptat http://tinyurl.com/azrmz39
david
moderátor
Příspěvky: 4716
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » stř led 30, 2013 3:51 pm

martinptacek píše:
Trochu jsem pohledal, a našel jsem http://zkracovatko.cz/8uP4EG bohužel bez dopravy do čr.
tady by ses mohl zeptat http://tinyurl.com/azrmz39


jsem ochotnej se vsázet, že ta bedna s chladičem vedle kompresoru je měnič :hmm: :hmm: :hmm:

na 12V se dělaj jen swing kompresory., pokud vím :whist:
Naposledy upravil(a) david dne stř led 30, 2013 8:52 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 30, 2013 4:03 pm

mkovi píše:Martinpracek pise, ze solar lednici neutahne, ale mam opacnou zkusenost. Mám kompresorovou lednici (nevím jakou, ani velikost-byla v lodi) podle katalogu typuju tak 42l - vejdeme se do ni, zabudovanou ve stěně, otevírání zboku. Solar 60Wp na rampe nad kokpitem, provozni baterie 100Ah. Obcas ji necham zapnutou i po odjezdu z lode a po navratu je baterie v pohode. Jsou lepsi horke slunecne dny. Kdyz je hodne pod mrakem i kdyz zima, tak je to horsi, ale i tak prezije. Pri pobytu na lodi za zamraceneho pocasi uz by byl problem s dalsima spotrebicema. Pak to musi zachranit motor. Diesel-alternatir 75A. Priste bych dal vetsi solary.



Tak tohle lahodí mýmu uchu. Reálná, praktická zkušenost. Díky!
Já plánuju 80Wp (4x20Wp). Nejdelší provoz mimo civilizaci bude na moři.... tedy ideální podmínky pro solár. U nás max. týden a v nejhoršim přežiju 3 dny jen na samotnou baterii.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů