Solární zdroje a jejich použití na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: smike, vilma, Pepa

Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv srp 08, 2013 2:25 pm

Na kazdém panelu co jsem koupil ta dioda byla už od výrobce a u solaru 24V který je rozdělený na tři sekce a každá sekce má diodu mě to funguje i když mě jdou jen sekce dvě a jedna je přerušena. Ten regulátor MPPT si s tim poradí. Zatim jsem nenašel odvahu to skalpelem zezadu odškrabovat a hledat kde je to prerusené.
Když se to spojí do serie, ušetris na prurezu kabelu.

Davide co rádio, nezkusíme to někdy? Chodi to i Liborovi. Napis mě SZ at tady s tím nezacláníme.
david
moderátor
Příspěvky: 4715
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv srp 08, 2013 2:40 pm

Beda píše:Na kazdém panelu co jsem koupil ta dioda byla už od výrobce a .


no právě. proto mi neleze do palice co Zdenda 12345 myslí, protože u paralelu můžu přes jeden hodit třeba hadr a systém pojede dál i bez diod
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv srp 08, 2013 3:13 pm

Já jsem ty panely nezkoušel zapojit paralelně. Taky netušim, jestli v těch mých panelech už je nějaká dioda. V tý připojovací krabičce teda neni žádná, takže by to muselo bejt napařený přímo na ploše.

Máš pravdu Davide. V seriovym zapojení je v každé části obvodu stejnej proud a v paralelním se součet proudů v obvodu se rovná "nule".
Když zapojim cokoliv paralelně, tak se proud dělí. Nebudu se rozepisovat jak, protože jsem to nesnášel už na škole.

V zásadě ale platí to, že když zapojíš dva zdroje paralelně (v našem případě panely), a ty zdroje mají každý jiný napětí, tak mezi nima tečou vyrovnávací proudy. Tedy v extrému, když jeden z těch zdrojů bude mít napětí 0 (zkrat), tak na výstupu soustavy bude proud i napětí nula. Jestliže jeden panel zastíním, tak na něm klesne napětí a ten druhej nezastíněnej ho bude zbytečně dotovat. To právě chrání diody, který ten zastíněnej panel zavřou.

Při seriovym zapojení mi ten zastíněnej panel jednak neshodí celou soustavu a jednak i z toho zastíněnýho dostanu nějaký výkon.


Toť má neověřená teorie a velice mizerný znalosti ze školy. :) :)

Díky zejména Bedovi za jeho praktický rady, který mi ušetřily hromadu peněz a pokusů!!!!
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv srp 08, 2013 3:33 pm

poslalo se mi to 2x
david
moderátor
Příspěvky: 4715
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv srp 08, 2013 6:03 pm

Zdenda12345 píše:Já jsem ty panely nezkoušel zapojit paralelně. Taky netušim, jestli v těch mých panelech už je nějaká dioda. V tý připojovací krabičce teda neni žádná, takže by to muselo bejt napařený přímo na ploše.

Máš pravdu Davide. V seriovym zapojení je v každé části obvodu stejnej proud a v paralelním se součet proudů v obvodu se rovná "nule".
Když zapojim cokoliv paralelně, tak se proud dělí. Nebudu se rozepisovat jak, protože jsem to nesnášel už na škole.

V zásadě ale platí to, že když zapojíš dva zdroje paralelně (v našem případě panely), a ty zdroje mají každý jiný napětí, tak mezi nima tečou vyrovnávací proudy. Tedy v extrému, když jeden z těch zdrojů bude mít napětí 0 (zkrat), tak na výstupu soustavy bude proud i napětí nula. Jestliže jeden panel zastíním, tak na něm klesne napětí a ten druhej nezastíněnej ho bude zbytečně dotovat. To právě chrání diody, který ten zastíněnej panel zavřou.

Při seriovym zapojení mi ten zastíněnej panel jednak neshodí celou soustavu a jednak i z toho zastíněnýho dostanu nějaký výkon.


Toť má neověřená teorie a velice mizerný znalosti ze školy. :) :)

Díky zejména Bedovi za jeho praktický rady, který mi ušetřily hromadu peněz a pokusů!!!!


napětí 0 u soláru zastíněnýho není zkrat. vzhledem k tomu, že to není nijak tdvrdej zdroj bych spíš věřil, že se napěťově srovnj A PROUDY SE SEČTOU. mně to tak aspoň funguje
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv srp 08, 2013 6:27 pm

Nikde jsem přece nepsal, že zastíněnej panel je zkrat. :whist: To jsem popisoval teorii pro limitní případ. V teorii platí to že napětí 0 = zkrat.
V praxi samozřejmě na tom samotnym zastíněnym panelu bude nula, nula, nic, ale když se zapojí paralelně s nezastíněnym, tak na obou vyleze napětí na nějakou hodnotu..... třeba 10V?? Hádám.... beru teda ty panely, co mam já (Umax. = 20V).

Ale ano máš pravdu proudy se vyrovnaji. V tom jsme za jedno. Bohužel ty vyrovnávací proudy nijak nevyužiješ a jsou jen ztrátový.
O tom se ale nechci přít. Nemam to vyzkoušený. Zásadní je to, že při seriovym zapojení dá celá soustava mnohem větší výkon při zastínění některých panelů. V limitních případech věřím, že dá i násobně větší výkon.
david
moderátor
Příspěvky: 4715
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv srp 08, 2013 7:08 pm

Zdenda12345 píše:Nikde jsem přece nepsal, že zastíněnej panel je zkrat. :whist: To jsem popisoval teorii pro limitní případ. V teorii platí to že napětí 0 = zkrat.
V praxi samozřejmě na tom samotnym zastíněnym panelu bude nula, nula, nic, ale když se zapojí paralelně s nezastíněnym, tak na obou vyleze napětí na nějakou hodnotu..... třeba 10V?? Hádám.... beru teda ty panely, co mam já (Umax. = 20V).

Ale ano máš pravdu proudy se vyrovnaji. V tom jsme za jedno. Bohužel ty vyrovnávací proudy nijak nevyužiješ a jsou jen ztrátový.
O tom se ale nechci přít. Nemam to vyzkoušený. Zásadní je to, že při seriovym zapojení dá celá soustava mnohem větší výkon při zastínění některých panelů. V limitních případech věřím, že dá i násobně větší výkon.


nejsme za jedno a nepíšu, že se srovnaj proudy - ty se sečtou, snad, ale, že se vyrovnaj napětí. pokud nemáš, jak píšeš bypass diody, tak seriový při zastínění jednoho nemaká. proč by na paralelu lezlo napětí na zastíněným nahoru? je to polovodič, napětí na svorkách není zajímavý a zpětnej není taky zajímavej. to bys nemohl zapojit panel na aku bez regulátoru nebo aspoň diody
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv srp 08, 2013 7:38 pm

Nebudu se v tom už dál patlat. Svý praktický postřehy jsem popsal. Každej ať si z toho vezme svý.

Já mám panely zapojený do serie. Byl jsem rád, že i když mi plachta občas jeden panel zastínila, tak zbytek sousavy dával pořád plnej výkon do baterie. Jestli by tomu tak bylo i při paralelnim zapojení jsem nezkoušel a zkoušet nebudu. U panelů bez diody o tom dost pochybuju.
Kdo nevěří, tak ať si zapojí paralelně tužkovou a devítivoltovou baterii. Změřte si pak výsledný napětí a klidně i vyrovnávací proud mezi bateriema.

apropo.... kdo v tom nemá zcela jasno - do serie znamená za sebou jako auta na pásu v automobilce (spojuju plus s mínusem), paralelně znamená vedle sebe (spojuju plusy k sobě a mínusy k sobě)
david
moderátor
Příspěvky: 4715
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv srp 08, 2013 11:41 pm

jo, pokud chceš srovnávat 1,5 V alkálii s 9V suchým článkem a solaráma, pak už fakt se nemá cenu v tom hrabat
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát srp 09, 2013 6:42 pm

Vyrovnávací proudy u solarnich panelů......Tam žádné vyrovnávací proudy nejsou...
Pokud solar nic nedá ( to bys ho opravdu musel zastínit černým hadrem ) tak by ním tekl zpětný proud v desítkách mA a v regulatoru to bejvá ošetřeno, aby to v noci nebralo proud. Paralerně jdou zapojit solárka stejneho napětí, 12V a 12V, nebo 24V a 24V a je jedno na jaký výkon jsou.Neplést se napětím naprázdno .... ( mam solárko 20V....., takové se asi běžně nedělá ) Do serie zase solárka co mají stejný výkon, proud a na to je potom potřeba regulátor MPPT.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » pát srp 09, 2013 7:07 pm

Nedalo mi to a dneska jsem zkusil dva panely zapojit paralelně (na prázdno). Vynecham desetiny.... dávaly 19V. Když jsem jeden z nich přikryl, tak napětí kleslo na 14V. Měřeno na prázdno. Proud jsem samozřejmě neměřil. Nebylo kde. :-)

Je tedy evidentní, že moje panely žádnou diodu nemaji a že zastíněnej panel by v mym případě skutečně snižoval výkon soustavy. Kdyby tam byla dioda, tak jí vyrovnávací proud tekoucí do zastíněnýho panelu zavře a napětí by bylo pořád těch cca 19V.

Setkal ses už Bedo s panely, který tu diodu (jak jsi psal) nemají?
Já jsem kupoval to nejlevnější, co se dalo sehnat.



Davide, teorie proudů v obvodu s paralelnim zapojením dvou různých zdrojů napětí se dá vysvětlit na jakymkoliv zdroji :P
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » pát srp 09, 2013 7:12 pm

Beda píše:Vyrovnávací proudy u solarnich panelů......Tam žádné vyrovnávací proudy nejsou...
Pokud solar nic nedá ( to bys ho opravdu musel zastínit černým hadrem ) tak by ním tekl zpětný proud v desítkách mA a v regulatoru to bejvá ošetřeno, aby to v noci nebralo proud. Paralerně jdou zapojit solárka stejneho napětí, 12V a 12V, nebo 24V a 24V a je jedno na jaký výkon jsou.Neplést se napětím naprázdno .... ( mam solárko 20V....., takové se asi běžně nedělá ) Do serie zase solárka co mají stejný výkon, proud a na to je potom potřeba regulátor MPPT.



Na těch solárkách je uvedený napětí na prázdno 20V a maximální proud 1,1A.
Na prázdno to opravdu má skoro 20V a ve zkratu 1A. Z těch údajů asi výrobce došel k výkonu 20W :D :D
To by ale ten panel musel bejt dokonale tvrddej zdroj že :lol:
Prostě kecaji
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát srp 09, 2013 9:46 pm

Tak si ten štítek přečti pořádně. Těch 20V je napětí naprázdno a zkratový proud, potom je tam napětí při kterém solar davá nejvetší vykon, býva to 18V a max. proud do zátéže. To vše když na to dopadá 1000W na m2. To je v našich podmínkach párkrát do roka v zimě a nebo po dešti když je malo smogu. Ten výrobce nekecá..... Ten výkon se udává ve Wp, to je špičkový výkon při tom svitu 1000W na m2. Ten největší výkon dodá jen s regulátorem MPPT. Zadej si to do kamaráda googla a něco si o tom přečti, dost toho mají na WEBu montážní firmy.
Ten systém je potřeba udělat aby tam byla rezerva hlavně v AKU a aby solárko dokáyalo dát víc než spotřebuješ. Stává že sluničko nejaký den nebude svítit a nebo bude zkrz mraky a tak aby byla v AKU rezerva. Jiné to bude když tam budeš jen na víkend a jiné když tam budeš nekolik dní. U těch I4WIFI jsou solárka za hubičku, darda je takovej 100 Ah AGM AKU.
Chce to radši hned koupit na vetší vykon, než šetřit a potom to celé koupit znova.

Jiné to bude na vlastní lodi, chatě a jiné na vzpujčené.

Je to pořád dokola, už se tady o tom psalo, chce to vlákno číst od začátku.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » sob srp 10, 2013 9:25 am

Štítek jsem snad četl dobře :), proto jsem psal "Na těch solárkách je uvedený napětí na prázdno 20V a maximální proud 1,1A. ".

O rozdílu mezi Wp a W jsem ale nevěděl a už si nepamatuju, jestli je to někde ve vláknu vysvětlený. Vlákno je dlouhý a už je to nějakej ten pátek, co jsem ho četl.
Já jsem soustavu předimenzoval 2x a je to s odřenýma ušima. Ještě raději dokoupim jeden 40W panel a připojim ho do soustavy. Přesně, jak píšeš, když nebude 2 dny svítit sluníčko, tak baterii vysosam a potřebuju jí pak zase dobít. Na to už tu rezervu ale dneska nemam.
Trochu jsi mě teda zviklal s tim stejnym výkonem při seriovym zapojení..... mam dojem, že nám to taky ve škole říkali. To bych pak musel koupit 2x 20W.

Ještě jedna otázka..... při seriovym zapojení mi všemi částmi obvodu teče stejnej proud. Tedy v současný době tečou skrz panely cca 4A. Doufam, že tim proudem ty panely nějak nepřetěžuju. Když je zapojim paralelně, tak skrz panel poteče jen ten cca 1A a pak se to sečte v uzlu.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob srp 10, 2013 2:46 pm

Panelama do série Ti poteče proud podle proudu pro jeden panel ( proto musí být proudově stejné ), proud se nezvětší, jen na výstupu se zvětši napěti, napěti se sečtou. Proud x volty = výkon. Na to musíš mít regulátor MPPT se vstupním napětím co pujde ze solárů. Tam se počítá max. napetí co dá solar naprazdno x počet panelů.

Panelama Ti poteče 1A a ten regulátor MPPT dodá do AKU 4A plus neco navíc.
david
moderátor
Příspěvky: 4715
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » sob srp 10, 2013 3:53 pm

Zdenda12345 píše:Štítek jsem snad četl dobře :), . Ještě raději dokoupim jeden 40W panel a připojim ho do soustavy. Přesně, jak píšeš, když nebude 2 dny svítit sluníčko, tak baterii vysosam a potřebuju jí pak zase dobít. Na to už tu rezervu ale dneska nemam.
Trochu jsi mě teda zviklal s tim stejnym výkonem při seriovym zapojení..... mam dojem, že nám to taky ve škole říkali. To bych pak musel koupit 2x 20W. .


to všechno dohromady hodláš zapojit paralelně, nebo serio-pralelně?
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » sob srp 10, 2013 5:53 pm

Beda píše:Panelama do série Ti poteče proud podle proudu pro jeden panel ( proto musí být proudově stejné ), proud se nezvětší, jen na výstupu se zvětši napěti, napěti se sečtou. Proud x volty = výkon. Na to musíš mít regulátor MPPT se vstupním napětím co pujde ze solárů. Tam se počítá max. napetí co dá solar naprazdno x počet panelů.

Panelama Ti poteče 1A a ten regulátor MPPT dodá do AKU 4A plus neco navíc.



Jooooo!!! máš pravdu, jsem z toho už úplně zmatenej Asi půjdu už vrátit diplom :mad: :mad: :mad:
Už je naprosto jasný, proč ten stejnej výkon.
Takže musim koupit 2x 20W..... vlastně neeeee!! To bych už překročil vstupní napětí regulátoru.

Takže budu muset zvolit serio-paralelní zapojení. Koupil bych edy jeden 40W panel a ty zbývající 4 co už mam bych zapojil vždy dva paralelně. Měl bych tak 3x 40W o napětí 20V, který bych pak zapojil seriově. Napsal jsem to nějak srozumitelně? Bude to tak OK?

Dík
david
moderátor
Příspěvky: 4715
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » sob srp 10, 2013 9:54 pm

[quote="Zdenda12345
Takže budu muset zvolit serio-paralelní zapojení. Koupil bych edy jeden 40W panel a ty zbývající 4 co už mam bych zapojil vždy dva paralelně. Měl bych tak 3x 40W o napětí 20V, který bych pak zapojil seriově. Napsal jsem to nějak srozumitelně? Bude to tak OK?

Dík[/quote]

když zapojíš 3x sérově 20V, tak to je 60V. Nepřipadá ti to trochu moc?????????????
Jak že to je s tím diplomem??
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » sob srp 10, 2013 10:14 pm

Nauč se číst davide!!

Mam MPPT regulátor se vstupem 100V, takže 60V opravdu moc neni.
Mimochodem - dneska ma 4 panely seriově, takže 80V :P
david
moderátor
Příspěvky: 4715
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » sob srp 10, 2013 11:41 pm

Zdenda12345 píše:Nauč se číst davide!!

Mam MPPT regulátor se vstupem 100V, takže 60V opravdu moc neni.
Mimochodem - dneska ma 4 panely seriově, takže 80V :P



a myslíš, že to je štěstí?

btw: dneska jem zkoušel zakrýt jeden panel. dávalo to polovičku. tak že nic nikam neteklo a neztrácelo se :whist:
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned srp 11, 2013 11:27 am

MPPT regulátor je bezva věc. Nevím jak to na lodi máš. Já u I4WIFI koupil panel 110Wp i s dopravou za něco přes 2100 Kc, Solárka do serie mají být stejná, když jedno 20W zastiníš, padne výkon na polovičku.
Někde jsem viděl startovací set, solarko, regulátor, AKU a LED světla, asi na 1600 Kc, to se na začátek hodí, aby si to každý mohl vyzkoušet a odhadnout co bude potřebovat. Ted mám na chatě špatné připojení, ma to bud I4WIFI a nebo GM elektronik.

http://www.i4wifi.cz/solarni-set-2x-6w- ... d3338.html

je to dělané do ruksaku, do auta, motorky i pěšky. To se hodí. Cena slušná.
Nepišou jestli to má regulátor, asi ne a tak to musí být pod dozorem. Malej stojí okolo 200 Kč a tak není problém to dokoupit. Asi buzch to bral radši jak solárko kufr.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » ned srp 11, 2013 5:19 pm

Ano Bedo (a davide). MPPT reg. je super věc!!! Jsem rád, že jsem tě Bedo poslechl a koupil ho. Jsem si jistej, že je to štěstí mít MPPT regulátor. I kdyby nepřinesl navýšení výkonu (jako že nějaký rozhodně přinese), tak má řadu jiných výhod. Popsal jsem je ze svého pohledu už trochu výš.

U seriovýho zapojení se ztratí skutečně jen výkon ze zastíněnýho panelu. Ostatní jede dál. Přesně, jak píše Beda. Navíc i kdyby ten zastíněnej panel dal jen třeba 5V, tak MPPT regulítor využíje i to. U paralelního zapojení, když panely nemají vestavěný diody (jako ty např. moje), je potřeba diody buď doplnit, nebo se smířit s tim, že zastíněnej panel trochu strhne celou soustavu. Když maji vestavěný diody, tak by to zastínění nemělo mít vliv. To je asi ten novej objev ke kterýmu došel david. Jen už nedočetl, že to jsme dávno psali jak já, tak i Beda.

Celý jsem to kupoval v www.i4wifi.cz
Bylo to levný, rychlý, skladem, platba kartou, vyzvednutí v "prodejně".

P.S.
Davide, když tomu nerozumíš, neumíš číst a ještě místo, abys uznal chybu tak píšeš další bludy, to je pak těžká věc. To už raději jen šoupej nohama. :gun:
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon srp 12, 2013 9:54 am

Ten zastíněný panel při paralerním řazeni vezme jen malej zpětný proud v desítkách mA, takže ty zbývající to nezatíží.

Holt to chce přečíst celé vlákno...Už se o tom psalo i několikrát a tím že se to pořád opakuje to vlákno se stává nepřehledné. To když se někdo ptá na už napsané věci, tak tím vlastne yatěžuje jiné. Napsat že vlákno je dlouhé, že ho není čas číst......asi není dobře.

Jestě k těm solárkám..... Hodně z vás kouká na pár stovek, neco koupí a potom zjistí že je to málo a dokupuje a vyjde to dráž..... Tak hlavně při trvalém používání na lodi, chatě, přívěsu radši vše predimenzovat. Ty solarka se nechají teď koupit za hubicku.

Ještě k tomu jak pišou že solárka dávají i za zatažené obloze...dávají, ale už nepíšou kolik....
Teď svítí sluníčko, solárko mám zastíněné lesem a 180Wp 24V dává 0.2A, při plném svitu dává přes 5A. Když jsou bilé mraky a osvícené sluníčkem a alespoň trochu proniká dá to okolo 1A.

Jak funguje MPPT regulátor se pozná meřením na vstupu. U normálního regulátoru je na něm napětí skoro stejné jako na AKU, někdy o pář stovem mV víc. U MPPT je napětí na AKU třeba 13V a na vstupu má třeba 18V, to je rozdíl 5V a pri proudu 5A mě to solárko dá o
5V x 5A o 25W víc a tak při proudu ze solárka 5A mě to dá přes 7A do AKU. Takže MPPT regulátor je jasně ŠTĚSTI.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1512
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 35
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » pon srp 12, 2013 12:24 pm

Když ty počty bereš takto, tak v tom případě má tedy i ten muj MPPT zisk kolem udávaných 30%. To máš recht.

Já jsem to bral tak, že když baterii dodam 5Ah, tak pak zase můžu 5Ah spotřebovat (bráno samozřejmě beze ztrát v baterii).
Takže já jsem ty výkony počítal tak, že jsem vždy proud násobil cca 13V. Jak dodaný, tak odebraný. Vim, že to neni zcela správně, ale neodpovídá to líp realitě? Nemusim tolik kalkulovat se ztrátama.

Když při 18V dodáš 5A, tak je to 90W. Když odebereš oněch 5A při 13V, tak už je to jen 65W. Už to je 28% ztrát. Pořád neberu v úvahu ztráty baterie. Jestliže dodam solárama do baterie 5Ah a spotřebič mi pak z baterie 5Ah spotřebuje.......

To se ale bavíme o tom, co jde přes baterii. Jak je to s výkony, který se ze solárů rovnou spotřebujou ve spotřebičích, to už jsem neměřil.

Ať je to jak chce.... teď jsou tyhle hračky opravdu celkem levný a už i vychytaný. Daji se postavit pěkný soustavy, který v praxi reálně pokrejou požadovanou spotřebu.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2127
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon srp 12, 2013 1:20 pm

Nějaké ztráty jsou v AKU. Ale tím že ten MPPT hlídá napěti na vstupu okolo napětí kdy panel dává max. výkon dá do AKU větší proud než dodá solárko.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů