Ono Béďo co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Zeťák je jistě moudrý muž a rozumí tomu. Já jsem však nakonec šel jinou cestou. Dlouho před stavbou jsem systém vytápění promýšlel, opakovaně měnil plány z vytápění vodou na elektrické a zpět. Ale myslím si že to nakonec podařilo, plní svůj účel a vyhovuje.
To co chci teď je jenom doplnění, vylepšení...
Nemám teď po ruce záznamy podružného elektroměru u akumulační nádrže, ale od nového roku co jsem tam vyměnil kalendář, máme do 26.3. kdy naposledy sepnulo topné těleso, spotřebu 379kWh. To je včetně TUV a samozřejmě při NT, takže nějaká tisícovka (na časy NT jsou směřovány i odběry pračky, myčky, bazénové filtrace atd). Kdybych to vynásobil dvěma, jsou to za celou topnou sezónu tisíce dva. A od toho konce března do konce října si elektrika ani neškrtne. Vše obstarávají soláry, v zimě pomáhám jednou za 2 - 3 dny zatopením v krbu abych pomohl naakumulovat teplo (cca 90°C) do bečky ve sklepě. Vše kromě přikládání do krbu se děje automaticky, pomocí teplotních čidel, čerpadel a chytrých skříněk.
Takže já nevyrábím elektřinu, ale ohřívám vodu a vyhovuje nám to. Jediné co mě smolí je, že bych vzhledem ke kapacitě bečky potřeboval ještě 1-2 solární panely a na jižní střeše už není místo. jenom tak na 2 panely fotovoltaiky.
O nějaké návratnosti systému fotovoltaiky, nemá smysl se v mém případě vůbec bavit. Už i vzhledem k malé ploše na jižní střeše...
EDIT: Za ten odhad výkonu panelu děkuji, to mě pomůže. 100-150 W určitě uživím.