Zdenda12345 píše:Jen by to chtělo nějaký praktický informace. Třeba výkonovou křivku...
Praktických informací je plný internet.

http://www.bohemiayacht.cz/obsah/prislu ... d-913.html

Moderátoři: Pepa, smike, vilma
Zdenda12345 píše:Jen by to chtělo nějaký praktický informace. Třeba výkonovou křivku...
Zdenda12345 píše:geus píše:Mluvite jen o solarech můžete je přeci ještě zkombinovat s větrnou elektrárnou ta už také moc nestojí taková 600w 800w. A dává proud i v noci jasné musí foukat ale fouká víc než svítí slunicko
Super tip. Taky jsem o ní svého času přemýšlel. Stojí relativně málo a podle mě je na kombinaci se solárama ideální. Většinou když nesvítí sluníčko, tak právě fouká. Jen by to chtělo nějaký praktický informace. Třeba výkonovou křivku v závislosti na větru. Mám dojem, že jsem jí kdysi i našel.... možná to je ten důvod, proč jsem to nakonec nerealizoval....
geronimo píše:Když jsem na jaře pořizoval solární panel, vycházel jsem z plochy hlavní lukny a rozměru panelu. Větší panel prostě na loď nedám bez různých konstrukcí a "lešení" přes kokpit, což považuji za nehezké....Pročetl jsem tenkrát celé vlákno, ale v podstatě jsem se nic zásadního nedozvěděl, někomu zdroj energie stačí, někomu ne, každý má jiné požadavky, nebo provozuje loď jinak.... zkušenosti jsou většinou nepřenositelné, každý si musí udělat vlastní zkušenost...
Sleduji plavbu Poláka Szymona Kuczynského kolem světa, který má na lodi jako zdroj energie na vše (navigace,vysílačka, satelitní telefon, autopilot..) jen dva panely, už je na moři tři měsíce a zdá se, že to stačí.....
Zdenda12345 píše:Nejspíš to Racku bude stará známá písnička..... Možná ivan vyplouvá s plně nabitou baterií o slušný kapacitě. Za 2 dny jí sice totálně vyšťaví, ale panel to krásně utáhl.
Zdenda12345 píše: kompresor běží jen 1/3 doby. Na noc jí vypínám.
RACEK píše:Třeba autopilot ST 1000 bere 1,5A v průměru, takže 18W. GPSka s echolotem 0,8A, takže 10W.
Odpuzovač komárů je taky celkem velkej žrout. Ty máš odpuzovač na 12V? Já mám na 220V a i s měničem bere 1,4A, takže 15W.
LED osvětlení a LED kotevní je kolem 1W, což je v pohodě.
Když to sečtu, tak ten panel musíš mít celkem výkonej
Zdenda12345 píše:Bedo, zrovna ty?
Zdenda12345 píše:Já mám 80W, MPPT regulátor a 75AH baterii. Honím s tím hlavně lednici, pak nějaké to LED osvětlení a výjimečně nabíječku na telefon.
Panely dávají maximálně tuším 4,5A. Lednice bere 3,5, ale kompresor běží jen 1/3 doby. Na noc jí vypínám. Takže ve slunných dnech to soláry utáhnou s přebytkem. Kdyby nesvítilo, tak bych chvilku vydržel s baterií. Taky mám dobíjení na motoru.... ale to ani nestojí za řeč.... to je jen asi 1,5A.
U mě není elektřina nezbytně nutná k provozu lodě. S tím k tomu i tak přistupuji. Všechno jsem to kdysi pořizoval kvůli televizi a kvůli lednici. Nakonec telka byla v lodi jen jednu sezónu a bez lednice to mám taky vyzkoušené.
Moje navigační přístroje se stávají z dalekohledu a mapy.
RACEK píše:Pepo,
každá lednička má dva režimy. Chladí - tedy běží kompresor 50W (4A x 12,5V). Nechladí - tedy běží jen termostat 3,8W.
Lednička chladí asi třetinu času, tedy 8 hodin denně takže na chlazení spotřebuje 400Wh. Termostat běží pořád, tedy 24 hodin tedy 80Wh.
Za den spotřebuješ kolem 480Wh.
Je to závislé na venkovní teplotě, množství jídla v ledničce, teplotě v ledničce, jak se do ní leze často, ale také na typu otevírání - horní či přední.
Těch 480Wh musíš vycucat přes den ze soláru. Když solár jde 12 hodin deně potřebuješ aby dával 40Wh.
Účinnost soláru je tak poloviční, takže solar 80Wje minimální velikost pro ledničku.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů