Spinakrový peň
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Spinakrový peň
Chtěl bych si vyrobit spinakrový peň, poradíte jak na to...?
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 151
Kamarád si postavil maličkú 2,5 m plachetničku a rozmýšlal z čoho spraví sťažeň. Poradil som mu, nech ide do železiarstava a kúpi si násadu do zmetáku. Mali tam krásnu 2 metrovú z jasanového dreva. A má sťažeň. Teda ak by si potreboval malý spinakrový peň, tak...
Velkosť lode a dĺžku pňa by snaď bolo vhodné napísať.

-
- nováček na fóru
Ahoj Pavle
Vidím že Denis s tebou svedl marný boj.
Chceš li vědět, jak dlouhý peň na tvoji loď, musíš dá konkrétní míry, jež jeho délku určují. To je přeci naprosto jasné.
Poprvé jsi neřekl vůbec nic a po druhé totéž, i když to z tebe Denis mámil.
Přes tvoji zasrputilost se ti pokusím pomoci.
máš li loď 6m, přední stěna stěžně bude asi 220 cm od špice lodi.
Osa vantu /rolfoku/ bude o 10 cm blíže ke stěžni = 210 cm
podstatná je délka spodního lemu kosatky, bude asi 120% tzn.
délka spodního lemu je 250 cm
nahoru na list papíru A4 /nejlép čtverrčkový/ napiš pracuji v měřítku 1:20
V pravo dole nkresli kolečko průměr 5 mm /stěžeň/
Od přední stěny kolečka vynes kolmo na horu vzdálenost /210:20/ 10,5 cm a udělej tečku. /vant-kosatka/.
Z této tečky veď v levo kolmici /příčná osa k podélné ose lodi/
Z bodu rolfoku dále sestroj přímku, která je od kolmice 20 st. smětem dozadu.
pokud nemáš úhlměr, na kolmici naměř 10 cm a svisle dolu 3,7 cm.
Pokud spojíš bod rolfoku a bod 3,7 dlouhou čarou máš úhel 20 st.
Od bodu rolfoku na čáru pod úhlem vyneseš velikost spodního lemu
kosatky 250:20=12,5 cm a udělej čárku, je to oko kosatky.
Z bodu oko kosatky změř vzdálenost na přední hranu stěžně - to kolečko v prvo dole - naměříš 13,3cm = 13,3 x 20 = 266cm
délka pně bede 266 cm.
Před stěhem bude 266-210= 56 cm.
Při 20 st úhlu pně bude kosatka našponovaná, pokud molinko povolíš, reguluješ si velkost břich -ploché-hluboké.
Ronměry můžeš mít maličko jiné, dosaď je do postupu.
je to jednoduché -
kolečko - bod nahru - úhel do leva - bod - doměřit spět ke kolečku.
Dej vědět, jak to dopadlo.
Vidím že Denis s tebou svedl marný boj.

Chceš li vědět, jak dlouhý peň na tvoji loď, musíš dá konkrétní míry, jež jeho délku určují. To je přeci naprosto jasné.
Poprvé jsi neřekl vůbec nic a po druhé totéž, i když to z tebe Denis mámil.
Přes tvoji zasrputilost se ti pokusím pomoci.
máš li loď 6m, přední stěna stěžně bude asi 220 cm od špice lodi.
Osa vantu /rolfoku/ bude o 10 cm blíže ke stěžni = 210 cm
podstatná je délka spodního lemu kosatky, bude asi 120% tzn.
délka spodního lemu je 250 cm
nahoru na list papíru A4 /nejlép čtverrčkový/ napiš pracuji v měřítku 1:20
V pravo dole nkresli kolečko průměr 5 mm /stěžeň/
Od přední stěny kolečka vynes kolmo na horu vzdálenost /210:20/ 10,5 cm a udělej tečku. /vant-kosatka/.
Z této tečky veď v levo kolmici /příčná osa k podélné ose lodi/
Z bodu rolfoku dále sestroj přímku, která je od kolmice 20 st. smětem dozadu.
pokud nemáš úhlměr, na kolmici naměř 10 cm a svisle dolu 3,7 cm.
Pokud spojíš bod rolfoku a bod 3,7 dlouhou čarou máš úhel 20 st.
Od bodu rolfoku na čáru pod úhlem vyneseš velikost spodního lemu
kosatky 250:20=12,5 cm a udělej čárku, je to oko kosatky.
Z bodu oko kosatky změř vzdálenost na přední hranu stěžně - to kolečko v prvo dole - naměříš 13,3cm = 13,3 x 20 = 266cm
délka pně bede 266 cm.
Před stěhem bude 266-210= 56 cm.
Při 20 st úhlu pně bude kosatka našponovaná, pokud molinko povolíš, reguluješ si velkost břich -ploché-hluboké.
Ronměry můžeš mít maličko jiné, dosaď je do postupu.
je to jednoduché -
kolečko - bod nahru - úhel do leva - bod - doměřit spět ke kolečku.
Dej vědět, jak to dopadlo.
Naposledy upravil(a) Pepa dne pát kvě 04, 2007 4:57 pm, celkem upraveno 1 x.
- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
lodě
To Pepa:nevím jestli se to sem dostane,ráno jsem k tomu napsal názor,a když jsem kliknul na náhled,tak se mě objevilo"nebyl zvolen typ odeslání"a bylo to v pekle.
Ale k věci.Velmi dobře ,polopaticky vysvětlené ,jak spočítat délku pně,jen si myslím,že je nutné zdůraznit slovo PODSTATNÁ je délka spodního líku v tomto případě genui,protože kosatka dosahuje jen po patu stěžně,dál už je genua.A jen pro pořádek:lana držící stěžeň v podélné ose lodi jsou stěhy,vanty jsou boční lana.Vedle monitoru mám na stěně obraz jacty Illbruck,asi z amerického poháru,a ta to valí na zaďák se spinakrem a ten přesahuje přední stěh asi o pět cm.Tož jak?
Ale k věci.Velmi dobře ,polopaticky vysvětlené ,jak spočítat délku pně,jen si myslím,že je nutné zdůraznit slovo PODSTATNÁ je délka spodního líku v tomto případě genui,protože kosatka dosahuje jen po patu stěžně,dál už je genua.A jen pro pořádek:lana držící stěžeň v podélné ose lodi jsou stěhy,vanty jsou boční lana.Vedle monitoru mám na stěně obraz jacty Illbruck,asi z amerického poháru,a ta to valí na zaďák se spinakrem a ten přesahuje přední stěh asi o pět cm.Tož jak?
To Frog-máš samozřejmě pravdu, pokud by se nejednolo o kosatku/genu,
ale o spinakr, je vše jinak. V tomto případě by bylo asi nejlepší vytáhnout loď ze stodoly - třeba jem na přívěsu, postvit stěžeň, dát loď po větr, vytáhnout spinkr, připravit si dvě střešní latě a ladit na nich délku pně dle optimálního břicha. Já osobně bych tak postupoval.
To Maris-vant jsem nějak atomaticky přebral od Pavla, jsouce ráno duchem nepřítomen a s kosatkou/genou máš rovněž pravdu. Předpoklad,že se jedná o genu jsem přeci již signalizoval 120%.
V obou případech neodpustitelná terminolgická chyba, všem se za ni omlouvám.
ale o spinakr, je vše jinak. V tomto případě by bylo asi nejlepší vytáhnout loď ze stodoly - třeba jem na přívěsu, postvit stěžeň, dát loď po větr, vytáhnout spinkr, připravit si dvě střešní latě a ladit na nich délku pně dle optimálního břicha. Já osobně bych tak postupoval.
To Maris-vant jsem nějak atomaticky přebral od Pavla, jsouce ráno duchem nepřítomen a s kosatkou/genou máš rovněž pravdu. Předpoklad,že se jedná o genu jsem přeci již signalizoval 120%.
V obou případech neodpustitelná terminolgická chyba, všem se za ni omlouvám.
Naposledy upravil(a) Pepa dne pát kvě 04, 2007 6:41 pm, celkem upraveno 1 x.
Jsem přesvědčený, že tak jak to popsal Pepa, to musí být správně. Já Pepovi věřím. Leč jeho výpočty a nákresy by se mě dělat nechtělo a použil bych praxi..
Nastínil to Maris s Illbruckem. Většinou víte, že se plavím několikrát ročně a téměř pokaždé na jiné lodi. Spinaker dost často používám a peň skoro pokaždé. Pokud peň zavěsim na stěžeň a ustavím jej do horizontální polohy, přesahuje přední stěh odhadem o 20-30 cm. Delší být i může, ale NIKDY nesmí projít za předním stěhem. Když pluji se spinakrem na bočák, vždy se o přední stěh opře.
Toliko můj názor.....
EDIT: "Vanty" jsem Pepo opravil.
Nastínil to Maris s Illbruckem. Většinou víte, že se plavím několikrát ročně a téměř pokaždé na jiné lodi. Spinaker dost často používám a peň skoro pokaždé. Pokud peň zavěsim na stěžeň a ustavím jej do horizontální polohy, přesahuje přední stěh odhadem o 20-30 cm. Delší být i může, ale NIKDY nesmí projít za předním stěhem. Když pluji se spinakrem na bočák, vždy se o přední stěh opře.
Toliko můj názor.....
EDIT: "Vanty" jsem Pepo opravil.

-
- nováček na fóru
-
- nováček na fóru
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Přidám se s dotazem ohledně spinakrového pně. Hlavně mi zajímá závěs a kiking. V kterých místech pně by měl být závěs a kiking uchycen? Na lodi mám jen peň a jeho úchyt na stěžni tak zbytek musím nějak natahat. A otěž spinakru se jen protáhne volně přes "karabinu" na konci pně, nebo se tam nějak fixuje? Díky