Tak mě letos čeká výměna servisních baterií. Mám v lodi 3ks baterií Biltema, podle velikosti asi kolem 70-75Ah.
Přečetl jsem celé vlákno i sousední vlákno o Lithium feritových co založil Denis.
Že bych byl chytřejší než předtím nemůžu říct.
Myšlenka byla dát tam to nejlevnější co se tam vejde...investice kolem 5.000,- Tj. NoName startovací...
U takové investice zpravidla uvažuji poměr cena/výkon....U baterií mi to bohužel komplikuje parametr životnost a ten je závislý na způsobu použití a péči o baterie.
Při hledání dalších informací jsem narazil na sestavy pro FV elektrárny. Použití baterií na lodi jsou téměř stejné jako u FV el.
Akumulace při dostatečném svitu a vybíjení při nedostatku. Bohužel někdy až hluboké.
Pak jsem si řekl že to musí být minimálně trakční, nebo duální (DP= dual purpose), nebo DC = deep cycle.
Nárůst ceny není až tak zásadní při vhodném výběru.
Po přečtení vlákna jsme alespoň měl tipy na některé značky, případně kterým se vyhnout. Díky Dodo.
Po trakčních jsem došel až k AGM a gelovým bateriím. při stejné velikosti lepší výkony, více cyklů..cenový nárust ještě ujde.
No nakonec jsem zkoumal LiFePO4. Bohužel enormní nárůst ceny není jednoduše odůvoditelný. Kdyby to s násobkem ceny mělo stejný nárůst životnosti...proč ne. Ale kdo osobní má zkušenost? Kdo je v lodi má a může říct co to skutečně vydrží. Píšou více min. 10 let... 2000 - 8000cyklů.
No nevím.
V mé kapacitě bych musel koupit cca 3x 60Ah. V nejlevnější variantě jsem je našel zde
http://eskutr.cz/cs/lifepo4-bateriove-p ... v40ah.htmlCož je cca 30.000,- A kdoví kde budou technické možnosti za 10 let, nebo se produkce i díky Teslo zvýší natolik, že klesne jejich cena.
Takž opět návrat na začátek. nějaké levné trakční.
Ve většině případech v případě nákupu je potřeba zvážit i cenu dopravy díky váze.
Zbývá mi tedy koupit zde co nejblíže. Nebo pokud možno co nejblíže u maríny kde stojí loď.
Do finálního výběru jsem nakonec zvolil i díky nulovým nákladům na dopravu
a) trakční s vyšší kapacitou Tudor marine battery 12V 80Ah

při ceně 2800,-Kč asi dobrý poměr cena/ výkon
b) trochu menší kapacita ve variantě AGM: EXIDE DUAL AGM 60Ah

Exide celkem dobrá značka a cena 3500,_ za kus pro AGM slušná cena.
Ještě nevím.
Jaké baterie kdo máte v lodi? Má někdo LiFePOL baterie?