halladin píše:jenda píše: Takže se vrátím na začátek, naměříš tam to, co tam je. Napětí baterky.
Dík jendo. Ono to má praktický význam. Pokud tedy solární regulátor měří napětí ( skutečné) baterky, neměl by mu ten altík vadit, a solární panel by se měl odpojit, až po opravdovém nabití baterie, a ne jen kvůli tomu, že do něj nějakej altík něco tlačí.
Vyvozuju správně?
Ten regulátor to napětí baterie proste měřit musí, jinak by ji nemohl chránit.
Jo, taky to tak chápu, že to jenom hlídá. Vycházím z toho, že jsem někde na netu viděl rozpitvaný "běžný solární regulátor" a skutečně tam byla jenom dioda a ochrany.
Já bych si pod pojmem solární regulátor představoval pulzní měnič, který odebírá z panelu energii v optimu výkonu (maximální součin napětí a proudu, je k vidění v charakteristikách článků, třeba na solartecu) a nabíjí tím baterku, a to tak, že kulturně, tj. UI charakteristikou (vybitá - hrnu proud, nabitá - držím napětí).
Ať je to ale jakkoli (nabíjecí regulátor nebo "běžný solární regulátor"), pokud to má hlídat, tak to samozřejmě měří, takže solární větví bys neměl nic zkazit, když to výstupem připojíš na baterku, na které už visí jiný zdroj nabíjení.
Jen tak na okraj, kdybys tam chtěl dávat tu externí diodu: je to vaření z vody, dokud nemáme schéma toho regulátoru, ale ta přebíjecí ochrana je tam samozřejmě nějak nastavená. Jestli je nastavená vysoko (řekněme kolem 14 V), tak tě to moc netrápí, tam už je aku měkký, ale kdyby byla třeba na 13.3, tak kolem 13 V už jsou ty skoro 3 desetiny voltu, o které tě ta dioda připraví, docela znát, okrádáš se o kapacitu akumulátoru (pokud ten solární regulátor měří jenom uvnitř, tak vidí napětí ještě před tou tvojí externí diodou, takže vypně nabíjení o 300mV dřív). Pokud se nějak dobereš k tomu, že už tam ta dioda je vevnitř, žádnou vnější už tam nedávej.
Jak psal T0m, jak solár tak alternátor přívěsáku jsou proti tvojí baterce drobky, takže se to tam určitě nějak porovná. Solár i alternátor nejsou ideálná zdroje proudu, ale mají tvarově plus mínus podobnou VA charakteristiku, takže nejlepší způsob, jak by se to mělo porovnat, je aby kolena obou zdrojů byly na podobném napětí, ale to už na tebe možná mluvím čínsky. Kdyžtak mi napiš SZ, ať to tady nerozbředáváme...