jenda píše:Jo, taky to tak chápu, že to jenom hlídá. Vycházím z toho, že jsem někde na netu viděl rozpitvaný "běžný solární regulátor" a skutečně tam byla jenom dioda a ochrany.
Ano, podobný jsem viděl přímo na lodi: "reguluje" relátkem. Tomu bychom měli spíš říkat odpojovač při nabití.
Pak jsou o něco lepší krabičky, co při dosažení nastaveného napětí zmenšují proud. Tam už snad můžem mluvit o regulátoru. Jestli se to dělá ztrátově nebo pulsně šírkovou modulací se bohužel obvykle nezjistí jinak než otevřením krabičky.
jenda píše:Já bych si pod pojmem solární regulátor představoval pulzní měnič, který odebírá z panelu energii v optimu výkonu
Tomu výrobci říkají anglicky "tracker" a neviděl jsem to na méně než 1kWp. Ono na lodi bude lepší to s množstvím potenciálně nespolehlivé elektroniky nepřehánět.
jenda píše:Jen tak na okraj, kdybys tam chtěl dávat tu externí diodu: je to vaření z vody, dokud nemáme schéma toho regulátoru, ale ta přebíjecí ochrana je tam samozřejmě nějak nastavená.
Dioda mezi regulátorem a baterkou může být vážně problém. Takže když vůbec nějakou, tak mezi panel a reg. Pokud je víc panelů paralelně (a nemusí být ani stejné, stačí přibližně stejné jmenovité napětí), pak diody mezi každý panel a vstup regulátoru.