Kompas
Moderátoři: Pepa, windward, vilma
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 177
- Kontaktovat uživatele:
Kompas
Ať už je účel Vaší cesty jakýkoli, základem pro volbu správného typu lodního kompasu je typ a délka Vaší lodě. Pro správnou funkci Vašeho kompasu je důležité, zda jde o malou nebo velkou plachetnici, kajak nebo motorový člun a v neposlední řadě také oblast, kde hodláte s lodí plout. Každé plavidlo se totiž chová na hadině jinak a tudíž je potřeba tlumit pokaždé jiné otřesy a náklony. Kromě toho je důležité vědět, že svět je rozdělen kvůli magnetickým anomáliím na tři zóny, kde musí být použity patřičně upravené kompasy. Jedná se o zónu A, zahrnující většinu severní polokoule, zónu B, která na ni navazuje na jihu a je již podstatně užší a nepravidelnější a zónu C, která zahrnuje prakticky celou Austrálii a Antarktidu.
Z uvedeného je zřejmé, že většinu z nás bude zajímat to, aby kompas na naší lodi byl seřízen pro zónu A.
Pro další výběr je nutné vzít v úvahu uvedená kritéria a seznámit se důkladně s řadou kompasů zvoleného výrobce, kde zbývá zvolit vyhovující velikost a design a způsob montáže. Kompasy lze většinou používat v různých polohách a mají obvykle noční osvětlení. Na trhu jsou k dostání rovněž kompasy přenosné, které je možno podle potřeby umístit do držáku v lodi a v takovém případě se výborně hodí pro použití v otevřených plavidlech.
Tady by se zdálo, že je problém již vyřešen. Naneštěstí má však každé plavidlo vlastní magnetické pole a to samozřejmě způsobuje úchylku kompasu, nazývanou odborně deviace. Tato úchylka je tím větší, čím více kovových součástí plavidlo obsahuje. Aby věc nebyla úplně jednoduchá, tato úchylka se navíc postupem času mění. Je proto nezbytné stanovit, jaká úchylka platí pro naši loď a tuto čas od času znovu zjišťovat, zpravidla vždy na začátku sezóny. Abychom určili deviaci kompasu, musíme stanovit tzv. deviační křivku.
Přesný návod na stanovení deviační křivky a všechny další podrobnosti k této problematice lze nalézt ve všech kvalitních učebnicích pro námořní kapitány.
Ja jsem jezdil zatím bez kompasu. Měl jsem pouze malý v náramkových hodinkách Casio. Dobře jsem se zatím bez něj obešel, protože jsem v Chorvatsku plul vždy na dohled nějakého pobřeží. Ale pro udržování přímého směru - požadovaného kurzu se mi zdá (po zkušenostech na větších lodích) jet podle kompasu. Dá se rychleji reagovat na odchylku od kurzu a tím plout téměř optimálně požadovaným směrem.
Proto jsem letos koupil menší přiměřený kompas Plastimo za cca 2000,- s nočním osvětlením. Na jaře ho namontuji do přepažky mezi WC a kokpitem.
A jak jste na tom s kompasem Vy ostatní?
Z uvedeného je zřejmé, že většinu z nás bude zajímat to, aby kompas na naší lodi byl seřízen pro zónu A.
Pro další výběr je nutné vzít v úvahu uvedená kritéria a seznámit se důkladně s řadou kompasů zvoleného výrobce, kde zbývá zvolit vyhovující velikost a design a způsob montáže. Kompasy lze většinou používat v různých polohách a mají obvykle noční osvětlení. Na trhu jsou k dostání rovněž kompasy přenosné, které je možno podle potřeby umístit do držáku v lodi a v takovém případě se výborně hodí pro použití v otevřených plavidlech.
Tady by se zdálo, že je problém již vyřešen. Naneštěstí má však každé plavidlo vlastní magnetické pole a to samozřejmě způsobuje úchylku kompasu, nazývanou odborně deviace. Tato úchylka je tím větší, čím více kovových součástí plavidlo obsahuje. Aby věc nebyla úplně jednoduchá, tato úchylka se navíc postupem času mění. Je proto nezbytné stanovit, jaká úchylka platí pro naši loď a tuto čas od času znovu zjišťovat, zpravidla vždy na začátku sezóny. Abychom určili deviaci kompasu, musíme stanovit tzv. deviační křivku.
Přesný návod na stanovení deviační křivky a všechny další podrobnosti k této problematice lze nalézt ve všech kvalitních učebnicích pro námořní kapitány.
Ja jsem jezdil zatím bez kompasu. Měl jsem pouze malý v náramkových hodinkách Casio. Dobře jsem se zatím bez něj obešel, protože jsem v Chorvatsku plul vždy na dohled nějakého pobřeží. Ale pro udržování přímého směru - požadovaného kurzu se mi zdá (po zkušenostech na větších lodích) jet podle kompasu. Dá se rychleji reagovat na odchylku od kurzu a tím plout téměř optimálně požadovaným směrem.
Proto jsem letos koupil menší přiměřený kompas Plastimo za cca 2000,- s nočním osvětlením. Na jaře ho namontuji do přepažky mezi WC a kokpitem.
A jak jste na tom s kompasem Vy ostatní?
Naposledy upravil(a) Libor dne stř úno 04, 2009 3:42 pm, celkem upraveno 2 x.
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Re: Kompas
No mám problém s kompasem na ocelvce(10.3 m).Jednou jsem viděl kompas dělaný na ocelovky.Měl zvlá?? čidlo na vrcholu stě?ně a přená?el s něho informace do kompasu v kokpitu.Skoro nulová deviace.Standartní kompas má na mé lodi odchylku a? 25° .A paradoxně největ?í při kurzu W.Nevím ale takovýto kompas nikde najít u ?ádného výrobce.Budu vděčný za ka?dou indici.Moc díky
howk
Monty
howk
Monty
- Monty
- zkušený harcovník
Deviaci v takovémto měřítku doladit nělze ani náhodou.Jesli ji doladím na W tak mně bude dělat stejnou odchylku na O.A v?echno se mění po startu motoru.Proto jsem odkázanej na kompas jěnom jako dr?itele kurzu.Najedu naň s GPS a pak podle kompasu dr?ím.Odchylky jsou děsné.Potřebuji sehnal elektonický kompas,krerého čidlo(vlastní kompas) bych umístnil na vrchol stě?ně a v kokpitu by byl u? jenom ukazatel...Viděl jsem To na jedné staré Rakouské ocelovce.A plus k tomu byla deklinační korekce.Deviece ?ádná.(testováno dle GPS).Prostě paráda.Ale mám dojem,?e spuosta starých a osvědčených věcí se dneska u? nevyplácí dělat.A tak některé,silně ?pecifické věci na trhu chybí.
howk
Monty
howk
Monty
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Ahoj Monty.
V novom katalogu SVB je prezentovaný kompas od fa.Raymarine ST40 za 199 Eur, ST60 plus za 639,-, od fa. NASA Target 2 za 199,9 a Clipper za 279,90, od fa. Silva majú Star za 459,90 a fa. Simrad má tie? za 499,90 Eur.
V novom katalogu SVB je prezentovaný kompas od fa.Raymarine ST40 za 199 Eur, ST60 plus za 639,-, od fa. NASA Target 2 za 199,9 a Clipper za 279,90, od fa. Silva majú Star za 459,90 a fa. Simrad má tie? za 499,90 Eur.
kompas
ahoj,
kompas - přes den: ráno východ slunce
ve 12hod slunce na jihu
večer západ slunce
- v noci: Polárka na severu
zdar a sílu najde? v sýru
čau Pedro
P.S. neberte mě vá?ně
kompas - přes den: ráno východ slunce
ve 12hod slunce na jihu
večer západ slunce
- v noci: Polárka na severu
zdar a sílu najde? v sýru
čau Pedro
P.S. neberte mě vá?ně
- Monty
- zkušený harcovník
Pedro,to není zase v?dy pravda...No a co kdy? je zata?eno týden v kuse...???
))

- Monty
- zkušený harcovník
Zdar Denisi.
Já jsem si ten katalog objednal a zatím nic...Neví?,jak to tam u nich funguje..???Umřel mně starý HDD a teď zbírám v?echno od znovu,kde a jak se dá.Po?li mně prosím link na ten Nem.k?eft.Dík moc
Já jsem si ten katalog objednal a zatím nic...Neví?,jak to tam u nich funguje..???Umřel mně starý HDD a teď zbírám v?echno od znovu,kde a jak se dá.Po?li mně prosím link na ten Nem.k?eft.Dík moc
- ZdendaZ
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Nový SVB katalog mám a je super! Ten první mnedorazil doporučeně asi za měsíc, mo?ná dýl, tak čekej
.

- ZdendaZ
- návštěvník fóra
Jo a snad se Denis nebude zlobit kdy? odpovím za něj
!
Ten německej shop je www.svb.de a je?tě zkus jeden rakouskej: www.maritimo.at
Zdenda

Ten německej shop je www.svb.de a je?tě zkus jeden rakouskej: www.maritimo.at
Zdenda
odpověď
Vítr, vlny z jednoho směru nebo loď do drifu. Nebo do kýblu vodu a kus korku a na něm kousek magnetu. Nevím jsem amatér v?echno mám vyčtený někde z netu.
zdar
Pedro
zdar
Pedro
- Monty
- zkušený harcovník
Pedro,v nouzi v?e dobré,ale nebude ten kompas lep?í...???
- Monty
- zkušený harcovník
Zdenku dík....
- Monty
- zkušený harcovník
Pánové.Ať hledám,jak hledám,nikde nic,co by mi sedělo.Všechno je tak trochu v divném a nezvyklém uživatelském rozhraní.Na té staré ocelovce jsem viděl kompas,který měl více méně standartní kompasovou ružici,která byla řízená čidlem na stěžni.Dneska všechno digitál,kterej ukazuje kurz v číslech...No neumím si moc představit dle toho jet.Chtělo by to něco,co alespoň trochu připomíná normální kompas.Jestli by jste někdo o něčem věděli,dejte mi vědět.Koupil bych i starší s externí sondou.Jenom proboha něco,co se kompasu alespoň vzdáleně podobá.Ty čísla na dig.displeji mně moc nesedí.
Nazdar Monty
Nebudu ti radit Polárku, ani korkovou zátku. Bohužel ti nemůžu poradit ani to, kde by jsi vysněný kompas koupil. Pokusím se pouze o malou radu. Když se zamyslím nad mou navigací musím říct, že kompas na kormidelním sloupku téměř nevyužívám. Mám tam napevno umístněnou kvalitní GPS a ta mě ukazuje skutečný kurz pohybu, nikoliv to, kam směřuje příď lodě. A to je pro mě nejdůležitější. Je samozřejmostí, že si v základním nastavení můžu si nastavit, jestli se chci orientovat k magnetickému nebo skutečnému severu. GPS totiž ten kurz vypočítává z pohybu a jestli je loď ocelová nebo z bambusu jí je jedno. Můžu si tak třeba nastavit kurz lodě dle GPS, pak kouknu co ukazuje kompas a toho čísla se držet. Můžu ti říct, že rozdíly oproti GPS jsou obrovské i na laminátové lodi.
Takže ta malá rada: Kup si nějaký základní kompas který se ti líbí vzhledově
a k tomu pořádnou GPS. Budeš mít vystaráno a GPS stejně využiješ u desítek dalších možností.
Nebudu ti radit Polárku, ani korkovou zátku. Bohužel ti nemůžu poradit ani to, kde by jsi vysněný kompas koupil. Pokusím se pouze o malou radu. Když se zamyslím nad mou navigací musím říct, že kompas na kormidelním sloupku téměř nevyužívám. Mám tam napevno umístněnou kvalitní GPS a ta mě ukazuje skutečný kurz pohybu, nikoliv to, kam směřuje příď lodě. A to je pro mě nejdůležitější. Je samozřejmostí, že si v základním nastavení můžu si nastavit, jestli se chci orientovat k magnetickému nebo skutečnému severu. GPS totiž ten kurz vypočítává z pohybu a jestli je loď ocelová nebo z bambusu jí je jedno. Můžu si tak třeba nastavit kurz lodě dle GPS, pak kouknu co ukazuje kompas a toho čísla se držet. Můžu ti říct, že rozdíly oproti GPS jsou obrovské i na laminátové lodi.
Takže ta malá rada: Kup si nějaký základní kompas který se ti líbí vzhledově

- Monty
- zkušený harcovník
No jo.Já ale takhle funguju.Teda letos trochu jinak,bo mně v maríně v Hr. čórli kompas.Najedu na kurz s GPS a pak ho držím dle kompasu,který,jak Ty píšeš, ukazuje něco zcela jiného.Jezdil bych i jenom podlě GPS,ale je oproti kompasu moooooc pomalá.Kompas ukáže odchylku okamžitě,GPS až po uplutí jisté vzdálenosti.A nemám kormidelní kolo,ale pínu.No co dodat...jde to všelijak,ale chtěl bych dobrej kompas.Bez deviací.Vím,že takové se dělali a myslím že dělají,ale nic,co by mně svojím uživatelkým rozhraním alespoň trochu připomínalo standartní kompas.Ale nevzdávám to.Hledám.A kdo hledá najde.Jak jsem psal,jeden podobnej jsem našel na jedné staré rakouské ocelovce.Plavil jsem se na ní 3 dny.Kompas jel bez odchylky 1°.Šla na něm nastavit i deklinace.A ukazovatel byl docela rozumně dělanej.Né jenom číslá.Samotné kompasové čidlo je umístněno cca 6 metrů nad palubou na duralovém stěžni.Ta ocelovka (9 metrů) je teď na prodej za 200 litrů.Že bych ji koupil jenom kvůli kompasu...??? 

- frog
- návštěvník fóra
Ahoj Monty, je li ten kompas ještě aktuální, zkus skandinávského výrobce kompasů www.silva.se, mají v nabídce kompasy i pro steel boat.
Jo, stojíš li ještě o to autokormidlo, see schránku
Jo, stojíš li ještě o to autokormidlo, see schránku
- frog
- návštěvník fóra
napsal jsem ti mejl(zprávu), jestli chceš to větrný kormidlo, abys mě poslal normální adresu a já ti pošlu poštou normální okopírovanej kótovanej náčrtek, bo mě to nešlo naskenovat. můj mejl je 8858@seznam.cz
- Monty
- zkušený harcovník
frog píše:napsal jsem ti mejl(zprávu), jestli chceš to větrný kormidlo, abys mě poslal normální adresu a já ti pošlu poštou normální okopírovanej kótovanej náčrtek, bo mě to nešlo naskenovat. můj mejl je 8858@seznam.cz
Frogu,moc krát dík.Tvůj nákres dorazil poštou v pořádku.Psal jsem Ti mail,ale nevím proč,vrátilo se mi to zpět,proto Ti to píšu sem.Stihnul jsem ale koupit mezi tím windpilota Aries,za 200 euro.Muzejní kousek.R.v. 75-76.Ale bytelnej.Mosaz a nerez.Více se o něm rozepíšu v sekci o větrných autopilotech hned,jak budu mít čas a chuť psát.Ještě jednou dík a máš u mně láhev nějakého dobrého Fr.vína.

Naposledy upravil(a) Monty dne pon lis 20, 2006 7:06 pm, celkem upraveno 1 x.
- Monty
- zkušený harcovník
Re: Větrné kormidlo
Richard píše:Podívej se na:
http://www.mindspring.com/~waltmur/Self-Steering/
http://www.windautopilot.de
http://www.cruisenews.net/forum/viewforum.php?f=62
Pěkný den
Jo Richarde,moc krát dík....Ale koupil jsem teď Raymarin ST-40.Uvidím,jak pojede.Druhej budu kupovat,až by tenhle šel přes palubu.

- frog
- návštěvník fóra
Ahoj, nechci zakládat nový vlákno, bo tohle vlastně taky patří pod "kompas".y
Potřebuju radu zkušenějších. Do navigačního koutu chci dát náměrovej kompas silva, jednak pro to, aby byl po ruce, a pak pro kontrolu hlavního, když se mi nebude chtít lízt do kokpitu. Bohužel u navigačního koutu mám desku se spínačema a taky GPSko. Otázka zní, nebude to kompasu vadit(rozuměj způsobovat deviaci - dočasnou nebo trvalou?) když tam poteče proud?? Máte s tím někdo zkušenosti. Poraďte Díky
Potřebuju radu zkušenějších. Do navigačního koutu chci dát náměrovej kompas silva, jednak pro to, aby byl po ruce, a pak pro kontrolu hlavního, když se mi nebude chtít lízt do kokpitu. Bohužel u navigačního koutu mám desku se spínačema a taky GPSko. Otázka zní, nebude to kompasu vadit(rozuměj způsobovat deviaci - dočasnou nebo trvalou?) když tam poteče proud?? Máte s tím někdo zkušenosti. Poraďte Díky