Ahoj,
každý určitě hledáme nějaký optimální komp na moře. Malá spotřeba, lehký, přiměřeně odolný, dále rozumný SW pro navigaci a předpovědi počasí a další požadavky.
Někdy před rokem a půl bejvala žena dostala v Mountfieldu k sekačce netbook. Takové to malé nic, co když na něm spustíte excel, můžete si jít uvařit kafe, na otevření Photoshopu už stihnete dojít na velkou a k tomu dvě sudoku... Ale ono to nemá HDD, ale (bohužel) malý (16GB) SDD drive, což je ideální na loď (plavba v bouři diskům moc dobře nedělá, pokud nemáte noťas na dvoucentimetrovém molitanu). Spotřeba je nádherná, na navigaci je rozlišení 1024x600 dostatečné stejně jako na všechno ostatní (kromě již zmiňovaných úprav fotek, ale na prohlížení taky stačí). Ale ouha, páni v Microsoftu již poměrně dlouho zaspaly existenci netbooku. Stav, kdy na mne pod vidlema vyskoci nejake okno a ja ho cely na obrazovce nevidim, mne rozciluje a rolovaci pracovni plochu nemam rad. Uz drive jsem mel nainstalovaný dva OS, tedy WinXP a Ubuntu. A nyní nová verze distribuce Ubuntu je dokonce extra pro netbooky. Již jsem odzkoušel, takže vřele doporučuji.
Navigaci obstará program Open CPN
Počasí obstará zyGrib
noční oblohu zobrazí Stellarium
příjem snímků z NOAA satelitů WXtoImg
samozřejmostí je internetový prohlížeč, poštovní kllient, kancelářský balík Open Office a kupa dalšího SW. Zkuste pohledat další SW užitečný pro navigaci.
Pro ty, kdo neznají ubuntu. Jedná se o distribuci linuxu, prostředí se trošku podobá Mac OS, ale kdo umí klikat ve Win, tak se tu neztratí, přitom je to stále linux. Dá se velmi jednoduše pouze odzkouše, neboť je to tzv live distribucet - stáhnete si instalační ISO soubor, uděláte spustitelnou USB flash (nebo vypálíte CD) a nabootujete z ní. Pak si buď pouze ozkoušíte, nebo rovnou instalujete. Instalace v pohodě, všechny HW komponenty bez problémů rozeznal, no zkrátka, za zkoušku to stojí...
Poďte pohledat další softík...
Myšák
Netbook s Ubuntu na lodi
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Technická poznámka
Rychlost těchto netbooků je dána použitím levných SSD disků, které až by měly být rychlejší než klasické HD, tak jsou díky naprosto diletantskému řešení pomalejší. Výkon se dá výrazně vylepšit jejich výměnou za jiný typ SSD, k dispozici např. zde http://www.kobe.cz/inshop/scripts/set.asp?Level=9656
JardaF píše:Je to s UBUNTU rychlejsi oproti Win nejak podstatneji?
Podstatneji jiste nikoli, na netbooku je seznam brzd provozu nasledujici a platforme pomerne nezavisly (poradi se meni podle momentalne zpracovavane ulohy):
- Procesor Atom
- Malo pameti
- SSD zdechlina misto disku
Subjektivne v normalnim provozu rychlost obou moc neresim, co resim je, ze uvest 10 let stare Windows XP do dnes pouzitelneho stavu je zalezitost minimalne na cely den.
Ubuntu 10.10 mi na eeePC naviguje a visi na obskurnim zahranicnim Internetu za hodinu od zahajeni instalace, pokud ho zrovna cele nepoustim z USB klicenky na cizim pocitaci, kde to je hned...
Pavel
A kdyz uz jsme u tech softwaru:
Prevod z a do nejruznejsich formatu pro ulozeni tras a waypointu resi GPSBabel
Pristrojovy displej: Gippy
A pokud si chcete vyrabet, takhle pekne mapy pro pouziti (mimo jine) v OpenCPN, navod a odkazy na potrebne naradi jsou tady.
Pavel
Prevod z a do nejruznejsich formatu pro ulozeni tras a waypointu resi GPSBabel
Pristrojovy displej: Gippy
A pokud si chcete vyrabet, takhle pekne mapy pro pouziti (mimo jine) v OpenCPN, navod a odkazy na potrebne naradi jsou tady.
Pavel
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Technická poznámka
host60 píše:Rychlost těchto netbooků je dána použitím levných SSD disků, které až by měly být rychlejší než klasické HD, tak jsou díky naprosto diletantskému řešení pomalejší. Výkon se dá výrazně vylepšit jejich výměnou za jiný typ SSD, k dispozici např. zde http://www.kobe.cz/inshop/scripts/set.asp?Level=9656
Tak to mi srdíčko poskočilo, protože to je vážně hanba ta rychlost, hlavně když jsem si přečetl parametry prvního čtení/ zápis 125/55 oproti 22/11 MB/s pro Asus Eee. Jenže pro můj Acer Aspire u modulu uvádějí 80/35 a já si teď naměřil čtení peak 40,1 a průměr 38,1 MB/s. Zápis nezměřím na disku s partitions, ale bude to asi v poměru... . Že bych po výměně měl uáděné hodnoty tomu moc nevěřím a i tak je to za tu cenu asi zbytečný, ale kdybych měl toho Asuse, tak do toho jdu... Ale stejně bezva tip, díky.
JardaF píše:Je to s UBUNTU rychlejsi oproti Win nejak podstatneji?
No, start systému je na tom mým znatelně rychlejší, ono popravdě, než Win naharjou všechny ty nepotřebný knihovny, které stejně nepotřebuje, tak to chvíli trvá. Ale jak píše Nohal, úžasný je, že prostě nabootuješ z toho, co ti komp dovolí a za krátkou chvíli máš nainstalováno a to veškerý HW, žádné doinstalovávání ovládačů. Pamatuju si ty harakiry, když jsem přeinstalovával (ještě jako mladej šílenec) komp s Win a mněl jsem pořadí karet, které jsem do chassis strkal, protože jinak se to prostě korektně nenainstalovalo. Jediné, co si ještě musí stáhnout z netu, je úplná jazyková podpora. No a potom občas nějaké ty kodeky.
Myšák
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
na příjem Wefaxu by měl stačit acfax - link jsem nenašel, ale instaluje se přes Centrum softwaru přímo z UBUNTU.
2 Nohal: Hilfe, hilfe!!! (hospoda hoří himl hergot - viz jiný vlákno
)
SW je nainstalovanej, ale není na liště,, jak si udělám zástupce? Předvolby/Hlavní nabídka ale kdepá vono je to nainstalovaný - jsem lámqa a souborový systém linuxu je pro mně španělská víska.. Díky.
Myšák
2 Nohal: Hilfe, hilfe!!! (hospoda hoří himl hergot - viz jiný vlákno
)
SW je nainstalovanej, ale není na liště,, jak si udělám zástupce? Předvolby/Hlavní nabídka ale kdepá vono je to nainstalovaný - jsem lámqa a souborový systém linuxu je pro mně španělská víska.. Díky.
Myšák
2 mysak: predpokladam, ze jsi na 10.10 aka Maverick s Unity rozhranim - pokud chces neco dostat na tu hlavni listu vlevo, musis to nejdriv spustit pres takovou tu prohledavaci nabidku aplikaci a kdyz to bezi a mas to tudiz na te liste, kliknout na to pravym cudlem mysi a zvolit, ze to na liste chces nechat i po ukonceni (ja tam nemam cestinu, ale anglicky to je polopaticky "Keep in Launcher").
Nastaveni/Hlavni nabidka z "normalniho" Ubuntu v Unity nic nedela...
Nohal
Nastaveni/Hlavni nabidka z "normalniho" Ubuntu v Unity nic nedela...
Nohal
Nocni zobrazeni
A jeste jedna uzitecna zalezitost:
Redshift meni teplotu barev monitoru v zavislosti na zemepisne poloze a casu, takze snizuje unavu oci pri nocni navigaci - zkracene receno v noci zmeni barevnost vseho vic do cervena. Funguje to az prekvapive dobre.
Redshift meni teplotu barev monitoru v zavislosti na zemepisne poloze a casu, takze snizuje unavu oci pri nocni navigaci - zkracene receno v noci zmeni barevnost vseho vic do cervena. Funguje to az prekvapive dobre.