Přihlášení motoru z druhé ruky?
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- ondra
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 3
Přihlášení motoru z druhé ruky?
Koupil jsem závěsný motor z druhé ruky a chybí mi doklad prohlášení o schodě.. Mám jen sepsanou kupní smlouvu. Motor jsem koupil jen jako záložní. Suzuki DF 4 rok 2005, má CE. Loď je nad 1000kg, SPS to prohlášení chce, žádný prodejce, ani dovozce Suzuki mi ho nedá.. takže mám smůlu?
díky za radu
O.
díky za radu
O.
Naposledy upravil(a) ondra dne sob led 08, 2011 8:37 pm, celkem upraveno 2 x.
- ondra
- pravidelný návštěvník

bobes píše:Pokud to nepotřebuješ do zahraničí ( do mezinárodního průkazu), tak u nás motor do 5k nemusíš mít zapsaný. Alespoň to tak bylo v roce 2009 když jsem loď přihlašoval.
Ano, to stále platí, ale loď je nad 1000kg, takže musí být zapsaný v dokladech, spolu se zabudovaným, alespoň mi to tvrdí na SPS.
- Luky
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Tak to máte na vaší SPS fakt pěknou buzeraci, já svou loď i s motorem přihlašoval tuhle středu a bylo to jak sem napsal. Smlouvu sem ověřenou u notáře na motor neměl, fakturu jen na novou loď od výrobce i s CE lodi a prohlášením o shodě. Pouze mi pán na SPS řekl že si ten motor musí prolustrovat jestli to není čorka a bylo. Žádný papírový CE nechtěl a říkal že ani od roku výroby 2004 nebo 2005 ho ani nepotřebují pokud máš štítek s CE na motoru!!!! Holt jiný kraj jiný mrav a nebo sem měl štěstí na dobrýho úředníka 

- ondra
- pravidelný návštěvník

Luky píše:Tak to máte na vaší SPS fakt pěknou buzeraci, já svou loď i s motorem přihlašoval tuhle středu a bylo to jak sem napsal. Smlouvu sem ověřenou u notáře na motor neměl, fakturu jen na novou loď od výrobce i s CE lodi a prohlášením o shodě. Pouze mi pán na SPS řekl že si ten motor musí prolustrovat jestli to není čorka a bylo. Žádný papírový CE nechtěl a říkal že ani od roku výroby 2004 nebo 2005 ho ani nepotřebují pokud máš štítek s CE na motoru!!!! Holt jiný kraj jiný mrav a nebo sem měl štěstí na dobrýho úředníka
No, příští týden tam vlítnu rovnou i s motorem a dám vědět. Zatím jsem s SPS komunikval jen po mailu.
Děsný je, na co všechno jsou ty číňani CE nalepit. Nedávno celníci zadrželi plný auto s nálepkama CE, Sony, Nike...
- Ozzie
- zkušený harcovník

- Reputace: 42
Keď ten motor SUZUKI 4 bol vyrobený do USA, alebo iných krajín mimo EU tak CE certifikáciu nebude mať. Kúpil som tiež jeden Suzuki 15 HP z druhej ruky a CE som nezohnal ani od predajcu ani od importéra. Našťastie už bol registrovaný v EU tak mi ho zapísali na SPS.
U teba, ale ide o malý motor 4 HP. Pri prihlasovaní by som to vôbec neriešil. Motor by som vozil niekde v kabíne a v prípade núdze by som ho použil.
U teba, ale ide o malý motor 4 HP. Pri prihlasovaní by som to vôbec neriešil. Motor by som vozil niekde v kabíne a v prípade núdze by som ho použil.
- bobes
- aktívní jachtař

- Reputace: 6
ondra píše:Luky píše:Tak to máte na vaší SPS fakt pěknou buzeraci, já svou loď i s motorem přihlašoval tuhle středu a bylo to jak sem napsal. Smlouvu sem ověřenou u notáře na motor neměl, fakturu jen na novou loď od výrobce i s CE lodi a prohlášením o shodě. Pouze mi pán na SPS řekl že si ten motor musí prolustrovat jestli to není čorka a bylo. Žádný papírový CE nechtěl a říkal že ani od roku výroby 2004 nebo 2005 ho ani nepotřebují pokud máš štítek s CE na motoru!!!! Holt jiný kraj jiný mrav a nebo sem měl štěstí na dobrýho úředníka
No, příští týden tam vlítnu rovnou i s motorem a dám vědět. Zatím jsem s SPS komunikval jen po mailu.![]()
Děsný je, na co všechno jsou ty číňani CE nalepit. Nedávno celníci zadrželi plný auto s nálepkama CE, Sony, Nike...
Čínské CE znamená čína export. Normálně mají tuto značku zaregistrovanou. Od evropské CE se liší typem písma a velikostí mezery mezi C a E.
Používají ji tedy naprosto legálně.
Taky by mě zajímalo, pokud bych napsal čestné prohlášení o tom, že jsem samolepku CE omylem zničil při mytí vapkou, případně mi jí někdo sloupnul třeba v noci. Motor se sloupnutou samolepkou by byl již tedy neprodejný? To je přeci nesmysl. Je to stejné,jako by ti vyřadili vozidlo z provozu, protože ti někdo sloupnul nápis Ford.
- Gargi
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Co to tady čtu ??
Že by záleželo na jednotlivých úřednících ?? Já byl na SPS v Praze před vánoci s motorem cca 5let starým. Měl sem ušmudlanou kupní smlouvu s předchozím majitelem bez notářského ověření a motor.
Pěkně sme si popovídali, pán na SPS si opsal číslo ze štítku motoru a hotovo! nechtěl vidět ani CE ani žádný papír o shodě ani nic dalšího.
Tak přeji at ti to dopadne stejně dobře.
Že by záleželo na jednotlivých úřednících ?? Já byl na SPS v Praze před vánoci s motorem cca 5let starým. Měl sem ušmudlanou kupní smlouvu s předchozím majitelem bez notářského ověření a motor.
Pěkně sme si popovídali, pán na SPS si opsal číslo ze štítku motoru a hotovo! nechtěl vidět ani CE ani žádný papír o shodě ani nic dalšího.
- ondra
- pravidelný návštěvník

¨¨Gargi píše:Co to tady čtu ??
No právě, to platilo do 31.12.2010
Požadavky na motor malého plavidla
Motor malého plavidla nově uváděného do provozu a motor nově instalovaný na malém plavidle v provozu musí splňovat základní technické požadavky pro uvedení na trh Evropského společenství včetně připojení ES prohlášení o shodě k motoru a opatření označením CE. Toto se nevztahuje, s výjimkou rekreačních plavidel a vodních skútrů*, na výměnu zabudovaného motoru za stejný typ, instalaci motoru plavidla, jehož stavba byla povolena do 31.12.2009, a plavidla, které bude nově uvedeno do provozu do 31. 12. 2010, a na motory, které budou nově instalovány na malém plavidle do 31. 12. 2010.
*Kurzívou vyznačená část textu bude na základě požadavku Evropské komise na zrušení přechodného období pro rekreační plavidla vložena další novelou vyhlášky.
Každé rekreační malé plavidlo, které má být od 7.11.2009 v České republice nově uvedeno do provozu v rámci Evropského společenství a rekreační malé plavidlo v provozu, jehož motor má být vyměněn, musí být vybaveno motorem splňujícím emisní limity ES. Motor, který není zapsaný v dokladu o předchozí evidenci v jiném státě Evropského společenství, se považuje za motor nově instalovaný. Pro motory jiných než rekreačních malých plavidel platí výše uvedená přechodná období.
Lodní motor malého plavidla, který je již zapsaný v lodním osvědčení tohoto malého plavidla, může být na tomto plavidle nadále používán s výjimkou přívěsných motorů straších 25 let a motorů, jejichž způsobilost nebude při technické prohlídce schválena.
Země ESVO
Zeměmi Evropského sdružení volného obchodu jsou Belgie, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.
Podmínky pro uvedení na trh rekreačního plavidla, vodního skútru a lodního motoru
S účinností od 23. března 2005 vstoupilo v platnost nařízení vlády č. 174/2005 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na rekreační plavidla, na částečně zhotovená rekreační plavidla a na jejich vybrané části, na vodní skútry a pohonné motory rekreačních plavidel a vodních skútrů. Tímto nařízením jsou chráněny oprávněné zájmy na bezpečnost a ochranu životního prostředí, práva spotřebitele na trhu EU, pro výrobce, dovozce a prodejce rekreačních plavidel jsou stanovena pravidla a podmínky pro uvádění rekreačních plavidel na trh.
Při koupi rekreačního plavidla, vodního skútru a lodního motoru je podle tohoto nařízení kupující oprávněn vyžadovat níže uvedené náležitosti a dokumenty k plavidlu. V případě, že stanovený výrobek nebo s ním dodávaná dokumentace popsané náležitosti nesplňují, může se kupující obrátit na Českou obchodní inspekci.
Prohlášení o shodě
Ke každému rekreačnímu plavidlu, vodnímu skútru a lodnímu motoru uvedenému na trh Evropského společenství musí být připojeno ES prohlášení o shodě s požadavky Směrnice 94/25/ES Evropského parlamentu a Rady. Pokud jsou plavidlo nebo motor uvedeny na trh v České republice, musí být prohlášení vypracováno v českém jazyce. Náležitosti uvedeného ES prohlášení o shodě stanoví § 10 nařízení vlády č. 174/2005 Sb. ve shodě s přílohou XV Směrnice 94/25/ES.
Označení CE
Rekreační plavidla, vodní skútry a lodní motory musí být při uvedení na trh opatřeny označením CE. Označení CE, jehož grafická podoba je níže vyobrazena (mřížka není součástí označení), umísťuje výrobce nebo jeho zplnomocněný zástupce nebo dovozce na štítku výrobku. Označení CE musí být provedeno viditelným, snadno čitelným a nesmazatelným způsobem.
Grafická podoba označení CE
Označení CE na rekreačním plavidle, vodním skútru nebo lodním motoru vyjadřuje, že výrobek splňuje technické požadavky stanovené ve všech právních předpisech, které se na něj vztahují a které toto označení stanovují nebo umožňují, a že byl při posouzení jeho shody dodržen stanovený postup.
Identifikace trupu
Každé rekreační plavidlo a vodní skútr musí být označeno identifikačním číslem trupu včetně uvedení kódu výrobce, země výroby, specifického čísla série, roku výroby a roku modelu.
Štítek výrobku
Na každém rekreačním plavidle a vodním skútru musí být trvale upevněn štítek výrobku, umístěný odděleně od identifikačního čísla trupu, na kterém je uvedeno označení výrobce, označení CE, konstrukční kategorie, nejvyšší zatížení doporučené výrobcem a počet osob doporučený výrobcem, pro jejichž přepravu je plavidlo konstruováno.
Příručka uživatele
Rekreační plavidla, vodní skútry a lodní motory uváděné na trh musí být vybaveny příručkou uživatele (dále jen „příručka“) v českém jazyce, nebo i v dalších požadovaných jazycích. Tato příručka se sestavuje se zvláštním zřetelem na nebezpečí vzniku požáru, zaplavení, poškození plavidla a úrazu osob. Příručka musí být doplněna potřebnými nákresy. Příručka musí rovněž obsahovat kopii ES prohlášení o shodě s požadavky směrnice 25/94/ES.
Platí do: odvolání
(č. j. 606/Ř/09)
Ing. Luděk Cidlina v. r.
ředitel
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
A to je pěkná blbost. Dolož to kde je toto uzákoněno..... jinak je to blud.
Když jsem registroval loď (plachetnice), žádný motor jsem registrovat nemusel. Kolonka zůstala prázdná.
Používal jsem totiž starý Mariner 4HP.
Až jsem si za pár let pořídil Yamahu 8HP tak jsem si ji nechal dopsat do papírů ....
Když jsem registroval loď (plachetnice), žádný motor jsem registrovat nemusel. Kolonka zůstala prázdná.
Používal jsem totiž starý Mariner 4HP.
Až jsem si za pár let pořídil Yamahu 8HP tak jsem si ji nechal dopsat do papírů ....
- Felix
- zkušený harcovník

- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Zdenda12345 píše:Když musíš mít registrovanou loď, tak musí bejt zapsanej i motor. Je úplně jedno, že má do 5 koní.
Libor píše:A to je pěkná blbost. Dolož to kde je toto uzákoněno..... jinak je to blud.
Zdenda má pravdu v případě, že se jedná o loď poháněnou strojním zařízením nebo plachtami a strojním zařízením, lze však zaregistrovat loď, o níž prohlásím, že je poháněna pouze plachtami. U kajutovky na českých vodách je to sice faktická blbost a SPSce je také jasné, že při bezvětří nebudu na kajutovce pádlovat, ale možné to podle předpisů je. Problém může nastat v okamžiku, kdy plachetnici bez zaregistrovaného motoru kontrola zastihne v okamžiku, kdy na motor pluje - a je jedno, že ten motor má do 5 koní, protože dle vyhlášky 223/1995 Sb., o technické způsobilosti plavidel, příloha 2, článek 3.01.3. "plavidlo nesmí používat pohonný motor většího výkonu, než pro který je zkonstruováno a který je zapsán v jeho lodním osvědčení plavidla."
Dodávám k tomu nepříliš známou zajímavost:
z citovaného znění vyplývá (a je v souladu se zmocňovacím zákonem, což mi, prosím, věřte, protože dokládací citace a rozbor je na stránku textu), že na lodi mohu použít jakýkoliv motor, včetně takového, který není zapsaný v lodním osvědčení, při splnění tří podmínek:
1) v lodním osvědčení mám zapsaný nějaký motor;
2) používaný motor není silnější než ten zapsaný;
3) používaný motor je v souladu s čl. 3.01.1. přílohy, tedy je "určený pro použití na plavidle, ... vyrobený po roce 1980, avšak není starší než 25 let."
Z našeho pohledu je zásadní, že takový motor NEMUSÍ mít CE a prohlášení o shodě.
Co z toho vyplývá pro praxi: motor mladší čtvrt století, avšak natolik starý, že CE nemá, mohu legálně používat na lodi, která v lodním osvědčení má zapsaný motor o stejném nebo větším výkonu.