Kanárské ostrovy - legislativa pro plavbu na motorové lodi
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Kanárské ostrovy - legislativa pro plavbu na motorové lodi
Ahoj jsem nováček (staronováček) a rád bych se zeptal jaké jsou možnosti a legislativa pro plavbu motorové lodi na Kanárských ostrovech.Mohl by někdo pomoci?
Ahoj, určitě se ozve někdo povolanější s konkrétní zkušeností z oblasti, nicméně aby tvé zvolání zatím neznělo do prázdna: předně upřesnění - velikost a kategorie lodě? Předpokládám že do LOA 24m a do 12 osob, tedy standardní "pleasure boat". Loď pod jakou vlajkou? Obecně platí, že legislativa pro lodě do 500GT (ve vyjímkách 300GT) (SOLAS) řeší každý stát samostatně, a až na vyjímky neexistuje závazný mezinárodní sjednocující předpis o příslušných oprávněních k vedení těchto plavidel. Rozhodující je legislativa země, pod jejíž vlajkou je loď registrována, a také může, zejména při pronajímání lodě, hrát roli legislativa země, kde se nacházíš. Zjednodušeně řečeno - bez výhrad ti budou uznány doklady vystavené tou zemí pod jejíž vlajkou je loď, a uznání jakýchkoli jiných bude na libovůli toho, kdo to bude posuzovat. Například by ti všude měly platit např. české MD-ČR pro lodě pod českou vlajkou, ale pokud je někde ukážeš v charterové firmě pro jinou loď, můžou na ně koukat s nedůvěrou a nemusí je seznat za dostatečné. Stejně tak chorvatské "C" oficiálně řeší vše v legislativním rámci Chorv. zákonů - tedy pro lodě pod Hr vlajkou, byť bez omezení oblasti plavby, ale mohli by ti je uznat (stává se, že ti strčí mapu a zeptají se, kde ta země leží - pokud ukážeš někam mezi Alpy a Krkonoše, bývá to horší, nežli když píchneš prst na pobřeží Jadranu
), ale pozor na limit 30GT. To jsou ty dva nejběžnější průkazy, (opakuji že je řeč o Chorv "C"!), z dotazu tuším, že třeba různé typy RYA, Chorv. Yachtmaster A(100GT) a B(500GT), nebo STCW kategorie, nejsou tvůj případ. A má to bohužel ještě víc rovin - jedna věc je, jak uspěješ u orgánů v dané zemi (ať již oficiálních, nebo komerčních - třeba charterové společnosti), a druhá věc je, co bude například pojišťovna považovat za dostatečně prokázanou kvalifikaci při - nedej bože - pojistné události. Asi je to na tebe trochu děsivá džungle, je to bohužel donekonečna omýlané téma, které tím ovšem není o to jasnější
- přesněji je docela jasné, ale ne jednoduché. Asi by to chtělo upřesnit tvé záměry, a pak to může být přehlednější. Ahoj M.
), ale pozor na limit 30GT. To jsou ty dva nejběžnější průkazy, (opakuji že je řeč o Chorv "C"!), z dotazu tuším, že třeba různé typy RYA, Chorv. Yachtmaster A(100GT) a B(500GT), nebo STCW kategorie, nejsou tvůj případ. A má to bohužel ještě víc rovin - jedna věc je, jak uspěješ u orgánů v dané zemi (ať již oficiálních, nebo komerčních - třeba charterové společnosti), a druhá věc je, co bude například pojišťovna považovat za dostatečně prokázanou kvalifikaci při - nedej bože - pojistné události. Asi je to na tebe trochu děsivá džungle, je to bohužel donekonečna omýlané téma, které tím ovšem není o to jasnější
- přesněji je docela jasné, ale ne jednoduché. Asi by to chtělo upřesnit tvé záměry, a pak to může být přehlednější. Ahoj M.Ahoj,
předem děkuji za odpověď a reakci. Jedná se mi vlastně o to, že bych chtěl přesídlit na jeden z Kanárských ostrovů na trvalo a rád bych získal nějaké bližší informace o životě, možnostech a legislativě hlavně ohledně možností okolo vodních aktivit.
Zatím vlastním povolení k plavbě VMP + mezinárodní + plachetnice v této třídě. Mám 7m kajutovou loď Bayliner pod českou vlajkou, Glstron 175 pod Bulharskou vlajkou a dva skůtry Yamaha bez označení. Jedná se mi také o to, jestli by bylo možné tyto záležitosti využít také komerčně a proto by bylo asi úplně nejlepší se spojit s někým, kdo provozuje v této oblasti charter, nebo některou jinou z těchto aktivit a kdo tam také žije. Asi toho chci najednou příliš moc, ale co kdyby. Jinak nevím kam se nejlépe obrátit pro co nejvíce informací.
Vyzkoušel jsem Chorvatsko, což je dost nákladná záležitost pro dlouhodobější pobyt. Ceny v marinách jsou skutečně dost nákladnou záležitostí. Dále jsem si vyzkoušel Bulharsko, kde jsem byl celou minulou sezonu a kde jsem i podnikal, tedy v oboru gastronomie a jako vedlejší jsem zkusil nějaké výlety a pronájmy. Nic moc. Kotvení jsem měl zdarma, ale celková vybavenost a možnosti ve srovnání s Chorvatskem jsou tam naprosto nesrovnatelné, což člověk nepozná při 14ti denním pobytu jako turista. Bulharsko už ne!
Takže jesti by mi někdo doporučil někoho, kdo se touto problematikou v oblasti Kanárských ostrovů zabývá, byl bych moc vděčný. Zatím dík.
předem děkuji za odpověď a reakci. Jedná se mi vlastně o to, že bych chtěl přesídlit na jeden z Kanárských ostrovů na trvalo a rád bych získal nějaké bližší informace o životě, možnostech a legislativě hlavně ohledně možností okolo vodních aktivit.
Zatím vlastním povolení k plavbě VMP + mezinárodní + plachetnice v této třídě. Mám 7m kajutovou loď Bayliner pod českou vlajkou, Glstron 175 pod Bulharskou vlajkou a dva skůtry Yamaha bez označení. Jedná se mi také o to, jestli by bylo možné tyto záležitosti využít také komerčně a proto by bylo asi úplně nejlepší se spojit s někým, kdo provozuje v této oblasti charter, nebo některou jinou z těchto aktivit a kdo tam také žije. Asi toho chci najednou příliš moc, ale co kdyby. Jinak nevím kam se nejlépe obrátit pro co nejvíce informací.
Vyzkoušel jsem Chorvatsko, což je dost nákladná záležitost pro dlouhodobější pobyt. Ceny v marinách jsou skutečně dost nákladnou záležitostí. Dále jsem si vyzkoušel Bulharsko, kde jsem byl celou minulou sezonu a kde jsem i podnikal, tedy v oboru gastronomie a jako vedlejší jsem zkusil nějaké výlety a pronájmy. Nic moc. Kotvení jsem měl zdarma, ale celková vybavenost a možnosti ve srovnání s Chorvatskem jsou tam naprosto nesrovnatelné, což člověk nepozná při 14ti denním pobytu jako turista. Bulharsko už ne!
Takže jesti by mi někdo doporučil někoho, kdo se touto problematikou v oblasti Kanárských ostrovů zabývá, byl bych moc vděčný. Zatím dík.
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Ak máš živnostenský list, môžeš podnikať v celej EU. Navštívil by som Španielsku ambasádu, iformoval by som sa o štátnej a obecnej správe na Kanároch. Zstil by som si adresu na Španielskú obchodnú a priemyselnú komoru, ministerstvo pre turistický ruch a ministerstvo námorníctva. Všetkým napísať listy. Potom by som sadol do lietadla a na Canároch by som navštívil kapitanát, čo je orgán štátnej správy, miestny úrad, magistrát kde by som pôsobil.
Ja osobne, ak by som tam podnikal by som požiadal o Španielsku vlajku.
Ale ako sa tam chceš s tými loďkami dostať? Preplavíš sa?
Ja osobne, ak by som tam podnikal by som požiadal o Španielsku vlajku.
Ale ako sa tam chceš s tými loďkami dostať? Preplavíš sa?