Hreben na stazen

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Hreben na stazen

Příspěvekod mozeg » ned úno 13, 2011 8:29 pm

Cafte,

nevidel niekto na nete tkzv. hreben na stazen, ktory sluzi na predlzenie zadneho stehu -posun smerom od stazna tym je mozne zvacssit plochu plachty,zmena strihu v hornej casti.

Dik
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » pon úno 14, 2011 12:31 pm

To, co jsem viděl já, bylo součástí plachty, nikoliv stěžně. Jde to u celospírové plachty, kde se horní spíry všijí od stěžně "do kopce", nikoliv vodorovně jako dále v ploše.Běžně je to na surfech, mám takovou plachtu i na katamaránu.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon úno 14, 2011 12:42 pm

On asi myslí prodloužení uchycení zadního stěhu směrem dozadu od stěžně, to je součástí vrcholového kování stěžně a slouží pro vytvoření větší páky při trimování vrchní části stěžně (nad sálingi) zadním stěhem. Ale nikde v prodeji jsem to samotné zatím neviděl.
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » pon úno 14, 2011 1:54 pm

Charlie píše:On asi myslí prodloužení uchycení zadního stěhu směrem dozadu od stěžně, to je součástí vrcholového kování stěžně a slouží pro vytvoření větší páky při trimování vrchní části stěžně (nad sálingi) zadním stěhem. Ale nikde v prodeji jsem to samotné zatím neviděl.

presne to mam na mysli.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » pon úno 14, 2011 2:22 pm

Používá se to u závodních lodí např. Café 24
Poptej to u výrobců!!
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon úno 14, 2011 2:41 pm

Ono to je součástí vrcholového kování stěžně. Musí to tedy pasovat na daný typ stěžně, neboť základem je objímka nasazená na vrchol stěžně, /chtěl jsem vyfotit ten můj, ale nemohu jej najít/. :oops:
To znamení. že si to většinou každý vyrábí sám. Viděl jsem ale někde na polských stránkách dodavatelel stěžňů nabídku vrcholového kování na jejich profily. Ve fotogalerii jsou fotky loďi Franty /Karya/ a tam je detail tohoto kování.
Pepa
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon úno 14, 2011 3:54 pm

Já mám to co píše Pepa. Nerezový U profil. Směrem dozadu se průřez zmenšuje. Osazen rolnami.
Tady je to trochu vidět:
Obrázek

Ale viděl jsem na závodních speciálech něco jako pružnou ostruhu, to je druhá verze.

Ale bez uchycení, resp. upřesnění vrcholu stěžně to asi nebude jednoduché koupit.

A plachtu budeš přešívat? ;)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon úno 14, 2011 4:26 pm

Já to mám uděláno s plocháče do tvaru jakoby trojúhelníku (dozadu jde více do ostra) a jsou v tom udělané odlehčovací díry. Do vrcholového kování je to vložené a zajištěné dvěma čepy. Fotku přidávám zatím takovou nekvalitní, ale můžu zítra zajít do sklepa a vyfotit celé to kování na stěžni. Jinak by neměl být problém si to nechat vyrobit z nerez plocháče, možná by stačil i pevnostní dural, záleží na jak velkou je to loď, a na jak masivní stěžeň, co je tam pak za síly při trimu stěžně, aby se to nedeformovalo.

Obrázek

Zpět na