zkoušky na chorvatské papíry
Moderátoři: MARIS, Pepa, windward, vilma
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Re: zkoušky na chorvatské papíry
včera som si to hneď pozeral - superlektor v stánku v Trnave predáva kebaby, okrem toho je mediátor na urovnávanie sporov, a ešte aj kapitánske kurzy na ostrove Krk robí. Kedy to len všetko stíha.
Ale na tom Krku má super adresu, zrejme hausbót.
Ale na tom Krku má super adresu, zrejme hausbót.
chcel by som sa opytat ci sa tie skusky vykonavaju pocas celeho roka alebo napr. pocas prazdnin jul - august nie su .
Marec - November bez přestávky určitě, to mám vyzkoušené.
Ahoj jachtaři,
tohle fórum mi hodně pomohlo takže bych se rád revanšoval:
Info ze zkoušek - Šibenik, úterý 10.10.2017
Při příjezdu do Šibeniku trochu problémy s parkingem. Složenka / platba v Erste Bank (cca 500m od kapitanátu), kopie pasu tamtéž. Kolky v trafice na nábřeží. Začátek zkoušky v 15:00, mraky lidí ale šlo to rychle. Při odevzdání formuláře nám ženská dole řekla že průkazy budou druhý den v 11.30. Pozor na ně. Prodloužili jsme si pobyt o jednu noc a k 'velkému překvapení' zjistili druhý den že průkazy NEJSOU! Tak jsme jí hezky poděkovali a nechali si to poslat poštou.
Zkouška (požádal jsem zda mohu v angličtině, nebyl problém):
- kompas. růžice - co to je?
- značky na mapě - co to je?
> podmořský kabel (co se tam nesmí), mořský proud, maják (charakteristika - typ, počet záblesků, interval, výška v m, viditelnost v NM), hloubka číslo
- přednosti - motorák vs motorák, motorák zprava, 3 motoráky, motory - předjíždění
- 16. kanál (co je to?)
- Mayday - co je to + příklad volání
- speedboat, lyže - jaká min. vzdálenost od břehu (300m)
- odpichovátkem vzal vzdálenost, kolik to je v NM? u kolegy chtěl desetiny NM v kabelech:-)
- odečíst souřadnice z mapy (průsečík)
- potápěč - jak má být označen
- kolik metrů je NM
Dělal jsem si skripta v AJ, kdyby někdo chtěl, můžu poslat.
Ahoj
Mick
tohle fórum mi hodně pomohlo takže bych se rád revanšoval:
Info ze zkoušek - Šibenik, úterý 10.10.2017
Při příjezdu do Šibeniku trochu problémy s parkingem. Složenka / platba v Erste Bank (cca 500m od kapitanátu), kopie pasu tamtéž. Kolky v trafice na nábřeží. Začátek zkoušky v 15:00, mraky lidí ale šlo to rychle. Při odevzdání formuláře nám ženská dole řekla že průkazy budou druhý den v 11.30. Pozor na ně. Prodloužili jsme si pobyt o jednu noc a k 'velkému překvapení' zjistili druhý den že průkazy NEJSOU! Tak jsme jí hezky poděkovali a nechali si to poslat poštou.
Zkouška (požádal jsem zda mohu v angličtině, nebyl problém):
- kompas. růžice - co to je?
- značky na mapě - co to je?
> podmořský kabel (co se tam nesmí), mořský proud, maják (charakteristika - typ, počet záblesků, interval, výška v m, viditelnost v NM), hloubka číslo
- přednosti - motorák vs motorák, motorák zprava, 3 motoráky, motory - předjíždění
- 16. kanál (co je to?)
- Mayday - co je to + příklad volání
- speedboat, lyže - jaká min. vzdálenost od břehu (300m)
- odpichovátkem vzal vzdálenost, kolik to je v NM? u kolegy chtěl desetiny NM v kabelech:-)
- odečíst souřadnice z mapy (průsečík)
- potápěč - jak má být označen
- kolik metrů je NM
Dělal jsem si skripta v AJ, kdyby někdo chtěl, můžu poslat.
Ahoj
Mick
Ahoj Jachtaři.
Mám dotaz, zda je opravdu možné složit zkoušku na kapitanátu v Zadaru v češtině.
Děkuji všem za případné odpovědi.
Mám dotaz, zda je opravdu možné složit zkoušku na kapitanátu v Zadaru v češtině.
Děkuji všem za případné odpovědi.
Otazky ze zkousky 19.6.2018 v Sibeniku:
Precist souradnice na kterou ukazal v mape
Odpichovatkem urcit vzdalenost
Co je to - kompasova ruzice
Kolik stupnu to je kdyz lod smeruje na zapad
Dva motoraky proti sobe - kdo ma prednost
Dva motoraky kolmo na sebe
Tri motoraky proti sobe
Na mape: podmorsky kabel, jak daleko je od nej mozne kotvit, kamen pod hladinou (nebylo u nej cislo, rikal ze je min jak 2m pod hladinou), co urcuje modra izobata u brehu, precist charakteristiku majaku z mapy, co znamena cislo v mori - hloubka
Vyspellovat Sibenik
Na co se pouziva may day, jak bych ho volal a na jakem kanale. Odpovidal jsem anglicky, rozumneli i cesky. Papiry bylo mozne vyzvednout nasledujici den.
Precist souradnice na kterou ukazal v mape
Odpichovatkem urcit vzdalenost
Co je to - kompasova ruzice
Kolik stupnu to je kdyz lod smeruje na zapad
Dva motoraky proti sobe - kdo ma prednost
Dva motoraky kolmo na sebe
Tri motoraky proti sobe
Na mape: podmorsky kabel, jak daleko je od nej mozne kotvit, kamen pod hladinou (nebylo u nej cislo, rikal ze je min jak 2m pod hladinou), co urcuje modra izobata u brehu, precist charakteristiku majaku z mapy, co znamena cislo v mori - hloubka
Vyspellovat Sibenik
Na co se pouziva may day, jak bych ho volal a na jakem kanale. Odpovidal jsem anglicky, rozumneli i cesky. Papiry bylo mozne vyzvednout nasledujici den.
Ahoj,
Prosím o informace, kde zjistím aktuální termíny zkoušek na Voditelj Brodice B. Jak jsem na fóru pročítal, hladký průběh je v Šibeniku.. Jsou ještě jiná prověřená místa, kde lze vykonat zkoušku v poklidu ? Cílem není projít jako neználek, ale chtít to znát....
Co bych uvítal a platím zlatem jsou podklady na zkoušku ..
Děkuji .. Honza.
Prosím o informace, kde zjistím aktuální termíny zkoušek na Voditelj Brodice B. Jak jsem na fóru pročítal, hladký průběh je v Šibeniku.. Jsou ještě jiná prověřená místa, kde lze vykonat zkoušku v poklidu ? Cílem není projít jako neználek, ale chtít to znát....
Co bych uvítal a platím zlatem jsou podklady na zkoušku ..
Děkuji .. Honza.
kup si knihu
Staňte se kapitánem - Roman Verba
Staňte se kapitánem - Roman Verba
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Zde najdes vse co budes do zacatku potrebovat nejen zkousku
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1337
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1337
Ahoj,
děkuji za doporučení.. již objednáno..
Lze na nějakým webu vyčíst termíny zkoušek ?
děkuji za ochotu..
děkuji za doporučení.. již objednáno..
Lze na nějakým webu vyčíst termíny zkoušek ?
děkuji za ochotu..
Jestli si dobře pamatuji, tak termíny byli každé úterý a večer předem jsme se přihlašovali.
Ano, souhlasí,.,každé úterý od 15:00..-
Dostal jsem se na firmu Maritime Training Centre AdriaLibar která mi všechny doklady a kolky vyřídí, přihlásí mě na zkoušku.. Cena 130 € za vše..
Máte zkušenost s touto firmou ?
Dle komunikace to vypadá zajímavě. ale třeba je to jen pocit ..
pobočky mají v ŠIBENIK-ZADAR-SPLIT-RIJEKA-
Dík za reakce.. Honza
Dostal jsem se na firmu Maritime Training Centre AdriaLibar která mi všechny doklady a kolky vyřídí, přihlásí mě na zkoušku.. Cena 130 € za vše..
Máte zkušenost s touto firmou ?
Dle komunikace to vypadá zajímavě. ale třeba je to jen pocit ..
pobočky mají v ŠIBENIK-ZADAR-SPLIT-RIJEKA-
Dík za reakce.. Honza
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
130 dobrá cena....
To už se můžeš přihlásit na kurz v češtině. Ještě se naučíš prakticky zacházet s lodí - přístavní manévry plus základy plachtění.
Nerozumím takovému uvažování.
Abych předešel invektivám. My takové kurzy neděláme.
To už se můžeš přihlásit na kurz v češtině. Ještě se naučíš prakticky zacházet s lodí - přístavní manévry plus základy plachtění.
Nerozumím takovému uvažování.
Abych předešel invektivám. My takové kurzy neděláme.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Jake doklady?
Nic proti.Je to tvuj boj.
Jak pise Jarda je lepsi zpusob za co vydat 130 ecek.
Vyplnit přihlášku a koupit kolek snad umíš sam ne?
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 159
Punto-Honzo,
chceš mít jen papíry, nebo se chceš i něco naučit? Jak psal dříve Libor, loď na papíry nepluje, měla by být vedena někým, kdo o tom něco ví.
Napiš nám pak nějaké postřehy, ať si doplníme představu, s kým se na vodě potkáváme
chceš mít jen papíry, nebo se chceš i něco naučit? Jak psal dříve Libor, loď na papíry nepluje, měla by být vedena někým, kdo o tom něco ví.
Napiš nám pak nějaké postřehy, ať si doplníme představu, s kým se na vodě potkáváme
Libor píše:Jake doklady?
Pokud je v těch 130 eckách započten i poplatek za zkoušku - tuším 850 kuna - a kolek, tak se to dá i pochopit, jinak opravdu není jasné, za co platíš.
Ahoj,
Ano, v tom poplatku máš kompletní přihlášení na zkoušku a kolky. ( 850 kn + kolky = cca 940 kn celkem ? ) = 130€ takže se to zřejmě shoduje..
Dal jsem dotaz, zda už tuto možnost této společnosti využil ..
bydlím cca 50 km od Lipna.. vodím 6 - ti metrovou plachetku nějaký pátek + rybářský člun..
Moře je moře - na palubě jsem strávil necelý týden.. Jako začátečník nepojedu na plavbu, která je riziková.. počasí se však nedá ovlivnit, ale dá se předvídat a podle toho upravit plavební plán..
Honza..
Ano, v tom poplatku máš kompletní přihlášení na zkoušku a kolky. ( 850 kn + kolky = cca 940 kn celkem ? ) = 130€ takže se to zřejmě shoduje..
Dal jsem dotaz, zda už tuto možnost této společnosti využil ..
bydlím cca 50 km od Lipna.. vodím 6 - ti metrovou plachetku nějaký pátek + rybářský člun..
Moře je moře - na palubě jsem strávil necelý týden.. Jako začátečník nepojedu na plavbu, která je riziková.. počasí se však nedá ovlivnit, ale dá se předvídat a podle toho upravit plavební plán..
Honza..
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Otázky v Zadaru 31. 8. 2018
První zkoušející (mapa) - v AJ
- udělal křížek na mapě a chtěl napsat souřadnice
- ukazoval na náhodné prvky na mapě (kardinální znaky, sádky, kabel, tmavě a světle modrá, písek, mořská tráva)
- přečíst maják
Druhý zkoušející - chorvatsko-čeština
- vytáhl dvě dřevěné loďky a chtěl ukázat přednosti (motorák a motorák proti sobě, kolmo; motorák a plachetnice)
- světýlka
- kde dobře drží kotva a kde ne
- jaké číslo volám v připadě potřeby
- moje loď hoří, předvést co budu volat do vysílačky
První zkoušející (mapa) - v AJ
- ukazoval na náhodné prvky na mapě (kardinální znaky, sádky, kabel, tmavě a světle modrá, písek, mořská tráva)
- přečíst maják
Druhý zkoušející - chorvatsko-čeština
- vytáhl dvě dřevěné loďky a chtěl ukázat přednosti (motorák a motorák proti sobě, kolmo; motorák a plachetnice)
- světýlka
- kde dobře drží kotva a kde ne
- jaké číslo volám v připadě potřeby
- moje loď hoří, předvést co budu volat do vysílačky
Otázky v Zadaru 21. 9. 2018
První zkoušející (mapa) - v AJ, ČJ
- ukázal šipku na mapě a chtěl určit kurz
- určit vzdálenost mezi dvěma ostrovy
- ukazoval na náhodné prvky na mapě (kardinální znak, lokální nebezpečí, kabel, tmavě a světle modrá barva)
- přečíst maják
Druhý zkoušející - chorvatština-čeština (anglicky se nechytal)
- vytáhl dva mobily a chtěl ukázat přednosti (motorák a motorák proti sobě, kolmo: motorák a plachetnice, kolmo: plachetnice a rybář)
- světla - plachetnice, velká plachetnice, lodivod, rybář do 50 m, motorák nad 50 m
- jaké číslo volám v případě potřeby z mobilu (195)
- předvést co budu volat do vysílačky pokud uvidím ve vodě plavat nebezpečný předmět
První zkoušející (mapa) - v AJ, ČJ
- ukázal šipku na mapě a chtěl určit kurz
- určit vzdálenost mezi dvěma ostrovy
- ukazoval na náhodné prvky na mapě (kardinální znak, lokální nebezpečí, kabel, tmavě a světle modrá barva)
- přečíst maják
Druhý zkoušející - chorvatština-čeština (anglicky se nechytal)
- vytáhl dva mobily a chtěl ukázat přednosti (motorák a motorák proti sobě, kolmo: motorák a plachetnice, kolmo: plachetnice a rybář)
- světla - plachetnice, velká plachetnice, lodivod, rybář do 50 m, motorák nad 50 m
- jaké číslo volám v případě potřeby z mobilu (195)
- předvést co budu volat do vysílačky pokud uvidím ve vodě plavat nebezpečný předmět
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
Otázka z chorvatské legislativy: Je součástí povinné výbavy na charterové plachetnici gumák? Pokud ano, musí být na palubě a nafouknutý?
Za týden vyrážíme do Chorvatska a tak jsem si řekl, že si taky udělám kapitánské zkoušky. Literaturu a otázky mám vcelku nastudované, nicméně byl bych rád, kdybych to mohl s někým zkušeným ještě probrat - v jiných zájmových spolcích je běžné, že zájemce pozve někoho zkušeného na pivo/koupí mu flašku apod. a proberou spolu, co je na zkoušku třeba. Byl by tu někdo z okolí Kralup (dojedu samozřejmě i kousek dál ...), kdo by si se mnou na hodinu-dvě někdy v úterý - ve středu sednul? Kontakt když tak přes soukromou zprávu.
P.S. Abych předešel očekávatelným poznámkám: ne, fakt nejsem magor, který si bez kurzu udělá zkoušky a půjde si hned půjčit jachtu, nemusíte se bát. Mám pro to jiný důvod.
P.S. Abych předešel očekávatelným poznámkám: ne, fakt nejsem magor, který si bez kurzu udělá zkoušky a půjde si hned půjčit jachtu, nemusíte se bát. Mám pro to jiný důvod.
Zkoušky voditelj brodice kat. B, Zadar 09/2019:
2 zkoušející, jeden přihlížející
1. část: mapa a navigace, otázky:
souřadnice vybraného bodu
kurz z vybraného místa A do místa B
Vzdálenost na mapě
Popsat vybrané značky na mapě (izolované nebezpečí, el. kabel, nebezpečná mělčina, sektorový maják (potemněná část), charakteristika vybraného majáku, tmavě a světle modrá barva, sádky, zákaz kotvení, kardinální znaky)
2. zkoušející, otázky:
přednosti (motorák vs. motorák, plachetnice vs. motorák, plachetnice vs. rybář)
světla/označení lodí (malá placehtnice, velká plachetnice, motorák nad 50 m, rybářské lodi (koča vs. plivarica)
radiokomunikace: zapnout vysílačku, naladit kanál 16, simulace volání v případě poruchy motoru/požáru na lodi (pan-pan/may-day), tel. číslo 195
Vše dohromady trvalo cca 6 minut.
Vzhledem k většímu počtu uchazečů se zkoušelo na starém i novém kapitanátu celkem ve 3 učebnách. Zkoušející z jedné učebny dávali víceméně všem stejné dotazy, takže se vyplatilo zeptat někoho před vámi. Pořadí bylo dle abecedy.
t.
2 zkoušející, jeden přihlížející
1. část: mapa a navigace, otázky:
souřadnice vybraného bodu
kurz z vybraného místa A do místa B
Vzdálenost na mapě
Popsat vybrané značky na mapě (izolované nebezpečí, el. kabel, nebezpečná mělčina, sektorový maják (potemněná část), charakteristika vybraného majáku, tmavě a světle modrá barva, sádky, zákaz kotvení, kardinální znaky)
2. zkoušející, otázky:
přednosti (motorák vs. motorák, plachetnice vs. motorák, plachetnice vs. rybář)
světla/označení lodí (malá placehtnice, velká plachetnice, motorák nad 50 m, rybářské lodi (koča vs. plivarica)
radiokomunikace: zapnout vysílačku, naladit kanál 16, simulace volání v případě poruchy motoru/požáru na lodi (pan-pan/may-day), tel. číslo 195
Vše dohromady trvalo cca 6 minut.
Vzhledem k většímu počtu uchazečů se zkoušelo na starém i novém kapitanátu celkem ve 3 učebnách. Zkoušející z jedné učebny dávali víceméně všem stejné dotazy, takže se vyplatilo zeptat někoho před vámi. Pořadí bylo dle abecedy.
t.
- mirko
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
Zkouška v Lučke kapetanija Šibenik v úterý dne 9. července 2019
http://mppi.hr/default.aspx?id=488
Kapitán, přísedící a zapisovatelka. Otázky byly kladeny v chorvatštině, odpovídal jsem v češtině. Porozumění bylo snadné. Kromě anglické hláskovací abecedy jsem angličtinu nepotřeboval
Práce s mapou – kompasová růžice, směry, hloubka na moři, hloubka při pobřeží (<10m), souřadnice průsečíku rovnoběžky a poledníku, zákaz kotvení, kotviště, podmořský kabel, jednozábleskový maják (pozor, chyták, (1) se na chorvatských mapách netiskne)
Otázky – kolik metrů má 1 Nm, jak daleko se smí kotvit od podmořského kabelu, jak daleko od pobřeží smí plout rychlý motorový člun, jak daleko se držet od vlajkou označeného potápěče, vyhláskovat název ostrova, co je hlášení PAN-PAN
Simulace s modely lodí – jak se vyhnout dva motoráky proti sobě, jak tři („kruháč“)
Zkouška trvala asi 10 minut, nakonec - tady máte protokol o zkoušce a zítra v půl dvanácté si vyzvedněte průkaz!
http://mppi.hr/default.aspx?id=488
Kapitán, přísedící a zapisovatelka. Otázky byly kladeny v chorvatštině, odpovídal jsem v češtině. Porozumění bylo snadné. Kromě anglické hláskovací abecedy jsem angličtinu nepotřeboval
Práce s mapou – kompasová růžice, směry, hloubka na moři, hloubka při pobřeží (<10m), souřadnice průsečíku rovnoběžky a poledníku, zákaz kotvení, kotviště, podmořský kabel, jednozábleskový maják (pozor, chyták, (1) se na chorvatských mapách netiskne)
Otázky – kolik metrů má 1 Nm, jak daleko se smí kotvit od podmořského kabelu, jak daleko od pobřeží smí plout rychlý motorový člun, jak daleko se držet od vlajkou označeného potápěče, vyhláskovat název ostrova, co je hlášení PAN-PAN
Simulace s modely lodí – jak se vyhnout dva motoráky proti sobě, jak tři („kruháč“)
Zkouška trvala asi 10 minut, nakonec - tady máte protokol o zkoušce a zítra v půl dvanácté si vyzvedněte průkaz!
- mirko
- návštěvník fóra
Políčka přihlášky (mám scan v pdf): name and surname, residence address and state, phone or mobile number, date of birth, place and state of birth, passport or identity card number, 2 photos 3 x 2,5 cm, tax stamps 35 kn, copy of passport or identity card, payment (bank transfer) 820 kn (instrukce pro banku jsou na přihlášce), date, signature
Kolky lze koupit v nedalekém stánku (červený „TISAK“, cca 100 m), Privredna banka Zagreb je vzdálena cca 300 m nahoru po hlavní ul. Mám dojem, že vyplnit přihlášku jsem byl už snad v 8 hod. ráno. Koukněte do google maps, všechno je to jak na dlani
Kolky lze koupit v nedalekém stánku (červený „TISAK“, cca 100 m), Privredna banka Zagreb je vzdálena cca 300 m nahoru po hlavní ul. Mám dojem, že vyplnit přihlášku jsem byl už snad v 8 hod. ráno. Koukněte do google maps, všechno je to jak na dlani
- mirko
- návštěvník fóra
Úspěch u zkoušky - na protokolu je zakroužkována první možnost "POLOŽIO-LA" (v případě neúspěchu druhá "NIJE POLOŽIO-LA")
Tak aby vás to nepřekvapilo
Tak aby vás to nepřekvapilo