Ma nekdo radu?
Moderátoři: Pepa, david, vilma
- Pajas11
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Ma nekdo radu?
Potreboval bych radu.Na moji lodi je tzv rubrail-ta deska okolo lodi-z tyku.Je rozeschly a nekdo pred tim udelal chybu.Zalil tyk epoxidem a vlastne ho natrvalo spojil s palubou.Zacal jsem tedy laminovat ten tyk.Nechavam ho ale otevreny zespodu,kvuli vode.Nedelam si iluze,ze bych ho dokazal uzavrit cely.Vzdycky se nejaka voda dovnitr dostane a mam pocit,ze je lepsi nechat otevrene a "dychajici,nez uzavrit uplne.Nevim jestli jsem to popsal srozumitelne,neznam ceske vyrazy.Kazdopadne bych byl rad za jakoukoli radu,nebo diskuzi.1 vrstva textilu a 5 vrstev epoxidu.
- Pajas11
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Jo on uz to pomalu neni teak,ale troska a co se da delat,kdyz to uz nekdo zmrsil.Ma to uz 50 let.No dychat to nepotrebuje,ale jakmile se tam nejakym zpusobem dostane voda,bude pruser.No a uplne to zavrit na kdyz je to vlastne jedine flexi mezi palubou a trupem,takze by to prasklo,kdybych to udelal natvrdo.
- Pajas11
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme Denisi,to chapu.Prave proto bych ho radsi asi nechal otevrene aspon zespoda.Mam obavu aby voda neodlepila laminat.Je to sice esteticka zalezitost,ale jakmile by teak vyhnil,byl by prave pruser.Jsou v nem srouby hul to deck joints.Snad jdou az na trup,ale riskovat to moc nechci.V lodenici mi kazdy radi neco jineho a proto se ptam tady.Kdo to videl,rekl zalaminovat.Vypada to nehezky,jen jak to uz si rozporuji.
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
no pokud je to v tak spatnem stavu jak rikas tak bych se pri castecnem olaminovani obaval,ze se bude teak dal rozesychat a zvetsujici praskliny se pak definitivne postaraji o to aby se tam dostala voda ktera muze navic kondenzovat na horni zalaminovane casti,a cely proces bude pokracovat.o dead wood jsem uz nekde neco cetl,ale rubrails jsou neprilis siroke a relativne pruzne takze jakasi flexibilita by snad mohla byt zachovana.ne kazdy olaminovany kousek dreva musi byt nutne dead wood,zalezi na tom do ktere casti konstrukce lodi je zabudovan.no a hniloby teaku bych se uz vubec nebal,copak lode sendvicove konstrukce nejsou z biologickeho materialu?nejlepsi by to samozrejme bylo vymenit,kdyby to slo,ze jo 

- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 200
- Kontaktovat uživatele:
Na stránkách http://www.saltydog.esmartguy.com/aboutme.htm popisuje Pajas11
smutnou událost o ztroskotání jeho lodi Falcon .
smutnou událost o ztroskotání jeho lodi Falcon .
- Pajas11
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ale ne, hloubkomer jsem mel. Neprecetl jsem si mapy. Porad tam bylo 12 stop vody, ale 10ti stopove skaly.
Takze az zarval hloubkomer, bylo to pozde. Prisel jsem o sroub a uz jsem se z toho nedostal. Kilak od pobrezi. Ale brzy svoji stranku updatuju, koupil jsem za posledni penize jinou lod a je na ni taky hromada prace. Neni tak dobra, ani pekna, ale je moje. Irwin 30' 1976 shoal draft. Je nachystana na Atlanticke strane Floridy. Opravit a vyrazit. 

Jestli si pamatujete, je to tak 4-5 let nazpět, vycházely v Yachtu články, jmenovalo se to Má horká chvilka, nebo tak nějak. Netrvalo to dlouho. A já si také myslím, že udělat něco podobného tady by bylo velmi dobré a poučné. Stále se učíme. Pokud by byl broblém začít, klidně můžu. Já se zase nežinýruju. Není toho moc, ale co vím, to povím.
Řekněte kam a můžeme začít.
Řekněte kam a můžeme začít.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 151
Ahoj Pajas 11, to bol teda prúser, asi by som sa dal radšej na rodeo.
Hlavne že si to prežil. Ale potvrdil si teóriu, že učiť sa má na cudzej lodi a čárter rozhodne do seba niečo má. Ak by si mal loď požičanú, napr. v Chorvátsku tak dojdeš len o kauciu, resp. o poistenie kaucie. Držím ti naďalej palce, ale neviem či to bude stačiť. Možno by bolo lepšie na tom novom starom Irwingu najskorej vyraziť a až potom opravovať.
/ to bol žart /.

To Pajas 11
Když jsem si četl tvoje stránky, bylo mi tě opravdu líto. To tvé nasazení si nezasloužilo takový konec. Rozbor důvodu jsi asi učinil správný.
Tuším, že prasklé lano výtahu hlavní plachty nebyl asi primární důvod ztráty lodě. Ovšem pouze na kosatku loď stoupe samozřejmě nesrovnatelně hůře a to mohl být jeden z důvodů, proč jste se nemohli dostat od pobřeží, kam vás hnal vítr. Přesto, kdyby se ti náhodou toto ještě někdy stalo, tento problém jsi mohl vyřešit běhen 20 vteřin.
V nouzi k vytažení hlavní plachty úplně klidně můžeš použít topenantu. Jnom ji převážeš z konce ráhna k hornímu oku hlavní plachty a problém je vyřešen.
Ale po boji je každý generál.
Pepa
Když jsem si četl tvoje stránky, bylo mi tě opravdu líto. To tvé nasazení si nezasloužilo takový konec. Rozbor důvodu jsi asi učinil správný.

Tuším, že prasklé lano výtahu hlavní plachty nebyl asi primární důvod ztráty lodě. Ovšem pouze na kosatku loď stoupe samozřejmě nesrovnatelně hůře a to mohl být jeden z důvodů, proč jste se nemohli dostat od pobřeží, kam vás hnal vítr. Přesto, kdyby se ti náhodou toto ještě někdy stalo, tento problém jsi mohl vyřešit běhen 20 vteřin.
V nouzi k vytažení hlavní plachty úplně klidně můžeš použít topenantu. Jnom ji převážeš z konce ráhna k hornímu oku hlavní plachty a problém je vyřešen.
Ale po boji je každý generál.

Pepa
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
Ahoj pajas,je to smula,ale nejsi prvni ani posledni a podobne veci se stavaji i zkusenejsim tak si to moc neber.Hlavne ze se nikdo neutopil.Docela by mne zajimal ten hloubkomer,ten by snad mel byt nastaveny v takovem uhlu,aby zabiral nejakych 30m pred lodi,kde jsi mel nainstalovane cidlo,na pridi nebo na zadi?ne ze by te tech par metru zachranilo ale prece jenom...Jinak nevim jestli shoal keel je dobra volba,zalezi kam se chystas,ale na offshore to neni.Ja ho mam na HANNAH taky.Na druhou stranu pri svem dvoustopovem ponoru bych asi nad tema sutrama proklouzl,taky je to vyhoda pri spousteni na vodu,kotveni u brehu a doprave.