Ahoj všem
Po prostudování vašich úvah a vzpomínek, z doby pozdně dětské, týkajících se použití zahradní hadice k potápěčským pokusům, s nelibosti zjišťuji, že jsem zdaleka nebyl sám, na tomto poli průkopnickém. Jak se zdá, tyto pokusy patří do kategorie, o které se musí pokusit každý normální kluk /dnes to však již platit asi nebude/. Uspokojení nacházím v závěrech, jež jsou asi jednotné. Tudy cesta nevede.
Abychm usnadnili cestu dalším mladým průkopníkům, případně "nevěřícím Tomášům", stačí poradit jednoduchý recept jak na to. Z té hadice se nadechnete přibližně v takové hloubce, do jaké hloubky /když máte hlavu nad vodu/ hadici profouknete a vzduch vám vybublá na hladinu.
Tedy,hadici ponořím 0,5 m pod vodu a mám li takovou sílu v plicích, že vzduch profouknu /0,05 at./ potom plíce pravděpodobně v této hlubce roztáhnu, abych se z hadice nadechl. Doporučuji k vyzkoušení, budete překvapeni, v jak relativně malé hloubce s profouknutím skončíte. Zajímavé by bylo výsledky zde zveřejnit a zobecnit. I když tak aktivní odezvu nepředpokládám.
Před časem jsem zde slíbil, že se pokusím dát do kupy jednoduchý dýchací komplet, jež bude pod vodou fungovat /obdoba prodávaného kompletu pro jachtaře viz. výše = lahev cca 2,5 L + plátěný baťoh + 1a2 stupeň automatiky.
Přidám nejprve několik fotek.
/Trochu jsem váhal, zda to dát do tohoto tpicu, ale usuzuji, že to patří sem, nejedná se o standardní potápečskou výstroj a zde to bylo také hodnoceno/
Pepa