Výbava na šnorchlování

Vše kolem potřeb k potápění, jachting o potápění tak nějak patří k sobě.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » sob čer 16, 2007 1:07 pm

Na přístrojové potápění mě zatím nenalákáš. Ale nikdy neříkám nikdy... Napřed vyzkouším základ - šnorchlování a pak se uvidí. I tak je to složitější, než jsem čekal. Myslel jsem si, že při šnorchlování a potoponí pro nejakou tu mušli toho tolik potřeba není. Ale jak tak čtu, i relativně nižší hloubky vyžadují o potápění něco vědět, protože i to může být nepezpečné...
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » sob čer 16, 2007 1:41 pm

To Bilardos,
Zase se tak neplaš. Potápění na nádech nebezpečné není.
Jen je třeba vydržet s dechem a srdcem. :wink:
alffa
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » sob čer 16, 2007 2:02 pm

Samozřejně, že to je nebezpečné. Vždyť lezeš do prostředí, do kterého nepatříš. Ve chvíli, kdy si řekneš, že to nic není a nemůže se ti nic stát, jsi již na poloviční cestě k velkému průšvihu.
Na druhou stranu, budeš li dodržovat několik málo zásad a osvojíš si /až zautomatizuješ/ několik málo úkonů, potom. pokud nebudeš přeceňovat svoje síly a postupně se zkušenostmi budeš např. zvětšovat hlubku ponorů, je to relativně bezpečné. Relativně proto, že se vždycky může stát něco s čím nepočítáš a ty to musíš být schpen vyřešit, nebo musí být někdo, kdo ti to vyřešit pomůže.Třetí alternativa je ..... No tak jak to píšu, to je strašná obecná fráze, ale věř, že pokud to mám říci jednou větou, je to tak.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob čer 16, 2007 2:26 pm

No Pepo,
Žábry by neškodili, to je fakt.
Jde to ale i bez nich. Jako parchant jsem plaval dřív pod vodou než nad vodou.
Žádný šnorchly nebyli. Dělali jsme experimenty s hadicemi na plováku a různými trubkami.
Končilo to pořádnými loky.
Pod vodou jsme čučeli vočima. Žádný brejle. Potápěl jsem se tak (bez ničeho) ještě ve třiceti i v tehdejší Jugošce. Zcela bez následků.
Lovci perel také dřív nic neměli.
Neříkám že není dobré o tom něco vědět. Zase bych z toho ale nedělal takovou kovbojku. :wink:
alffa
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » sob čer 16, 2007 4:52 pm

To Alffa
Nemohl jsem věřit vlastním očím, když jsem se díval na to co jsi napsal. No je to tvůj názor a máš na něho právo. Normálně bych na to snad ani nereagoval, ale pokud tyto názory mohou případně sloužit i jako návod pro jednání někoho jiného, nezbývá mi než reagovat
Ber to prosím, jen jako diskusi k tomuto tématu

Co se může stát

Pozdě přefouknete /v uchu už píchá/ tlakový náraz může protrhnout bubínek. Následuje naprostá prostorová dezorientace. Většina plavců míří ke dnu a umírá

Špatně ovládáte hyper-ventilaci , /bylo zde již uvedeno/. Pokud to přeženete, ztratíte vědomí a umíráte

Časté je potápění u skal, které jsou plné podmořského života. Vy si skálu prohlížíte z půlmetrové vzdálenosti kousek pod hladinou. Náhodná vlna /nedaleko vás projede motorový člun/ vás – vaši hlavu- hodí na sklu.Dezorientace nebo bezvědomí a umíráte.
V prosinci loňského roku hodila vlna na skálu mého syna, byl jsem od něho 5 m a byli jsme tak v 5m hloubce. Nebyl jsem schopen mu pomoci. Naštěstí stačil dát před sebe ruce.Těmi však vrazil do korálů, které jej tak popálily, že ještě dnes to nemá zahojené.

V brýlích máte velmi zúžený výhled. Například při potápění a následném vynořování pod loď klidně hlavou naberete kýl, může nastat bezvědomí a smrt.
Přesně to se stalo před 3 lety mému kamarádovi, osobně jsem jej tahal z vody.

Stačí jen pár metrů pod hladinou dostat pořádnou křeč do nohy, pokud jste tam sami, nejspíš tam už zůstanete.To už neuvažuji, že jste třeba 50m od lodi.

Pamatujte, že kdykoli a kdekoli se můžete zamotat do uvízlých rybářských vlasců. Ty už vás na hladinu nepustí a i když náhodou máte nůž, nejspíš v těch několika vteřinách ve zmatku a hrůze nic nenaděláte – zemřete. Účinná pomoc v těchto případech je většinou od druhé osoby.

Podchlazení přichází velmi rychle a vy jej ani nemusíte zaregistrovat. Váš mozek však provádí ochranná opatření aniž to víte. Zastavuje činnost svalů /mimo dýchacích – těž až na konec/, některá mozková centra omezují svoji činnost a naopak je vyžadován velmi prudce větší přísun kyslíku.Rovněž při námaze tělo vyžaduje několika násobně větší přísun kyslíku. Takže pozor na řadu opakovaných ponorů, třeba i jen do stejné hloubky.

Pokud se rukou opřete nebo šlápnete např, na Ropušnici /v Jadranu jsou/, má ochranné zbarvení a vy ji nevidíte, následuje rychlé ochrnutí dýchacích svalů. I když se stihnete vrátit na loď, horko těžko vám někdo pomůže.

Nemá asi smysl pokračovat dál. Pokud si však začnete říkat, že o nic nejde a že vám se nemůže nic stát, je to přesně ten vzorec chování, při kterém jste již na poloviční cestě k velkému průšvihu. To co píšu, neznamená, bát se potápění. Naopak, všem doporučuji-je to opravdu kouzelné, ale je nutné znát potřebné minimum, jednat z rozmyslem, s respektem k vodě, především k moři a pokud možno vždy myslet na to co kdyby….
Je to vlastně stejné jako vést plachetnici po moři.

Zkušenost mě naučila v extrémních podmínkách /a já se jim nevyhýbám / velmi rychle reagovat na větu
„teď uvidíte, co jste ještě neviděli“.
Dotyčného svázat do kozelce nebo od něho utéct, má li přežít, nebo alespoň vy.

P.S. abych napsal také něco užitečného.
Jediná rychle dostupná pomoc při jedu z korálů a jedovatých ryb je horká voda. Ránu polévat tak vařící vodou, jak postižený i když s bolestí vydrží. Aplikovat nejen první den, ale i několik dalších následujících dnů.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob čer 16, 2007 5:57 pm

Pepo,
Ten můj příspěvek neměl být žádný návod.
Jen apel na zdravý rozum.
Všecheny činosti (dokonce i nečinosti), představují určité riziko.
Povětšinou smrtelné.
1) Nejezděte na hory. Při náhlé změně počasí, hrozí že někam spadnete nebo přinejmenším v nastalém zmatku zabloudíte. Neumíte-li se zahrabat do sněhu, ZEMŘETE.
2) Nejezděte na charter. Ani na Jadran ne! Žádná chartrová posádka není řádně vycvičena v manévru „muž přes palubu“. Pokud náhodou přepadnete při krmení rybiček přes zábradlí, ZEMŘETE!
3) Nejezděte autem. Nějakej blb vám nedá přednost, ZEMŘETE!
4) Nechoďte ani pěšky. Zapomenete se rozhlédnout, ZEMŘETE!
5) Neseďte doma u otevřeného okna. Hrozí hafo alergenů. To by v tom byl čert aby jste na některý, nebyli alergičtí.
V horším případě, ZEMŘETE!
6) Neseďte doma ani u zavřeného okna. Dlouhým pobýváním na židli, si můžete dozajista přivodit spoustu prde..í.. nemocí, na které tutově ZEMŘETE!
Nejlepší bude si koupit pistolku a zastřelit se. Při žádosti o zbrojní průkaz, neuvádět že zbraň potřebujete k sebevraždě.
Nedali by vám ho. :!:
alffa
RudaK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod RudaK » sob čer 16, 2007 7:04 pm

No alffa se tu pěkně předvádí - Pepa má pravdu a na rozdíl od následné reakce nikoho neodrazuje od potápění. To, že někdo něco dělá blbě a nic se mu nestane znamená jedině to, že měl štěstí - ti co ho neměli už nic nenapíší. Nebezpečnost nádechového potápění právě zvyšují Ti co prohlašují že to nic nebezpečného není (každá činnost je víceméně nebezpečná akorát kdo o nebezpečí ví dokáže ho minimalizovat).
Ahoj Ruda
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob čer 16, 2007 7:52 pm

RudaK píše:No alffa se tu pěkně předvádí

To RudaK,
Jsi docela fórista. Aby nedošlo k omylu, myslím srandysta!
Proč bych se měl předvádět?
Nikoho nenavádím aby se potápěl či chodil po přechodu.

Počítal jsem s lidmi kteří dokáží pochopit nadsázku. Pokud nestíháš tak se Ti omlouvám.
P.S.
Nebylo to myšleno nijak ve zlém.
Také jsem neřekl že Pepa nemá pravdu.
Jen jsem si dovolil poukázat i na jinou pravdu. :!:
Naposledy upravil(a) alffa dne ned čer 17, 2007 6:15 am, celkem upraveno 1 x.
RudaK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod RudaK » sob čer 16, 2007 9:25 pm

Nic ve zlym :) , ale mě to připadalo, že tu nebezpečnost dost zlehčuješ a už jsem nějaký utonulý viděl a tak jsem reagoval.
Ahoj Ruda

Obrázek
tono
nováček na fóru
nováček na fóru

vylevani vody ze snorchlu

Příspěvekod tono » ned čer 17, 2007 12:26 pm

Zdravím všechny nadšence potápěni s ABC.Mám pro Vás / ne všechny / malou fintu,jak vylévat vodu ze šnorchlu,který nemá ty nesmyslné ventilky,vlnolamy a jine.....,z úplne jednoduchého šnorchlu.Při výstupu z hlubin hlavu zakloňte a sledujte hladinu a asi 0,5 m pod hladinou vydýchněte.Šnorchl se zcela vyprázdní a zústane bez vody.Vyzkoušejte.Přeji hodně zážitkú pod hladinou.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned čer 17, 2007 3:07 pm

S úsměvem si to tu čtu, snažím se v tom zorientovat a najít nějakou tu pravdu. I když Pepův výklad nebezpečí při šnorchlování je velmi fundovaný a vše co napsal je pravda, moc se mě k němu přiklánět nechce. Marně totiž tápu v paměti, jestli jsem za svůj život někdy slyšel o mrtvém šnorchlaři. Naopak českých "přístrojových" potápěčů tahají z Jadranu každý rok několik. A to jsou nabušení těmy vědomostmy, které tu Pepa prezentoval.
Asi mě bude více sedět ta lehká nadsázka od Alffa. Také jsem šnorchloval dříve, než pořádně plaval a nepovažuji to za nebezpečnější, než přejí rušnou silnici. Stačí jen poslouchat své tělo a trochu přemýšlet.
vilma
moderátor
Reputace: 46

odpověď Pepovi - téma krátkozrakosti a dalekozrakosti

Příspěvekod vilma » ned čer 17, 2007 8:40 pm

Ahoj Pepo, musím reagovat na Tvůj příspěvek ze soboty 16/6 ohledně Tvého názoru na oční vady. Líbí se mi, když má člověk svůj subjektivní názor když jde o subjektivní pohled. Ale v tomto případě jde o poměrně objektivní záležitost.
Aby byla o něco přesnější diskuse či úvaha na téma očních vad, je třeba si vyjasnit a respektovat tyto pojmy : krátkozraký je ten, kdo nevidí do dálky (třeba použijme ficcuse jako názornou pomůcku), ten nosí brýle MINUS jedna, pokud se nepletu. Ty, Pepo, jsi dalekozraký (nevidíš do blízka, jak píšeš, a používáš zvětšovací čili PLUS dioptrie dvojky.
Podstata těchto prostých vad je taková : optické paprsky se, potvory, protínají buď před či za sítnicí. Komu se však paprsky protínají přímo přesně na sítnici a nemá další méně známé vady, jako třeba astigmatismus-nerovnoměrné zakřivení čočky aj. aj., tak vidí ostře.

Tvé fotky ale vytřou zrak jistě každému, kdo rozlišuje aspoň barvy, jsou krásný. Vilma
vilma
moderátor

ještě Pepovi o dioptriích a Ficcusovi dotaz

Příspěvekod vilma » ned čer 17, 2007 9:11 pm

a ještě PEPO: ještě jedna věc mne napadá, korekční skla v brejlích dělají službu člověku tím, že usměrňují ten proud paprsků právě tak, aby dopadal na jeho sítnici do jednoho bodu, né jen tak že obraz o několik procent zvětší/zmenší, to je, řekněme zjednodušeně, spíš pobočný efekt.
Věřím, že člověku, který je PLUSKOVÝ (čili Ty, Pepo dalekozraký), voda trochu ve vidění pomůže, ale u toho, kdo je MINUSKOVÝ, krátkozraký tak je to, jaky by si místo -1 nasadil +1, což je v konečném efektu pro něj asi takový efekt, jako by měl oční vadu -2. Ale je fakt, že na tu malou vzdálenost a při zvětšení pozorovaného to tak nevadí a neprojeví se to.

Proto by mne, jen tak mimochodem, celkem zajímalo, jestli ten ficcus pod vodou fakt lépe vidí nebo ho jen tak přesvědčili a on uvěřil.
P.S. Neboj se FICCUSi říct pravdu, i v případě, že vidíš, mám pro to jedno velmi elegantní vysvětlení v záloze.

Jinak je mi jasné, že už se vzdaluju od témata potápění, tak už více přemýšlet a psát na toto téma nebudu a budu se těšit na vaše zkušenosti.
Vilma
Naposledy upravil(a) vilma dne ned čer 17, 2007 9:27 pm, celkem upraveno 1 x.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » ned čer 17, 2007 9:14 pm

To vilma,
obávám se že ficcus má stejnou vadu jako já.
Na dálku používám kupodivu +1dp. Na čtení +4dp. Tedy spojky.
Je to možná divné, ale je to tak.
Ta voda skutečně působí trochu jako spojka. Jemně tu naší vadu koriguje.
O kolik dioptrii si netroufám odhadovat. Hodně záleží na hustotě.
Bohužel na mojí masku „MARES“ jsem našel jen dioptrie od +1,5.
Takže opět smůla.
Pod vodou se to vidění sice opravdu trochej vylepší, zato při vynoření nevidím ani kolesový parník (skoro). :lol:
alffa
vilma
moderátor

nevidím ani kolesový parník

Příspěvekod vilma » ned čer 17, 2007 9:34 pm

to Alffa: no, rána do temene či namotání na koleso to jistí ! Máš-li komplikovanější oční vadu, měl by ses potápět s přílbou a v brnění, za to se přece nemusíš stydět. V.
alffa
Site building team

Re: nevidím ani kolesový parník

Příspěvekod alffa » ned čer 17, 2007 9:52 pm

vilma píše:to Alffa: no, rána do temene či namotání na koleso to jistí ! Máš-li komplikovanější oční vadu, měl by ses potápět s přílbou a v brnění, za to se přece nemusíš stydět. V.

Na +1dp, nevidím nic komplikovaného.
Také se nestydím. To mě nějak opustilo.
V brnění se potápět nebudu.
To je možná největší rozdíl mezi tak zvaným volným potápěním a potápěním s přístroji.
Na nádech se cítím nějak přirozeněji.
Proti přístrojovému potápění ale nic nemám. Má jistě také své kouzlo. Jen právě to brnění mě trochu vadí. :wink:
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon čer 18, 2007 7:51 am

ahoj všem, jsem teď v rychlosti prolétl reakce :)
Tedy Vilmo, jsem krátkozraký a brýle mám tedy asi -1. A opravdu mám pocit, že ve slané vodě vidím líp než na souši (bez dioptrií).
Šup sem s tím elegantním vysvětlením.

Kvůli mým cca 10ti podvodním hodinám ročně je ale zbytečné cokoliv z předešlého řešit :lol:
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » pon čer 18, 2007 8:29 am

Tak to je docela legrace.
Ficcus má -1d, já mám +1d (na dálku) a oba vidíme pod vodou lépe. :roll: To jsou věci,.............. :roll:

V této souvislosti jsem si vzpomněl na takovou legrácku. Kdysi se dávali před televize taková zvětšovátka.
No televize, ……………..vlastně rádio s takovou obrazovečkou, zvíci dnešního PDA.
Bylo to vlastně takové placaté akvárko čočkovitého tvaru, naplněné tuším přesyceným, solným roztokem.
Světe div se, na takto vylepšené (po česku) televizi bylo občas skutečně i něco vidět.
V USA, v té době už vysílali barevně. Nojo no, to jen tak pro zasmání. :lol:
alffa
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon čer 18, 2007 9:32 am

ahoj ficcusi,
to vysvětlení lepšího vidění vychází z toho, že na subjektivním pocitu, jak vidíme, se nepodílí jen schopnosti (a vady) čočky, ale též napětí okohybných svalů, které mohou omezovat schopnosti čočky a pak ještě míra prokrvení mozkové kůry. A ještě další ble ble, ale to už pomíjím...
Proto na dovolené, při malém stressu atd. můžeš mít odpočinutější a méně zkrácené okohybné svaly. (Analytik Alffa by jistě hned rád namítl, že to znamená lepší vidění i na suchu). To jo, ale asi se to sčítá mj. ještě s tím, že pod hladinou dojde ke změnám hodnot prokrvení mozku a když lépe pracuje mozková kůra, tak i lépe zpracuje posílaný obraz.
No, nepopsala jsem to moc elegantně, tak připojím ještě názorný příklad stejné to myšlenky: U některých lidí je jev zlepšeného vidění možno pozorovati i na souši, druhý den po večírku- díky nárazové (a to podtrhuji) a bujné spotřebě alkoholu se rozšířily cévy - i v mozku a zrelaxovaly okohybné svaly a dotyčný má radost, že nepotřebuje brýle. Trvá to asi den.
No, zabrala jsem na webu hodně místa vzhledem k tomu, jaká je to blbost. No co už, kdo může, ať klidně maže.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon čer 18, 2007 9:37 am

tak to tedy :shock:

... ale jak říkám, nic podstatnýho pro mé krátkodobé podvodní radovánky. I když to prokrvení?! Co když mám mozek jinde než v lebce?
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » pon čer 18, 2007 10:11 am

ficcus píše:tak to tedy :shock:
I když to prokrvení?! Co když mám mozek jinde než v lebce?

Tak to budeš muset konzumovat alkohol rektálně.
Také mě konečně došlo, proč potápěči skáčou do vody zadkem napřed. :lol:
alffa
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » úte čer 19, 2007 3:33 am

Ahoj.
Stejně jako Baharis, i když trochu se zpožděním, jsem s úsměvem sledoval polemiku Pepa x alffa. Pepa má asi pravdu, ale líčí to trochu do černa (mimochodem víte o tom, že když si na čisté šumavské louce strčíte do pusy stéblo trávy hrozí vám nákaza asi třemi smrtelnými parazitárními chorobami....to jen pro ilustraci).
Podobně jako alffa jsme jako kluci experimentovali s potápěním. Masky jsme si vyráběli z plexiskla a traktorové gumy a že šnorchl z dvoumetrové zahradní hadice není nejlepší nápad nás poučila až zkušenost...Kupodivu jsme přežili :!:. Stejně mám pocit, že v naší době měli ti dětští strážní andělé podstatně větší makačku. Dnešní počítačová generace se věnuje přeci jenom bezpečnější činnosti a ty alffou popisované hemeroidy sice opravdu hrozí, ale až za dlouho... :lol:
Ale píšu z jiného důvodu. Doba kdy jsem bez potíží přeplaval pod vodou padesátku bazén nenávratně minula a s přibývajícími léty a vykouřenými cigaretami se vzdaluje stále dál a dál. No, lano ze šroubu jsem vymotával naposledy asi před třemi lety a nešlo to moc snadno. V této souvislosti mě zaujala informace, že nějaký prodejce lodí v Česku prodává (spíš dává jako bonus k prodaným lodím) jakousi malou potápěčskou lahev s nějakou tou jednoduchou automatikou. O přístrojovém potápění nevím bohužel skoro nic a netuším ani jak se to vlastně přesně nazývá, snad nějaká rezervní nebo "záchraná" flaška. Nevíte o tom někdo nějaké podrobnosti. Použití, zacházení, plnění...Zdá se mi to pro vetché staříky, kteří se plaví sami a musejí si tím pádem vždy taky sami pomoci jako docela dobrá alternativa pro nejhorší případy. No a samo by se s tím možná taky dalo občas očumovat korály trošku dýl než na jeden stařecký nádech...
Wlady
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte čer 19, 2007 12:32 pm

jerryx píše:klidne muze prehanet vic, rekord je 209.6!! m - potapec patrick musimu

Už není pravda. Dnes byl překonán a činí 214m :wink:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 151

Příspěvekod Denis » úte čer 19, 2007 9:07 pm

Bilardos, toto je hlavne pre teba, lebo si sa pýtal. Ale aj pre všetkých čo chcú začať. Z polemiky Pepa kontra Alffa sú pre vás dôležité skúsenosti obydvoch a dokonca nie sú ani v rozpore. Šnorchlovanie a potápanie na nádych je krásny koníček a dobrý šport, asi ešte lepší ako plávanie. Nie je žiadny problém s tým začať v akomkolvek veku a ponárať sa do 2 m hĺbky, alebo pozorovať z hladiny podmorský život je úplne bezproblémové. Alffa s Baharisom majú úplnú pravdu. Ale ak vám to už nebude stačiť a začnete zdolávať hĺbky 5-6, alebo 10m, tak si pozorne prečítajte čo napísal Pepa. Hlavne preto, že nemáte tie návyky ako Alffa a Baharis od detstva. Nech som vám ja odstrašujúcim príkladom. Ako som už písal, pri nedostatočnom vyrovnávaní tlaku v ušiach mi zatlačilo ušný bubienok a následne k tomu sa pridala infekcia. Stalo sa mi to posledný deň dovolenky a bolesť nebola alarmujúca. Tak som s tým já debil odšoféroval až domov v aute bez klímy, s otvoreným oknom. Zážitok jak výsluch na gestape. A následne 2 roky pretrvávajúce problémy. A spoznanie úrovne nášho zdravotníctva bolo tiež zábavné, tada nebyť tej bolesti. A to som mal prosímpekne skoro 40 rokov.
Zdravý rozum máš, tak hrrr na to. A kup si to púzdro podvodnícke na foťák, to je potom naozaj zábava.
Ešte jedno varovanie, pozor na morskú nemoc. :)
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

to RudaK

Příspěvekod Wlady » stř čer 20, 2007 1:28 am

Ahoj.
Díky za snahu. Já vlastně nevím co jsem myslel. Prostě jsem slyšel, že nějaký prodejce lodí přidává jako bonus nějakou jednoduchou malou flašku, sloužící právě pro tyto nouzové případy. Snad cca tak na 10 min., ale to už možná trochu fabuluju. Už jsem taky lano ze šroubu vymotával a umím si představit situaci, kdy je to potřeba udělat fofrem. No a protože doby kdy jsem plaval závodně a pod vodou vydržel přes dvě minuty jsou nenávratně v prachu, docela bych o podobnou pomůcku stál...Jenže se v problematice nijak příliš neorientuju. To co popisuješ zní zajímavě a vlastně identicky, až na to plnění. Matně si vzpomínám, že ten můj zdroj mluvil o tom,že "normální" flašku amatérovi vlastně ani na potápěčské bázi nenaplní, zatímco tuto "nouzovou" ano...
Cenu bych nějak skousnul. V porovnání s průšvihem, který může při troše smůly nastat, je to asi pakatel.
Wlady

Zpět na