SMS předpovědi

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

SMS předpovědi

Příspěvekod JardaF » úte kvě 10, 2011 12:20 pm

Navazuji na téma Seznační meteo kurs pro skipery, který tak hezky a poutavě popsal Papito. Pro jachting.info jsme si následně domluvili další přednášky a kdo jste tam byl, asi jste zjistil, že Papito vůbec nepřeháněl. Kvalita série přednášek byla vynikající a pokud vím, je to jediný meteokurz u nás cílený na jachtařinu. Přednášející Pavel Burkert je meteorologicko-jachtařský praktik (20let praxe), který umí poznatky vážně podávat vynikající a nevšední formou - vzpomeňme jen jeho metodu ranních 4 kalíšků, kterou jsme aplikovali minulý týden v Chorvatsku den co den. ;) Kdo byl na přednáškách, ví o čem mluvím. :D
Pavel se na přednášce zmínil, že poskytuje ještě jednu službu a tou je SMS předpověď zasílanou na loď. Protože jsem již v minulosti po něčem takovém pátral, domluvil jsem se s ním a pro naši letošní jarní plavbu jsem si SMS s předpovědmi objednal. Zkušenosti se službou tedy předkládám zde, přepokládám, že to bude pro členy jachting.infa zajímavé.

Meteorologické SMS jsou výsledkem analýzy předpovědí z internetu pro tu kterou oblast, přičemž Pavel je dle svých slov schopen pokrýt skoro jakékoliv místo na zemi (my tedy byli v Chorvatsku). Standardně to funguje to tak, že večer pošlete Pavlovi SMS s údajem kde jste a co plánujete na příští den a druhý den ráno vám dorazí SMS s předpovědí pro danou oblast plavby. SMS obsahuje část varování - o větru, bouřkách atp. včetně očekávané síly větru a část meteo, což jsou informace o tlakových útvarech a jejich vývoji.
Služba má několik variant - my měli tu základní, tedy jedna SMS denně, ale nabízená je taky variant s předpovědí ráno a večer kůli kotvení nebo i varianta, která monitoruje plavbu průběžně, doporučuje trasu a posílá případná varování při změně podmínek dokonce s ohledem na charakter plavby - rodinná, sportovní a tak. Ale to jsme nezkoušeli.

Nám to fungovalo následovně. Večer jsem napsal Pavlovi kde jsme, co plánujeme na druhý den a jestli budeme další den na kotvě nebo molu nebo v maríně. A ráno kolem půl deváté přišla předpověď. Zasílané předpovědi se ukázaly velmi dobré a z velké části se vyplnily. Hlavně Pavlovo předpovědění nočních poryvů bylo úplně přesné, a tak když nás jednou v noci probudily divoké pohyby lodě v bunkru u mola, nebyl jsem překvapený a mohl jsem machrovat před posádkou, že se neděje nic, o čem bych nevěděl. :)

Vzhledem na omezený počet znaků v SMS je zpráva hodně zkratkovitá a tak není špatné, když před tím člověk absolvuje Pavlův kurz, aby byl schopen meteorologický jazyk akceptovat. Není to ale nutné - pokud není kurz, stačí se s Pavlem domluvit a on vysvětlí co co znamená a jak tomu rozumět. Základní povědomí o meteorologii ale potřeba je, nicméně to se dá předpokládat u všech skipperů snad... ;)

Pokud to někoho zaujalo a pokud budou moderátoři souhlasit, dám sem i mail na Pavla. On nemá, pokud vím, www stránky, celé je to taková spíš přátelská služba, než nějaký business. Ostatně,kdo jste Pavla poznal osobně na přednáškách, víte o čem mluvím.

JardaF
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte kvě 10, 2011 1:17 pm

Jardo,
napiš kolik Tě to stálo.
Jak píšeš, taková služba tu už byla a ztratila se, myslím že právě kvůli ceně.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte kvě 10, 2011 4:18 pm

MartinB: Prosím tě, ta základní služba, co jsme měli my, stojí 399,- za týden a zjistil jsem i další ceny (také týdenní)
"Standard" pro 1-2 zprávy denně za 499,-
"Top" pro 2 zprávy denně kuliva kotvení je za 599,-
"VIP" je za 999,- monitoring v průběhu dne, varovná zpráva při změně, doporučení trasy, nonstop asistence
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

sms predpoved

Příspěvekod PerlaNegra » stř kvě 11, 2011 8:50 am

Minuly rok mi NavigareYachtingAdria nechala mobil, kde mi kazde rano chodila klasicka chorvatska predpoved pre more ktoru mate v kazdej marine. Bolo to celkom mile. Skusali ste si to niekto aktivovat na svoj mobil? Dik Perla
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » stř kvě 11, 2011 9:08 am

Jen pro úplnost Jardu doplním, že když si půjčuji loď přes Jirku Zindulku (jméno agentury a web jistě najdete), tak je k tomu základní sms předpověď od Pavla zdarma.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř kvě 11, 2011 5:48 pm

Jeste poznamka: Pavel dela vazne analyzu z nekolika zdrojů, takze nejde o preposilani informaci z Aladina.
matt
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: sms predpoved

Příspěvekod matt » stř kvě 11, 2011 11:49 pm

PerlaNegra píše:Minuly rok mi NavigareYachtingAdria nechala mobil, kde mi kazde rano chodila klasicka chorvatska predpoved pre more ktoru mate v kazdej marine. Bolo to celkom mile. Skusali ste si to niekto aktivovat na svoj mobil? Dik Perla

nám mělo letos fungovat to samé, ale byli jsme jedni z prvních a bojužel jsme se nemohli nikomu ani dovolat natož aby nám někdy dorazila SMS s předpovědí... bohužel jsem se už nezeptal ostatních, jak na tom s předpovědí byli oni...
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » čtv kvě 12, 2011 8:45 pm

Nedokážu posoudit obsah sms, ale kde je dosah signálu mobilu, bude fungovat i internet v mobilu.
Ještě za levno v ČR si dám do mobilu záložku na web s předpovědí.
V zahraničí pak vypnu stahovaní obrázků a mrknu na předpověď dle potřeby.
K dispozici tak mám předpověď kdykoliv ji chci, nemusím se spoléhat na jiné a troufám si tvrdit, že to bude i levnější.
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » ned kvě 15, 2011 5:46 pm

SMS předpověď poskytuje také Euromarina za 280 Kč na týden, je to samozřejmě překlad z Meteo.hr a já nejsem schopen posoudit, o kolik je to dražší, než se připojovat sám mobilem. O2 uvádí cenu za 100 kB 24,- pro Chorvatsko, což asi odpovídá rychlému načtení jedné strany bez obrázků. V duchu to nyní trochu řeším, začátkem června vyplouváme. Tak rposím zkušené ajťáky o názor.
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » ned kvě 15, 2011 5:55 pm

osobne som si spravil na linuxovom serveri skript, ktory mi vzdy po aktualizacii predpovedi na meteo.hr poslal mail na specialnu adresu, na ktoru nechodilo nic ine. ta sprava mala tak 2 kB, mozno aj menej. skriptik mal tak 15 riadkov...
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » ned kvě 15, 2011 6:19 pm

Díky za informaci. Blbý je, že O2, jak se dočítám, účtuje vždy po 100 kB. Asi ví proč.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » ned kvě 15, 2011 8:57 pm

a co je na tom tak blbyho ? tak te bude stat max. o 24 kc vic, to je takova tragedie ? :roll:
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » ned kvě 15, 2011 10:18 pm

Jen mi vadí ta jistá arogance - operátor se rozhodne, že bude účtovat po 100 Kb a ne po dvaceti nebo padesáti nebo přesný objem stahovaných dat. Tyhle způsoby mne rozesmutňují i u jiných institucí, banky a dodavetelé energií jsou toho zářným příkladem. Samozřejmě nejde o 24 Kč v tomhle ojedinělém případě. O tyhle peníze jde, když je skrytě platíš pětkrát denně....
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pon kvě 16, 2011 12:21 am

to je, ale spatne ;-)
maji to snad vsichni operatori, ale je to uctovani za platebni obdobi, tzn. kdyz za mesic das 101kb, tak zaplatis i uz druhych nacnutych 100kb ... cili 48 kc
jak by system poznal, ze se znovu pripojuji, kdyz jsem stale pripojen ?
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » pon kvě 16, 2011 11:45 am

Myslím, že tenhle tarif platí pro občasné připojení v zahraničí, proto účtován po 100kB.
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pon kvě 16, 2011 12:29 pm

ale ne, to je normalni tarif o2 pro datovy roaming.
dala74
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dala74 » pon kvě 16, 2011 10:43 pm

Tento příspěvek byl v přímém rozporu s pravidlem č.9 tohoto fóra /komerce/ a proto byl smazán.

Pepa
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte kvě 17, 2011 10:48 am

1/Odkaz předcházejícího příspěvku vedl na komerční aktivity, jež si případný zájemce lehce vyhledá jinak.
2/Uživatel mohl legálně vložit link do sekce odkazů tohoto fóra, což ovšem neučinil.
Pepa
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » úte kvě 17, 2011 12:20 pm

Popravdě moc nechápu, co na těch sms předpovědích pro HR tak vidíte.
Pokud čtu správně, tak sms s předpovědí přijde během dopoledne. To dle mě z praktického hlediska není ideální.
Já preferuji informaci navečer, abych věděl kde kotvit a druhý den jak naplánovat trasu.
O ceně a závislosti na druhém se ani rozepisovat nebudu.

Pokud si vážně myslíte, že je to tak skvělá a potřebná věc, určitě by pro Jerryxe nebyl problém napsat skriptík na stahování dat z DHMZ,
ty přeposílat na nadefinovaná telefonní čísla s celkovým nákladem na měsíční provoz řekněme 600Kč (neomezený počet sms)
a startovními náklady cca 5000 Kč (GSM modem + jeho připojení a práce na scriptu).
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte kvě 17, 2011 12:25 pm

Bilardosi i toto jsem už před 2 lety zvažoval ..... pro registrované....

Uvidíme ;)

Asi by to bylo za nějaký symbolický příspěvek.
dala74
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dala74 » úte kvě 17, 2011 12:30 pm

Jestli někdo viděl můj příspěvek příliš komerčně, tak se omlouvám. Snažil jsem se podat věc objektivně i s přímým linkem na chorvatský meteorologický institut.
Příště se raději budu držet zpátky ...
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte kvě 17, 2011 12:32 pm

Bilardos: zrovna u toho Pavla B. si můžeš domluvit i sms odpoledne, na kotvení atp. Má tam různé levely. A líbilo si mi na tom, že neopisuje aladina nebo něco jiného, ale dělá si vlastní analýzu z dat z různých zdrojů. A jak jsem ho poznal, té meteorologii vážně dost rozumí.
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » úte kvě 17, 2011 12:36 pm

SMS zprávy od Pavla Burkerta - my měli tu nejjednodušší variantu - 1 sms denně, chodila kolem 9 hod. Pavel nabízí i variantu 2 zpráv - jedné i na kotvení, také možnost na vyžádání okamžité situace či zasílání varovných zpráv apod.
Výhoda oproti ostatním je, že se to týká konkrétní části Jadranu. Večer mu pošleš sms kde jsi a kam se chystáš a ráno dostaneš předpověď, a to tak, že např. rozlišuje sever, střed a jih Dugi otoku, nebo že napíše, že po poledni očekávej v Murterském moři silnější vítr 17-20kn s nárazy do 25kn od N až NW. A opravdu to sedlo, dopoledne jsme se nikam nehnali, jen na motor kousek vyjeli zpoza ostrovů na Murterské moře a pak nás to úžasně "sfouklo" na předobočák až k pumpě v Biogradu :good: .
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » úte kvě 17, 2011 1:27 pm

fakt ti dekuju Bilardosi :mad: :P

ale uprimne - tahle myslenka me stale jeste neopustila ;-)
sice pavlovi predpovedi beru, ale popravde me osobne staci i ty chorvatske ;-) a pripadne podrobnejsi chci jen pri regatach a to mam zase radeji aladina ...
nicmene nejde jen o skriptik, kdyz bych se do toho prece jenom dal, tak by se muselo vyresit spoustu veci, uvadim v bodech, co mam ted v hlave:
  • jazyk - zabyvat se cestinou ? asi by to chtelo, ale kdo to bude prekladat ?
  • rozsiritelnost - nechtel bych pak zustat jen u chorvatska, tzn. ziskat dalsi mistni (mistni byva prece jenom mistni) pocasi pro dalsi lokality
  • musel by se udelat system, ve kterem by si lidicky mohli zadavat, kdy ty informace preferuji + pripadne varovani (to je dalsi problem, jak zjistit varovani) - cili tez mnozstvi
  • musel by se udelat system, kde si prijimatel muze i sve konto ovladat na dalku (treba tou smskou), aby si mohl napr. zadat polohu, menit cetnost nebo jen vyzadat extra zpravu
  • dal by se implementovat i navtex - ten by byl uplne nejjednodussi, tam by se ani cestina neresila ;-)
  • problem gsm, neni vubec zadny problem - startovni naklady na gsm = 0, nic neni potreba, dneska se to dela pres brany, ktere maji jeste nizsi ceny nez operatori - a tohle vim o cem mluvim, dokonce brany uz mam i naprogramovany :P
  • dale me napadaji moznosti jako posilani i meteomap jako mms, pripadne mailem
  • atd. atd.

ale tohle se mi nechce nejak delat samotnemu z fleku, da to docela dost prace (alespon to co bych chtel sam), tzn. potreboval bych jednak alespon tusit nejaky zajem, jestli ma cenu se tim vubec zabyvat ... a hlavne taky, co vsechno by to melo umet, nejake podnety ... tak treba, kdyz si zde pustite hubu na spacir, tak kdo vi ;-)

jinak si myslim (strizlivy odhad), ze pak cenove (i se zapocitanim vedlejsich nakladu, jako treba vyssi naklady na server atd.) by jedna smska mohla stat 2 max 3 Kc ... ovsem, kdyz tam prave nebude ten clovek - ten je prece jenom nejdrazsi a nikdo by to nedelal vecne zadarmo - teda za moji malickost, ja ani za penize :P
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » úte kvě 17, 2011 4:44 pm

Já ani tak nenarážel na ty upravované předpovědi, jako spíše na to strohé přeposlání textu z DHMZ.

Co se týče GSM, tak my jsme to ted ve firmě řešili a právě raději využili GSM modem a simku od Vodafonu na neomezené sms za 500Kč / měsíčně.
Jasně, chápu Jerryxe, že když už něco dělat tak pořádně.
Já měl v první fázi na mysli jen to strohé přeposílání textu. 3x za den (či jak často to aktualizují) stáhnu aktuální text předpovědi a ten přepošlu.
A díky neomezenému počtu sms můžu posílat o 106 (není pak potřeba se omezovat na jednu sms za den).

Pokud by se Libor ptal na smysluplnost takového systému, tak za sebe říkám, že mi stačí ineternet v mobilu a takovou službu bych asi nepotřeboval.
No být to za nějakou symbolickou cenu či grátis, tak bych rozhodně takovou službu bral.

Ale chápu, že tím už strhávám diskuzi úplně jinam.

Zpět na