Kdo byl na přednáškách, ví o čem mluvím.
Pavel se na přednášce zmínil, že poskytuje ještě jednu službu a tou je SMS předpověď zasílanou na loď. Protože jsem již v minulosti po něčem takovém pátral, domluvil jsem se s ním a pro naši letošní jarní plavbu jsem si SMS s předpovědmi objednal. Zkušenosti se službou tedy předkládám zde, přepokládám, že to bude pro členy jachting.infa zajímavé.
Meteorologické SMS jsou výsledkem analýzy předpovědí z internetu pro tu kterou oblast, přičemž Pavel je dle svých slov schopen pokrýt skoro jakékoliv místo na zemi (my tedy byli v Chorvatsku). Standardně to funguje to tak, že večer pošlete Pavlovi SMS s údajem kde jste a co plánujete na příští den a druhý den ráno vám dorazí SMS s předpovědí pro danou oblast plavby. SMS obsahuje část varování - o větru, bouřkách atp. včetně očekávané síly větru a část meteo, což jsou informace o tlakových útvarech a jejich vývoji.
Služba má několik variant - my měli tu základní, tedy jedna SMS denně, ale nabízená je taky variant s předpovědí ráno a večer kůli kotvení nebo i varianta, která monitoruje plavbu průběžně, doporučuje trasu a posílá případná varování při změně podmínek dokonce s ohledem na charakter plavby - rodinná, sportovní a tak. Ale to jsme nezkoušeli.
Nám to fungovalo následovně. Večer jsem napsal Pavlovi kde jsme, co plánujeme na druhý den a jestli budeme další den na kotvě nebo molu nebo v maríně. A ráno kolem půl deváté přišla předpověď. Zasílané předpovědi se ukázaly velmi dobré a z velké části se vyplnily. Hlavně Pavlovo předpovědění nočních poryvů bylo úplně přesné, a tak když nás jednou v noci probudily divoké pohyby lodě v bunkru u mola, nebyl jsem překvapený a mohl jsem machrovat před posádkou, že se neděje nic, o čem bych nevěděl.
Vzhledem na omezený počet znaků v SMS je zpráva hodně zkratkovitá a tak není špatné, když před tím člověk absolvuje Pavlův kurz, aby byl schopen meteorologický jazyk akceptovat. Není to ale nutné - pokud není kurz, stačí se s Pavlem domluvit a on vysvětlí co co znamená a jak tomu rozumět. Základní povědomí o meteorologii ale potřeba je, nicméně to se dá předpokládat u všech skipperů snad...
Pokud to někoho zaujalo a pokud budou moderátoři souhlasit, dám sem i mail na Pavla. On nemá, pokud vím, www stránky, celé je to taková spíš přátelská služba, než nějaký business. Ostatně,kdo jste Pavla poznal osobně na přednáškách, víte o čem mluvím.
JardaF