mkovi píše:Když už se tady píše o hondě a tohatsu, měl bych také dotaz. Chystám se koupit motor a rozhoduji se mezi hondou a tohatsu. Cena u 5hp motorů mě přijde v současné době stajná, alspoň co jsem našel. Honda má dobíjení, což se může hodit. Tohatsu je prý tižší. Máte někdo zkušenost, který by jste doporučili. Motor chci pro plachetnici 6,6m 1150 kg.
Zajdi si někam kde mají oba. Strávil jsem prohlídkou 3 hodiny. Zkus si nasucho zařadit i Hondy a u Tohatsu. Honda má přesné řazení - polohy jištěné kuličkou, Tohatsu řadí jako do h-----n. Hlavně neutrál je takovej neurčitej.
Napíšu ti co se mi líbilo více u Tohatsu. Cena=je levnější o cca 3.000-4.000,-Kč. Cenově nejlíp vychází motor s vestavěnou nádrží + dokoupit přídavnou nádrž, hadici, balónek. Na rozdíl od některých jiných pětek s vestavěnou nádrží má i konektor na napojení přídavné nádrže. Nemá ale dobíjení. Více se mi líbil propeler a jeho upevnění. Je zde matka na hřídeli se závitem. U Hondy je závlačka jako měl Tumler. Tohatsu má dle mého jednodušší a lepší mechanizmus startování. Termostat prý mají oba, ale u Tohatsu jsem ho nenašel. Chcípák má na motoru a ne na rukojeti, prý o nějaký mililitr menší spotřeba. Má malou svíčku.
Honda. Zde se mi líbí provedení silenbloků a mechanizmus otáčení motoru. Lepší provedení rukojeti, o dost méně plastů v různých mechanizmech na motoru proti Tohatsu. Lepší přístup k ovládání plynu, např. při výrobě dálkového ovládání. Klasická zapalovací svíčka. U Hondy delší "dlouhá" noha, Tohatsu se zase dělá s Ultra dlouhou nohou, ale tam jsi cenově nad Hondou.
Ani jeden jsem ale neviděl v chodu. To jedině počkat na duben na výstavu lodě na vodě a zde si to porovnat. Pak uvidíš, který je tišší.
U mě nakonec rozhodlo to dobíjení. Pokud bych ho nepotřeboval a nepotřeboval delší nohu šel bych klidně i do Tohatsu.
Ještě jsem zapoměl, že díly na oba motory v Avaru mají skladem, rovněž i hejblata na dálkové ovládání a bowdeny. Na ostatní značky se musí objednávat.