Rybolov v Chorvatsku

Některým z našich uživatelů chybělo spojení jachtingu s rybařením a věcí kolem chytání ryb. Zde mají možnost zveřejnit své názory a postřehy. A také možnost prezentovat svoje úlovky.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

lada0712
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

čudla

Příspěvekod lada0712 » čtv led 10, 2008 11:24 pm

Jedna taková čudla je i dost jedovatá, tak bacha ať se o ni nepíchnete! Má jedovaté ostny na hřbetní ploutvi a na skřelích. Leží na dně zahrabaná do písku, lehce se na ni šlápne, nebo se dá chytit na udičku. První pomoc: ponořit končetinu do horké vody 45C.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _draco.jpg

http://www.ribolovacki-magazin.co.yu/rm ... -txt13.htm
mycroft
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mycroft » pát led 11, 2008 8:28 am

Hm, milá rybička. Hodit by se mohl tenhle atlas: www.medri.hr/~dwolfl/pdf/engltox.pdf
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pát led 11, 2008 10:32 pm

Ahoj.

Snáze k sehnání možná bude publikace " Co žije ve Středozemním moři?", viz zde. Vyšla sice už před dvěma lety, ale stále je ještě ke koupi, na uvedené adrese za 270 Kč.

Bohužel je zde pouze zmínka o tom, že jed této ryby je bílkovinné povahy, ale chybí výše uvedená dobrá rada Lady 0712 o "povaření" případně postižené okončetiny. Teplem se totiž degraduje složitá struktura bílkovin a jed ztrácí účinek. Takže v případě postižení zahřátí skutečně pomáhá a raději více než méně ... i za cenu lehkého opaření postiženého místa. Nejlépe ponořit do horkého (co kdo snese) a po chvilkové "aklimatizaci" ještě přidat trošku o něco teplejší vody... a ještě chvíli vydržet.

Wlady
Dudo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Dudo » úte úno 12, 2008 3:30 pm

mal som tu moznost osobne sa s touto rybkou zoznamit a mozem povedat , ze znovu by som to nechcel, bolest je najprv len v mieste vpichu ale postupne sa rozsiruje a je to dost bolestive. Učinnost horucej vody mozem potvrdit....ale chvilu to trva.
Dudo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Dudo » úte úno 12, 2008 3:31 pm

viete dat niekto typ , na co chytat, v kaej hlbke, kedy ( rano , naobed , vecer) akou technikou pripadne co sa pri tom najlebsie pije ...a tak?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned dub 13, 2008 12:22 am

Posledních pět let se zůčastňujem jako dlouholetí zákazníci hotelu každoročně rybářských závodů, které pořádá rybářská organizace
v Selcích za peníze Info centra Kvarneru. Jeden je 15. 7. a druhý 15.8.. Proto vím, že chorvati chytají na těžko s těžším olůvkem až
na dno a trochu zvednout prutem. Mají na vlasci tři úvazy cca 30 cm nad sebou. Chytá se zásadně na proužky filetů cca 1 cm dlouhé
ze sardinek. Třikrát to s otočením napíchnou na háček. V lodi býváme tři až čtyři a za celé dopoledne t.j. čtyři hodiny jsme maximálně
chytili 760 gramů ryb, ze kterých byla jedna k jídlu a největší měřila 28 cm. Rekord měla jedna kanaďanka 35cm a 500 gr a to jednou
za těch pět let. Posledně s námi náš rybář projezdil cca 10 míst a lepší to nebylo. Je tam vidět uvázané kanystry, ty jsou u klecí na krabi
je to drátěná krabice cca 60x35x35 s vlezem nahoře a vytahují je tak jednou týdně ale moc toho nechytí. Někde jich jsou na břehu
hromady a nikdo je nechce. Když se ráno dívám na rybáře co přijíždějí, tak nejvíc toho chytnou po ránu do vlečné sítě, tak kyblík ryb a z
toho je tak 20 k jídlu. S ostatních vaří polévku. Když jsem pouštěl ke dnu kameru s infra světlem co jsou u vchodů domů (v lepším
obalu), tak jsem nikdy žádnou rybu neviděl. Viděl jsem tam taky jak stahuje kombinačkami 20 kg přepravku úhořů ale to je jenom
někde a jednou do roka. Sám jsem vyzkoušel všechny naše třpytky, nové silikonové návnady i s příchutěmi a obalené rybičkami a
jenom jednou jsem chytil zubatce, který se mi po vytažení z vody utrhl. Zkoušel jsem i harpunu na gumu i vzduchovou. Když jsem ji
natáhl a namířil na ryby, které vyjímečně plavali poblíž, všechny se drželi o kousek dál, než byl dostřel. jak jsem vystřelil, tak mě ťukali
do masky a smáli se mi. Problém je dostat se k nim z boku aby byl větší terč, protože plavou většinou tak 3-4 metry hluboko. Ze shora jsou malý terč. Nejlepší je třízubá vidlička. Uspěšně se dá lovit s nejméně 120 cm vzduchovou harpunou s navijákem lanka.
Tu je zase problém natáhnout ve vodě. Těmito harpunami loví chobotnice. Za 17 let jsem viděl 3. Údajně se nejlépe chytá večer
se světlem, když velké ryby vyplouvají nahoru za světlem. Ale taky žádná sláva. Když chci rybáře v zátoce kam jezdím pozlobit, tak ráno na trhu koupím pár větších ryb, které dobře uvážu na vlasec a předstírám, že jsem je chytil a potom je peču nad ohněm a hodně
mlaskám při obírání. Jinak jak chodíme na rybí trh v Crikvenici, tak většina prodávaných ryb jsou mražené ze Severního moře.
V restauracích mívají v chladícím pultu i velké ryby, jak mi prozradili, tak je vozí ze Středomoří daleko od HR. Když si člověk uvědomí
jak ten Jadran plundrují a na dně je stále více slizu ze všeho toho svinstva co tam bez čističek vypouštějí a z odpadkových lodí
vyhazují, tak je div, že tam kromě ježků, kterých je každý rok více, ještě něco žije.
Ještě jsem si vzpomněl, že to placené povolení platí na dvě udice se dvěma háčky.
Proto si dám k večeři v hotelu obden rybu na tisíc způsobů, i když to bývá většinou makrela, kterou vozí mraženou ze severu, protože se mi nechce dávat 200 Kn v restauraci. Ale stejně tam zase pojedu, protože praotec Čech si spletl směr a vylezl na špatný kopec.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned dub 13, 2008 8:42 am

Jak jsem našel ve starších Info Kvarner, tak pro koupě povolenky je třeba členský průkaz rybářského sdružení HR nebo jiného státu i ČR
Denně je možno ulovit max. 5 kg ryb, které se nesmí prodávat. Stejné poplatky ale jiné povolení je pro podvodní pušku, které mohou
být dvě a je s nimi možno lovit od východu do západu slunce. Jinak smí být pouze dvě udice se třemi háčky v různém provedení dle
druhu ryb a způsobu lovu. V noci se smí lovit se světlem do 1000 kandelů s vlascem s háčkem pro lov hlavonožců. Od 1.5. do 1.10. je
lov zakázán v přístavech, na plážích a koupalištích. Na lov tuňáka, mečouna a "ingala" je zvláštní povolení za 100,200,400a1000 Kn na
30 dní. Je povolen 1 kus denně, který je nutno nahlásit do 3 dnů (asi je mají spočítané).
Na řekách a jezerech je zvláštní povolení a je to silně omezené co, jak a kdy se smí chytat.
Blíží se léto a tak je třeba se připravit. Myslím, že když člověk několik dní po sobě ráno sleduje co rybáři (místní) vykládají z lodí, tak mu
peníze za povolenku připadají jako vyhozené a je lepší si za 80 až 120 Kn za kg koupit na trhu dobrou rybu, nebo si na ní dojít do
konoby. Nebo si přímo od rybářů ráno koupit nějaké ryby na molu, kde to je levnější. Tam ale bývají davy místních žen, které na to také
čekají. Proto mám zásadně polopenzi a potom co ráno bohatě pojím ze švédského stolu a ještě si vezmu svačinu s plným žaludkem
mě ani nenapadne chtít nějakou povolenku. Když porovnám kolik se chytí ve Vltavě a tam, tak Vltava vede.
sakja
nováček na fóru
nováček na fóru

ryby

Příspěvekod sakja » čtv dub 24, 2008 8:57 am

doparoma chlapi.to je fakt take zle s tymi rybami v Chorvatsku?Co v tom mori niesu ryby ked skoro nikto nic nechytil??Teraz sa tam chystame tak som chcel vediet ake udice vziat a na ake navnady chytat.Chcem zobrat dake woblery a blyskace...Myslim,ze to vyskusame a potom dam vediet ako to dopadlo.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned dub 27, 2008 9:22 pm

to sakja: Zásadně na těžko, nejlepší jsou proužky z ančoviček, ty ryby cítí na dálku. A tři háčky nad sebou cca po 30 centimetrech.
U nikoho jsem tam žádné třpytky a pod. neviděl. Při vlečení se háčky většinou zamotají. Také tam loví hodně brzo po ránu
ruční harpunou. Je to klacek průměr 5 cm cca 2,5 metru dlouhý, s velkou asi pětizubou vidlicí, kterou vrhají ve stoje z loďky bez motoru.
Tak loví ve hlubších zátokách. Lovu zdar.
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » úte čer 24, 2008 12:10 pm

Tak jsme se tento výkend vrátili z Chorvatska. Byli jsme jachtou v oblasti Hvaru a chtěl bych se podělit s rybářskými zkušenostmi.

Dle mého názoru hodně záleží na lokalitě. Protože jsme i šnorchovali, tak jsme zjistili, že jsou zátoky kde se to rybama jen hemží a na druhou stranu jsou zátoky kde o rybu nezavadíte.
Já sem byl vybaven radami z tohoto fóra a tak jsme zkoušeli vláčet za jízdy gumové chobotničky na prkénku. Bohužel nic. Myslím si, že ač systém fungoval dobře, bylo prkénko v malé hloubce. Dle mého odhadu tak v pěti metrech a to je málo na to, že plujeme nad 50 a více hlubokým mořem. Taky jsem se dozvěděl od místního rybáře , že například makrely vůbec neberou v době úplňku, což bylo minulý týden.

Pak jsem taky chytal v zátokách na prut a tam už jsem byl úspěšný. Chytal jsem na plavačku, na konci malý trojháček. Nejdříve jsem dle návodu tady ve fóru odstranil jedno ramínko, ale záběry tak neseděli, tak jsem tam nechal všechny tři a bylo to lepší. Jako nástrahu jsem použil bramborové těsto v prášku. Musí se udělat hodně tuhé aby dobře drželo na trojháčku. Ten jsem do těsta úplně zakryl. Protože je dobře vidět co ty ryby s tou nástrahou dělají, tak mě chvíli trvalo než záseky seděli. Po nahození se na nástrahu vrhnou ryby a chvíli ji ožužlávají aniž by ji polkli. Pokud je nástraha měkká a nedrží na háčku, tak po chvíli ji z trojháčku sundají a :P. Tuhé bramborové těsto však odolá o za chvíli se najde větší ryba která háček spolkne. Chce to vydržet a nesekat hned po každém potopení splávku, ale vyčkat až je splávek opravdu trvale pod vodou delší dobu. Pak zásek sedí.

Ulovené ryby jsou velmi bojovné a mrskají sebou do poslední chvíle. Často se mi stalo, že se ulovená ryba vyklepala již zvednutá z vody.Je také dobré ryby nalákat vhozením pár kuliček těsta.

Tímto způsem jsem za krátkou dobu nachytal plný kbelík ryb zvaných Bugva.Ocásky z těchto ryb jsem pak nastražil přes noc natěžko. A ráno jsem pak vždy vytáhl úhoře. :good:

Tak tolik mé čerstvé rybářské zkušenosti.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » úte čer 24, 2008 12:20 pm

mboban píše: A ráno jsem pak vždy vytáhl úhoře. :good:

Sákryš,
k těm úhořům blahopřeji. :clap:
Jak to bylo velký :?: Nemáš nějaké foto :?:
Co kuchyňská úprava :?:
alffa
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » úte čer 24, 2008 12:41 pm

Úhoři byli asi 60cm. S úpravou nejde na lodi moc experimentovat - pánev, olivový olej,koření. Samozřejmě rozmarýn, který roste všude kolem po stráních. :)

Jo a fotky dodám ale ještě jsem se nedostal k tomu je stáhnou do kompu. :?
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » čtv čer 26, 2008 8:23 am

Tak přidávám slíbené fotky

Obrázek

Obrázek
CarpMaster
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod CarpMaster » pát čer 27, 2008 9:02 am

Včera jsem byl s bičem na mole. Rybek je u pobřeží moc, ale žádné konzumní. Snad jedinou vyjímkou byl obrovský krab, který podlehl kuličce chlebového těsta. Byl jsem rád, že se na molu pustil, protože šahat na ty klepeta ... to se mě fakt nechtělo.

Obrázek

Obrázek
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SailingChannel » pát čer 27, 2008 6:05 pm

mboban píše:Úhoři byli asi 60cm. S úpravou nejde na lodi moc experimentovat - pánev, olivový olej,koření. Samozřejmě rozmarýn, který roste všude kolem po stráních. :)

Prepáč mi moju drzosť,ale Vy ste toho 60 cm úhorovca zjedli??? :shock: Veď úhorovec je ako drátená kefa.Jedlé je to iba v oblasti rebier.Já teda rybám rozumiem iba v kuchyni,sám nechytám moc často,ale tu môj priateľ vždy hovorí,že pokiaľ nemá aspoň 130-140 cm,tak si ho buď pod vodou ani nevšimne/u harpunovania/ a keď sa mu zavesí na háčik,tak ho odstrihne a nadává.Úhorovec je vo všeobecnosti mäso sice dobrej kvality/biele,suché a pevné/ ale nie moc výraznej chuti.Preto je nutné tu chuť niečim vytiahnuť.Najčastejšie k tomu používám kapari.No a pravda je taká,že úhorovca pod meter dám iba na vývar,alebo keď robím bouillabaisse.Nad meter sa už dajú s trochou skromnosti aspoň z jednej tretiny narezať podkovičky a tie urobiť,ako chceš/nie je moc vhodný na gril/Inak prajem úspešný lov.
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » pát črc 04, 2008 10:09 am

SailingChannel píše:
mboban píše:Úhoři byli asi 60cm. S úpravou nejde na lodi moc experimentovat - pánev, olivový olej,koření. Samozřejmě rozmarýn, který roste všude kolem po stráních. :)

Prepáč mi moju drzosť,ale Vy ste toho 60 cm úhorovca zjedli??? :shock: Veď úhorovec je ako drátená kefa.Jedlé je to iba v oblasti rebier.Já teda rybám rozumiem iba v kuchyni,sám nechytám moc často,ale tu môj priateľ vždy hovorí,že pokiaľ nemá aspoň 130-140 cm,tak si ho buď pod vodou ani nevšimne/u harpunovania/ a keď sa mu zavesí na háčik,tak ho odstrihne a nadává.Úhorovec je vo všeobecnosti mäso sice dobrej kvality/biele,suché a pevné/ ale nie moc výraznej chuti.Preto je nutné tu chuť niečim vytiahnuť.Najčastejšie k tomu používám kapari.No a pravda je taká,že úhorovca pod meter dám iba na vývar,alebo keď robím bouillabaisse.Nad meter sa už dajú s trochou skromnosti aspoň z jednej tretiny narezať podkovičky a tie urobiť,ako chceš/nie je moc vhodný na gril/Inak prajem úspešný lov.

Máš pravdu, zkušenost jsme s mořským úhořem ještě neměli a maso bylo opravdu tuhé. Chuť jsme vytáhli rozmarýnem a dámská část posádky si ho pak vychutnala dokonale.Mě, i když mám ryby rád, teda moc nechutnal.
dan
s/y Hannah
Reputace: 2

Příspěvekod dan » ned črc 06, 2008 12:44 am

Tak takhle ma vypadat "jedly"uhor :roll: .Bohuzel tohle neni muj ulovek..... :hmm: Ale zkousim,no,treba se postesti...[img]http://[img]http://img355.imageshack.us/img355/3783/103congerajv2.th.jpg[/img][/img]
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » čtv črc 10, 2008 8:21 am

dan píše:Tak takhle ma vypadat "jedly"uhor :roll: .Bohuzel tohle neni muj ulovek..... :hmm: Ale zkousim,no,treba se postesti...[img]http://[img]http://img355.imageshack.us/img355/3783/103congerajv2.th.jpg[/img][/img]

No tak ten by odtáhl jachtu i skotvou!!! :shock:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned črc 20, 2008 2:55 am

Vrátil jsem se včera z HR a mohu říci, že letos jsme při závodech hostí hotelů uspěli lépe nežli v minulých letech.
Podařilo se nám s vnučkou (10 let, která měla obzvlášť štěstí) a rybářem z místního klubu "Oslič" za tři hodiny
chytit 37 ryb o váze 3,6kg a obsadit II. místo. Všechno to byly rybky I.jakosti jménem Bucva o velikosti 20-30 cm,
které na trhu prodávají po 30Kn. Asi nic moc extra. Vyhráli to Ukrajinci, kteří ve čtyřech nachytali 5,3 Kg a měli tam
jednu rybu jménem Kovac o váze 0,96Kg. Byla to jediná jiná ryba nežli u všech ostatních. Dohromady deset lodí
s 35 lidmi chytilo 236 ryb. Díky tomu byla vnučka v místních novinách a já měl od chytání čehokoliv pokoj.
Všichni chytali na těžko a velkým olovem na konci a nad tím asi po 30cm tři malé háčky tak 25cm nade dnem.
Je tam asi 40 metrů. Na háčky dávali uzké proužky z olihně. Zkoušeli i ančovičky a játra z něčeho většího ale s
tím žádný úspěch nebyl.
Jinak při obědě, který se podává vždy v jiném hotelu s vyhlášením výsledků, v projevu předseda místního spolku
s velkou slávou tvrdil, že letos vypustili v severním Jadranu 5tun rybích plůdků, které přivezli z Evropy. Bylo to prý
poprvé v historii, protože už prý nebylo co chytat. Tak snad příští léta už bude o něco lépe.
Jinak jsem byl svědkem když mladík v neoprénu s plynovou harpunou cca 1 metr přines kuchaři rybí restaurace jednu
velkou rybu (cca 60 cm) a tvrdil, že za celé odpoledne nic jiného nenašel. Kuchař se vztekal, že musí zase dělat z mražených ryb. Tak to tam asi velká rybí sláva nebude.
Naposledy upravil(a) tataS dne pon srp 18, 2008 8:18 am, celkem upraveno 1 x.
Lindemann
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lindemann » ned srp 17, 2008 10:17 pm

Ahoj všichni,
zkoušeli jste někdo v Chorvatsku vrhací síť?
Určitě by stálo za to ji v HR vyzkoušet. Se zakrmováním. A v noci aby ryby neviděly, že se na ně snáší chapadlo pánve.
Prodávají je tady: http://www.aquaculture.cz/site.php , ale určitě by šly vyrobit samodomo při dlouhých zimních večerech.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon srp 18, 2008 9:15 am

Myslím, že pořád zdaleka nejlevnější a nejspolehlivější varianta je dojít ráno na tržnici, nebo k přijíždějícím rybářům a koupit to od nich.
Hlavně totiž budeš vědět že je to k jídlu, což se u řady ryb tam těžko určuje. V HR používají zátahové sítě asi 100-150cm široké
a dlouhé snad 50m ale moc toho z nich nevyndají.
[url=http://img[URL=http://img98.imageshack.us/my.php?image=img2224xa0.jpg]Obrázek[/url]510.imageshack.us/my.php?image=img2223zv0.jpg]Obrázek[/URL]
toto je výsledek 4hodin, tři udice s profesionálním rybářem a ta velká ryba je největší co jsem tam viděl chycenou na udici za asi 10let.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Rybáři.

Příspěvekod Ferdinand » pon srp 18, 2008 10:43 am

Tak jak jsou teda dlouhé sítě, které tahají velké rybářské lodě v noci za sebou, jenom 50 m ?? !!!
Takové ty svítící mnohareflektorové překážky v plavbě. Jestli to někdo víte ???? Díky. :?
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon srp 18, 2008 1:20 pm

Řekl bych. že TataS nemluví o sítích které tahají lodě za sebou, tedy o vlečných sítí.
Většina domácích rybářů užívá sítě které jsou právě okolo metru široké a asi 50metrů dlouhé. na spodní straně jsou závaží a na horní plováčky. Síť se padne na dno a vytvoří 50 metru dlouhou překážku. Někdy dávají i 2-3 sítě za sebou. Co plave kolem se do toho zamotá.
Dále používání šňůry (parangal tomu myslím říkají). Taky 50 metrů silnější šňůra, každých 50cm asi tak 50cm návazec s háčkem, nástraha část sardinky. Taky padne na dno. Dávají se 2-3 za sebe a většinou hned jak se položí začnou se vytahovat.
Pak používají vrše. Drátěná síť na ryby, provazová síť langusty.
Taky chytají na vlasec v ruce na těžko.
Na jaře na takové ty střapaté nástrahy sépie a olihně .........
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon srp 18, 2008 5:16 pm

Velké rybářské lodě jsem na severu Jadranu neviděl, protože tam takřka nic už ve vodě není. Lovení s reflektory je omezeno
světelným výkonem a dalšími údaji. Malý rybáři používají benzínové a PB lampy. Glasbooaty při večerních plavbách žijí více z
delfínů, kteří plavou kolem lodě. Ovšem tam kde jsou delfíni, jsou ryby schované u dna.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon srp 18, 2008 7:32 pm

tataS píše:Velké rybářské lodě jsem na severu Jadranu neviděl, protože tam takřka nic už ve vodě není.

No ono není nic nejen na severu ale už i na jihu.
Dříve se tvrdilo, že nejrybnatější část Jadranu je trojúhelník Vis-Jabuka-Palagruža, no a dnes už to prý není vůbec pravda. Nicméně v této oblasti neustále brousí lodě s vlečnými sítěmi.

Zpět na