Kam na zádi s kotvou?
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Kam na zádi s kotvou?
Ahoj, chci se zeptat, nemáte někdo tip kam na zádi umístit CQR (pluhovou) kotvu? Mám na ní držáky na přídi, ale při každém kotvení pro ni chodit je napytel. Do letoška jsem ji měl v úložňáku, ale tam se nastěhoval zabudovanej motor a na kotvu jaksi nezbylo místo.
Ideální by bylo umístění někde na zrcadle, tak když by jste měl někdo tip na nějakej držák, kam by šla pověsit. Váha kotvy cca 10kg.
Ideální by bylo umístění někde na zrcadle, tak když by jste měl někdo tip na nějakej držák, kam by šla pověsit. Váha kotvy cca 10kg.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
To nevypadá špatně, akorát na zábradlí se mi to asi nevejde, páč ta pluhovka je docela velká a aby to moc netrčelo do boku, ale zkusím něco podobného udělat na zrcadlo, vedle kormidla, takovej nějakej držák, aby v něm byla kotva hned v pohodovosti, jen vatáhnout a pustit do vody. O víkendu to ještě prokoumám, jak budu mít kotvu v ruce.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem bádal nad tím držákem a CQR kotva má ten pluh propojený tyčkou, takže asi udělám přímo na zrcadlo držák z nerez plechu do kterýho ta tyčka zapadne (prostě se tam kotva posadí) a nahoře na dřík kotvy udělám druhý držák v kterém se dřík zajistí, aby nevypadl a mělo by to být v pohodě a kotva bude v pohotovosti. Pak bude jen stačit odjistit dřík, kotvu vysmeknout ze spodního držáku a hurá do vody. Naviják lana je hned nad tím, takže pohoda. Mělo by se mi to vejít hned vedle kormidla, takže bude někde mezi kormidlem a pantografem přívěšáku, rozměry ale budou až o víkendu.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Tak moc se mě líbil nápad s trubkovým držákem kotvy že jsem ho musel použít na svojí loď . Jediné co mě na něm vadilo byl způsob montáže na zábradlí . Vůbec se mě nelíbila myšlenka na to že ho napevno navařím na nějaké místo a když ho budu chtít zdemontovat nebo přesunout tak příjde ke slovu destrukce flexou . Nakonec jsem si vymyslel příchytky z 5mm kulatiny a šroubu M6 se zápustnou hlavou.
Při montáži jsem vyndal šrouby a držák nasadil na trubku zábradlí , po utažení šroubů se držák ani nehne , ale dá se s ním v případě potřeby manipulovat .
Uploaded with ImageShack.us
ps: Charlie má pravdu že je na pytel při kotvení chodit na příď pro kotvu , ale na 5 metrové lodi musím dost přemýšlet o rozmístění váhy a proto mám držák a kotvu na přídi .
Při montáži jsem vyndal šrouby a držák nasadil na trubku zábradlí , po utažení šroubů se držák ani nehne , ale dá se s ním v případě potřeby manipulovat .

ps: Charlie má pravdu že je na pytel při kotvení chodit na příď pro kotvu , ale na 5 metrové lodi musím dost přemýšlet o rozmístění váhy a proto mám držák a kotvu na přídi .