NMEA 2000

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Uživatelský avatar
Oja
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 60
Registrován: pon črc 26, 2010 2:00 am
Reputace: 0

NMEA 2000

Příspěvekod Oja » ned črc 17, 2011 10:40 am

Ať hledám jak hledám, na internetu nenacházím žádné kloudné informace k protokolu NMEA2000, kromě možnosti si za nekřesťanské peníze dokumenty koupit.
Nemá někdo popis protokolu? Alespoň k nahlédnutí?
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » ned črc 17, 2011 1:09 pm

Uživatelský avatar
Oja
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 60
Registrován: pon črc 26, 2010 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Oja » pon črc 18, 2011 7:53 pm

Dekuji, ty prvni linky jsem nasel, ale ty ke konci mne fakt pomohly. Vypada to, ze na prvni pokusy si vystacim s tim co tam je.
Ted uz mi zbyva jen lod s touto sbernici :)
Uživatelský avatar
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 679
Registrován: pon dub 20, 2015 2:00 am
Reputace: 107
Kontaktovat uživatele:

Re: NMEA 2000

Příspěvekod JaOCZ » stř dub 08, 2020 11:12 pm

Přátelé,

možná jsem špatně hledal, ale moc k NMEA 2000 jsem tady na foru nenašel. Kdyžtak mě prosím nasměrujte.

Chci na lodi instalovat novou NMEA 2000 síť. A potřeboval bych nějaké praktické rady. Máte to někdo? Instaloval jste?

Díky

H.
Uživatelský avatar
martin76
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 92
Registrován: stř říj 16, 2013 2:00 am
Reputace: 7
Bydliště: Bratislava

Re: NMEA 2000

Příspěvekod martin76 » čtv dub 09, 2020 2:46 am

jaOCZ ja som inštaloval NMEA 2000 čo by si potreboval vedieť?
Uživatelský avatar
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 679
Registrován: pon dub 20, 2015 2:00 am
Reputace: 107
Kontaktovat uživatele:

Re: NMEA 2000

Příspěvekod JaOCZ » čtv dub 09, 2020 9:37 pm

Ahoj,

mám nový plotter (Garmin GPSMap 922) a chci jej napojit na NMEA 2000. Ten plotter má wifi. Aby mi chodil na smarphone ActiveCaptain, musí být oba napojeni na stejnou wifi.

Rozumím tomu tak, že tu wifi musím napojit na NMEA nebo to může být jakákoli wifi na kterou budou oba společně napojeni, aby to spolu komunikovalo?

Další dotaz je, zda si NMEA umí sosat GPS signál z integrovaného signálu v GPSMap plottru nebo tam musím napojit externí GPS NMEA anténu?

Díky moc

H.
Uživatelský avatar
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 59
Registrován: pon dub 22, 2013 2:00 am
Reputace: 10

Re: NMEA 2000

Příspěvekod Termit » čtv dub 09, 2020 10:35 pm

V manuálu píšou v sekci NMEA2000, Transmit and Receive
129025 Position: Rapid update
129026 COG and SOG: Rapid update
129029 GNSS position data

Takže zřejmě umí navigační údaje i vysílat. Jak to nakonfigurovat jsem nekoukal.

WiFi funguje tak, že vytvoří AP, ke kterému se připojíš mobilem, stejně tak i ostatní zařízení která se připojují přes WiFi.

Termit
Uživatelský avatar
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 679
Registrován: pon dub 20, 2015 2:00 am
Reputace: 107
Kontaktovat uživatele:

Re: NMEA 2000

Příspěvekod JaOCZ » úte dub 14, 2020 7:27 pm

Díky.

Tento týden mi to přijde všechno domů, pospojuji na stole a uvidím, jak to chodí. Podle toho pak nainstaluji na loď.

Takhle by ta struktura mohla někdy v budoucnu vypadat :)

H.

nmea system.jpg
pancirm
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: čtv srp 25, 2016 2:51 pm
Reputace: 0

Re: NMEA 2000

Příspěvekod pancirm » stř dub 15, 2020 1:01 pm

Já mám rozdělaný RPi s tímto systémem: http://signalk.org/index.html
Uživatelský avatar
veltrusak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 51
Registrován: stř srp 25, 2010 2:00 am
Reputace: 1

Re: NMEA 2000

Příspěvekod veltrusak » čtv dub 30, 2020 9:40 am

Ahoj.Ted jsem stavěl sít NMEA2000 a musím uznat,že vše po zapojení šlape.Spojení Mercury 80Hp,Simrad GO9,aktivní trim,FM radio Fusion,vše se pak zobrazuje na navigaci,at motorové údaje,nebonavi.
Uživatelský avatar
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 213
Registrován: úte črc 24, 2012 2:00 am
Reputace: 6

Re: NMEA 2000

Příspěvekod Zbiry » pát kvě 01, 2020 10:17 am

Já jsem teď na Maxuse instaloval SeaTalk ng doplněný o některé komponenty NMEA 2000 prostřednictvím přechodky (např VHF s AIS a barometr a celé to bylo překvapivě blbuvzdorné a snadné (kromě toho najít si místo a cestičky pro kabeláž :) ). Po zapnutí funguje bez problémů.
Uživatelský avatar
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 679
Registrován: pon dub 20, 2015 2:00 am
Reputace: 107
Kontaktovat uživatele:

Re: NMEA 2000

Příspěvekod JaOCZ » pát kvě 01, 2020 8:09 pm

jsem se do toho začetl, studoval, přemýšlel, nakonec nakupoval a zapojil zatím v pracovně na stole.

Jakmile se dostanu na loď, tak přetahám staré dráty a vše zapojím znovu a pořádně.

Tady jsem o tom sepsal takové malé laické povídání.

https://www.stormwind.cz/post/jak-jsem-stavěl-nmea-síť

Díky všem za rady a inspirace

H.
Uživatelský avatar
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 679
Registrován: pon dub 20, 2015 2:00 am
Reputace: 107
Kontaktovat uživatele:

Re: NMEA 2000

Příspěvekod JaOCZ » úte kvě 12, 2020 6:43 pm

tak další kolo kancelářského napojení NMEA 2000. Do systému zapojeno:

- windex
- tridata senzor (teplota vody/rychlost vodou/hloubkoměr)
- GPS
- plotter GARMIN GPSMAP 922
- displey na tridata
- displey na wind

Vše krásně chodí a funguje.

Už abych to mohl namontovat

nmea1.jpeg


nmea2.jpeg


nmea3.jpeg


a tady je konečná struktura, kterou chci namontovat na loď.

nmea4.jpeg


H.
Uživatelský avatar
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 679
Registrován: pon dub 20, 2015 2:00 am
Reputace: 107
Kontaktovat uživatele:

Re: NMEA 2000

Příspěvekod JaOCZ » úte kvě 12, 2020 6:50 pm

Zbiry píše:Já jsem teď na Maxuse instaloval SeaTalk ng doplněný o některé komponenty NMEA 2000 prostřednictvím přechodky (např VHF s AIS a barometr a celé to bylo překvapivě blbuvzdorné a snadné (kromě toho najít si místo a cestičky pro kabeláž :) ). Po zapnutí funguje bez problémů.



mám prosím dotaz ohledně spojení ST NG a NMEA 2000. Celou síť budu montovat NMEA. Chápu to správně, že k napojení ST NG přístrojů mi stačí pouze kabelové redukce? Ze všech zdrojů to tak vyplývá.

Pak mám dotaz, jestli náhodou nevíš, jestli kabelovou redukci lze napojit na ST NG drát. Pro představu -potřeboval bych z ST NG vést drát ST NG, na který napojím jenom krátkou redukci (v ideálním případě jenom přechodový kabel (redukční konektor).

Díky.

H.

PS: na předchozím obr. č. 4 je ST NG vyznačen zeleně, NMEA 2000 backbone vyznačen červeně, NMEA drop cable vyznačen modře
Uživatelský avatar
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 213
Registrován: úte črc 24, 2012 2:00 am
Reputace: 6

Re: NMEA 2000

Příspěvekod Zbiry » úte kvě 12, 2020 10:06 pm

Od Tvé NMEA páteře bych použil k STng koncovému prvku přímo “Adapter Cable SeaTalk NG to NMEA2000”...stojí asi 25 euro. Já jsem volil STng kvůli autopilotu ...no a pak mi z toho nakonec vypadlo skoro vše STng. Nakonec i ten barometr měl myslím koncovku STng. Jediné co jsem připojoval pře redukci bylo nakonec VHF kvůli AIS. Když koukám na Tvůj diagram, tak to máš více kombinované. Přeji hodně trpělivosti při protahování. Já se trošku navztekal....málo místa a výrobce některé zásadní prostory pro kabeláž geniálně znepřístupnil. Semtam byla třeba dirka. Ale nakonec OK a funguje to....
B5466E0A-4E27-4A69-B868-470EC96CE450.jpeg
28DBFD89-644B-49AF-9C9E-84964D46F25E.jpeg
Uživatelský avatar
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 679
Registrován: pon dub 20, 2015 2:00 am
Reputace: 107
Kontaktovat uživatele:

Re: NMEA 2000

Příspěvekod JaOCZ » úte kvě 12, 2020 10:26 pm

Dik. Uz se tesim az budu nadavat na uzke prostory [SAILBOAT]️


Sent from my iPhone using Tapatalk

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti