Noční vidění na loďi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

radar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Noční vidění na loďi

Příspěvekod radar » stř srp 24, 2011 12:03 am

Máte nějaké zkušenosti s použitím "nočního vidění" na lodi?
Na netu jsem objevil firmu která se tím specielně zabívá. www.flir.com
Cena je teda závratná, jak uvádí leták, pouho pouhých 2999 USD :mad:
Výrobek zajímavej ,ale ta cena, to je masakr :thmbdn:
Radar
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř srp 24, 2011 12:09 am

Cirou nahodou se timhle zabyvam, i kdyz v jiny oblasti nez videni na lodi. Skutecne neni nic lepsiho nez LW-IR kamera. Vidi castecne i pres mlhu.

Ta cena zas tak zavratna neni, pro tyhle typy kamer je vlastne velmi nizka, my bezne pouzivame od Fliru kamery co stojej 3x tolik, a jeste pomerne nedavno kamera vysla na 690000,- Kc.

Nevim teda, kterou kamerku jsi videl, predpokladam ze PathFindIR (Edit: jo ted koukam ze asi HM serii, ze jo), tyhle moduly se dneska montujou do aut a jsou fakt levny. K tem lodnim kameram - asi pomerne brzo dostanu na stul verzi kamery co si v marine provedeni rika Voyager 2, ale to je nekde pres 1.5 milionu v ceskych. Urcite budu schopnej dodat nejaky testovaci video, at vidis co to umi.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř srp 24, 2011 12:32 am

Mimochodem... FLIR i3 by mela zdroj tepla velikosti cloveka detekovat na cca 100-120m, takze by mozna mohla za tech par korun na zakladni orientaci treba i stacit.

A jeste: Kdo mate stavebni nebo elektrikarskou firmu, tak se da i3, i5 nebo i7 klidne pouzit pri praci (a nacpat do nakladu ze...) a na dovoleny je taky uzitecna.
radar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod radar » stř srp 24, 2011 5:35 am

Měl jsem na mysli toto:http://www.flir.com/cvs/americas/en/maritime/products/firstmate/
Pdf strana 6: http://www.flir.com/uploadedFiles/CVS_A ... ly_web.pdf
další PDF na http://www.flir.com/cvs/americas/en/maritime/resources/

Jsem moc rád že na to někdo reagoval.
Vypadá to všechno moc hezky.

Radar
P.S. Flir je asi špička v oboru. Jak moc jsou srovnatelné ostatní značky? Noční vidění se dá pořídit od 300 dolarů.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř srp 24, 2011 8:14 am

Pokusim se teda k tomu podat nejaky informace.

Klasicky nocni videni je neco trochu jinyho. Tam se pouziva opticky zesilovac, kterej funguje podobne jako elektronka, par fotonu ktery prijdou se znasobi, takze prichazejici zbytkovy svetlo pod prahem rozliseni okem se zviditelni. Tohle ale funguje v normalnim vizualnim spektru, nebo maximalne v NIR pasmu (IR blizke viditelnemu spektru). Z hlediska zhorsene viditelnosti (mlha) se to chova stejne jako svetlo.

LWIR (dlouhovlnne IR) kamery funguji na jinem principu, detekuji tepelny vyzarovani objektu pomoci tzv. bolometru (matice miniaturnich teplomeru). Jedna se o vlnovou delku desetkrat vetsi nez viditelny spektrum. Problem ceny je v optice, ktera se musi delat z jinych materialu nez je sklo, protoze v techto delkach sklo uz zareni nepropousti, ale odrazi. Proto je vetsinou optika z germania, coz vyjde draho. Pokud je kamerka levna, obvykle pouziva malej objektiv a ma stejnej problem jako deskovy CCTV kamerky - vidi prd.

Rozdil v chovani techto dvou systemu je dost propastnej. Zatimco noktovizor vidi jenom to, co je nejak nasviceny, IR kamera vidi to co je teply. Reakce je teda zejmena na zivy tvory, motory a jim podobny veci, ktery ve tme v LWIR pasmu svitej jak zarovka. To taky znamena, ze nevidis jasne to co je svetly, ale to co je teply. Poznat v tom neci ksicht je docela tezky, ale najit ho na dalku je sranda.

Z toho datasheetu kterej jsi poslal:
Kdyz porovnam HM224 240x180px, 24° optika (coz je z nich asi nejlevnejsi) a i3, coz je uplne nejlevnejsi, tak mi vyjde toto:

i3 ma objektiv 12° pri rozliseni 60x60px, trojclenkou dojdu k tomu, ze cloveka detekuje na cca 450ft a malou lod na 1200ft pri zhruba tretinovy cene proti HM224. Co ale ma tohle zarizeni navic, je funkce mereni teplot (to znamena ze to fakt ukazuje, jakou teplotu to ma), takze se to da dobre pouzit i ke hledani tepelnych mostu, prehratych spoju v rozvadeci, pridrenych lozisek a podobne - kazdemu dle jeho profese. Neni teda tak vejkej problem premluvit financni urad, ze to je nakladova polozka.

Flir i3 stoji v CR 995EUR bez DPH.
(Edit: Tedka jsem mluvil s kamaradem co to prodava - zatim je teda jenom prilezitostnej gumakista na Slapech - a rikal ze k ty cene se tu v CR pripocitava doprava ze Svedska, takze celkove to vychazi na cca 25000 bez DPH, ale mimo jine rikal ze i3 ma a byl by schopnej ji zapujcit na vyzkouseni)

(Omlouvam se za tu trochu komerce, prenosny kamery mne nastesti nezivi, nedelam to pro penize, delam to pro jachtare samozrejme.)
Naposledy upravil(a) Viky_CZ dne stř srp 24, 2011 9:03 am, celkem upraveno 2 x.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř srp 24, 2011 8:30 am

tyhle veci neznam takze nevim co vsechno to umi ale koukal jsem na ten letak a nejak si rikam jestli za tu cenu neni lepsi poridit radar kterej mi jednak monitoruje 360st kolem dokola (do ty kamery asi musim koukat ne ?) plus spoustu dalsich uzitecnych funkci primo na more, sledovani pocasi, atd, atd. ....

Proc by si myslite ze by si clovek mel na lod poridit takovouhle nejakou kameru a ne radsi radar kdyz to stoji v podstate stejne? Muzete to prosim zkusit nejak porovnat ?

diky
dodo
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř srp 24, 2011 8:53 am

O dostupnych radarech za 25000 toho vazne moc nevim. Je to samozrejme uplne jinej princip. Nevim jak radar dokaze detekovat nejakyho nocniho plavce pred lodi a podobne. Pro pohyb v noci na prehradach je myslim lepsi termokamera, na more bych spis asi spolehal na radar.
Jinak co se tyka treba mlhy, tak dlouhovlnna termokamera vidi cca 4x dal nez je normalni viditelnost, takze do jisty miry se da pouzit i jako nahrada radaru v tech podminkach.
Jinak do ty i3 se koukat nemusi, ta ma displej, takze by stacilo ji vhodne prichytit nekde.

Mimochodem.... dostal jsem dalsi info k i3 (viz prispevek vyse) a mimo jine teda toto:
Rozdil mezi i3, i5 a i7 je jenom ve snimacim chipu, optika je stejna. Znamena to ze prostorovy rozliseni je stejny - jenomze i7 oproti i3 ma pri dvojnasobnym rozliseni taky 2x sirsi uhel zaberu, takze z hlediska detekcnich vzdalenosti je to stejny. i7 taky stoji 2x tolik, takze myslim ze v tom pripade by HM224 byla lepsi volba.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř srp 24, 2011 9:14 am

mel jsem na mysli cenu uvedenou v prvnim prispevku - tedy 2999 USD ..psali jsme svoje prispevky soucasne takze ted tvuj prizpevek z 8.14 hod jsem si precetl az po tom com jsem svuj odeslal :-(

...Monitor u kamery je fajn ale furt to zabere jen velmi omezeny zorny uhel. Mozna ten pristroj za 995 EURna prehrady by byl OK.

Radar rozbrazi treba linii pobrezi (pomoci kamery to nejspi uz tak zrejmy nebude, vlast pokud zobrazuje veci podle teploty), umi udelat napr. overlay pres mapy apod

...Ta kamera mi prijde spis na hledani nekoho. Radar zobrazi i napr. navigacni boje, upozorni te na kolizni kurz z jinou lodi a spoustu dalsich veci.

Kazdy je tedy nejspis cileny na jiny potreby.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř srp 24, 2011 10:02 am

Urcite je kazdy na neco jinyho.

Overlay s mapou a podobny veci jsou jiste zalezitosti pro radar. Termokamera je "jenom" koukadlo. Jeji vyhoda je rozhodne v tom, ze vidi hlavne to co "zije", na linii pobrezi ti asi staci GPS. Zkousel jsem normalni Garmin na Labi a kdyz se podle GPS drzim stredu reky, docela to odpovida, akorat na dne plavbni komory to nevedelo kde jsme, ale v ty se zase tezko vychylim z kurzu ze jo... kor kdyz pres noc nedelaji.
Dokazu si predstavit, ze si v noci ke GPS priberu termokameru, abych do neceho nenapalil. Na rece je dobry, ze z boku kolmo k plavebni draze se tezko prizene tanker a sesrotuje mne.

Je taky potreba pro potrebny rozsah detekce brat v uvahu manevrovatelnost lodi. Kdyz mam potvoru (treba nejakou vetsi plachtenici), ktera na 300m nedokaze ani poradne zatocit, natoz zastavit, tak je mi logicky mala kamerka k prdu. Kdyz mam ale motorovou lod o delce 9m, ktera dokaze pri vytlacny plavbe na revers zastavit na 25m nebo mozna malou plachetnici kterou obsluhuji jenom dva lidi, tak mam sanci ze i s levnou kamerou preziju nocni plavbu v pohode.
Naposledy upravil(a) Viky_CZ dne stř srp 24, 2011 1:06 pm, celkem upraveno 1 x.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř srp 24, 2011 10:30 am

osobni zkusenost s termokamerou nemam, takze pouze muj nazor :

- obe veci jsou urcene na neco jineho
- radar, pokud na nej mas, bych bral jako "nutnost" (mluvim o plavbe na mori). Nic jineho (snad pouze AIS) ti neposkytne takovy "globalni" prehled o tom co se deje kolem a to vse ve vzdalenostech, ktere ti umozni na situaci se pripravit, pripadne na ni vcas reagovat. Mezi Bretani a Anglii v noci a s horsici se viditelnosti bylo VELMI prijemne vedet, ze cca 4Nm od nas se nasim smerem riti nejakej obr a za par minut se objevi .. a skutecne se objevil :-)
- nocni videni je k tomuto asi trosku nevhodne - uvidet lod, ktera se riti 20kts na 300-500m neni nic moc. Ale zde bych jako obrovskou vyhodu videl - napr MOB - v noci, za vln uvidis chlapika "zarit" jeste nejakych 200m a to je hodne dobre. Pak male objekty, ktere radar nechyti - nekde i desitky rybaru na malych lodickach, neosvetleni, vsude kolem. A pak, dokaze-li to i ten levny model pak treba prohlidka vjezdu do zatoky, mariny v noci. Otazkou je, zda vse toto (az na MOB) nedokaze nahradit nejake echt vykonne svetlo.

MIt penize ( a hlavne lod ;) ), beru jako prvni radar a pokud by mi $$$ zbyly, pak i to nocni.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř srp 24, 2011 12:33 pm

Ja teda s termokamerama celkem zkusenosti mam, ale zase ne na vode. Az bude prilezitost, zkusim to a uvidim co bude k videni. Kazdopadne na situace jako je MOB nebo milion rybarskej lodek nekde na jezere je to urcite velmi uzitecna metoda, ale to je zase kazdyho vec, jestli se do takovyha mista vyda.

Co se tyka vykonnyho svetla - to ti zase strasne nasviti co je blizko a vzdalenejsi veci se muzou i ztracet. Precejen ta termokamera je diky pasivnimu snimaci o necem jinym, o lidech, zviratech, motorech atd. Myslim ze treba nebude dobra na nejaky nizky skaly tesne nad vodou a podobny veci. Ale to asi ani radar ne.

Docela zajimavy je tohle: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 230560001/
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř srp 24, 2011 6:41 pm

Ahoj pánové,
věru zajímavá debata. V téhle oblasti sice nejsem odborník, ale nějakou základní zkušenost s infra a NVG mám. Když pominu radar, tak si na lodi dokážu představit NVG, to sou ty brejle co zesilujou zbytkové světlo, podle generace a také ceny potřebují pokud se nepletu asi 2 mililuxy, tedy trochu světla např. z hvězd či měsíce. Získáte poměrně pěkný obraz, ale ne zrovna snadno odhadnete vzdálenost a také snadno přehlédnete třeba kámen co trčí z vody, pokud je na pozadí třeba skála. Prostorové vidění je tady trochu problém. Také se do toho nedá dívat celou noc :) , něco málo s tím mám nalétáno a je to docela záhul na oči. Infra mě moc smysluplné nepřipadá, opravdu dobře uvidíte plavce zvířátka atd. což je sice zajímavé, ale třeba šutr ve vodě poté co srovná svoji teplotu s okolní vodou asi těžko. U infra se mě líbilo že vidí i to co už není. Třeba kouknete na stojánku letadel, která je už třeba hodinu prázdná, ale vy jasně vidíte siluety letadel které zde stály, protože beton z jejich stínu je stále o něco chladnější. To ovšem na lodi asi těžko využijeme, že :D
Celé to tak trochu vzhledem k ceně a využití považuji za poněkud akademickou debatu, ale proč ne
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv srp 25, 2011 12:12 am

mě to teda nepřijde ani akademický,noční vidění omezuje vzdálenější osvětlení, což je pro uváděný případy dost problém. Ze zkušeností stačí za čímkoliv osvětlený dům, nebo oheń a všechno vidíš naprd, to samý osvětlená paluba, znova problém. S infra zkušenosti nemám , ale všechno co slyším se omezuje na tak štíhlý možnosti využití, že to vidím jako debatu o utrácení zbytečných peněz a hájení si vlastních pohledů na svět. Samozřemě můžu mít blbou náladu a těch pár piv u plzeňskýho fotbalu u mě vyvolává negaci ke všemu co se odlišuje bezstarostnosti pouhého plutí na plachty, přesto bych byl vděčen za skutečné, praxí ověřené zkušenosti, bez teoretických předpokladů, čím je do budoucna povinné vybavit loď, aby mi pod oknem mohli frčet zbohatlíci ve skluzu a na moře mohl vyplout jen s miliónově vybaveným dřevěným člunkem 7x3m. Ať žije pokrok :hmm:
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv srp 25, 2011 12:18 am

Ricni radar co delala Tesla Pardubice videl i kacenku. Na velkych lodich je radaru nekolik, s vetsim dosahem, nema velkou rozlisovaci schopnost na male veci. Na to maji dalsi radar s kratsim dosahem a vetsi rozlisovaci schopnosti. take vyzaruji velky vykon a tak se toho vic odrazi zpet. Maji i velkou spotrebu elektriky. Take kdyz si to montujete sami, mate to nizko, videl jsem i na stropu kajuty.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv srp 25, 2011 8:00 am

Ja myslim ze se v tom celkem shodnem, marine infrakameru na lodi vyuzijou asi hasici (ale ty vlastne uz mivaji hasicsky, ktery jsou stejny ne-li lepsi) nebo policajti a to je tak vsechno.
Ale taky tu mame druhej pohled... spousta lidi co jachtari maji jeste nejaky to "civilni" zamestnani a zatimco marine infrakamera je pro ne zbytecna investice, normalni prenosna infrakamera by se jim v praci klidne mohla hodit a dokonce muze bejt i dost uzitecna. Ucetni nebude protestovat a na lod si kameru muzou uplne klidne vzit, pro tech par pripadu, kdy se neco pokazi a bude se hodit.

Jinak co se tyce kamenu a jejich splynuti s vodni hladinou.... ja v tom nemam uplne jasno, voda se celkem chova jako zrcadlo, takze jeji teplota zrejme nema takovej vliv, jako to co se v ni zrcadli. Skala by se teda mohla projevovat jako pevnej bod na menicim se pozadi. Ale jak moc by tohle bylo videt, to si netroufam rict. Vecer bude ten sutr mozna jeste teplej, rano urcite ne.

Dohodli jsme se s tim clovikem co to prodava, ze pri prvni prilezitosti provede nejaky testy na vode a posle obrazky.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » čtv srp 25, 2011 4:22 pm

Rád pluji v noci a zatím jsem si pro noční vidění vystačil s kvalitním dalekohledem .
Neodborně vysvětleno : zornice oka se může zvětšit na 8 mm . Máme -li dalekohled jehož průmět obrazu na oko je alespoň 8 mm pak jsme v pozici člověka který v noci na 100 m nic nerozezná , ale přijde li až místo samé tak vidí docela dobře . Samozřejmě nesmí být tma jako v pytli , ale ta na moři běžně není.

Zpět na