lednice

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: smike, vilma, Pepa

Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » stř zář 10, 2008 9:39 pm

halladin píše:Anebo je to co se píše o nutnosti "vodorovnosti" :-) ledničky přehnané ?


Bohužel na moderní trojkonbinaci jsem se ještě nezmohl a asi hned tak nezmůžu. :hmm:
Dělal jsem tedy pokusy s absorpční ledničkou.
Sice je na elektro. ale jinak je stejná co na PB. (Starý tip, hodně starý). :D
Šoupnul jsem jí do kovárny a naklonil do 45°, po týdnu kontrola, krásně chladila, vše OK.

Nevidím v tom žádný problém.
Preferuji plyn, stejně jako david. Mám v plánu sehnat starou a zmodernizovat obal. ;)
Pokud se nepovede (těžko se shání), halt koupím tu moderní. Tedy pokud se zmůžu. :mad:
alffa
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » stř zář 10, 2008 9:48 pm

Alffo.
já se ptal, protože u těch plynových ( absorbčních) ledniček stojí:

Nedostatky: nutno dodržet provozní rovinnost lednice, při provozu na 12V DC velké proudové odběry bez jištění baterie vozidla.

A pamatuju se z dětsví,když ještě byly plynové ledničky, stačilo s ní pohnout, a nechladila.
david
moderátor
Příspěvky: 4719
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » stř zář 10, 2008 9:58 pm

halladin píše:Alffo.
já se ptal, protože u těch plynových ( absorbčních) ledniček stojí:

Nedostatky: nutno dodržet provozní rovinnost lednice, při provozu na 12V DC velké proudové odběry bez jištění baterie vozidla.

A pamatuju se z dětsví,když ještě byly plynové ledničky, stačilo s ní pohnout, a nechladila.


tak co teda chceš slyšet??????????????? 12V vypneš omezovačem, plyn jde dokud nedojde a náklony nejsou tak dramatický jako kdysi. na motorák bez problému.
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » stř zář 10, 2008 10:02 pm

Inu Davide,
Není vždycky dobré věřit , všemu co je napsané, ale je lepší ze zeptat někoho, kdo má praktické zkušenosti.
A Alffovi jsem jen vysvětloval, proč se ptám.
Rozumíme si ?
david
moderátor
Příspěvky: 4719
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » stř zář 10, 2008 10:15 pm

halladin píše:Inu Davide,
Není vždycky dobré věřit , všemu co je napsané, ale je lepší ze zeptat někoho, kdo má praktické zkušenosti.
A Alffovi jsem jen vysvětloval, proč se ptám.
Rozumíme si ?


Inu halladine, možná ses všiml, že zásadně nepíšu to, co nevím a nemám ověřený. A když něco převezmu odjinud a nemám to ověřený, tak to řeknu. Nerad ze sebe dělám vědomě blba. Nepatřím mezi ty, některé zde, co okopírujou Vikipediu a vydávaj to za svý dílo. Tak hluboko sem nekles.
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » stř zář 10, 2008 10:34 pm

Hele Davide. já někde něco četl. Tak jsem se tě zeptal jestli je to fakt problém. Ty jsi odpověděl, alffa taky. Oba stejně.

Abych nevypadal jako blbec, co si bez příčiny vymýšlí hovadiny, vysvětlil jsem, proč jsem se na to ptal.
Nechápu, v čem vidíš problém.

No a ptám se ne proto, že bych chtěl do lodi plynovou ledničku, ale protože jsem o prázdninách koupil za pár šupů karavan, ve kterém taková kombinovaná lednička (12/220/plyn ) je. Ale ještě jsem ji nevyzkoušel. Ale prý fungovala.
Uživatelský avatar
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 512
Registrován: stř úno 27, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » stř zář 10, 2008 10:47 pm

Ahoj boha co to je Vikipedia? S tou ledničkou to přeháněj Ve velkejch jahtách jsou tyhje lednice nafest žádnej kardanzávěs,ale myslim si,že ta nutnost roviny je tam kvuli plynovýmu plamínku,co hoří dole,aby směřoval nahoru,a vohříval pořádně tu rouru.Při náklonu by to asi míň fungovalo ne?
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » stř zář 10, 2008 10:53 pm

bombo,
Vikipedia je amatérská encyklopedie na internetu. Dej si to do googlu, a koukni se.
Má jednu nevýhodu - dělají ji uživatelé - mohou vytvářet celé nové hesla, anebo opravovat, co tam už je.
Takže tam mohou být i nesmysly...
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » stř zář 10, 2008 11:23 pm

Z vlastní zkušenosti vím, že náklon u klasické absorční lednice (jedno jestli plynové nebo elektrické) má podstatný vliv na účinnost.
Fungují na klasických fyzikálních zákonech (ohřátý plyn nad plamínkem stoupá vzhůru) a když jim náklonem vstupu do
výparniku zabráníte v další cestě tak se snižuje účinnost, případně přestávají chladit úplně. Proto ty trojkombinace s otevíráním
nahoru mají výparník na boku pod větším sklonem, aby případný náklon neměl vliv. Také klasické se dveřmi z čela, pokud mají
výparník na zadní stěně naplacato tím tolik netrpí. Nejhůře jsou na tom ty s chladícím boxem s vodorovným výparníkem. Pouze pokud se nakloní dozadu, tak to není tolik znát. Od roku 90, co jsme začali jezdit více do HR, jsem ve firemních vozech vyzkoušel hodně
typů a nejlepší byli Elektroluxi nahoru otevírací 3kombinace. Bohužel stáli okolo 10000Kč, tak se moc neprosadili. Teď je již asi
nedělají ale u těch uváděných prodejců tady je něco podobného. Jelikož se mi na člun již lednice nevejde, tak si vozím kompresorovou 40l od LG na balkon do pavilonu.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » stř zář 10, 2008 11:58 pm

Hele halladine,
Když Ti napíšu, že jsem udělal pokus, tak to můžeš brát za bernou minci.
Pokud bych pokus neudělal, napsal bych, že se DOMNÍVÁM.

david také píše ze své zkušenosti. Tak se nediv, že se našťouchne když mu nevěříš.

Když bomba napíše:
boha co to je Vikipedia?


Tak tím nemyslí že to neví. Naopak. Ví že nestojí za nic. Kurňa kluci, přece vám tu nebudu dělat tlumočníka.
alffa
edit:
To je teda sranda. Zrovna mě tataS znegoval. :lol:
Je mě líto taťulo ale na devší teorii, pokus je pokus.
Fakt to funguje i v 45°. Světe div se. :whist:
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » čtv zář 11, 2008 12:04 am

Boha Váášho, kde stojí, že Vám nevěřím ? :shock:
Já jen vysvětloval, proč se na to vůbec ptám .
Fakt je to problém pochopit ?
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » čtv zář 11, 2008 12:11 am

halladin píše:Boha Váášho, kde stojí, že Vám nevěřím ? :shock:
Já jen vysvětloval, proč se na to vůbec ptám .
Fakt je to problém pochopit ?

Nerouhej se neznaBohu :)
Zeptal jsi se, bylo Ti odpovězeno. Ksakru :!:
Ale ty opět vysvětluješ že máš pochybnosti a zova proč že se to ptáš :shock: ...............
Tak já už nevím, ........ jak Ti to vysvětlit. :cry:
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » čtv zář 11, 2008 12:16 am

tak oprava - já vysvětloval proč jsem se na to vůbec předtím ptal
A pokud Ti to furt nestačí, tak mi v SZ pošli Tvou adresu, a navštívím tě s kulometem :-D
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » čtv zář 11, 2008 12:25 am

halladin píše: pokud Ti to furt nestačí, tak mi v SZ pošli Tvou adresu, a navštívím tě s kulometem :-D

Bacha, nám trochen větší kalibr. 8)
Apropó. My jsme to pochopili hned na poprvé. :crazy:
david
moderátor
Příspěvky: 4719
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv zář 11, 2008 2:07 pm

halladin píše:Boha Váášho, kde stojí, že Vám nevěřím ? :shock:
Já jen vysvětloval, proč se na to vůbec ptám .
Fakt je to problém pochopit ?


no možná je těžký to pochopit jen proto, že si tak strašně a bohužel nevyléčitelně ukecanej.

Kdybys napsal že tu lednici máš, řek bychti jak ji zapojit, pokud to nevíš, a mohl si dát šutr pod kolo přívěsu a dělat pokusy s nakláněním :crazy:
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » čtv zář 11, 2008 2:57 pm

Davide,

1.Mám lednici v přívěsu,
2, je zapojená
3, nemám bombu :-), a nevím v jakém stavu je vedení ( měděné trubky)

To koukáš , jak jsem stručnej ? :mad:
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv zář 11, 2008 6:50 pm

to halladin: Pokud je to starý rozvod, tak s trubkami problém nebude ale chce to vyměnit všechny gumové hadice (připojení bomby)
a membránový ventil, který by tam dle předpisu měl být, případně regulátor tlaku. Těch vyhořelých vleků bylo hodně.
Uživatelský avatar
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 648
Registrován: pát zář 14, 2007 2:00 am
Reputace: 3
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Chladnička a kompresorom na 240V

Příspěvekod Milos » čtv zář 11, 2008 6:57 pm

Tiež riešim chladničku na MacGregora ... Zistil som, že kompresory na 12V sú (asi v dôsledku menších výrobných objemov) výrazne drahšie ako bežné chladiarenské kompresory na 240V používané v chladničkách pre domácnosti. :(
Kompresory na 240V sú dostupné aj pre malé výkony, prípadne je možné použiť agregát z vyslúžilej chladničky ... :)
V lodi chcem na chladenie využiť priestor pod sedačkou, obložiť ho znútra polystyrénom, vnútri inštalovať malý výparník. Kompresor vo vedlajsom priestore, chladičom ohrievať úžitkovú vodu.

Chladnička na lodi pracuje iba keď je pre ňu dostatok energie;
- v prístave keď je priamo pripojiteľná na sieť 240V
- pri motorovaní (240V/50Hz vyrába invertor z 12V)
- z akumlátora - ak je dostatočne nabitý (240V vyrába invertor z 12V)

Nemám zatiaľ odmeranú účinnosť meniča, mám s výkonom 1000W, naprázdno berie okolo 0.4A, preto by sa zapínal iba pri odbere - zapnutí kompresora.

Má niekto skúsenosť s niečím podobným?
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv zář 11, 2008 7:41 pm

Těch 1000W invertoru bude asi málo pro náběhovou špičku motoru kompresoru na 240V. To je právě ta cena těch nových na 12V,
kde to řeší elektronikou. Pracoval jsem před revolucí v Tesle Eltos, kde bylo dosti el. součástek a zkušených inženýrů elektro a na
tomto problému si vylámali zuby. Osobně by mne zajímalo jak a jakými součástkami to vyřešili. Řešil jsem tu špičku u lednic v bytě
kde byl hlavní jistič 15A a běžný odběr okolo 12A a při měření vyskočil odběr chvilkově na 22A a spadl jistič. Tehdy to vyřešili
(ne zrovna předpisově) motorovým jističem s pomalou charakteristikou. Můžeš to vyzkoušet u normální lednice a akum. a tím invertorem. S tím ohřevem vody asi dosti snížíš účinnost chladiče lednice a bude slaběji chladit a tím zvýšíš el. spotřebu, protože
bude kompresor běžet déle. Nejlepším řešením je plyn. Je tam ovšem hlavní problém s dobrým odvětráním spalin a s únikem PB,
který se drží u podlahy a těžko se odvětrává.
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » čtv zář 11, 2008 8:29 pm

ta inverze je ztrátová. Ta lednička nefunguje na 12 V ?
jsou ledničky, které fungují na dvoj i trojkombinaci.

cca 56 litrová lednička ( trojkombinace12/220/ plyn) stojí pakatel necelých 8 000.
je ovšem absorbční , takže žere víc...elektřiny - takže to vlastně vyjde nastejno. :-) Co stojí invertor, co dokže utáhnout tu ledniku ? Co takhle uvažovat o kombinaci s plynem ?
Za jízdy 12 V, v marině 220 nebo plyn, při kotvení mimo marinu plyn ? Ty kombi absorpční jsou lacinější....

tataS
ten karavan prošel technickou, ( mám už velký techničák) a už jen jít na dopravní pro značku.
Problém je s celou instalací - 220 jede, 12 voltovou jsem nepochopil - zatím.Zřejmě tam je jenom osvětlení, a čerpadlo u umyvadla v kuchni. To má jakousi minibaterku. Ovšem- nenašel jsem nic, kde by bylo možno napojit nějakej pořádnej akumulátor. Zřejmě to běželo na baterii v autě. Z přípojného káblu.
Zatím ten karavan stojí na konci plánovaných výdajů, letos se s ním nikam nechystám.
Ta lednička je dost stará ( stejně jako celý karavan), takže spíš počítám s koupí nové.
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv zář 11, 2008 9:09 pm

Ty trojkombinace jsou levnější- okolo 6200Kč. Dělají až 32°C pod okolní teplotu. Jak jsem se dočetl, tak Elektrolux je nyní Domestic.
Již ty adresy zde padly pro Domestic a WAECO, které jsou podobné. Za tu cenu se asi experimenty s invertorem nevyplatí, protože
to většinou je zbastlenina.
vleku.to halladin: Máš taky revizi na rozvod PB? To bývá něco jiného než technická.
david
moderátor
Příspěvky: 4719
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv zář 11, 2008 9:18 pm

halladin píše:Davide,

1.Mám lednici v přívěsu,
2, je zapojená
3, nemám bombu :-), a nevím v jakém stavu je vedení ( měděné trubky)

To koukáš , jak jsem stručnej ? :mad:


to ses ale hoooooódně přemáhal

řekni si Bin Ládinovi, třeba ti najakou popustí.
A co takhle regulátor máš?? na správnej tlak, máš ?
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » čtv zář 11, 2008 9:20 pm

tataS

Nemám, vždyť říkám, že nevím, v jakém je stavu. kdyby byla revize, tak to vím...
Ale to by nebyl problém, i kdyby se to muselo vyměnit celé.
Jo, je tam i topení.
Zatím to stojí na zahradě, a a dcera s vnučkou si to vyhradily :-D
david

Bomba tam není, ale nějakej regulátor tam je. Jakej, jsem zatím nezkoumal.
Předpokládám , že ten starší typ.
Naposledy upravil(a) halladin dne čtv zář 11, 2008 9:23 pm, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor
Příspěvky: 4719
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 52
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv zář 11, 2008 9:20 pm

tataS píše:to halladin: Pokud je to starý rozvod, tak s trubkami problém nebude ale chce to vyměnit všechny gumové hadice (připojení bomby)
a membránový ventil, který by tam dle předpisu měl být, případně regulátor tlaku. Těch vyhořelých vleků bylo hodně.


membránový ventily jsou na lodích už zakázaný, v karavanu nevím, dokážu asi zjistit.
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Příspěvekod halladin » čtv zář 11, 2008 9:28 pm

Davide, nemusíš....

http://www.karavan.cz/technika/plynove- ... rmaci.html

Ten plyn asi bude lepší natáhnout novej.....
Naposledy upravil(a) halladin dne čtv zář 11, 2008 9:30 pm, celkem upraveno 1 x.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů