Korsika - Před plavbou a po ní
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
Ludek píše:Podle me je 39ka do techto podminek v pohode.Bude to asi trosku vic"drncat" na kratkych vlnach.Zalezi na pocasi. Ludek
Právě, záleží na počasí. V době kdy se psalo o "malé lodi" funěla osmička bf. a byly 5-6 metrové vlny. Na zítřek už je plánovaná jen trojka a vlny do 1,5 metru.
To je nebe a dudy, že?

- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
Korsika
Ahoj Baharisi,
protože jsem byl celý červenec na Jadranu,tak až dnes jsem objevil tvoji poptávku a dnes už i sdělení o plavbě kolem korsiky.Plul jsem kolem korsiky naposled v létech 2002 a 2003,kdy si mě najal potápěčský klub z Prahy,takže jsem ti mohl možná dát pár postřehů,ale všichni,kteří ti radili na fóru ti radili dobře,není co dodat.Akorát,že jsem ti mohl půjčit pilota a případně mapy,ale to si myslím na čártrové lodi bylo.Tak se už těším na tvoje popisky.Bonifácio je nádherné,jak zevnitř tak zvenku,že ano?
protože jsem byl celý červenec na Jadranu,tak až dnes jsem objevil tvoji poptávku a dnes už i sdělení o plavbě kolem korsiky.Plul jsem kolem korsiky naposled v létech 2002 a 2003,kdy si mě najal potápěčský klub z Prahy,takže jsem ti mohl možná dát pár postřehů,ale všichni,kteří ti radili na fóru ti radili dobře,není co dodat.Akorát,že jsem ti mohl půjčit pilota a případně mapy,ale to si myslím na čártrové lodi bylo.Tak se už těším na tvoje popisky.Bonifácio je nádherné,jak zevnitř tak zvenku,že ano?
Nazdar lidi, jsem rád, že jsem po několika dlouhých dnech hledání snad konečně narazil na to správné fórum a tak jsem se s dovolením k vám přifařil. Doufám, že pravověrní jachtaři mnou nebudou opovrhovat jen proto, že jezdím na gumáku na motor. Na svou obranu musím říct, že se závodním jachtingem jsem v Noe Neratovice skončil těsně předtím, než se mladší dcera mé učitelky v autoškole paní Šmídové, nějaká Lenka, rozhodla, že bude taky jachtit
. A jen co mi povyrostou dítka, určitě si udělám kapitánské zkoušky a hurá zase na plachetnici.
Tak jsem se vykecal a teď k věci. Chystám se v létě s rodinou a naším 4metrovým gumákem s 15 kW motorem na Korsiku. Láká mě západní pobřeží, ale mám strach, že tam bude pořád vítr a vlny (a toto téma mě o tom jen přesvědčilo) a na člunu si nezajezdíme a tak asi skončíme na východě. Otázka zní: je ten západ opravdu tak drsný? A není tak drsný a vlnovatý náhodou i východ Korsiky?
Druhý dotaz mám, jaká jsou pravidla a povinnosti při provozu člunu na Korsice nebo ve Francii obecně - stručně řečeno v Chorvatsku si pro člun od 5 kW musím koupit vinětu a od 15 kW je povinné pojištění, nevíte někdo, jak to je tady?
Díky předem za odpovědi.

Tak jsem se vykecal a teď k věci. Chystám se v létě s rodinou a naším 4metrovým gumákem s 15 kW motorem na Korsiku. Láká mě západní pobřeží, ale mám strach, že tam bude pořád vítr a vlny (a toto téma mě o tom jen přesvědčilo) a na člunu si nezajezdíme a tak asi skončíme na východě. Otázka zní: je ten západ opravdu tak drsný? A není tak drsný a vlnovatý náhodou i východ Korsiky?
Druhý dotaz mám, jaká jsou pravidla a povinnosti při provozu člunu na Korsice nebo ve Francii obecně - stručně řečeno v Chorvatsku si pro člun od 5 kW musím koupit vinětu a od 15 kW je povinné pojištění, nevíte někdo, jak to je tady?
Díky předem za odpovědi.
- RadekS
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Ahoj Míro1 vítám tě mezi námi.
Já byl na Korsice předloni na konci června (teda na Sardinii, na Korsiku jsme si skočili na 3 dny) a jedinej silnější vítr jsem zažil u Bonifacia - 5 Bft a to jenom dopoledne. Přesouvali jsme se na východní pobřeží a u ostrůvků Lavezzi to lehlo a až do Porto Vecchio jsme museli na motor a druhý den to samý. Moře jak placka a motorovali jme až na Sardinii. Na západě jsem nebyl, ale větrnější to tam asi bude hlavně když přijde Maestrál. Ale s tím východem to taky není tutovka. Že nám tam 3 dny nefoukalo ještě nic neznamená.
Já byl na Korsice předloni na konci června (teda na Sardinii, na Korsiku jsme si skočili na 3 dny) a jedinej silnější vítr jsem zažil u Bonifacia - 5 Bft a to jenom dopoledne. Přesouvali jsme se na východní pobřeží a u ostrůvků Lavezzi to lehlo a až do Porto Vecchio jsme museli na motor a druhý den to samý. Moře jak placka a motorovali jme až na Sardinii. Na západě jsem nebyl, ale větrnější to tam asi bude hlavně když přijde Maestrál. Ale s tím východem to taky není tutovka. Že nám tam 3 dny nefoukalo ještě nic neznamená.
- MARIS
- moderátor
- Kontaktovat uživatele:
francie
To Mira1,
je třeba více informací od tebe:přijedeš trajektem odněkud někam do přístavu,města.Budeš mít někde zajištěno ubytování,nebo máš obytňák,nebo pod stan?(předpokládám,že nechceš přespávat na člunu.)Takže chceš asi dělat jen jednodenní vyjížďky,nebo né?Uvědom si,že ať budeš na západě nebo na východě,budeš vždy vyplouvat na otevřené moře.A nejbližší pevnina z východní strany z Bastie je Elba asi 35mn.
Plul jsem kolem Korsiky několikrát a většinou tam foukalo silně až velmi silně.Když jsem byl asi podruhé v Macinággiu (na severu),tak jsem nadával na to,že mají muringy ze železných řetězů.A druhý den když foukala devítka tak jsem pochopil proč.Dá se říci,že bezvětří jsem tam zažil vyjímečně.A takové to malé gumáky jsem tam na otevřené vodě plout neviděl.Nevím jestli už máš nějaké zkušenosti,ale na moři se počasí dovede velmi rychle změnit a pak bývá ouvej.
Co se týká povolování plaveb,tak tam jsem se přihlašoval jen když sme zajeli do mariny,jinak ne.
Jinak na těchto dvou stránkách je toho napsáno dost,jen bych se opakoval.
je třeba více informací od tebe:přijedeš trajektem odněkud někam do přístavu,města.Budeš mít někde zajištěno ubytování,nebo máš obytňák,nebo pod stan?(předpokládám,že nechceš přespávat na člunu.)Takže chceš asi dělat jen jednodenní vyjížďky,nebo né?Uvědom si,že ať budeš na západě nebo na východě,budeš vždy vyplouvat na otevřené moře.A nejbližší pevnina z východní strany z Bastie je Elba asi 35mn.
Plul jsem kolem Korsiky několikrát a většinou tam foukalo silně až velmi silně.Když jsem byl asi podruhé v Macinággiu (na severu),tak jsem nadával na to,že mají muringy ze železných řetězů.A druhý den když foukala devítka tak jsem pochopil proč.Dá se říci,že bezvětří jsem tam zažil vyjímečně.A takové to malé gumáky jsem tam na otevřené vodě plout neviděl.Nevím jestli už máš nějaké zkušenosti,ale na moři se počasí dovede velmi rychle změnit a pak bývá ouvej.
Co se týká povolování plaveb,tak tam jsem se přihlašoval jen když sme zajeli do mariny,jinak ne.
Jinak na těchto dvou stránkách je toho napsáno dost,jen bych se opakoval.
Dík, chlapi, to je teda masakr, i když každý máte jinou zkušenost. Samozřejmě počítám s tím, že otevřené moře nebývá klidné, ale pokud tam fučí pořád a jsou pořád i vlny, tak asi vyrazíme jinam. Moje představa je taková ta chorvatská klasika: přijedeme na ostrov trajektem, člun sbalený ve vozíku za autem, najdeme si místo a ubytování v nějakém apartmánu, kde se nám bude líbit, nafoukneme člun a budeme se vozit, 1denní výlety maximum, spíš tak vyjíždky na půl dne okolo břehu, mám papíry jen do 0,75 NM od břehu a nemám důvod tu vzdálenost překračovat. Zkušenost z moře nějakou mám, a to hlavně takovou, že jsme vždy vyjížděli za klidného moře a vraceli jsme se na pěkných vlnách ...
- MARIS
- moderátor
- Kontaktovat uživatele:
francie
Tak pokud je to takto,tak si myslím že máš dvě možnosti.Buď jet na korsiku,ale nepočítat moc s plavbou (hlavně na západní straně),anebo vyměnit korsiku za Elbu.Tam už zdaleka nebývají takové větry,je tam spousta zátok a přístavů,a pěkná krajina.
Popis plavby Sardinie - Korsika byl přesunut SEM do reportáží. Baharis
Popis plavby Sardinie - Korsika byl přesunut SEM do reportáží. Baharis
Na konci září se naše společnost Apalucha stěhuje po několika letech v Egeji, do oblasti průlivu Korsika / Sardinie. Vyplouváme dvě lodě z Portisca. Když tam v tu dobu budeš, můžeme udělat jamboree.
Pokud koukneš na má kotviště v oblasti Thyrénského moře a budeš mít k tomu málu co znám nějaké dotazy, rád odpovím - pomůžu.
Pokud koukneš na má kotviště v oblasti Thyrénského moře a budeš mít k tomu málu co znám nějaké dotazy, rád odpovím - pomůžu.
Ahoj Baharisi a díky za nabídku. Podíval jsem se na Tvoje povídání s mapkami a postahoval, z toho dostanu nějakou představu a inspiraci. Jsem teď ve fázi plánování, termín vidím v září tak na 7-10 dnů. Nechci to pojmout jako nějakou honičku nebo regatu, ale vysloveně pohodové ježdění - pokud vítr dovolí.