Ryby, škarpina a iglice.

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: vilma, MARIS, Pepa

Uživatelský avatar
tomaskre
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 166
Registrován: čtv úno 15, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tomaskre » stř črc 04, 2007 11:45 pm

přeju dobrou chuť, já už se na ty mňamky nemůžu dočkat. Strašně mě láká ta jedovatka. taková červená, ale nevím jak to připravit, ale co sem slyšel, tak delikatesa. Já byl letos dvakrát tak na moře až příští rok. SAKRA :?
Uživatelský avatar
MartinB
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 963
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 26
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » pon črc 09, 2007 1:51 pm

Ta "červená" ryba bude nejspíše ropušnice (Scorpaena scrofa) chorvatsky škarpina.

...... Obrázek

Na hřbetní ploutvy je 12 tvrdých - „jedovatých“ a 9 - 12 měkkých ostnů, další jedovaté jsou 3 tvrdé ostny řitní ploutve a jeden osten prsních ploutví.
Jedovaté jsou jen v případě vpichu. Pokud vím tepelnou úpravou je po nebezpečí. Jinak je to tučnější ryba, moc dobrá. Dělali jsme ji po "chorvatsku" = osolit, potřít olejem, posypat rozmarýnem (ten roste úplně všude) a na rožeň s tím. Musí se to dělat pomalu a déle aby se propekla.
Je to ale dost drahá ryba.
Často jsme kupovali "iglice", ty jsou mnohem levnější a moc chutné.

....... Obrázek

Kuchají se tak, že se udělá malý řez tak aby se oddělilo střevo u řiti a pak se uřízne hlava tak aby to zůstalo dole spojené a zatáhne se za tělo a všechny vnitřnosti se vytáhnou s hlavou ven (blbě se to vysvětluje, ale když se v rybárně zeptáte, rádi vám to ukážou a umí to tak rychle, že než to okoukáte je půlka vykuchaná ;-)). Výhoda je v tom, že se ryba při rožnění nerozšklebí a zůstane více šťavnatá. Dále jako nahoře, ale je to rychleji hotové. Aby jste se nedivili, páteř má zeleno-modrou fosforeskující barvu - to je normální. Jedli jsme to i s kostmi, jsou tak titěrné, že nebylo potřeba se tím zabývat.
Jak ty ryby vypadají a i ostatní ryby je zde: http://ryby.euweb.cz/

Čau Martin

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů