Plavba - Sukošan

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Martek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Plavba - Sukošan

Příspěvekod Martek » stř črc 11, 2007 3:48 pm

Ahoy,

koncem září s partou kamarádů chystáme "pánskou relaxační" plavbu. Vyplouváme ze Sukošanu a tak přivítám všechny vaše doporučení týkající se pamětihodností, zajímavých míst, vraků, dobrých hospůdek atd. v této oblasti. Národní park Kornati je samozřejmostí, ale myslím si, že lze najít i jiná místa např. Dugi otok atd. Předem všem děkuji.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř črc 11, 2007 5:30 pm

No jo. Abych ti řekl vše co o té oblasti vím, to je na několikahodinové povídání. A jelikož se chystám na cestu, není na to čas. Pokud nemáš, kup si 808 HR přístavů a zátok (to je základ) a doplň to o nastudování místního tématu "Dobré konoby..."
Jinak koncem září budu ze Sukošanu vyplouvat i já. Pokud teda pro tebe je 29.9. koncem září.
Martek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Martek » stř črc 11, 2007 5:54 pm

Na doporučení zkušenějších jsem si 808 HR přístavů a zátok objednal, ale mnohdy jsou osobní zkušenosti a "náhodné objevy" zajímavých míst lepší než doporučované místa z komerčního itineráře. Výrážíme 22.09. takže se budeme střídat .-) Pojedu s VEKTOR 361 od AstaYachtingu.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 11, 2007 6:36 pm

22.9. končím v Šibeniku, ale ten samý den budu vyplouvat, jen zatím nevím odkud. Loď se bude objednávat až příští týden. Jak to budu vědět (po příjezdu z Korsiky), dám to do spoluplaveb.
Asta určitě dobrá, udržuje i starší lodě ve výborném stavu a má dobré ceny. To je myslím i případ vašeho Vektoru.
808 není žádný komerční itinerář, sponzorovaný majiteli zátok a konob. To jsou praktické zkušenosti jachtařů. Tomu věř.
Na popisování dobrých zátok půlky Jadranu opravdu není kdy. Pokud by jsi měl program MapSource, můžu ti poslat moji databázi kotvišť od r. 2002 ve formátu *.gdb, nebo i propluté trasy ve stejném formátu. Vše mám na GPS zdokumentované.
Nebo se zeptej na konkrétní ostrov, nebo jeho část. To ti určitě někdo rád odpoví. Ale takto? Popisovat oblast od Dugeho Otoku po Korčulu, nebo Mljet? :crazy: ;)
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Sukosan & others

Příspěvekod dumber » stř črc 11, 2007 6:43 pm

Cau,

odporucam navstevu Trogiru. V marine byva silny prud, a obycajne dost plno, takze odporucam prist trochu skorej a ratat s tym prudom.
Celkom pekna zatoka je na ostrove Kakan (zatoka Potkucina) moznost statia na kotve, alebo z druhej strany na bojach
Na Dugom otoku odporucam slane jazero Mir, statie na bojach. Su tam velmi pekne utesy
Dalej by som odporucil navstevu pevnosti Sv. Nikola pri Sibeniku a je mozne to spojit s nocovanim v Skradine

to asi tak na zaciatok vsetko co ma v prvom okamihu napadlo z hlavy
koudy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod koudy » stř črc 11, 2007 7:22 pm

Původně sem si myslel, že 808.. je v podstatě zbytečný, že je každá zátoka vidět i v mapě. Ovšem když se mi dostal do ruky a drobet sem si to mohl prolistovat a prohlídnout, troufam si říct že pro jachting v Chorvatsku je téměř nepostradatelný. :good:
Martek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Martek » stř črc 11, 2007 7:30 pm

Pro Baharise: Nemyslel jsem to tak, že 808 HR přístavů a zátok je komerční průvodce. Pouze přirovnání. Podle mne je osobní zkušenost to nejlepší poznání. Nejvíce mi jde o Dugi otok. Na doporučení Dumbera si zjistím informace o slaném jezeru Mir. Dám na tvé doporučení a prohlédnu si na fóru téma dobré konoby.
Nejde mi o to, aby mi někdo "vypracoval" trasu plavby, ale 1-2 dobré typy zpestří mou představu o trase.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 11, 2007 7:59 pm

Co teda já vím o Dugem Otoku. Samozřejmě Telaščica (státní rezervace) s přístupem na vzpomínamý Mir, zátoky Brbinj a Pantera (obě na bóje), ponorkové sila u zátok Muljokovac, Dumboka a Bokašin. Vrak italské lodi nad Dugim Otokem, pěkný maják Veli Rat, také na severu. Také vzpomínané útesy jsou na úrovni Miru, ze strany od volného moře (západní pobřeží)
To máš za dva dny obepluté....
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » stř črc 11, 2007 9:55 pm

Baharis píše:Co teda já vím o Dugem Otoku. Samozřejmě Telaščica (státní rezervace) s přístupem na vzpomínamý Mir, zátoky Brbinj a Pantera (obě na bóje), ponorkové sila u zátok Muljokovac, Dumboka a Bokašin. Vrak italské lodi nad Dugim Otokem, pěkný maják Veli Rat, také na severu. Také vzpomínané útesy jsou na úrovni Miru, ze strany od volného moře (západní pobřeží)
To máš za dva dny obepluté....

Mohl bys prosím připsat nějaké bližší info k tomu vraku? Kamarád to viděl na mapě a chtěl by tam příště naplánovat cestu. Chtěl by se k tomu potopit se šnorchlem...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 11, 2007 10:18 pm

Málo chodíš na mé stránky. Nebo snad vůbec? :cry: ;)
- Rok 2003
- Rok 2004
Od té doby jsem tam nahoře nebyl, ale prý tam trčí už jen pár trubek.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » čtv črc 12, 2007 7:22 am

Baharis píše:Málo chodíš na mé stránky. Nebo snad vůbec? :cry: ;)
- Rok 2003
- Rok 2004

Tak to se pleteš. Chodím na Tvé stránky. Naposled včera. Ale není v mých silách vše prohledat a pročíst. Takže jsem nečetl ani toto. Ale napravím to ;-)
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » čtv črc 12, 2007 7:36 am

Na severní straně Dugeho otoku je ještě jeden vrak, v malé zátoce západně od Soline. Kotvily jsme tam před 9 lety, takže nevím jak teď vypadá. Zátoka je dobře chráněná před vlnami. Vrak je dřevěná polorozpadlá loď, částečně vynořená nad hladinu. Vrak je ale zakreslen ve většině map, takže žádné tajemství.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv črc 12, 2007 8:20 am

Bilardos píše:Tak to se pleteš. Chodím...
Doufám, že to bylo pochopeno jako sranda. ;)
Ale nosné bylo porovnání těch dvou záběrů, co dokáže moře udělat za rok....

RadekS píše:Vrak je ale zakreslen ve většině map, takže žádné tajemství.
Ano. A právě toto všechno se Martek dočte v těch osmičkách, až mu dojdou :good:
koudy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod koudy » čtv črc 12, 2007 12:45 pm

- Rok 2003
- Rok 2004

Mám tu jednu fotku z letošního května
http://www.kouddy.estranky.cz/fotoalbum/nezarazene/vrak-_veli-rat_/108
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » čtv črc 12, 2007 12:49 pm

koudy píše:
- Rok 2003
- Rok 2004

Mám tu jednu fotku z letošního května
http://www.kouddy.estranky.cz/fotoalbum/nezarazene/vrak-_veli-rat_/108

Podle těch fotek bych řekl, že je to tam už hodně dlouho a moc zajímavé to asi nebude.
koudy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod koudy » čtv črc 12, 2007 1:00 pm

Pravda žádnej extra pohled to neni,je to spíš takový spestření plavby a rarita ale když sem kolem proplouval tak sem měl v hlavě jedinou myšlenku :shock: : NIKDY TAKTO NESKONČIT, a to přeji všem! ;) ;) ;)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv črc 12, 2007 1:42 pm

Martek si v Osmičkách přečte text: Vrak italské nákladní lodi, která zde ztroskotala v r. 1984. :)

Zajímavé, nezajímavé. Pokud bude u každého druhého ostrova trčet z vody ztoskotaná loď, můžeme polemizovat která je zajímavá a která ne. Toto je jediná svého druhu o které vím a je pro mě dost zajímavá....

Díky Bilardosi za info. To jsem myslel, že je na tom hůř. Ona asi největší změna byla odtržení nádstavby mezi 2003 a 2004. Ten trup vypadá, že se drží.
Martek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Martek » čtv črc 12, 2007 3:02 pm

Pro mne bude zajímavé už jenom to, abych se podíval jak si zub času za přispění moře poradí s takovým kolosem. A fotky zde publikované jsou skvělou ukázkou.

Konečně mám zde tolikrát zmiňované 808. Obsahově jsou skvělé, ale trochu mě "zklamala" vazba. Mám obavu, že při cestování a používání bude docela trpět. Nebo se pletu? Jaké máte zkušenosti?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát črc 13, 2007 1:12 am

Neboj. Možná vypadají trochu subtilně, ale já mám zkušenosti s výdrží dobré. A to je nešetřím. Ne že bych je přímo sprchoval, nebo používal jako deštník, ale když pluji v HR, jsou stále v kokpitu u kormidelního kola. A to je několikrát ročně. Sedmičky jsem měl asi pět let, déšť, vlny, sedí se na nich a jediné co bylo potřeba, zpevnit hřbet a přelepit jej dobrou, kvalitní montážní páskou.
Prosím, jen nelepit izolačkou!!! :lol: :lol: :lol: :sorry:
vektor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vektor » pát črc 13, 2007 8:39 am

Baharis zmiňoval, že v zátoce Pantera jsou bojky, v půlce dubna nebyly a to jsem si všiml, že to bylo tak i v jiných zátokách (s porovnáním se 707). Asi brzo z jara ... Tď už tam jsou?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon črc 23, 2007 3:16 pm

Nikdo z těch co tam letos byli neodpovídá, tak jen toliko: Většinou si majité bóje na zimu schovávají a na jaro je vyvazují. Asi to na ně bylo ještě moc brzo. Nepředpokládám, že by v Panteře v sezóně nebyly bóje....
vektor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vektor » pon črc 23, 2007 7:23 pm

Ahoj Baharisi, co Korsika? Nebo o plavbě píšeš někde jinde? A už víš, odkud vyplouváš 22.9.? Pro lepší pocit, že je někdo zkušený nablízku :) jo, to jsem myslel celkem vážně. A k těm bojkám. V tom dubnu jich bylo v HR vážně jako šafránu. Jen děda (za těch pár let je pořád stejnej) na Žirje ve Stupici nezklamal, bojky a na motoráku cedule 10 EUR :)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon črc 23, 2007 10:54 pm

Korsica tu je trochu OT, nevím kde bych co napsal a co koho bude zajímat. Protože se jedná trochu o netradiční lokalitu a každá informace je dobrá, vybičoval jsem se a psal poctivě deník. Podobně jak to mám u Řecka i s cestou. Je toho v obyč školním sešitě asi 35 stránek, k tomu asi 400 fotek. V nejbližší době to vše zpracuji a vystavím.
Pokud je někdo nedočkavý a má konkrétní otázky, tak asi v Jachetních revírech - Itálie - Korsica.

EDIT: Jsou zatím zabookované dvě lodě, jedna je ze Sukošanu a jedna z Kaštela. Která se vybere budeme domlouvat tento týden.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Pašman.

Příspěvekod Ferdinand » stř led 09, 2008 10:41 am

Kapitáni nevíte jestli jsou v zátoce Triluke na konci Pašmanu , tedy mezi ostrůvkem Žižanj a mysem Borovnjak umístněné funkční bójky, ke kterým se lze na noc přivázat ?
To samé v zátoce SV. Andrija na Vrgadě ?
Díky za odpovědi.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř led 09, 2008 10:56 am

Triluke bóje psané nemá a podle mě tam ani nejsou. Dost často se tudy proplouvá a snad bych si všimnul lodí na bójích.
O Andriji nic nevím. Na Vrgádě používám krásnou zátoku Kranje na kotvu.
V té opblasti jsou bóje na Murteru, zátoka Vučigrade. A pak dál Žirje, Kakan, Kaprije...

Zpět na