ocelová nádrž na vodu.

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

ocelová nádrž na vodu.

Příspěvekod bozakafka » pát lis 18, 2011 6:10 pm

pozinkovaná nádrž na vodu byla ošetřena barvou internacional. nikdy jsem se s tímto nátěrem nesetkal. teď je ta barva na stěnách lepkavá a páchne. nemáte někdo zkušenost jak ošetřit ocelové tanky aby nedošlo k tomu co popisuji. existuje cesta aby tank byl ošetřen na dlouhou dobu?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát lis 18, 2011 8:19 pm

Farba vhodná na styk s potravinami a pitnou vodou je asi problém, ale je možné že ho má nejaká firma vyriešený. Viem že Smolenice robili PU základovku vhodnú na styk s vodou, máme s tým natrené stroje na spracovanie hrozny, ale ak sa dobre pametám, tak email s atestom nemali. Je možné že Internacional má.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát lis 18, 2011 8:33 pm

právě potíž je v tom že barva od internecional za tři roky odešla a teď hledáme jiné řešení. něco mne říká že by to měl být dvojkomponentní primer, ale jsem bez zkušeností a tak tápu. poptal jsem firmu bauchemie, ale to je nesmírně obrovská záležitost. ošetření je vhodné pro mega nádrže v řádech milionů kubíků.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát lis 18, 2011 8:49 pm

Ta firma u nás sa volá Chemolak Smolenice, nikdy som neskúmal ich webstránku. Skús popátrať, ak nič nezistíš, tak ja by som im na budúci týždeň zavolal. Ten PU primer predávajú v kilovkách. Ale sú aj český výrobcovia farieb, to budeš mať asi jednoduchšie. Ak nie sú, tak nejako to vyriešime. Balík sa asi dá poslať na Maltu, nie?
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon lis 21, 2011 10:57 am

Ahoj,
pokud vim, tak takovou barvu (tusim ze je dvouslozkova) vyrabi firma Hempel.

Presnej nazev bohuzel nevim, ale znamy si s tim ocelovou nadrz na vodu natirali. Zkus mrknou na jejich web hempel.cz pripadne
jim zavolat a oni ti poradi.

Dodo
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon lis 21, 2011 11:04 am

...zapomnel jsem napsat, ze nejspis ale budete mit problem s pripravou povrchu. Aby barva dobre drzela (dlouho vydrzela), ze zapotrebi mit povrch dokonale pripraveny - vetsinou v tech. listech doporucuji opiskovat :hmm: coz muze byt nekdy celkem problem. Ostatne ne nadarmo se rika, ze kazda barva je jen tak dobra, jak dobre byl pripravem povrch 8)

... nezapomene se jich zeptat, jestli ta jejich barva muze byt aplikovana na tu co tam mas ted. Tipnul bych si ze spis ne a ze pu puvodni budete muzet nejdriv odstranit.
Bullet
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Bullet » pon lis 21, 2011 11:33 am

Dal by se asi použít i Eprosin, ale problém bude s přípravou povrchu
viz. leták.
http://www.sincolor.cz/tal_2010/eprosiny/tal_09_eprosin_e25.pdf
Jednou jsem s tím dělal, dnes už můžu jen konstatovat, že se to dalo natírat štětkou.
Bylo to na dřevo a nemůžu už ověřit, jak to vypadá po těch letech.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » pon lis 21, 2011 2:35 pm

Barvy o holandské společnosti SIGMA. V ČR prodává Tanto Brno. Někde jsem tam viděl barvu na nádrže s pitnou vodou, prodají jakékoliv množství (s přirážkou) ceny jsou dost vysoké, ale odpovídají kvalitě.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 192
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon lis 21, 2011 3:54 pm

Co na zkusit Zingu http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1131
Dělá se i ve spreji http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1482

Mělo by to splnit vše co potřebuješ a je to skoro napořád.

Vybírám relevantní z popisu a technického listu
  • Aplikácia ZINGY je veľmi jednoduchá. Môže byť nanášaná na povrch štetcom, valčekom alebo maľovanie rukavicami. Taktiež môže byť postrek pištoľou a môže byť aplikácia v kúpeli.
  • ZINGA môže byť použitá aj pri zlom počasí. Vlhkosť môže dokonca posilniť katodickú akciu a proces sušenia.
  • ZINGA môže byť aplikovaná na hrdzavý povrch. Akonáhle budú uvoľnené častice odstránené, ZINGA sa perfektne pripojí na povrch
  • 5. Nie je vždy nutné najprv otryskať kov. Príprava povrchu môže byť znížená na minimum. ZINGA môže byť aplikovaná na čistý, drsný, hrdzavý, ale aj vlhký povrch.
  • ZINGA sa skladá z netoxických prvkov a môže byť použitá v styku s pitnou vodou.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon lis 21, 2011 9:12 pm

Jen jestli nebude levnější a spolehlivější vyrobit novou z nerezu či plastu.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 22, 2011 6:32 pm

dnes jsem konečně začal a akcí nádrže. vyrobit nové není možné protože se jedná o veliké tanky na veliké super plachetnici. stará barva od internacional šla dolu v podstatě špachtlema. jenže ne vše se daří očistit na ocel nemluvě o rozích a dalších obtížných místech. trochu ztrácím elan pro použití pryskyřice která je velmi choulostivá na přípravu povrchu. tady na maltě je každý chytrý, ale dohromady zná kulový. něco mi řiká zda by nebylo snazší použít nátěr ředitelný vodou s dobrou elasticitou.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 22, 2011 6:38 pm

Libore a Denisi díky ale to vše je velmi náročné na kvalitně očištěný povrch. dnes se mi v noci zdálo o vodou ředitelným gumoasfaltu. vím že je to blbost ale kdyby bylo něco takového na vodu
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte lis 22, 2011 8:08 pm

Ja som pred rokmi staval vodojem , z betónu a na zabezpečenie úplnej vodotesnosti sme používali niečo ako navrhoval Bullet ten Eprosin. Držalo to fest na všetkom, aj na montérkach, ale ako by sa to správalo na plechu neviem a keď neviem, tak ti to nebudem radiť. Polyuretanová základovka drží tiež dobre a podklad nemusí byť až tak na 100%, dôležité aby tam neboli zvetralé kusy, prach. Polyuretanová živica drobné zrnka prachu a nedokonalé očistenie zlepí, je to to isté ako keby si to natieral epoxidom. Nádrž by sa mohla okrem ručného čistenia vystriekať vapkou a možno prepláchnuť slabou kyselinou, mravčou, alebo citrónovou. Nech to natrieš hocičím, malo by to mať atest na styk s potravinami a pitnou vodou.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte lis 22, 2011 8:15 pm

boožo, trochu nechápu proč se furt ptáš nás amatérů a ne profíků.
Myslíš, že jsi jedinej, komu voprejskala pitná?? Na starejch zámořákách to bude stejnej problém a sichr jej někdo řešil. Já bych napsal mejl do Brna Hemplům a do Prahy Jotunům. Napiš jim, že to nejde opískovat, ani 100% opucovat a uvidíš.

Jináč, jako amatér, bych to vypatlal tlustou vrstvou epoxy barvy. Tak tlustou, že by udělala vevnitř „igelitovej pytel“ . Epoxa totiž, jako jedna z mála barev, nemá, při dobrém provedení, mikropóry a tudíž se pod ní voda nedostane a nebude opadávat. Mimo to sama od sebe drží velmi dobře.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 22, 2011 9:15 pm

davide amatérů se ptám proto že nevím jestli je každý zde amatér a jak se říká aby řeč nestála víc hlav více nápadů a ruce českých dělníků a inženýrů umí zázraky. určitě nejsem jediný komu odešli tanky na lodi. jenže nejedná se o moje tanky, moje jsou s antikora a plastu. pracuji s profesionálama, alespoň to tak vypadá, jenže já to mám na rozdíl od radilů profesionálů na triku. proto se ptám jak můžu.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 22, 2011 9:17 pm

davide. na této lodi by tě vypatlání tlusté vrstvy epoxidu asi stálo balík v přítomnosti, ale i v budoucnosti
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 22, 2011 9:20 pm

denisi největší obavu mám z vlhkosti. tam epoxid nedrží.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte lis 22, 2011 9:29 pm

Obchodný zástupcovia majú niekedy od profíkov velmi ďaleko, na druhej strane niekedy sú tam neskutočný fachmani. Ak má človek o probléme šajnu, tak to večšinou rozozná. Ako som písal, mi sme doma natierali preš na hrozno, aj mlyn na mletie a reblovanie hrozna s PU základovkou a držalo to dobre celé roky. Už by to chcelo obnoviť, je to tam asi aj viac ako 10 rokov.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 22, 2011 9:35 pm

to máš denisi pravdu. tady na maltě se obávám že najít profíky je velmi obtížné. majitelé budou vyžadovat atest, přes to nejede vlak.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte lis 22, 2011 9:41 pm

Ve)d to ti stále hovorím, jedine čo tam môžeš dať je niečo s atestom. A PU farba je odskúšaná, podklad nemusí byť až tak na 100%, zožeň nejakú polyuretánku s atestom a je to.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 22, 2011 9:43 pm

už chápu díky. po celodenním pobytu v nádrži jsem poněkud méně chápavější
david
moderátor

Příspěvekod david » úte lis 22, 2011 10:16 pm

polyuretanové barvy nejsou pro přímý styk s pitnou vodou. mimo to budou cenově srovnatelné s epoxy barvama. suchý to musí být pod každou bavu. aby to vydrželo, musíš dát silnou vrstvu každé barvy, tak co chceš vybírat.

koukal jsem např na Sigma barvy - a to je Firma s velkým F, ti poluretan na vodu přímo zakazujou.

nebo se koukni tady:
http://protectivecoatings.sika.com/de/s ... ssa04.html

pouze a jenom epoxa

Vodu odstraníš líhem, jen se nesmíš ožrat a vybouchnout, vlhkost odvětráš

bavíte se vo kulovým. :hmm:
Naposledy upravil(a) david dne úte lis 22, 2011 10:27 pm, celkem upraveno 1 x.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte lis 22, 2011 10:26 pm

Jak o kulovým? Je predsa úplne jedno aká to je farba, prvoradé je aby mala atest na pitnú vodu. V druhej rade je treba aby to bola farba čo má silnú prilnavosť k podkladu, aby to bolo lepidlo. Teda nejaká živica a ak má ten atest, tak je to šumafuk čo je to za živicu. Nie? Aj tak Boža asi z Malty nedobehne sem k nám a zostáva mu kúpiť len to, čo tam je v obchode, a to bude Hepmel, Internacionál, alebo bohvie čo. Teda ak by som to robil ja ako zakázku, tak kupujem farbu s atestom a živičnú. K vodou rieditelným živiciam sa nevyjadrujem, nemám s tým žiadnu skúsenosť.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 192
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte lis 22, 2011 10:29 pm

Už jsem ti psal, že to co potřebuješ je Zingu.
Co je u tebe náročné na očištění?
Buď to očistíš, nebo potom je každá rada drahá...
david
moderátor

Příspěvekod david » úte lis 22, 2011 10:29 pm

vnuceješ ne "živicu" ( to je i asfalt :lol: ), ale polyuretan, a ten atest nemá

Lubore, našel jsem něco trochu jiného:

3) Verarbeitungsbedingungen:

Max. relative Luftfeuchte: 95%
Oberflächentemperatur:vorzugsweise 3°C über dem Taupunkt
Keine sichtbaren Rückstände von Wasser oder Eis

Žádné viditelné zbytky vody


Ungiftig Eine ausgehärtete Schicht ZINGA ist ungiftig und kann im direkten Kontakt mit Wasser verwendet werden, gemäß BS 6920.

Kontakt s vodou, o pitný vodě nepíšou nic

a cena je tak 2x - 3x epoxa
Naposledy upravil(a) david dne úte lis 22, 2011 10:47 pm, celkem upraveno 1 x.

Zpět na