"Jak po-řídit loď " / Oldřich Karásek

Tipy od čtenářů pro čtenáře na zajímavé knihy s lodní tématikou

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon črc 16, 2007 12:36 pm

Ahoj
Již nevím v kterém topicu jsem minulý týden zachytil informaci /myslím od Baharise/, že je možné přes internet objednat knihu "Jak po-řídit loď "od Oldřich Karáska, na adrese
http://knihy.abz.cz/prodej/jak-poridit-lod
Nevěřil jsem tomu, ale minulý týden ve středu jsem objednávku provedel.
Dnes /pondělí/ mi pošťačka za 175,- knihu položila na stůl. Pro případné zájemce o tuto knihu - objednávka a zaslání této knihy zatím funguje.
Pepa
Roman
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Roman » úte říj 16, 2007 4:14 pm

Zrovna jsem ji dočetl.Líbila se mi -srozumitelně napsaná-polopatě.Ale vrtá mi hlavou /někde četl nebo zaslechl/že přerušil nebo skončil plavbu tzv.pentle.Je to pravda?
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Re: "Jak po-řídit loď " / Oldřich Karásek

Příspěvekod jerryx » úte říj 16, 2007 4:29 pm

Roman píše:Zrovna jsem ji dočetl.Líbila se mi -srozumitelně napsaná-polopatě.Ale vrtá mi hlavou /někde četl nebo zaslechl/že přerušil nebo skončil plavbu tzv.pentle.Je to pravda?

koukni sem: Ví někdo co je s Karáskem?? 8)
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » čtv dub 10, 2008 4:10 pm

Nemáte někdo dvě nebo nechcete se ji zbavit nebo jenom zapůjčit. Čestně zaplatím nebo vrátím podle dohody.Zajímají mne názory O.Karáska po přečtení knihy od K.Pavloskovské.
Díky
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv dub 10, 2008 6:01 pm

Zkus nějakou veřejnou knihovnu.
Nemáš v profilu odkud jsi, ale třeba v Praze je v 10-ti knihovnách k půjčení.

Podle mého názoru to ovšem čteš ve špatném pořadí.
Když jsem si přečet Karáska, říkal jsem si "Jů, to je správnej šílenec!"
Když jsem si pak přečetl Pavloskovou, říkal jsem si "Jů, to je šílenec!"
:D
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » čtv dub 10, 2008 8:14 pm

Díky. V knihovně jsem nebyl už 30 let. Pošlu dítě, snad přinese správnou .
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2

článek v Respektu

Příspěvekod Renda » pát dub 11, 2008 11:02 am

V tištěném Reflexu vychází rozhovor s třicetiletou ostravskou lékařskou Karin Pavloskovou, která plula se třemi muži na malé jachtě přes Atlantik. Před pár dny jsme tady zmínili story jednoho z Karininých spolucestujících, tuláka Angela Hábla z Teplic, jenž se dnes sluní někde v Karibiku. Dnes přiblížíme pozoruhodný životní příběh kapitána posádky a majitele lodi – Oldřicha Karáska. V rozhovoru s Karin nebyl totiž na takové zevrubnější líčení prostor.

Narodil se v Brně v roce 1933, kde skoro celý život pracoval jako technický úředník a ve volnu se zabýval extrémními sporty, zpočátku horolezectvím a letectvím: poznal vrcholy Tater, Alp a pohoří v SSSR, létal na rogalu, ve větroni, skákal padákem. Leč třicet let se také věnuje jachtingu. V minulém režimu sám postavil dřevěný dvojstěžník, trvalo mu to sedm let, a v květnu 1989 s ním emigroval. Plul přes Atlantik, pokračoval Panamským průplavem do Pacifiku a dál – až do Austrálie. Stal se světoběžníkem, zbavil se starostí, prodal dům v Brně, podruhé se rozvedl. Na pátém kontinentu loď prodal a v roce 1991 se vrátil domů. Od té doby vyplouvá na moře buď jako kapitán při kurzech, nebo s posádkou, která chce cestovat i užít si jachtingu. Například letos, jako dvaasedmdesátiletý, přeplul Atlantik již podesáté.

Lodí měl ve svém životě asi deset, byly vždy starší, a po pár letech je prodal. Všechny vydělané peníze utratil za dobrodružství a poznání a vůbec toho nelituje. Posledních pět let žije v malé chaloupce pod hradem Buchlov, kde se však zdržuje jen pár měsíců v roce. Zimy nejraději tráví s klienty na jachtě mezi karibskými ostrovy.

Karin poprvé slyšela o Karáskovi před třemi lety na kapitánském kurzu v Chorvatsku. „To je nejšílenější mořeplavec!“ tvrdili se smíchem místní jachtaři. I proto prý ji lákala plavba s ním přes Atlantik na inzerát. Dva dobrodruzi se potkali… Jen ve dvou pak pluli z Martiniku dál, přes Panamu, Galapágy, Pacifik, Polynéské ostrovy, až na souostroví Tonga, kam dorazili loni v září. A odtud chtějí za pár týdnů pokračovat na cestě kolem světa.

„Střídali jsme se u kormidla po čtyřech hodinách, ve dne i v noci, celý měsíc. Připočteme-li práci s plachtami v bouřích, bylo to vyčerpávající i děsivé. Zmiňuji to hlavně proto, že Olda si počínal, pokud to mohu posoudit, naprosto výjimečně. Umí si poradit v každé situaci. Ovládá sextant, pluje podle hvězd, na moři peče chleba,“ říká uznale Karin.

Pan Karásek napsal knihu Jak pořídit loď, jakousi učebnicí jachtingu, v níž zaznívají jak příběhy, tak jeho filozofie jachtingu. Spolu s Richardem Konkolským, Jaroslavem Havelkou, Rudolfem Krautschneiderem a Bedřichem Skálou patří k legendám českých mořeplavců.

http://www.reflex.cz/Clanek20731.html
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2

půjčka

Příspěvekod Renda » pát dub 11, 2008 1:17 pm

Vy šťastlivci, co tu knížku máte,
zkoušel jsem ji sehnat po webu, ale už je to marné. Všechny jste je vykoupili :cry:

Jestlipak byste mi ji někdo půjčil???
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » úte dub 22, 2008 2:45 pm

to Renda: knížku mám, není problém. Jestli se nepletu, Velké Popovice jsou vedle D1 a já jedu příští úterý večer (27.4.2008) do Prahy. Asi by nebyl problém se někde u sjezdu na Všechromy kolem šesté sedmé večer potkat. Pošli mi SZ a domluvíme se.

Ahoj, Janek

Zpět na