ATOL - moje první lodička

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

ATOL - moje první lodička

Příspěvekod firewall » pát črc 27, 2007 12:32 pm

Zdravím všechny zkušený jachtaře na tomto foru :) . Letos jsem si koupil svojí první lodičku, plachetnici Atol (je trochu upravená asi) podle toho co jsem četl na foru. :) by měla mít jiné rozměry. Jsem teprve začínající jachtař a plachtění mě chytilo. Je to fakt super. Ted svýho Atola mam na Orlíku. Super místo na plachtění myslím. Udělal jsem si průkaz VMP a vesele začal s plachtěním. Kamarád semnou jednou jel a řekl co jak mam nastavit. Poté už to byl můj boj jak se na tom naučím atd. Zatím to jde perfektně, byl bych rád kdyby jste mi vy zkušení jachtaři poradili ohledně toho jestli je to možné převrhnout nebo ne. Na co si dát pozor atd. Také bych si chtěl koupit závěsný motor, tak jestli máte naky zkušenosti. Přemýšlím o starším. Děkuji Lukáš ;)
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Re: ATOL - moje první lodička

Příspěvekod jerryx » pát črc 27, 2007 12:37 pm

firewall píše:Zdravím všechny zkušený jachtaře na tomto foru :) . Letos jsem si koupil svojí první lodičku, plachetnici Atol (je trochu upravená asi) podle toho co jsem četl na foru. :) by měla mít jiné rozměry. Jsem teprve začínající jachtař a plachtění mě chytilo. Je to fakt super. Ted svýho Atola mam na Orlíku. Super místo na plachtění myslím. Udělal jsem si průkaz VMP a vesele začal s plachtěním. Kamarád semnou jednou jel a řekl co jak mam nastavit. Poté už to byl můj boj jak se na tom naučím atd. Zatím to jde perfektně, byl bych rád kdyby jste mi vy zkušení jachtaři poradili ohledně toho jestli je to možné převrhnout nebo ne. Na co si dát pozor atd. Také bych si chtěl koupit závěsný motor, tak jestli máte naky zkušenosti. Přemýšlím o starším. Děkuji Lukáš ;)

- jde to prevratit
- co se tyce tech zakladnich rad o jachtingu: musis se ptat a zkouset, cist a zkouset a nejlepe chytnout se nekoho jineho, kdo jezdi a jezdit s nim a zkouset ;-) (jinak se o tom mluvi a jinak to funguje, ukazka je mnohem lepsi nez tisic clanku)
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pát črc 27, 2007 1:03 pm

Kdybys ho náhodou převrátil, tak si hlavně dej pozor při vracení do původní polohy. Jak se napřímí, chytne vítr a hned vyráží, někteří doporučují stáhnout plachty a teprve potom stavět. Pokud nemáš v ploutvi nějaký to olovo, možná budeš mít problém s vracením, pokud jsi na lodi sám. U nás na Dářku je mělko, takže se nikdy nepřevrátí úplně, což je výhoda, že nemusíš sušit vnitřní inventář, ale stěžeň se zapíchne do dna a nejde to snadno otočit zpátky.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod firewall » pát črc 27, 2007 1:20 pm

RadekS píše:Kdybys ho náhodou převrátil, tak si hlavně dej pozor při vracení do původní polohy. Jak se napřímí, chytne vítr a hned vyráží, někteří doporučují stáhnout plachty a teprve potom stavět. Pokud nemáš v ploutvi nějaký to olovo, možná budeš mít problém s vracením, pokud jsi na lodi sám. U nás na Dářku je mělko, takže se nikdy nepřevrátí úplně, což je výhoda, že nemusíš sušit vnitřní inventář, ale stěžeň se zapíchne do dna a nejde to snadno otočit zpátky.

No já plachtim na Orlické přehradě, a tam je myslím docela velká hloubka místama. Já nemám ploutev ale mám pevný kýl. Docela velký, robusní, ale nedovedu si představit, že bych to nak vracel zpět. Vůbec netuším jak to udělat abych tu lod dal zpět kdyby se převrátila. A pravděpodobně by šla hned ke dnu..nebo já nevím..nemám žádný zkušenosti.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pát črc 27, 2007 1:32 pm

No jestli máš pevný kýl, tak jsi vysmátej, teda pokud tam máš řekněme alespoň 33 procent váhy celé lodě (kolik Ti to vlastně váží). V tom případě bych se převrácení vůbec nebál. Originál atol je ploutvová loď bez balastu. Jediný stabilizační faktor je ten tvarový a hmotnost posádky. Když potom fouká moc je limitní úhel, kdy na to už váha posádky nestačí ( při zvětšujícím náklonu se těžiště posouvají nad sebe) a šup jsi tam. Kdežto při kýlové lodi se těžiště posouvají od sebe, takže čím větší náklon, tím větší síla tvou loď rovná zpátky. Konstruktér v plánech uvádí, že ve ztížených podmínkách má být kajuta zavřená. Hoď sem nějaký fotky :D
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Atol-moje parametry

Příspěvekod firewall » pát črc 27, 2007 1:33 pm

Zkusím napsat trochu o mojí lodi co vím.A přikládám foto. Zajímalo by mě vy co máte Atola nebo víte. Jestli všichni máme stejné parametry nebo se to může lišit.

P a r a m e t r y

trup lodi - laminát,dřevo, překliška
celková délka lodi (LOA) 6,00 m
celková šířka lodi (BOA) 2,10 m
Boční výška : 1,60m
Největší výtlak: 0,86t
Největší přípustný ponor 1,20m
Nosnost: 0,48t
Největší výška plavidla nad hladinou 7.07m
Základní oplachtění 15,00m2

max. počet členů posádky 5
r.v. 1997

foto :
Obrázek

jeste jedna fotka:

Obrázek
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod firewall » pát črc 27, 2007 1:48 pm

RadekS píše:No jestli máš pevný kýl, tak jsi vysmátej, teda pokud tam máš řekněme alespoň 33 procent váhy celé lodě (kolik Ti to vlastně váží). V tom případě bych se převrácení vůbec nebál. Originál atol je ploutvová loď bez balastu. Jediný stabilizační faktor je ten tvarový a hmotnost posádky. Když potom fouká moc je limitní úhel, kdy na to už váha posádky nestačí ( při zvětšujícím náklonu se těžiště posouvají nad sebe) a šup jsi tam. Kdežto při kýlové lodi se těžiště posouvají od sebe, takže čím větší náklon, tím větší síla tvou loď rovná zpátky. Konstruktér v plánech uvádí, že ve ztížených podmínkách má být kajuta zavřená. Hoď sem nějaký fotky :D

Jj, pevný kýl mám, kolik tam mam přesně hmotnost to nevim, jsem druhý majitel této lodičky, nestavěl jsem jí sám. Kolik to přesně váží taky nevím ale nebude to zrovna málo si myslím, známý říkal že ten kýl je docela velký na takovoudle lod, jinak má 6,0m což je větší než normálně. Tedkon ve středu pěkně foukalo a měli už jsme celkem slušný náklon. Dneska to vypadá taky na slušný vítr..takže ted asi sednu do auta a jedu na Orlík, mám to cca 10km což je velká pohoda :)
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Motor na Atola.

Příspěvekod Ferdinand » pát črc 27, 2007 2:32 pm

Co se týče motoru, úplně dokonale Ti bude stačit ten nejslabší 2,5 koně. Já mám na tom 4 koňák a jezdím pořád na volnoběh, nebo na čtvrt plynu. Nikdy ho asi nevyužiji naplno.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Motor na Atola.

Příspěvekod firewall » pát črc 27, 2007 5:37 pm

Ferdinand píše:Co se týče motoru, úplně dokonale Ti bude stačit ten nejslabší 2,5 koně. Já mám na tom 4 koňák a jezdím pořád na volnoběh, nebo na čtvrt plynu. Nikdy ho asi nevyužiji naplno.

Tedkon jsem přijel z plachetnice, fouká to suprově..fakt perfektní projížka. Myslíš že by stačil ten 2,5 koně joo? Ale většinou jsou s krátkou nohou, nevim jak bych to tam umístil na plachetnici to prej chce motor s dlouhou nohou, jak to máš uchyceny ty? To zrdcadlo tam nak mas, nebo nakej držák? dík za info :)
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Motor na Atola.

Příspěvekod Ferdinand » pát črc 27, 2007 8:03 pm

První rok jsem to měl na zrcadle. Samozřejmě motor s dlouhou nohou, ale při přehazování hlavní plachty, mně o to při sklopeném motoru chytaly otěže. Tak jsem tam dal ten originální sklopný držák motoru. Cca 3 500 Kč, dám to teď níž do vody a můžu to i přizamknout a motor vůbec nepřekáží. Motor musí mít samo dlouhou nohu a i s ní, když jdu na příď , tak ho zvednu z vody, takže jede na sucho. No neboj udělal jsem to jen jednou a malou chvilku, hned o sobě dal vědět změněně naštvaným zvukem, teď když jdu na příď, tak ho vypínám. S krátkou nohou, by ses asi moc nechytl ani s držákem motoru. Ale fakt nemá cenu si kupovat něco silnějšího, že by ten 2,5 koňák dělali jen s krátkou nohou ?
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Motor na Atola.

Příspěvekod firewall » sob črc 28, 2007 12:28 pm

Ferdinand píše:První rok jsem to měl na zrcadle. Samozřejmě motor s dlouhou nohou, ale při přehazování hlavní plachty, mně o to při sklopeném motoru chytaly otěže. Tak jsem tam dal ten originální sklopný držák motoru. Cca 3 500 Kč, dám to teď níž do vody a můžu to i přizamknout a motor vůbec nepřekáží. Motor musí mít samo dlouhou nohu a i s ní, když jdu na příď , tak ho zvednu z vody, takže jede na sucho. No neboj udělal jsem to jen jednou a malou chvilku, hned o sobě dal vědět změněně naštvaným zvukem, teď když jdu na příď, tak ho vypínám. S krátkou nohou, by ses asi moc nechytl ani s držákem motoru. Ale fakt nemá cenu si kupovat něco silnějšího, že by ten 2,5 koňák dělali jen s krátkou nohou ?
Co jsem koukal na nový i starší motory o výkonu 2,5koně tak vždy měli krátkou nohu, ještě jsem neviděl takto slabý motor s dlouhou nohou, tím pádem budu asi muset koupit silnější motor. Původně jsem chtěl koupit 4-takt ale bohužel tam je to cenově trochu jinde, nyní ještě studuji na VŠ takže si nemůžu dovolit kupovat nak moc drahý motor, jsem štastný že vůbec můžu mít plachetnici a že jsem jí sehnal za tak skvělou cenu. Rád bych viděl tvýho Atola máš náky foto?Parametry tvojí lodi atd. ?
Honza
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Honza » ned črc 29, 2007 10:32 pm

Ahoj, také si myslím, že ti na Atola stačí motor okolo 2,5 HP. Sám mám Sympathy a používám Hondu 2 HP s dlouhou nohou. Jedná se o 4-taktní motor. Koupil jsem ho starší. Teď se dělá verze 2,3 HP a mají i dlouhou nohu - viz následující link:
http://www.hondastroje.cz/default.aspx? ... atitem=510

Honza
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod firewall » pon črc 30, 2007 12:38 am

Honza píše:Ahoj, také si myslím, že ti na Atola stačí motor okolo 2,5 HP. Sám mám Sympathy a používám Hondu 2 HP s dlouhou nohou. Jedná se o 4-taktní motor. Koupil jsem ho starší. Teď se dělá verze 2,3 HP a mají i dlouhou nohu - viz následující link:
http://www.hondastroje.cz/default.aspx? ... atitem=510

Honza
Ahoj Honzo, nechci do motoru dávat 25tis , taky bych bral naky starší, kde jsi ho sehnal ty? Chci za to dat tak 15-17tis max. Jak je velká tvoje plachetnice? A co když třeba fouká silný vítr do zátoky, je to docela velká síla na plachetnici a neviím jestli by na myho Atola stačil ten 2,5HP, má 6m a docela těžká mám kýl oproti standartímu Atolu. Jinak sehnat 4takt Hondu ve slušnem stavu za 15tis tak to beru hned :). Jak máš ten motor umístěný na plachetnici? Nakej držák?dik Lukáš
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olda » pon črc 30, 2007 10:40 am

taky bych bral naky starší

Jen pozor na na loňskou novelu vyhlášky223/95. Motor nesmí být starší 25ti let. Žádný emisní limity nebo něco podobnýho. Takhle se zvedají prodeje v ČR. Na plachetnici, kde ten motor naběhá, alespoň v mým případě, tak hodinu ročně, docela drsný.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

motor Honda 2,3BF

Příspěvekod firewall » pon črc 30, 2007 11:37 am

Ahoj, tak jsem koukal na motory Honda 2,3HP opravdu se dělají s dlouhou nohou, ta cena nakonec není tak strašná dá se sehnat za 20tis s DPH což je slušný, a bylo by to asi lepší řešení než starší motor. A je to 4takt. Ted je otázka zda tento motor utáhne vpohodě mojí plachetnici za silného větru při plném obsazení lodi. Máte prosím někdo zkušenosti s tímto nebo podobným motorem? Děkuji
Honza
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Honza » pon črc 30, 2007 10:04 pm

Ahoj Lukáši, moje loďka váží dle stránek výrobce, resp. konstruktéra 550 kg. Motor 2HP je podle mě dostačující, jel jsem s ním proti větru na začátku července na Slapech, když dost funělo a bez problémů. Loď jsem koupil jetou v Polsku. Polák měl na Sympathy motor 4 HP Yamaha a říkal mi, ať koupím tu Hondu, že to bohatě stačí. A měl pravdu, resp. souhlasím s ním.

Motor jsem taky koupil ojetej, přes inzerát na plavidla.cz. Asi to byla náhoda. Ale kdybych ho nesehnal, koupil bych si i novej, ten 2,3.

Držák na motor nemám sklopný, ale přidělaný napevno vzadu na zrcadle. Tzn. potřeboval jsem dlouhou nohu, protože se to nedá nijak polohovat. Najdu fotku a pošlu ti ji.

Je to jenom názor. Ostatní tady ti mohou poradit něco jiného... např. bych zvážil, zda s lodí chci jet někdy na moře... apod... zda chci záruku na motor, apod...

Honza
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

motor

Příspěvekod firewall » úte črc 31, 2007 1:06 am

To Honza : dík za tvůj názor, myslím že by stačil na naše vody ten Honda 2,3HP je pravda že záruka je jistota a 4takt je taky lepší v některých věcech. Jedu se kouknout na ten Tohatsu 5HP tedkon v tydnu. Ten by měl byt taky zachovalý a hlavně levnější minimalně o 6tis což pro mě jako pro studenta VŠ je slušný ušetření. Na to popojíždění bude určitě dostačující. Taky uvažuji časem o koupě motorového člunu na který bych ten motor taky využíval. Ten držák jsi si kupoval nebo dělal? Právě nevím jestli vyrobit, ale asi bude lepší pořádný, polohovací držák koupit normálně. Uvidim co vymyslim. Dík

Lukáš
Honza
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Honza » úte črc 31, 2007 10:46 am

Lukáši, není zač. Držák jsem nevyráběl, byl součástí lodě. Pouze jsem ho po koupi odmontoval, znovu nalakoval a vrátil zpět. Já, jelikož nejsem moc manuálně zručný, bych si ten polohovatelný držák koupil. Spousta mojich známých si ale držáky vyráběla.

Kdybys měl cestu na Slapy, tak bych tě svezl s motorem 2HP, abys měl představu. Jinak držím palce, aby ten starší motor byl v pořádku. Jsem zvědavej, jak dopadneš:-)

Honza
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

držák motoru

Příspěvekod firewall » stř srp 01, 2007 2:14 pm

Honza píše: Spousta mojich známých si ale držáky vyráběla.

Honza
Ahoj Honzo, zítra se jedu kouknout na ten starší motor, tak uvidím když bude fakt pěkný tak ho vezmu. Jinak asi koupím tu Hondu 2,3HP a budu mít vystaráno. Píšeš že některý známy to dělali. Nevíš o někom kdo by mohl poskytnout naky rady nebo jak to jednoduše udělat. Ted kdyz si koupim motor tak dalsi 3tis na držák je docela dost. Raději bych to vyřešil nak provizorně na tuto sezonu a poté bych si koupil naky pěkný. Nebo jestli máte někdo zkušenosti s výrobou? Dík Lukáš
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Atol , motor ,- oprava nátěru

Příspěvekod firewall » čtv zář 13, 2007 11:39 pm

Zdravím, tak jsem nakonec koupil motor Suzuki 2,5HP , 4takt nový s krátkou nohou. Nakonec jsem koupil i držák sklopný a vůbec není problém že mám krátkou nohu. Děkuji všem za rady co jste mi psali. Máte pravdu že motor 2,5HP bohatě stačí. Když s ním jedu tak jedu tak na 1/4 plynu max půl a jede úplně nádherně, takže spokojenost. Zatím mám lod ještě na vodě, ale až jí budu vyndavat, tak bych rád udělal opravu laku,barvy, nátěru paluby atd. Na lodi se mi tvoří řasa nebo co to je. Takovy zelený hnusný povrh kde je lod ponořená ve vodě. Chtěl jsem se zeptat jestli existují speciální barvy, nátěry které řeší toto přisávání na povrch lodi, aby se to netvořilo? Víte prosím někdo o něčem? Taky jsem se chtěl zeptat jak postupovat při novém nátěru, jestli ten starý nátěr musí jít kompletně dolů nebo jak? A poslední dotaz mám ohledně protiskluzu na palubě. Ted tam mam takovy jemný kamínky, ale to asi není příliš ideální, nedovedu si představit jak by dopadl ten co by nak upadl, asi by se brutálně sedřel. Prosím existují taky nátěry, nebo naky pásky atd. Prosím kde se to dá sehnat. Děkuji Lukáš
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

A sakra. pěkně jste mě tu s tím převracením vystrašili.

Příspěvekod halladin » čtv zář 13, 2007 11:48 pm

Taky mám atola, ještě jsem na něm nejel, a chystám se poprvé v sobotu. A mám ploutev, ne pevný kýl....
Co poradíte jak vyplout ? jen s Hlavní plachtou, anebo i kosatkou ?
Jachtařská příručka mi příjde poštou až zítra ráno :mad:
smike
moderátor
Reputace: 18

Re: Atol , motor ,- oprava nátěru

Příspěvekod smike » pát zář 14, 2007 12:43 am

firewall píše:Chtěl jsem se zeptat jestli existují speciální barvy, nátěry které řeší toto přisávání na povrch lodi, aby se to netvořilo? Víte prosím někdo o něčem?

antifouling.... modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=37
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pát zář 14, 2007 6:36 am

To Halladin: Jestli máš kosatku na rolfoku, tak můžeš klidně vyrazit jen na hlavní, a na vodě přidat kosatku. Hlavně záleží na síle větru. S vyplutím si nedělej starosti, přistání je veselejší. Ze začátku asi nebudeš na lodi sám, a nějak si poradíte.
:lol:
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Atol.

Příspěvekod Ferdinand » pát zář 14, 2007 6:43 am

Halladine hlavně, než vypluješ, tak si nezapomeň tu ploutev spustit dolů do vody. Jinak, já nejprve vytáhnu hlavní a pak roztočím kosatku. Dělali jsme to stejně i na moři, tak snad je to tak správně. Přeji Ti stálý vítr bez poryvů. :)
Ještě k tomu dopíšu, jestli je to Tvoje opravdu první vyplutí, nechal bych to na neděli, nebude tak silný vítr jako v sobotu.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

hlavní plachta

Příspěvekod firewall » pát zář 14, 2007 11:58 pm

To halladin: Já osobně bych určitě vyplul na hlavní plachtu, přidat kosatku můžeš vždycky. Hlavní plachtu budeš mít více pod kontrolou kdyby se něco dělo. A bez problému budeš moct reagovat pouze s hlavní plachtou. Když už budeš vědět že je to vpohodě, dáš i kosatku. Přeji příjemnou plavbu. Vyrazim asi taky... bude doufam pěkně a slušný vítr. Lukáš

Zpět na