ATOL - moje první lodička

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Díky za rady :-)

Příspěvekod halladin » sob zář 15, 2007 12:19 am

rolfork tam mám, jen jsem ho ještě neviděl složený :-)
Zatím je na lodi jen stěžeň a ráhno.
Možná, že zjistím, že něco chybí :D
Zkusím sehnat nějakého zkušeného jachtaře, pár flašek vína beru sebou jako přesvědčovací argument :mad:

Co děláte s kormidlem ? Vytahujete ho ? A řídíte motorem ? Obsluhovat současně kormidlo i páku motoru...
Anebo je ten motor nějak blokovanej ? V pevné poloze ? Některé menší se dají otáčet kolem dokola, což při manévrování může být dobré ( zpětný chod)
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

M

Příspěvekod Ferdinand » sob zář 15, 2007 12:50 am

Motor mám napevno, mírně natočený do strany , aby kormidlo lépe reagovalo. Loď řídím kormidlem. S tím rolfokem to nechápu, pokud ho teda máš někde rozložený ????? Tak jak Ti tam teda drží ten stěžeň ???? Mně drží stěžeň přes přední stěh a ten je dole upevněný v rolfoku.
Teda doufám, že nejedeš sám !
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

motor

Příspěvekod firewall » sob zář 15, 2007 2:08 pm

To halladin : Já mám motor na boku zrdcadla, na jedny straně mám schůdky, na druhý straně motor, uprostřed kormidlo. Kormidlo tam normálně nechávám a řídím s ním. Motor mám otáčecí, když chci chod zpět , tak motor obrátím, otočím i kormidlo motoru. Motor pak většinou zajistím. Mám pouze vpřed a neutrál s tím že se motor teda otáčí při chodu zpět. Pokud budeš chtít můžu Ti to i s držákem nafotit. Tak si dyštak písni. Nafotíš tu tvojí plachetnici taky trochu více a interiér atd. ?

zdravím, chtěl jsem se zeptat co je nejlepší po obroušení lodi, když chci opravovat nátěr, nejdříve dám pryč ten starý nátěr, obrousím to vybrační bruskou, a posléze začnu nanášet novou vrstvu a to mam natírat štětcem nebo stříkat pistolí?A mohli by jste mi poradit jaký druh barev kompletně použít a kolik udělat vrstev(nátěrů) ? Také to chci na konci dělat tím nátěrem proti usazování řas..atd. Tedkon co mam natřený třeba kokpit, tak tam jsou vidět takovy drobný trhlinky, popraskaniny, takže opět vybrousit a udělat nový nátěr, jak zabránit tomu aby se tam už netvořili? Děkuji Lukáš
halladin
vytrvalý návštěvník

Hlásím návrat z první plavby

Příspěvekod halladin » ned zář 16, 2007 4:51 pm

Přiznám, že jsem měl chvílema docela strach. Ten jachtař, kterého jsem zverboval zkoušel, co ta loď dá, a když se párkrát voda začala přelévat přes okraj, měl jsem sražené půlky, jako už dlouho ne :-)
Pak jsme poseděli u kafe, ( ta parta byla velmi přátelská) a dostal jsem pár užitečných rad, co a jak upravit, aby se jezdilo pro začátečníka bezpečněji. Jo, a taky mi jeden nabídl starší motor, za docela slušnou cenu.
K rolfoku - on tam tedy je, jen tam chybí ta horní otáčivá část. Ale ten pán, co mě vezl, ( a nabídl k odprodání starší 5k motor) řekl, že tu horní část má, a dá.
Ale montovat se to bude asi až příští rok,
Víc fotek - uložím u sebe na serveru, a Interiér - no, když jsem to fotil, byl tam docela binec :-)
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Hlásím návrat z první plavby

Příspěvekod firewall » ned zář 16, 2007 5:00 pm

halladin píše:Přiznám, že jsem měl chvílema docela strach. Ten jachtař, kterého jsem zverboval zkoušel, co ta loď dá, a když se párkrát voda začala přelévat přes okraj, měl jsem sražené půlky, jako už dlouho ne :-)
Pak jsme poseděli u kafe, ( ta parta byla velmi přátelská) a dostal jsem pár užitečných rad, co a jak upravit, aby se jezdilo pro začátečníka bezpečněji. Jo, a taky mi jeden nabídl starší motor, za docela slušnou cenu.
K rolfoku - on tam tedy je, jen tam chybí ta horní otáčivá část. Ale ten pán, co mě vezl, ( a nabídl k odprodání starší 5k motor) řekl, že tu horní část má, a dá.
Ale montovat se to bude asi až příští rok,
Víc fotek - uložím u sebe na serveru, a Interiér - no, když jsem to fotil, byl tam docela binec :-)

To halladin : by bylo fajn kdyby jsi se hodil naky ty fotky, a nepořádek určitě nevadí :) aspon né mě ;) Jinak ten 5k motor je zbytečně silný, původně jsem ho chtěl kupovat taky, ale když jsem viděl jeho velikost a váhu 23-25kg tak jsem nakonec volil nový 4takt 2,5HP což bohatě stačí na velikost našich lodí. Ono balancovat na palubě a nosit 13kg a o 10kg víc je rozdíl. Záleží za kolik Ti tento motor nabídly a v jakym je stavu. Můj nový motor stál 17000kč a je suprový a bohatě stačí. Měj se , Lukáš
halladin
vytrvalý návštěvník

Interiér mého Atola

Příspěvekod halladin » ned zář 16, 2007 6:06 pm

Obrázek
a pár dalších fotek

Obrázek

Obtížné spouštění
Obrázek

Jo, to ucho na palubě nejsem já, ale syn.
halladin
vytrvalý návštěvník

Dotaz na Fireballa

Příspěvekod halladin » ned zář 16, 2007 9:31 pm

Lukáši, koukám správně, že máš dva zadní stěhy ?
Já nemám žádný. Nepřekáží to ráhnu ?
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Dotaz na Firewalla

Příspěvekod firewall » ned zář 16, 2007 9:37 pm

halladin píše:Lukáši, koukám správně, že máš dva zadní stěhy ?
Já nemám žádný. Nepřekáží to ráhnu ?

To halladin : Jj , koukáš správně, opravdu mám dva zadní stěhy a ráhnu to nepřekáží, bez problému. Myslím, že je to lepší, aspon má stěžen atd. lepší stabilitu. Ta moje lod co tak koukám na Atoli se dost odlišuje, má pevný kýl, zvětšená na 6m. Jinačí kokpit a taky jinak kajutu řešenou. Hodím sem fotky interiéru. Koukal jsem na tvůj interiér a máš ho moc pěkny , vypadá dobře. Lukáš
Johan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Atol

Příspěvekod Johan » ned zář 16, 2007 9:53 pm

Nerad ruším debatu odborníků.Přiznávám ,že nevím jak vypadá ploutvový Atol. Ale ty fotky mi velice připomínají Jantar, od konstruktéra Miloše Maximoviče. Základní rozměry jsou shodné, včetně velikosti oplachtění. Jantar je kýlovka. Ten tvar kýlu je sice trochu jiný, protože původní Jantar měl třistakilový balast , který se skládal ze tří částí.Ploutve a dvoudílné litinové zátěže ve tvaru doutníku. Kýl se při přepravě odmotovával. Nástavba Jantaru byla kratší, ale pokud vím tak stavitelé jí většinou prodlužovali směrem dopředu, tak jako je to na fotkách. Rozměry odpovídají téměř na centimetr. Jantar délka 6,20, šířka 2,08, ponor 1,1 ,výška v kajutě 1,40 ,základní oplachtění 15m. I ten malý skeg před kormidlem měl Jantar také. Příďový koš je naprosto totožný s košem na Jantaru. Pokud se mýlím, tak se omlouvám. Přeji hezký den
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Atol - Jantar

Příspěvekod firewall » ned zář 16, 2007 9:59 pm

To Johan : Určitě nerušíš debatu. Rozhodně já nejsem žádný odborník s yachtingem jsem začal letos když jsem koupil tuto lod. Naopak jsem rád za jakékoliv informace. Takže děkuji. Je to opravdu možné že touto lodí se stavitel inspiroval a některé prvky převzal z tohoh Jantaru. Atol je od polského konstruktéra Jacka Centkowského(oprava, není od stejnýho jako Jantar). V papírech k lodi mám napsáno že je to stavěno podle Atola Z. Že jsou udělány naky změny to je jasné. Máš někde fotky toho Jantara jak říkáš? Rád bych se podíval. Děkuji Lukáš
halladin
vytrvalý návštěvník

Není třeba se omlouvat

Příspěvekod halladin » ned zář 16, 2007 10:08 pm

můj Atol má podle plánů 5,25 m, váhu 250 kg ( pokud ciržar calkovity je celková váha :D )
Projektant je jacek centkowki, pokud dobře čtu dost mizernou kopii.
Ponor 0,28m, s výsuvným kýlem 1.20 m
Ovšem jestli plány odpovídají faktickému stavu- bůh suď.
Chybí třeba lavička pro veslování, stolek v kajutě, o elektroinstalaci nemluvě.

se dvěma stěhy, o kterých jsem si myslel, že jsou náhradní. Mám důvod k přemýšlení
Na plánu lodi , ani na obrázku žádné zadní stěhy nejsou.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Re: Legrace je, že v kajutě jsme našli pytlík

Příspěvekod simon » ned zář 16, 2007 10:38 pm

halladin píše:se dvěma stěhy, o kterých jsem si myslel, že jsou náhradní. Mám důvod k přemýšlení :)

nemas :)
neni je kam chytit a neni na ne misto, rekl bych dle fotek (lodku sem videl zrejme v patek, ale jestli je to ona sem si nebyl uplne jistej)
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

interiér mého Atola

Příspěvekod firewall » ned zář 16, 2007 10:39 pm

Přidávám fotky interiéru mého Atola, v kajutě se vpohodě vyspí 4lidé , již jsem to vyzkoušel. Samozřejmě že ve špičce nesmějí spat jedinci kteří mají přes 2m výšku :D . 2 lidi vpředu ve špicce a pak po jednom na každy straně, madrace vedou směrem pod kokpit kde se sedí. Jinak takový ten stoleček co tam je tak pod deskou která lze sundat je umístěný lihový vařič. Pod madracemi je úložný prostor a také jak jde vidět na fotkách je velký šuplík pod schůdkem.Interiér bych časem rád celý předělal, takže kdyby jste měl někdo návrh jak by to šlo realizovat nebo udělat nak pěkne z nakého materiálu tak budu rád za jakoukoliv radu. Takže pár fotek :

fotka motoru 2,5HP Suzuki s držákem. :
Obrázek

interiér : Obrázek

další foto : Obrázek
další foto:
Obrázek
další foto:
Obrázek
interiér :
Obrázek
šuplík pod vchodem :)
Obrázek
další fotka:
Obrázek
foto celé lodi - pohled na horní část paluby atd. :
Obrázek
Johan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Atol- Jantar

Příspěvekod Johan » ned zář 16, 2007 10:44 pm

Fotky Jantaru bohužel nemám a sám jsem viděl postaveného jenom jednoho, ale jeho majitel a stavitel měl také prodlouženou nástavbu. Mohu ti ale poslat konstukční náčrt, kde je vidět i konstrukce trupu a takeláže. Zadní stěhy měl Jantar dva. Problém je, že z mého PC to nejde a tak musíme počkat do zítřka, až se mi vrátí domů dcera. V jejím PC to naskenuji a pošlu. Maximovič je Čech a je to konstruktér Pavie, Palmýry a také Atolu, ale to byl asi desetimetrový škuner. Stavěl z olaminované překližky, jenom Palmýra byla laminované z dýhy. Ten tvar tvého Atolu je praktický stejný jako u Jantaru i ta ostrá příď.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Jantar

Příspěvekod firewall » ned zář 16, 2007 10:50 pm

Hmm..opravdu zajímavé, že je to tak podobné plachetnici Jantar. Nemáte někdo někde fotky? Snažil jsem se to najít na netu a nepodařilo se mi. Našel jsem naky inzeraty ale bez fotek. Asi stavitel této lodi z toho vycházel, mě se to zdálo naky divný, že to není podobný ostatním Atolum co jsem viděl na fotkách. Děkuji za informaci, rozhodně zajímavé :? . L.
halladin
vytrvalý návštěvník

Lukáši,

Příspěvekod halladin » ned zář 16, 2007 11:07 pm

v místě, kde máš tu prodlouženou "spací špici" mám vodotěsnou plovací komoru, či jak se tomu nadává.
Simone,
Loď kotví u zadního mola. na straně směrem ke konci kosy. Byl jsem tam včera odpoledně , a dnes kolem poledne asi do 16 hodiny.
Tvoje loď je zelená ? anebo některá vedle ?
Naposledy upravil(a) halladin dne pon zář 17, 2007 11:22 pm, celkem upraveno 1 x.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

lod vedle tebe

Příspěvekod firewall » ned zář 16, 2007 11:17 pm

to halladin : ted koukam na fotky co jsi pořídil a dal sem na forum a koukam že vedle tvojí lodi parkuje podobná lod ty moji, aspon ta zadní část, ten kokpit atd. se mi zdá podobný, nevíš co je to zač? Dik L.
halladin
vytrvalý návštěvník

Lukáši, myslíš Atoyu ?

Příspěvekod halladin » ned zář 16, 2007 11:30 pm

Netuším, ale ten jachtař, co mě vyvezl, řekl ostatním , že to jezdí stejně jako Atoya.
Ale jako atol mi to neopřipadá.
Poptám se, když Tě to zajímá.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Lukáši, myslíš Atoyu ?

Příspěvekod firewall » ned zář 16, 2007 11:40 pm

halladin píše:Netuším, ale ten jachtař, co mě vyvezl, řekl ostatním , že to jezdí stejně jako Atoya.
Ale jako atol mi to neopřipadá.
Poptám se, když Tě to zajímá.

jj..přesně tak myslim Atoyu co kotví za tebou na ty fotce. Tak se zkus poptat co je to za lodičku. Na fotce jí nevidím celou. Ale když koukneš na moje fotky tak to můžeš srovnat když jsi ji viděl. Dík L.
halladin
vytrvalý návštěvník

Lukáši, já si ji moc neprohlížel, ale mám dojem, že atoya ma

Příspěvekod halladin » ned zář 16, 2007 11:58 pm

kabinu víc dopředu . Ty ji máš sice až do špice, Atoya ji má ale vyvýšenou, zatímo ty pod palubou.
firewall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Lukáši, já si ji moc neprohlížel, ale mám dojem, že atoy

Příspěvekod firewall » pon zář 17, 2007 12:13 am

halladin píše:kabinu víc dopředu . Ty ji máš sice až do špice, Atoya ji má ale vyvýšenou, zatímo ty pod palubou.

Aha, ok , dík za info...až zjistíš něco víc tak dej vědět nebo třeba fotka by byla dobrá. :) L.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pon zář 17, 2007 8:44 am

To Halladin: Atol žádný zadní stěhy nemá, všechno drží upínačky, proto jsou šikmo dozadu. Přes stěh by jsi neprotočil ráhno, ani plachtu. Co se týká chybějící lavice, já viděl jen jednoho atola, co ji měl.
Co se týká konstruktéra, tak Atol Z je od p. Zohara z Blanska (video Zouhar) Jestli ho konstruoval sám, nebo mu to někdo počítal nevím, ale údajně je to zmenšenina asi 10m dlouhé lodi.
Máš tam vařič?
halladin
vytrvalý návštěvník

2 Radek S

Příspěvekod halladin » pon zář 17, 2007 7:01 pm

Radku, já mám tu loď teprve týden:-))
Nemám tam zatím nic proti stavu, ve kterém jsem to koupil. Vařit tam asi nebudu, vzhledem k tomu, že budu jezdit jen po Nových Mlýnech, a tam to mám z domu tak blízko, že se tam doostanu i na kole, nebo mopedu :mad:
Možná autobaterii, rozvod 12 votů, a zásuvka jako v autě. A autovařič na kafe :)
Jo, a ještě internet od Ufouna :D
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Re: Lukáši,

Příspěvekod simon » úte zář 18, 2007 2:12 pm

halladin píše:v místě, kde máš tu prodlouženou "spací špici" mám vodotěsnou plovací komoru, či jak se tomu nadává.
Simone,
Loď kotví u zadního mola. na straně směrem ke konci kosy. Byl jsem tam včera odpoledně , a dnes kolem poledne asi do 16 hodiny.
Tvoje loď je zelená ? anebo některá vedle ?

bila, vnitrek modrozelena ... napis mo' hiff na zadi
...toz to asi opravdu byla ta tvoje, budu mozna ve ctvrtek, vcera sem bohuzel nestihal :(
halladin
vytrvalý návštěvník

simone,

Příspěvekod halladin » úte zář 18, 2007 2:50 pm

nebyla. Moje se jmenuje Amur, nápis jen na zrcadle vpravo

Zpět na