To firewall
Vše, co bylo napsáno je pravda, s tím, že pokud ten kořen je dubový, tak tam bude pod vodou v dobrém stavu ještě pár set let.

Teda na tlení spíše nečekej.
Proč ale hlavně píšu. Několikrát jsem na tomto foru /bohužel nevím v kterém topicu/ psal, že je nanejvýš nevhodné používat na Slapech a Orlíku jakoukoli klasickou kotvu a řekl bych, že ti zkušeěnší ji nepoužívají. Já tedy ne. Tedy zpočátku také /před 25 lety/. Myslím, že po čtvrté odříznuté jsem pochopil, že je dobré dát na radu zkušeňejdších.
Jak tedy na to? Zrovna letos jsem si pořizoval "novou kotvu" U soustružnické firmy jsem si nechal z plné ocelové kulatiny o průměru 20 cm odříznout plát 5 cm. Tedy váha je 12,25 kg.Cena 300,-Kč.Do prostřed boku jsem přivařil oko a nechal pozinkovat /cena tuším kolem 200,- ale není nutné, nátěr sezónu vydrží. Při jen trochu rozumném úhlu lana to ode dna rukou skoro neutrhneš. Táhneš ten kruh po dně a ten se zařízne. Předtím jsem měl olověný odlitek 15 x15cm výška 5 cm /tedy mám jej dodnes/ a na něm přímo uvázané lano. S těnito "kotvami" jsem již nikdy problém neměl a myslím, že ani mít nebudu.
Přeji ti, aby jsi tuto zkušenost akceptoval dříve, než odřízneš 4 kotvu.
Pepa