Pocasi na internetu
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
- Achlamarin
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Pocasi na internetu
Ahoj zdravim vsichni,
Pred nekolika dni jsem dostal doporuceni na stranu, nebo lepe receno program, ktery se da stahnout zdarma a umoznuje ti dostat synopticke mapy podle oblasti kteres definoval sam. Program se jmenuje grib.us . Chtel bych ji sdelit s Vama.
http://grib.us/
Grib se pripoji na mezinarodni servry GFS (hrube meteorologicke data na ktere pripoji rosnickare z celeho sveta). Vysledek je synopticka mapa, a smer a rychlost vetru v oblasti kteres vybral.
Vyhody: naprosta pruznost ve vyberu oblasti, dobry interface, a zdarma.
nevyhody: data se vspociva pouze v barometrickem tlaku ve vysi 10 metru.n.m. a ve smeru a rychlost vetru, a percipitace, take minimalni - nejsou fronty - to musi clovek pridat sam coz muze byt zajimave cviceni.
Je treba se zaregistrovat a je to zdarma. Program vyzada aby uzivatel podal email, ale akceptuje pouze emaily ktere vypadaji "slusne" napr neco@neco.cz ale uz ne neco@neco.com
Mne se program moc libilo. Jinak existuji i jine programy krome Grib ktere nabizeji GFS data.
Ahoj,
Lior
Pred nekolika dni jsem dostal doporuceni na stranu, nebo lepe receno program, ktery se da stahnout zdarma a umoznuje ti dostat synopticke mapy podle oblasti kteres definoval sam. Program se jmenuje grib.us . Chtel bych ji sdelit s Vama.
http://grib.us/
Grib se pripoji na mezinarodni servry GFS (hrube meteorologicke data na ktere pripoji rosnickare z celeho sveta). Vysledek je synopticka mapa, a smer a rychlost vetru v oblasti kteres vybral.
Vyhody: naprosta pruznost ve vyberu oblasti, dobry interface, a zdarma.
nevyhody: data se vspociva pouze v barometrickem tlaku ve vysi 10 metru.n.m. a ve smeru a rychlost vetru, a percipitace, take minimalni - nejsou fronty - to musi clovek pridat sam coz muze byt zajimave cviceni.
Je treba se zaregistrovat a je to zdarma. Program vyzada aby uzivatel podal email, ale akceptuje pouze emaily ktere vypadaji "slusne" napr neco@neco.cz ale uz ne neco@neco.com
Mne se program moc libilo. Jinak existuji i jine programy krome Grib ktere nabizeji GFS data.
Ahoj,
Lior
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 405
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
nevím, jestli se to tu už někde neobjevilo, ale výborná předpověď větru pro celý svět (k ostatnímu počasí se proklikáte taky) je na weatheronline. Letos jsem podle ní plachtil a hodně to odpovídalo. Konkrétně mám na mysli Balt.
Petr
nevím, jestli se to tu už někde neobjevilo, ale výborná předpověď větru pro celý svět (k ostatnímu počasí se proklikáte taky) je na weatheronline. Letos jsem podle ní plachtil a hodně to odpovídalo. Konkrétně mám na mysli Balt.
Petr
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
To Achlamarin:Grib používám už docela dlouho,ale ve spojění z MaxSea.Vyberu oblast a info,které chcu dostat a odešlu mailem.Pak mi přijde jeden soubor a ten se přímo pouští v MaxSea.Takže přímo na mapových podkladech vidíš vítr,izobary,výšku vln a jiné...Docela jsem s tím spokojenej.Taky jsem se musel zaregistrovat na serveru MaxSea. 

Re: Pocasi na internetu
Ahoj,
pro Windows Phone jsem si stáhl na STORE program Wind from GRIB.
Zdá se, že to funguje pěkně.
Doufám, že jsou na STORE programy nezavirované.
pro Windows Phone jsem si stáhl na STORE program Wind from GRIB.
Zdá se, že to funguje pěkně.
Doufám, že jsou na STORE programy nezavirované.
Ahoj,
není to sice počasí na internetu, ale používám takový malý program zyGrib ve Windows, ale existuje varianta pro Linux a Apple.
Člověk si vybere oblast pro kterou potřebuje znát počasí, jako jachtařský zelenáč to používám už 6 let a mohu říci, že se dá na to "spolehnout". Data se aktualizují cca každé 3 hodiny a je možné stáhnout předpověď až na 10 dní do předu. Když jsem v Chorvatsku tak jedno stažení se vejde do 200kB dat což je v dnešní není třeba řešit. Do programu se dá stáhnou čeština a pak mapa světa, kde už jsou vidět na hrubo ostrovy a města.
Samozřejmě se nespoléhám jen na data z toho programu a raději porovnávám z více zdrojů.
Takže: http://www.zygrib.org/
není to sice počasí na internetu, ale používám takový malý program zyGrib ve Windows, ale existuje varianta pro Linux a Apple.
Člověk si vybere oblast pro kterou potřebuje znát počasí, jako jachtařský zelenáč to používám už 6 let a mohu říci, že se dá na to "spolehnout". Data se aktualizují cca každé 3 hodiny a je možné stáhnout předpověď až na 10 dní do předu. Když jsem v Chorvatsku tak jedno stažení se vejde do 200kB dat což je v dnešní není třeba řešit. Do programu se dá stáhnou čeština a pak mapa světa, kde už jsou vidět na hrubo ostrovy a města.
Samozřejmě se nespoléhám jen na data z toho programu a raději porovnávám z více zdrojů.
Takže: http://www.zygrib.org/
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Pocasi na internetu
Na iPhone/iPad pouzivam WeatherTrack.
GRIB vcetne animace.
Vyber oblasti bud mapou nebo pres katalog.
Ma to i jednoduchy routing a taky prime odkazy na ruzne servery.
H.

GRIB vcetne animace.
Vyber oblasti bud mapou nebo pres katalog.
Ma to i jednoduchy routing a taky prime odkazy na ruzne servery.
H.

To JaOCZ
Dík za typ, WeatherTrack výborná aplikace pro jabkaře
Uz to používám
Dík za typ, WeatherTrack výborná aplikace pro jabkaře

Uz to používám

- mipe
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Pre mňa nový web: http://www.ventusky.com
Animované podobne ako windy, ale niekoľko výhod:
Presnejšie a pohodlné nastavenie času bez myši (na tablete),
možnosť voľby animácie,
po kliknutí na lokalitu lepšie zobrazená predpoveď, vrátane web kamier a astronomické údaje (žiaľ nie tide),
modely: ICON, GFS, GEM (nie však ECMWF),
posúvaním kurzoru sa zobrazuje hodnota zvoleného údaja (to ma aj windy, ale musíš klikať).
Nevýhoda: Dosť menej údajov, nie sú tam vlny, swell...
Animované podobne ako windy, ale niekoľko výhod:
Presnejšie a pohodlné nastavenie času bez myši (na tablete),
možnosť voľby animácie,
po kliknutí na lokalitu lepšie zobrazená predpoveď, vrátane web kamier a astronomické údaje (žiaľ nie tide),
modely: ICON, GFS, GEM (nie však ECMWF),
posúvaním kurzoru sa zobrazuje hodnota zvoleného údaja (to ma aj windy, ale musíš klikať).
Nevýhoda: Dosť menej údajov, nie sú tam vlny, swell...
- Lachtan
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Bravo, další světový produkt z české dílny po windy, windguru. Vlny si můžu vybrat/swell, eolické, součet... tsunami zde není/. Informace o větru v různých výškách, charakteru vzduchových mas v bouřce/instabilita/. Studuji. Týmu z Plzně očividně svědčí dostatek dobrého piva - neudávají index žízně!