Ráno jsem si na čtrnáct dní odskočil z Jadranu,(kde jsem byl čtyři týdny)a prakticy celé odpoledne jsem si pročítal forum na jachtinginfo.Dost nás přibylo a bylo to zajímavé čtení.A tak se chci také k některým tématům vyjádřit.
Pro Irenu už to je pozdě,ale znovu jsem si ověřil,že cesta na jadran je lepší a i rychlejší (alespoň z moravy) než přes rakousko. Přes devětset km na Murter jsme zvládli za necelých deset hodin.Ten kousek dálnice kolem Mossonmagyrováru,označený jako M1,není zpoplatněný a dělá vlastně obchvat města.
Asi před měsícem a půl jsem v topicu legislativa psal o pojištění odpovědnosti (modrá karta).Letos mě čekalo opět překvapení a to zvýšení ceny z 180 kn na 400 kn za loď do 10 m.To platí již od 1.7.2006,ale protože jsem loni pojišťoval loď před tímto datem,tak jsem platil ještě 180 kn.Je ale pravda že zvýšili částku úhrady na 3 500 000 kn.
Ze čtyř posádek,které jsem zatím letos na palubě měl,byly tři,vždy se třemi dětmi od pěti do patnácti let.Chce to samozřejmě více a stálého dozoru.Přesto se stalo,že při přecházení prkna v marině,jedno uklouzlo a spadlo do vody ,ale ani si nestačilo loknout,a už jsme ho tahali ven.A sítě na mé lodi jsou samozřejmostí.
Pokud se týká žen na palubě,tak mě loni jeden známý poslal jako za odměnu ženskou posádku,teda odměnu pro ně.Vymínil jsem si,že k nim musí přidat aspoň jednoho chlapa,což se stalo.Protože to byli všechno spolupracovníci z jedné dílny,tak se už dokonale znali a tak žádné problémy mezi nimi nebyly.Takže je to jen o tolerantnosti jednoho vůči druhému,a vůbec nejde o pohlaví.
Někdo tu měl poznámku o zátoce Stupica vela na ostrově Žirje.Toho "dědu" pamatuji ještě když měl v té rybářské loďce ceduli 10 marek,plaval z vesly,a háček,který má dodnes,je uříznutý z větve stromu.Mluví několika jazyky,a velmi dobře umí připravit ryby.A je můj ročník a já se většinou za dědu nepovažuji,i když ta vnoučata...
A ještě jednu poznámku:už jsem tu jednou psal v topiku nejlepší konoba,o konobě na západní straně Brače v Bobovišti.Letos mě dokonale překvapili.když mě naservírovali točeno přímo na palubu.Ono to je totiž k pípě asi sedm metrů přes cestu.To je servis,co.