Kam se poděl jachting a prázdné pláže?

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

AdsBot [Google]
Reputace: 0

Kam se poděl jachting a prázdné pláže?

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát srp 03, 2007 2:08 pm

Tak jsem byl 16 dní v Podgoře (Jižní Dalmácie) a za tu dobu jsem tam viděl hodně plachetnic. Ale prakticky žádná neplachtila. :(
Byly dny, kdy foukal podle mne ukázkový rovnoměrný vítr a plachetky se se svými hlučnými posádkami stejně přesunovaly pomocí motoru. A že se tam plachtit dá jsem viděl, když konečně někdo plachty rozvinul a brázdil mnoho mil sem a tam.
Jako by se z těch plachetnic stávaly mobilní haubóty pro přespání a motorový přesun mezi jednotlivými letovisky.
Když jsem je viděl přistávat, tak jsem měl dojem, že ty plachty asi ani neumějí použít. Co Vy? Kolik toho naplachtíte a kolik namotorujete? Jak si rozumíte s takovýmito posádkami?
Druhým mnou letos výrazně zaznamenaným fenoménem je nové podnikání místních, kteří (zřejmě za peníze) rozvážejí hlučné rodinky po okolních zátokách přístupných jen z vody. Odpoledne je pak zase svážejí zpět. Začíná být problém najít klidné čisté místo. :cry:
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pon srp 06, 2007 7:53 am

Kolik naplachtím a kolik namotoruju? No to záleží, proč jsem na moři. Když jedu na závod, tak je to docela slušný. Jednou jsem měl 5 motohodin za celý týden (celkem upluto přes 200 Nm). Když se jedu na moře flákat, tak režim plachty / motor odpovídá programu. Řekněme, že je naplánované kotvení někde a tam chceme doplout. Tak si někdy musíme pomoci motorem, když to fouká málo, nebo nevýhodně. Nehorší poměr plachty motor jsem měl 50/50. Nevytáhnout plachty alespoň jednou za den na chvilku, tak je to ztracený den. No a tady u nás plachtím na 100 procent - absence motoru. :P
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » pon srp 06, 2007 8:04 am

Jachting a prázdné pláže se poděly na Balt. Teď sem tam 10dní byl a nepotkali jsme na vodě ani v marinách jediného Čecha. A na plážích jsou lidi jen v okolí města a dál je liduprázdno. Sem si teď vzpomněl, že vlastně jednu loď a sice Viktorku jsme potkali a byli na ni na návštěvě, stála ve Swinoústí, ale teď pluje pod slovenskou vlajkou.
Naposledy upravil(a) Finn dne pon srp 06, 2007 9:02 am, celkem upraveno 1 x.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon srp 06, 2007 8:44 am

Chorvatsko je fajn, ale jezdim sem jen duben/kveten a pak az pozde na podzim. Jinak je tu dost narvano. Kdo chce motorovat, at motoruje, stejne s tim nic nenadelas.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 410

Příspěvekod lynx » stř lis 14, 2007 10:44 am

... a v září jsou na Baltu volné i mariny na atraktivních místech, jako jsou Christianso, Kalmar, Herrvik ... :)
FD68
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FD68 » čtv úno 21, 2008 10:29 pm

raději někam do tepla, na baltu je moc zima :mad: :mad:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát úno 22, 2008 9:54 am

Zima, zima – voda má někdy i celých 16 stupňů. No a vzduch i přes dvacet – to už jsou úplné tropy. :mad:
Ale vážně, ano je chladněji, ale skvěle fouká :good: a opravdu je tu podstatně méně lidí/lodí.
Tlačenici v Chorvatsku ale nechci nikomu vymlouvat. :D
Co vy na tohle píchnutí do vosího hnízda? ;)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 22, 2008 10:06 am

Píchnutí to je hezké. Já nikomu nevymlouvám ten Balt, ale můj šálek kávy to také není. Vodu 16° zažiju i v květnu v HR.
Ale mě prostě sedí, když dopluji do zátoky, zabezpečím loď, udělá se pořádek v kokpitu, lanech, a skočím do vody. V plavkách až do setmění, když se podaří ještě i v noci se vykoupat pod hvězdami. Ráno první co udělat, zase do vody, vyhřát se na sluníčku. Proto nemám rád maríny a městská mola.
Ježíš, já to úplně plasticky vidím, to je masochismus.... :mad:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát úno 22, 2008 10:15 am

V tom Ti dávám za pravdu.
Párkrát jsem zkusil vlézt do vody a teploměr byl takhle: ___________________________ malej. :hmm:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 22, 2008 10:24 am

Jo. Já se i v tom květnu snažím každý večer skočit do vody. A když skáču, už ve vzduchu se otáčím a hrabu po schůdkách ven. Když dopadnu do vody, nemůžu se nadechnut. Je ale pravda že po 5-6 dnech už i obeplavu loď.
Jenže to pak už jedeme domů. :hmm:

Já věřím, že na Baltu je krásně. Ale asi jsem do toho ještě nedorostl...
toma
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod toma » pát úno 22, 2008 10:35 am

Taková zima tam zase nebývá. Voda je pravda chladnější, ale alespoň osvěží. V létě tam sluníčko umí pěkně péct, ale vítr je většinou příjemně osvěžující. Je to něco úplně jiného, než jih Evropy, úplně jiná atmosféra. Dlouhatánské písečné pláže většinou úplně prázdé, jiní lidé, jiný způsob života. Jezdím na Helskou kosu v Gdaňském zálivu surfovat každý rok už dlouho. Bohužel jsem ještě neměl možnost užít si tam nějaký ten jachting, ale snad se mi to brzy podaří. Myslím, že i v Baltském moří jsou nádherná místa, jako třeba Alandy nebo Bornholm, ale mě osobně hlavně náramně vyhovuje ta klidná a někdy syrově drsná atmosféra severu a tamní přírody. Ale hlavně je tam vítr - slunce, modrá obloha odrážející se v potemnělé hladině moře plné bílých hřebenů vln až na obzor a písečná pláž, kam oko dohlédne přecházející v sytě zelený porost pobřežní vegetace - to mě vždycky dostane. Někdo má rád vdolky, jiný zase holky. Hlavní je si jachtařinu užívat a je myslím úplně jedno kde, protože to záleží na vkusu a představách každého.

Zpět na