Jaký levnější člun pro občasné použití na klidnou vodu?

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký levnější člun pro občasné použití na klidnou vodu?

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 08, 2017 12:26 pm

To je dany tvarem trupu gumaku, s tim nic neudelas.

Ja pouzivam drevolaminatovy kluzacky co mají i s motorem kolem 65-70kg. Davam je na vlek a není s tim problém. Strechu na aute sam nedam, to je jasny, tam to chce dva lidi. Jinak do sirky 120cm se da clun nacpat i dovnitr většího MPV nebo dodavky. Pokud jedes sam, mohl bys to zmaknout tak.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod mipe » stř úno 08, 2017 12:59 pm

Vstrom650 píše:Možná ano, ale mám v plánu kolikrát jet i sám a to si nedovedu moc představit, jak to budu lomcovat na střechu, navíc každý rok mám jiné auto a furt řešit jestli auto má hagusy je taky na pytel. To je takový průser nějaký gumák? Který se dá normálně upádlovat? Jen se ptám...

Áno na pádlo je. Akýkoľvek vietor Ťa odfúkne, pokiaľ nemáš kýl s pevným dnom.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 08, 2017 1:13 pm

Lemon píše: "Lepí" to na vodu, furt pádluješ, nebo vesluješ, (to je jedno)

Uvedená citace není osobní. Je to pouze ukázání výrazu(ů), které se vinou celou diskusí.

Takže prosím, v prvé řadě pádlovat a veslovat není to samé. V druhé řadě, veslovat se na gumáku v pohodě dá (mimo velmi silný vítr), ale pádlovat v žádném případě!!! Ani padesát metrů z lodi ke břehu nelze v single upádlovat. Gumák se pouze točí, řeší to pouze velmi rychlé přehazování levá/pravá. A za třeťak, pavelt plánuje podle úvodního příspěvku veslovat.

Já jenom aby se nepletly pojem a průjem. My vodáci na to jsme dost hákliví... :P
Vstrom650
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Vstrom650 » stř úno 08, 2017 2:27 pm

Pokud bych koupil Intex Mariner 3, tak bych vesloval:)
Pokud bych koupil třeba Gumotex Baraka, tak bych pádloval:)

Mrknul jsem na to, jaký je rozdíl. Jinak mám v hlavě dost tu Baraku. To by mohlo být takové univerzální, ale osobně si myslím, že pro mě by bylo asi lepší veslování, díky tomu, že vesla jsou uchycená.
Já jel minulý rok asi 5 km na pomalé řece na plastovém kajaku pro jednoho a popravdě jsem s tím docela bojoval, abych jel rovně, tak se trošku toho pádlování bojím. Zase u té Baraky jde usadit i motor, což jsem docela čuměl.
Chci to spíše na rybníky a jiné stojaté vody a přehrady, ale kdo ví, třeba taková pomalá řeka by se mi taky líbila, ale netuším, co bude lépe ovladatelné
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » stř úno 08, 2017 2:28 pm

No třeba tu nafukovací kánoi by jsi upádloval, ale z tý si moc nezachytáš a prcka bych se na ni taky bál vzít.
Pak je ještě možnost skládací loďka, která se podélně rozloží na tři kusy, které se naskládají do sebe a strčej do kufru u auta. Jen nevím, jestli je to u nás sehnatelný. Dá se to však jednoduše za pár korun postavit a plánů najdeš na webu spoustu.
Vstrom650
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Vstrom650 » stř úno 08, 2017 2:54 pm

Chci si trošku zaposilovat na vodě a občas vyvést rodinku na stojatější vodu či jezero. To že budu veslovat či pádlovat dvě hodiny mi zas tak nevadí.
Co jsem koukal na tu Baraku, tak ta už tak malá není a mohl by to být docela slušný kompromis. Ten Mariner 3 je prostě o něco širší a určitě vhodnější pro děti, ale trochu se obávám větru a že to bude neukočírovatelné, zvláště při třech lidech.
Já chci spíše objíždět rybníky a zkusit magnet fishing:)
Jinak tady je skládací loď:
http://www.skladacilod.cz/melana-2/
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » stř úno 08, 2017 4:00 pm

Vstrom650 píše:Jinak tady je skládací loď:
http://www.skladacilod.cz/melana-2/

Toto nevyzerá zle ani ako dingy na plachetnicu - hlavne sa to bude dobre skladovať na palube, nebude tam zavadzať ten obrovský gumák. Čo Vy na to?
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 37

Příspěvekod Ozzie » stř úno 08, 2017 4:11 pm

ježišikriste :hmm:
Vypadá to zúfalo. Skús radšej ten gumák, maximálne ho predáš keď prídeš nato, že sa to nedá veslovať.
Vstrom650
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Vstrom650 » stř úno 08, 2017 8:48 pm

Díky za rady. Všude člověk čte, jak Mariner 3 je dobrý a je to těžký soudit, když v tom člověk nemá zkušenosti. Je pravda, že můj první starý gumák byl na vesla a je pravda, že při veslování jsem měl hrůzu z toho, že to prošoupy o ty válce. Měl asi 4m, tak 120 široký a na Seči při lehkém vánku neuřiditelné.
Do Chorvatska jsem si před pár lety koupil asi za 600,- takový ten kulatý poloprůhledný, je to spíš pro děcka, ale při vánku už taky neuřiditelné. Pamatuji si, jak mě tak vypekl takovým stylem, že jsem už zvažoval, že z něj vyskočím a budu se snažit to doplavat zpět na pláž. Trošku foukal vítr a odneslo mě to asi 300 m na moře, kde už byly velké vlny. Vesloval jsem jak debil asi půl hodiny a nakonec se mi podařilo k pláži dostat, ale asi tak o 500 m dál, než kde jsem vyplouval. Vesla jsem měl úplně zohýbaná, jak jsem za to rval:)
Ale kupodivu to vydrželo a člun taky. Od tý doby je na půdě:)
Klidně koupím nějaký ten Sevylor, jednou jsem ho viděl na veletrhu, ale povrch byl takový textil a myslím, že se to musí určitě nechat usušit.
Spíš se mi líbí ta Gumotex Baraka, ale je poměrně zase drahá, ale vypadá univerzálně.
Ta skládací loď mě teda moc nebere. Jako bude to asi funkční, ale ten design se mi teda nelíbí.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 08, 2017 11:56 pm

Veslovat na mori kde fouka od brehu (v HR bezny jev) je cista sebevražda. Tam bys i se slabsim motorem mohl mit problém, proti tomu ti nepomuze nic, to proste chce mit rozum a nedělat to.

Ta skládačka vypada jak skrpal. :-) ... mohla by jet lip nez gumak, ale tezko rict, to uchyceni sedacky se mi zda desny.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » čtv úno 09, 2017 5:17 pm

Tak já jsem úplně automaticky předpokládal, že pádlovat budou dva. Na každé straně jeden. Nakonec je to rozumnější, než na gumáku veslovat protože čepy na těch levnějších nafukovačkách moc nedrží a vzhledem k délce originálních vesel je to málo účinné.
To mám z vlastní zkušenosti, když chytne každej jedno veslo do ruky ( a udělá z něj pádlo :-) jede to lépe.
Trochu problém zase bývá se o něco zapřít , protože se ui toho musí klečet. Ale třeba u Bzshe jdou šoupat lavičky...
To , že jsem napsal , že to nejede ani při veslování ani při pádlování bylo proto, že jsem chtěl dotyčnému rozmluvit jakýkoliv ruční pohon a mělo to znít jako nadsázka.

Baharis píše:
Lemon píše: "Lepí" to na vodu, furt pádluješ, nebo vesluješ, (to je jedno)

Uvedená citace není osobní. Je to pouze ukázání výrazu(ů), které se vinou celou diskusí.

Takže prosím, v prvé řadě pádlovat a veslovat není to samé. V druhé řadě, veslovat se na gumáku v pohodě dá (mimo velmi silný vítr), ale pádlovat v žádném případě!!! Ani padesát metrů z lodi ke břehu nelze v single upádlovat. Gumák se pouze točí, řeší to pouze velmi rychlé přehazování levá/pravá. A za třeťak, pavelt plánuje podle úvodního příspěvku veslovat.

Já jenom aby se nepletly pojem a průjem. My vodáci na to jsme dost hákliví... :P
fujak
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod fujak » čtv úno 09, 2017 5:51 pm

Ja si myslím že to neni problém ,dodnes jazdím palavu a som spokojný ,keby som neprešiel na väčšie plavidlo tak k nej ešte kúpim tummler motor a jazdí ako raketa :o ,na nete toho nájdeš dosť,ja som sa dokázal zabaliť na skladaciu rudlicku zo stanom a dvoma synmi aj na niekoľko dní a to do vlaku
Vstrom650
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Vstrom650 » čtv úno 09, 2017 9:43 pm

Díky za rady a zkušenosti, vypadá to, že něco došetřím a koupím tu Baraku. To by mohlo být ok. Pálava je taky dobrá, ale ta Baraka je o něco větší a stabilnější.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » pát úno 10, 2017 7:20 am

Mrkni ještě na Scouta od Gumotexu (ne verzi economy). Máme ji a jezdí perfektně. Stabilní, prostorná, tuhá.
Vstrom650
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Vstrom650 » ned úno 12, 2017 12:58 pm

Mrknu ;)
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 79

Příspěvekod Jardasu » ned úno 12, 2017 1:45 pm

Tak jsem si objednal malý nafukovací člun Voyager 1000, sadu s vesly. Dosud jsme jezdili bez člunu, ale přece jen, třeba ve studených vodách u Stockholmu - kam se opět letos chystáme s naším trimaránkem - by se asi hodilo mít něco v rezervě. Údajně by měl přežít i mořskou vodu, tak jsem zvědav. Zatím nevím, kde ho budeme vozit, jestli na trampolíně, nebo tahat za sebou.

Také přemýšlím o tom, zda by na něj šlo zavěsit spalovací motorek YAMAHA 2,5 HP, ale ten váží asi 18 kg a to mi přijde moc, A taky bych ho nerad utopil.

Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned úno 12, 2017 1:53 pm

Vaha clunu je 15kg. Asi to prilis odolne nebude. Mam o dost mensi clunek - jen 240 cm a vazi 26 kg.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned úno 12, 2017 2:08 pm

po tom co se jednomu borci takovejhle clun bez zrcadla se spalovakem v Tynci zkroutil pod zadkem a dotycny polykal andělíčky bych se bál -na elektro a vesla jo-radeji par kaček pridat a koupit treba tu ukrajinu- https://cluny.heureka.cz/kolibri-km-260/# da se obcas sehnat primo od UK-ček za docela zajimavou cenu
no je pravda ze je o par kilo težší ale.....
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 79

Příspěvekod Jardasu » ned úno 12, 2017 2:25 pm

no to je problém, mít "záchranný člun" větší a těžší, než vlastní loď, mi přijde ujeté....

Na to dojetí pár metrů ke břehu a jako rezerva pro případ nouze to snad postačí. Náš ponor trimaránku je do 25 cm, takže běžně zajíždíme téměř až na břeh (mám 2m dlouhou lávku). Na motor kašlu, máš pravdu, ale ta ukrajina nevypadá špatně.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned úno 12, 2017 10:24 pm

Baharis píše:... veslovat se na gumáku v pohodě dá (mimo velmi silný vítr), ale pádlovat v žádném případě!!! Ani padesát metrů z lodi ke břehu nelze v single upádlovat. Gumák se pouze točí, řeší to pouze velmi rychlé přehazování levá/pravá ..."

V tomto s Tebou, Baharisi, musím nesouhlasit. Léta jsem plul na Pálavě, ve dvou i sólo, na vodách do WW II - III. S gumákem je o něco složitější start, než dostane rychlost a setrvačnost, musí v něm singlíř odlamovat hodně rázně, a na větru z boku nebo na bočních vlnách si musí poposednout víc na střed, aby mu vítr nebo vlny nebraly příď (nechával jsem si kvůli tomu na Pálavu navařit úvazy pro třetí sedátko na prostředku, které nyní už dělají standardně), ale to všechno se během jednoho či dvou dnů člověk naučí.

Vzhledem k osobní zkušenosti bych volil něco od Gumotexu: Pálava pořád pro singl vede v šířce a váze, v deblu na ostřejší vodu by to byla Baraca a pokud bych chtěl s potomkem na rybník, tak Scout. A určitě bych si přiobjednal všechny ventily přetlakové.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 151

Příspěvekod Denis » ned úno 12, 2017 10:54 pm

Predpokladám že Baharis mal na mysli gumák - dinghy na plachetnici, ten sa s jedným pádlom ukočírovať nedá.
Pálavu som mal roky rokúce , teda léta letoucí, kupoval som ju v začiatkoch jej výroby ešte za socializmu. Dnes sú tie materiály omnoho lepšie a nebál by som sa toho, akurát ta zdvihnutá špica na Barake môže robiť problémy vo vetre, je to na tečúcu rieku.
Vstrom650
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Vstrom650 » úte úno 14, 2017 4:09 pm

Každopádně díky moc za Vaše názory a zkušenosti. Ještě je čas, tak furt to sonduji. Asi si na živo prohlídnu i tu Pálavu a Scouta.

Zpět na