Páska pro stitch and glue

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

lodnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Páska pro stitch and glue

Příspěvekod lodnik » pon kvě 21, 2012 8:32 pm

Rozhodl jsem se také si zkusit spíchnout něco pomocí stitch and glue. Protože má jediná zkušenost s laminováním pomocí epoxidu je windsurfingové prkno (před třiceti lety) a nějak zvlášť zručný také nejsem, postupně jsem při výběru lodě pro výrobu slevoval od letadlové lodě až k FL12. Pro začátek se mi to zdá tak akorát. Plány už mám, nicméně všechny stitch and glue návody potřebují pásku ze skelné tkaniny - já mám třeba v plánku biax pásku 200 g/m[sup]2[/sup] širokou 125 mm nebo normální (ne-biax) 300 g/m[sup]2[/sup] širokou 100 mm. Potíž je ale, kde něco takového sehnat. Díval jsem se na Internet u Havla, ptal se u Skolila a pro ně je všude páska tak do 50 mm šířky.

Rád bych zeptal zkušenějších, jak tohle řešili. Stříhat normální metráž případně rovnou tu biaxiální tkaninu? Nerozpadne se mi to? Objednat pásku ze zahraničí (jednu 100mm jsem objevil v holandském e-shopu)? Nebo mi ještě nějaká možnost uniká?

Předem dík za případné rady.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pon kvě 21, 2012 9:05 pm

Nechci Ti radit,jak to máš dělat,popíšu Ti,jak jsem to dělal já.

Biaxiální tkaninu jsem rozložil na zemi v plné šíři a opatrně rozstříhal na pásky požadované míry.Opatrně,nevytahovat pásku do délky,tím by se zúžila,jsem jednotlivé pásky namotal do ruličky a potom opatrně rozvinoval na spoje překližky,které jsem předem namazal epoxidem.Když budeš pracovat opatrně,tak se Ti to nerozpadne.
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » pon kvě 21, 2012 9:07 pm

Já u Havla našel 100mm pásek mezi tkaninama zde.
Mají tam i jiné gramáže, ale radši si to ověř po telefonu.
lodnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod lodnik » úte kvě 22, 2012 9:11 am

Dík za rady, zkusím to objednat u Havla a když to nevyjde, tak budu opatrně stříhat. :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » úte kvě 22, 2012 9:19 am

V každom prípade im tam zavolaj, stáva sa že to čo je v ponuke nesedí v reále, niekedy majú pásky aj keď vypísané nie sú.
Inak tak ako písal Vovský, akurát upozorním že biaxial má sakra drsný povrch po zatvrdnutí, tak ja som preto dával na každý biaxial ešte cca 100 g tkaninu.

Zpět na